Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-27@14:27:58 GMT

انعکاس تاریخ معاصر در ادبیات نمایشی

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۱۳۶۹۵

انعکاس تاریخ معاصر در ادبیات نمایشی

برای بازتاب واقعه سیزده آبان ۵۷ در هنرهای نمایشی علاوه بر مراجعه به تاریخ و اسناد تاریخی می‌توان به رمان‌ها و داستان‌های کوتاه و نیمه بلند نوشته شده براساس این واقعه در ادبیات ایران رجوع کرد و به اقتباس از آنها پرداخت. البته تعداد آن دسته از آثار داستانی که مستقیم و بی‌واسطه به واقعه سیزده آبان 1357 اشاره کرده باشند در ادبیات داستانی ایران زیاد نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین دلیل می‌توان به سراغ آن دسته از آثاری رفت که شرح حال نوجوانان و دانش‌آموزان در سال ۵۷ را به‌عنوان عنصر محوری روایت خود برگزیده‌اند. کتاب «گریه‌های دم سحر» یکی از رمان‌هایی است که مضمون آن به روز دانش‌آموز اختصاص دارد و واقعه سیزده آبان را از نگاه دو نوجوان شرح می‌دهد. البته این کتاب که یکی از داستان‌های مجموعه کتاب روزهای انقلاب حوزه هنری و انتشارات سوره مهر است هنوز منتشر نشده و در انتظار چاپ به سر می‌برد. دو شخصیت اصلی داستان دختر و پسر نوجوانی هستند که هر دو در روز ۱۳ آبان ۱۳۴۳ متولد شده‌اند و در روز ۱۳ آبان 1357 وقایع منتهی به انقلاب اسلامی را با چشمان خود نظاره می‌کنند. در این کتاب محمدحسن ابوحمزه کار روایت شرح حال شخصیت پسر داستان را برعهده دارد و مرضیه وزیری مقدم نیز شرح حال شخصیت دختر داستان را نوشته است. با توجه به اینکه این کتاب نگاه متمرکزی به واقعه سیزده آبان دارد، پس از انتشار آن می‌توان نسبت به اقتباس نمایشی از داستان این رمان اقدام کرد. «کتاب اولین مشت» یکی دیگر از آثار مجموعه کتاب روزهای انقلاب است که در آن دانش‌آموزان نوجوان نقش شخصیت‌های اصلی داستان را برعهده دارند. در این کتاب که توسط میرشمس‌الدین فلاح هاشمی نسب نوشته شده و انتشارات سوره مهر آن را منتشر کرده است، ماجرای تلاش تعدادی از دانش‌آموزان نوجوان برای اجرای نمایش در مدرسه روایت می‌شود. آنها به مناسبت دهه فجر قصد اجرای نمایشی با موضوع قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی را دارند که تأیید تصویب‌نامه آن در سال ۱۳۴۱ اعتراضاتی را به همراه داشت. این دانش‌آموزان نوجوان چیز زیادی در مورد قانون انجمن‌های ایالتی و ولایتی و نقش آن در انقلاب سال 1357 نمی‌دانند و به همین دلیل تصمیم می‌گیرند با مراجعه به بزرگترهایشان اطلاعات خود در این زمینه را تکمیل کنند. آنها برای کسب اطلاعات بیشتر نزد یکی از دبیران تاریخ مجرب منطقه می‌روند. پس از آن نیز به روحانی مسجد محله و پدر یکی از دوستانشان که کتابفروشی دارد مراجعه می‌کنند تا برای ساخت نمایش مدرسه اطلاعات کافی کسب کنند. با توجه به اینکه داستان کتاب اولین مشت خود در مورد نحوه ساخت یک نمایش مدرسه‌ای توسط دانش‌آموزان نوجوان است، اقتباس نمایشی از آن می‌تواند جالب باشد.

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: دانش آموزان نوجوان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۱۳۶۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام کتاب «سروش صحت» باعث صف طولانی در اصفهان شد؟

به گزارش گروه فرهنگ و هنر ایسکانیوز، به تازگی فیلمی تحت عنوان صف طولانی مردم اصفهان برای رونمایی و جشن امضای کتاب سروش صحت در فضای مجازی منتشر شده است.

سروش صحت بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون و نویسنده ای که پس از اجرای برنامه کتاب باز، در حوزه کتاب طرفداران زیادی به دست آورده، اینبار دست به تولید کتاب زده و حالا برای عرضه کتاب تازه‌اش صفی عجیب در اصفهان شکل گرفته است.

اما کتاب جدید سروش صحت چیست؟

«تاکسی سواری» ، اولین کتاب سروش صحت، شامل ۱۲۴ داستانک یا میکروفیکشن است. میکروفیکشن به داستان کوتاه‌کوتاه معروف است. در این سبک، نویسنده بخش‌های غیرضروری زبان را حذف می کند. خالق اثر از متن حذف می‌شود و یا از متن فاصله می‌گیرد. به خاطر لحظات ناب و ضربه‌های ناگهانی‌ای که این سبک نگارش در دل‌ خود دارد گاهی تحت‌عنوان «داستان ناگهان» نیز ترجمه می‌شود.
در کتاب «تاکسی سواری» ما به همراه راوی در یک تاکسی نشسته‌ایم و هر روز مسیری کم‌وبیش ثابت را طی می‌کنیم. طی این مسیر اما هر بار مسافران جدید، رانندگان جدید و اتفاقات جدیدی منتظرمان هستند و راوی نکته‌پرداز و طناز کتاب ما را از وقایع آن روز آگاه می‌کند.
از دعوای زن و شوهری راننده تاکسی گرفته تا زلزله‌ای که آن روز آمده، از موضوع مرگ مارادونا تا مهاجرت اجباری جوانان، از خبر قتل یا خودکشی صفحه حوادث روزنامه، غم‌های کوچک و بزرگ و حتی عشق‌های نوجوانی و جوانی.
داستانک‌های این مجموعه نیز به واسطه‌ی همین خصوصیت گاهی همان حسی را به خواننده منتقل می‌کنند که موقع خواندن قطعه‌ای هایکو به او دست می دهد. پیدایش کتاب‌های میکروفیکشن متناسب با کشیده شدن جوامع به سمت مدرنیته و ماشینی‌شدن و محدودیت وقت افراد گسترش پیدا کرده‌است. شاید بتوان گفت ضرورت چنین داستان‌هایی با توجه به میزان کم مطالعه افراد جامعه، چندان دور از ذهن نیست.

این کتاب سال ۱۴۰۲ توسط انتشارات چشمه چاپ و راهی بازار نشر شده است.

انتهای پیام/

کیانوش رضایی کد خبر: 1228548 برچسب‌ها کتابخوانی اصفهان

دیگر خبرها

  • رقابت ۱۰ گروه در جشنواره هنر‌های نمایشی کودک و نوجوان آذربایجان غربی
  • تاریخ برده‌داری به زبان طنز
  • عاشق شعر عالمگیر ایران هستم/بهترین سوغاتی از نمایشگاه کتاب تهران
  • عاشق شعر عالمگیر ایران هستم/ بهترین سوغاتی از نمایشگاه کتاب تهران
  • بدترین فیلم‌های ترسناک تاریخ سینما!
  • روایت یک کارگردان از فیلمسازی در نوجوانی/ هیچ چیز جز گوشی موبایل لازم نیست
  • کدام کتاب «سروش صحت» باعث صف طولانی در اصفهان شد؟
  • اسامی داوران مرحله استانی اعلام شد/ داورانی از جنس هنر و تجربه
  • «وعده صادق» از بزرگ‌ترین موفقیت‌های نظامی تاریخ معاصر ایران بود/ ایران چگونه نتانیاهو را کیش‌ومات کرد/ چرا آمریکا پشت اسرائیل را خالی کرد؟
  • لزوم اقدام به موقع برای ثبت نام کتاب دانش آموزان