Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-06@17:47:30 GMT

طالبان و معضل دولتی بی‌سر

تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۱۵۷۹۵

طالبان و معضل دولتی بی‌سر

نزدیک به سه ماه از سلطه طالبان بر کابل می‌گذرد و اگر چه این مدت برای قضاوت در مورد آینده حکومت‌داری طالبان، زمانی کوتاه است اما می‌توان آن را به‌عنوان پیش‌درآمدی بر چگونگی عملکردشان در آینده مدنظر قرار داد. بر این اساس می‌توان بخشی از بحث را در حوزه تغییر ساختار قدرت در گروه طالبان دنبال کرد؛ به‌طور خلاصه میان ساختارهای سیاسی گذشته و فعلی طالبان به لحاظ شکلی و حتی ماهوی تفاوت چندانی مشاهده نمی‌شود،

اما دلایل و عواملی وجود دارد که نشان می‌دهد ساختار فعلی طالبان به‌مراتب از ساختار سیاسی ۲۰سال پیش نامنسجم‌تر و شکننده‌تر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در توضیح مسئله باید گفت در ساختاری همانند ساختار سیاسی موردنظر طالبان که در آن نقش قانون اساسی و قوانین و نظام مکتوب دیگر کمرنگ بوده و اغلب تصمیمات فی‌البداهه و بر مبنای نظرات و برداشت‌های شخصی گرفته می‌شود، نقش یک فرد به‌عنوان رهبر، پیشرو و در واقع تصمیم‌گیرنده نهایی بسیار حائز اهمیت است.

در امارت اسلامی طالبان این فرد امیرالمؤمنین لقب گرفته و به‌تنهایی در رأس هرم قدرت جای می‌گیرد. در دوره اول سلطه طالبان بر افغانستان، ملامحمد عمر در چنین جایگاهی قرار گرفته و در آن به‌بهترین و مؤثرترین شکل ممکن نقش‌آفرینی کرد. صدور فرامین متعدد و گوناگون از جانب ملاعمر و توشیح آن‌ها با امضای «خادم اسلام، امیرالمؤمنین ملامحمد عمر» نشان می‌داد حرف و اقتدار او در ساختار بلامنازع است. در عین حال ملاعمر مستقیماً فرماندهی ساختار نظامی طالبان باعنوان شورای نظامی را هم برعهده داشت.

دقیقاً به‌همین دلایل بود که طالبان خلأ قانون اساسی و یا وجود قوانین مکتوب را احساس نمی‌کردند. اکنون و در شرایطی که طالبان موفق شده‌اند دوباره امارت اسلامی مورد نظرشان را تشکیل دهند، رهبر و در واقع ملا هبت‌الله آخوندزاده (امیرالمؤمنین فعلی) در پس پرده قرار گرفته و ظاهراً نخواسته و یا نتوانسته اغلب کارکردهای ملاعمر را به‌نمایش بگذارد. اینکه با گذشت حدود سه ماه هنوز هیچ فرمان تقنینی از سوی وی صادر نشده، هیچ دخالتی در مسائل نظامی نشان نداده و حتی هیچ‌گونه ملاقات رسمی و یا علنی با خارجی‌ها انجام نداده، مواردی بسیار درخور تأمل است.

حتی اگر فرض را بر بی‌اساس بودن شایعه‌های مرگ و تأیید زنده بودن او قرار دهیم، باتوجه‌به عملکردش تا این هنگام، باز هم نمی‌توان انکار کرد او نتوانسته موقعیتی همتراز با ملاعمر را در میان طالبان به‌وجود آورد. در شکل‌گیری این وضعیت شاید بتوان دلایل زیادی را دخیل دانست؛ دلایلی همچون محبوبیت شخصی کمتر ملاهبت الله، انشعابات طالبان پس از مرگ ملاعمر و به‌ویژه پررنگ شدن نقش شبکه حقانی و وقوع برخی دگرگونی‌های احتمالی در بدنه طالبان که دیدگاه آن‌ها را نسبت‌به حاکمیت مطلق امیرالمؤمنین دچار تغییر کرده است. اما دلایل هرچه باشند یک گزاره تغییر نمی‌کند؛ ساختار امارت اسلامی کنونی یک لویاتان (موجودی افسانه‌ای) تقریباً بی‌سر و با آسیب‌پذیری زیاد است، چرا که نه قانون اساسی و مقررات مکتوب برای پیروی دارد و نه رهبر و مقتدایی که بتواند بدون چون‌وچرا به‌آن اقتدا کند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: طالبان کابل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۱۵۷۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نبود سبد سوخت یکی از دلایل ناترازی بنزین

مهرداد عباد عضو اتاق بازرگانی در گفت وگو با خبرنگار مهر، درباره علت بروز ناترازی بنزین و راه کار برون رفت از این معضل گفت: کشور ما هم اکنون در چند جبهه «بنزین، گاز و برق» با ناترازی انرژی رو به رو است. این ناترازی به چند عامل برمی گردد که یکی از این عوامل عدم سرمایه گذاری خودروسازان در تحقیق و توسعه برای ورود تکنولوژی‌های جدید به صنعت خودروسازی و مهمتر از آن عدم سرمایه گذاری دولت بر روی متنوع کردن سبد سوخت است.

عباد در ادامه بیان کرد: ما چند پژوهشگاه داریم که در ارتباط با صنعت نفت و گاز و تکنولوژی خودروها کار می‌کنند و تحقیقات خوبی هم داشته اند اما متأسفانه از آنها استفاده‌ای که باید نشده است.

این عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی افزود: متأسفانه در چند ۱۰ سال اخیر بودجه‌های آنها به شدت پایین آمده است ولی با این وجود کارهای تحقیقاتی زیادی در این پژوهشگاه‌ها انجام شده که همچنان خاک می‌خورد. در این پژوهشگاه‌ها به خیلی از تکنولوژی‌های روز دنیا برای تولید خودروهای با تکنولوژی پیشرفته به صورت آزمایشگاهی دست پیدا کرده ایم، می‌توانیم تولید خودروهای پاک و سبز را هم در دستور کار داشته باشیم تا سبد سوخت ما متنوع شود ولی متأسفانه به این سمت و سو سوق پیدا نکرده ایم.

عباد گفت: ما متأسفانه برنامه ریزی خوبی در چند ۱۰ سال اخیر برای سرمایه گذاری در سبد سوخت نداشته ایم و هرازگاهی به واسطه معروف شدن یک کار در برخی حوزه‌ها سرمایه گذاری می‌کردیم که خیلی هم تأثیر گذار نبود. در حالی که در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد سبد سوخت ما وابسته به بنزین است کشورهای نه چندان توسعه یافته از سوخت‌های دیگر برای تردد وسایل نقلیه خود استفاده می‌کنند.

عباد خاطرنشان کرد: از سوی دیگر قدیمی تر شدن تجهیزات این پالایشگاه‌ها و تجهیزات سر چاهی و همچنین قدیمی شدن مخازن نفت و گاز باعث شده که عملاً راندمان تولید بنزین پایین بیاید.

عضو کمیسیون بهبود محیط کسب و کار اتاق تهران توضیح داد: در کشور نیاز داریم که از خودروهای جدید و با تکنولوژی روز دنیا استفاده کنیم ولی متأسفانه همچنان از خودروهای بی کیفیت استفاده می‌شود.

وی بیان کرد: ما زمانی حدود ۵ تا ۱۰ سال پیش تصورمان این بود که بنزین، گاز و نفت همیشه به اندازه کافی در دسترس هست، در آن زمان هنوز با این مشکلات سیستمی رو به رو نبودیم. در حال حاضر نیاز به اصلاح در صنعت ساخت خودروها داریم تا بتوانیم راندمان مصرف بنزین را پایین بیاوریم و در نتیجه با ناترازی بنزین مقابله کنیم.

کد خبر 6096856 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • حل معضل کمبود پزشک زن در کشور اولویت مسئولان نیست
  • حل معضل ۷۱۴۲ سند جزیره قشم بعد از ۵۳ سال
  • نویدکیا: با عزیزم و قربانت بروم نمی‌شود کار کرد!
  • معضل دزدی از قطار‌ها در آمریکا + فیلم
  • چه عواملی در مشارکت سیاسی زنان نقش دارد؟
  • معضل کشت‌های زیرپلاستیکی در همدان و آلودگی محیط زیست
  • نبود سبد سوخت یکی از دلایل ناترازی بنزین
  • کرج برای نگهداری از سگ‌های بلاصاحب جای کافی ندارد
  • معضل کانال‌های فاضلاب رو باز در مسجد سلیمان استان خوزستان
  • تربیت متخصص در علوم مختلف و ساختار سازی شیعه از مهم‌ترین اقدامات امام صادق علیه السلام بود