Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-29@14:18:39 GMT

ناسپاسی؟!

تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۳۲۸۳۸

ناسپاسی؟!

پس از بدعهدی شرکت های کره ای سامسونگ و ال جی، شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا در سال 1397 مصوبه ای را تصویب و به اجرا گذاشت که واردات لوازم خانگی خارجی را حتی بعد از لغو یا کاهش تحریم ها نیز محدود می کرد. با توجه به تلاش برخی شرکت های ذی نفوذ وارد کننده، این امکان وجود داشت که پس از پایان تاریخ اعتبار این مصوبه، واردات لوازم خانگی مجدداًذ آزاد شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این امر می توانست صنعت جوان لوازم خانگی در کشور را با بحرانی جدی و یا حتی مرگ زودرس مواجه نمایید. 

تولید کنندگان این حوزه دست به دامن مقام معظم رهبری شدند و ایشان قاطعانه دستور داد که منافع ملی و تولید کننده داخلی قربانی، واردات نشود. این دستور همچنین از این لحاظ اهمیت داشت که رهبر انقلاب در خرج کردن اعتبار خود برای مردم و تولید داخلی، ذره ای تردید نکردند، با این همه متاسفانه هستند مدیران اقتصادی و صنعتی میانی که جایگاهی هم ندارند اما، به بهانه اینکه ممکن است چالشی پیش بیاید از حمایت از تولید داخلی شانه خالی می‌کنند.  در جهت تشویق بیشتر تولید کنندگان داخلی، برای شرکت‌های واردات‌کننده لوازم خانگی مشوّق‌هایی در نظر گرفته شد تا ایشان از واردات سی‌کی‌دی (CKD) به سمت اس‌کی‌دی (SKD)متمایل شوند.

با این همه علی رغم تمام حمایت های صورت گرفته، به نظر می رسد که برخی تولید کنندگان لوازم خانگی تنبلی می کنند و به گفته برخی کارشناسان هنوز درصد قابل توجهی از مواد و قطعات مورد نیاز را از خارج از کشور وارد می کنند. 

بررسی صورت های مالی یک گروه  تولید کننده لوازم خانگی نشان داد که آنها در یک بازه زمانی مالی شش ماهه، از 5 هزار میلیارد تومانی که صرف تهیه مواد و قطعات کرده اند، بیش از 4 هزار میلیارد تومان آن را از خارج از کشور تامین کرده اند، در حالی که به سادگی می توانستند با حمایت از برخی شرکت های فناور، این قطعات را در داخل بومی سازی کنند و به تولید انبوه برسانند. 

دیگر چالش موجود در این صنعت، افزایش غیر منطقی قیمت برخی لوازم خانگی در کشور است. برای نمونه یک یخچال معمولی با قیمت 57 میلیون تومان در داخل به فروش رسید. این در حالی است که قطعات و مواد اولیه داخلی به نرخ دولتی به این کارخانه فروخته می شود و همچنین این گروه صنعتی  قطعات مورد نیازش را غالباً با دلار 4200 وارد می کند. به همین دلیل، لزوم تعیین مرزی میان حمایت و انحصار، یکی از مسائلی است که به تازگی از سوی برخی کارشناسان صنعت و اقتصاد در مورد لوازم خانگی گوشزد شده است. 

در سال 1399 بیش از15 میلیون دستگاه لوازم‌خانگی در کشور تولید شد. کارشناسان اشتغال مستقیم در این حوزه را 300 هزار نفر و گردش مالی سالیانه در صنعت لوازم‌خانگی کشورمان را 6 میلیارد دلار عنوان می‌کنند. این اعداد به درستی، صحت سیاست های حمایت از تولید داخلی را نشان می دهد. 

کشور ما نه تنها  در زمینه لوازم خانگی از کره ای ها، بی نیاز شده است، بلکه پتانسیل صادرات را نیز پیدا کرده است. در صنعت لوازم خانگی در حال حاضر برای تولید 20 میلیون دستگاه ظرفیت وجود دارد، اما حدود 15  میلیون دستگاه تولید می شود.  

دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق می گوید: «بین 500  تا 600 بازیگر تولیدکننده و مونتاژکار در این صنعت وجود دارند.» هرچند ممکن است برخی شیطنت های موردی مانند گرانفروشی یا تنبلی در بومی سازی قطعات مورد نیاز وجود داشته باشد، اما حمایت از صنعت لوازم خانگی، امری درست و غیر قابل انتقاد است. 

با این همه وزارت صمت و نهادهایی مانند شورای رقابت وظیفه دارند، ضمن رصد دقیق بازار، از طریق ازدیاد مجوزهای تولید، هم تولید ملی را افزایش دهند و هم از به وجود آمدن انحصار در بازار جلوگیری کنند. 

افزایش کمی تولید کنندگان همچنین باعث می شود که قیمت ها در داخل خود به خود تعدیل شود و مازاد تولید به سمت صادرات میل نمایید. 

 

منبع: الف

کلیدواژه: لوازم خانگی تولید کنندگان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۳۲۸۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور نماینده ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران

وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران،  نمایندگانی از ۱۰۰ کشور ‌دنیا و بیش از ۲ هزار تجار خارجی حضور دارند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، عباس علی آبادی امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ در نشستی با اصحاب رسانه درباره ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران (۸ تا ۱۲ اردیبهشت ماه) اظهار داشت: برگزاری این نمایشگاه در راستای تحقق شعار سال و توسعه صادرات و ارزآوری است.

وی افزود: قصد ما اول از برگزاری این نمایشگاه، معرفی دستاوردها به کشورهای دیگر و اعلام آمادگی تعامل با سایر کشورهاست بعضی از این کشورها تولیدات ما را نمی‌شناسند و باور نمی‌کنند که این محصولات تولید داخل باشد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: کشورهایی شریک تجاری ما هستند که از ما کالا بخرند ما به آنها کالا خواهیم فروخت، ضمن اینکه بسیاری از بازارها برای ما وجود دارد که ما به دنبال اصلاح مقاصد صادراتی هستیم.

علی آبادی بیان داشت: عده‌ای در بازار رقابت، اخباری را در فضای مجازی منتشر می‌کنند در حالی که با این اقدام در میدان کسی بازی می‌کنند که به نفع کشور نیست.

وی با اشاره به نامگذاری شعار اقتصادی سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی بیان داشت: رهبری پنج سال متوالی است که به موضوع تولید پرداخته‌اند که تولید کافی نیست و امسال بر جهش تولید تمرکز کردند و امسال بر جهش تولید با مشارکت مردم پرداختند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: کم و کاستی‌هایی از بعد از انقلاب تا کنون وجود دارد که باید رفع شود هر چند اقداماتی در این عرصه صورت گرفته است. برای تحقق جهش تولید هر کاری انجام دهیم کامل نیست و حدی بر اقدامات این موضوع وجود ندارد و نیازمند یک نقشه راه است.

علی آبادی اولین موضوع تحقق شعار را بحث تأمین ارز عنوان کرد و گفت: با اختصاص ارز بایستی نیازهای تولید را رفع کرده و صادرات را توسعه دهیم که این نمایشگاه همسو با تحقق شعار سال است.

وی عنوان کرد: اولویت تحقق ارز به شرکت‌هایی است که ارزآوری بیشتری برای کشور داشته باشد و در جهت تحقق شعار سال اقدام به صادرات کنند. اگر شرکتی بر ساخت داخل تمرکز داشته باشد می‌تواند از ابزارها و خدمات وزارت صمت بهره مند شود اگر هر شرکتی ارز کمتر و بهره‌وری بیشتری را با استفاده از شرکت‌های دانش بنیان داشته باشد در اولویت هستند این امر توسط دستگاه‌های زیر مجموعه وزارت صمت رصد می‌شود.

وزیر صنعت، معدن و تجارت، تکمیل سرمایه گذاری‌های ناقص و راه اندازی بنگاه‌های ناقص از دیگر اولویت‌های این وزارتخانه بیان کرد.

علی آبادی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین مسائل در تحقق شعار سال استفاده از مشارکت مردم در سرمایه گذاری گفت: باید بتوانیم از سرمایه‌های خرد مردم استفاده کنیم و پتانسیل‌های بزرگ را ایجاد کنیم.

وی افزود: صندوق‌های پروژه را برای طرح‌ها ایجاد و از مشارکت مردم استفاده کنیم در همین راستا به دنبال ایجاد سازوکارها هستیم.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به توسعه بازارهای صادراتی گفت: یکی از مهم‌ترین چالش‌های تولید نبود بازار برای کالاهای تولیدی است در همین راستا یکی از اقدامات ما بازار خارج از مرزهاست.

علی آبادی افزود: بسیاری از کالاهایی با کیفیت بدتر و قیمت ارزان‌تر از طریق قاچاق وارد کشور می‌شود که این موضوع را دنبال می‌کنیم.

وی از برگزاری نمایشگاه به صورت مجازی در آینده نزدیک خبر داد و گفت: در این راستا از روش‌های نوین و فناورانه استفاده خواهیم کرد. نمایشگاه‌های هدف صادراتی را در کشورهای همسایه برگزار خواهیم کرد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه کشورهای آفریقایی یک اقیانوسی از فرصت‌های بی نظیر است گفت: فرصت برای پیمانکاران در حوزه زیرساخت‌ها زیاد است و به خاطر کشت فراسرزمینی برای انتقال تکلونوژی است.

علی آبادی گفت: تداوم و پایداری در ارتباط‌ها و مشارکت‌های تجاری برقراری اصل برد برد است باید تکنولوژی، سرمایه گذاری و شغل را به کشورهای آفریقایی ببریم. ‌

کد خبر 748731

دیگر خبرها

  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد
  • حضور نمایندگان ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • حضور نماینده ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • کشف و ضبط لوازم خانگی قاچاق در بهار
  • رشد ۲۵ درصدی تولید لوازم خانگی در چهارمحال و بختیاری
  • شهرام عظیمی خبر داد: بدنبال سهم بیشتر تولیدات داخلی با استفاده از توان بالای هموطنان در مناطق روستایی و عشایری هستیم
  • سابقه چندساله رشد تولید با مشارکت مردم در صنعت نفت
  • چالش‌های صنعت داروهای گیاهی در ایران/ انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری