Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، همه ما می‌دانیم که جمعیت، سبب ایجاد یک روستا، شهر و در نهایت کشور می‌شود، اگر جمعیتی نباشد کشوری نیز وجود ندارد.

سالمندی جمعیت کشور و تغییرات نگران‌کننده در ساختار هرم سنی کشور، یکی از پیامدهای سقوط نرخ باروری بوده‌است.

رشد سریع سالمندی در ایران

مطالعات جمعیتی می گوید که طی سالیان پیش رو، روند سالمندی جمعیت ایران با سرعت و شدت بیشتری تداوم می یابد و در آینده نه چندان دور، ایران با بحران سالمندی جمعیت روبه رو و به زودی ناظر پدیده‌ای تحت عنوان سونامی سالمندی در ایران می شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متاسفانه چند سال بعد، ایران که هنوز در ابتدای مسیر پیشرفت تکنولوژی و پویایی اقتصادی است، درصد قابل‌توجهی از جمعیت جوان خود در چرخه کار و تولید را از دست می دهد.

بدیهی است که تغییر در ساختار جمعیتی، می‌تواند منشأ بسیاری از تحولات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خانوادگی و امنیتی باشد و نتیجه عدم اجرای قوانین و سیاست‌های درست جمعیتی به نزول نرخ رشد جمعیت کشور به کم‌تر از یک درصد آن‌هم برای اولین بار در تاریخ ایران، منجر شده است.

طبق آمار رسمی ثبت‌احوال فارس، در استان فارس متوسط نرخ رشد جمعیت طبق سرشماری سال ۹۰، ۱.۷ و در سال ۹۵ نیز ۱.۸ بوده و همچنین نرخ رشد طبیعی جمعیت در سال ۹۸ حدود ۰.۹ درصد، بوده است. از آمار ۲ سال اخیر نیز اطلاعاتی در دست نیست، اما به نظر می رسد، وضعیت بهتری نسبت به سال های قبل نداشته باشیم.

علت سونامی پیری در کشور، کاهش نرخ رشد جمعیت و سقوط میزان باروری است؛ این که پیامد این بحران، چه چیزهایی است را در گزارش دیگری بررسی می کنیم.

 

دلایل کاهش نرخ باروری

کارشناسان برای این اتفاق، عوامل متعددی را موثر می دانند که به مهمترین آن ها می پردازیم.

گرچه علل اقتصادی و عدم اشتغال و ازدواج دیر هنگام جوانان، گرایش به تحصیلات تکمیلی و شاغل بودن زنان، از دلایل کاهش میزان رشد جمعیت و نرخ باروری است اما اولین و مهمترین علت کاهش نرخ باروری را می‌توان دلایل فرهنگی دانست.

وقتی سیاست غلط «فرزند کمتر، زندگی بهتر» در دستور کار دولت ها قرار گرفت، به صورت تدریجی و زیر پوستی، داشتن فرزند کمتر در خانواده ها به صورت یک هنجار فرهنگی درآمد و بدتر از آن شعار «فرزند کمتر، تربیت بیشتر» بود که کارشناسان آگاه آن را بزرگترین دروغ قرن می نامند.

در همین راستا، با خانواده ای صحبت کردم که با پرورش چهار فرزند موفق، خط بطلانی بر این باور اشتباه کشیدند.

محمود مرادی، متولد ۱۳۴۴ و ساکن شیراز است که در اسفندماه ۱۳۶۷ با نگار صادقی ازدواج کرده و نتیجه این ازدواج، چهار فرزند پسر است.

مرادی، حقوق بگیر آموزش و پرورش است و با خانواده خود در سرایداری یک مدرسه زندگی می کند؛ تحصیلات این زوج، پنجم ابتدایی است.

فرزندان این خانواده که نه تنها برای خانواده که برای شهر و کشور مایه افتخار هستند را معرفی می کنم تا همگی به این باور برسیم که تربیت فرزندان خوب و موفق، رابطه مستقیمی با تعداد آنها ندارد.

مجید، اولین فرزند این خانواده است که تحصیلات خود را تا دیپلم ادامه داده و سپس شاغل شده تا هم بتواند کمکی به والدین کند و هم زودتر ازدواج کرده و صاحب خانواده شود.

مجید که پدرش او را مهربان و خانواده دوست، معرفی می کند، در کار خود بسیار موفق است. از او می پرسم که پیش بینی داشتن چند فرزند را دارد که می گوید: اگر از نظر اقتصادی بتوانم خانواده‌ام را تامین کنم، دوست دارم، پنج فرزند داشته باشم.

مصطفی، فرزند دوم این خانواده است که کارشناسی ارشد نرم افزار کامپیوتر خوانده و در حال حاضر از برنامه نویس های به نام شهر است.

مصطفی می گوید: خانواده ما از نظر اقتصادی، قوی نیست، اما بسیار شاد و با نشاط هستیم.

مرتضی که از نوجوانی علاقه زیادی به ورزش داشته، تحصیلات خود را در رشته تربیت بدنی ادامه داده و اکنون مربی چند رشته ورزشی و دارای مقام های زیادی نیز در همین زمینه است.

او از حمایت های بی دریغ والدینش می گوید و اینکه همیشه به تصمیماتش احترام می گذراند.

حسین که آخرین فرزند خانواده است و بعد از تحصیل در کارشناسی روانشناسی، امسال در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه تهران، رتبه بسیار خوبی کسب کرده و ۲ ماهی است که مشغول تحصیل شده است، می گوید: همیشه با پدر و مادرم دوست بودم.

پدر خانواده، رمز موفقیت فرزندان خود را همدلی اعضای خانواده می داند و تعریف می کند که هر چهار فرزندش بعد از تعطیلی مدرسه، به یاری او می شتافتند و کلاس ها و حیاط مدرسه را نظافت می‌کردند.

نگار صادقی، مادر خانواده هم محیط آموزشی که فرزندانش در آن پرورش یافته اند را در موفقیت آنها دخیل می داند.

مرادی همچنین می گوید: با آنکه محل زندگی ما به واسطه مدرسه ای که در آن سرایدار بودم، در یکی از بهترین محلات شهر قرار داشت، به هیچ وجه باعث بالا رفتن توقع فرزندانم نشد و آن ها همواره با همدلی و مهربانی، وضعیت مالی متوسط پدر و مادر را درک می کردند.

اوجی، مدیر مدرسه ای است که خانواده مرادی سرایدار آن هستند.

از وی درباره فرزندان این خانواده می پرسم، با تفکر می گوید: همیشه به مرادی و همسرش به خاطر این فرزندان مودب و تحصیل کرده، غبطه می خورم.

خانواده مرادی ثابت کردند که کیفیت تربیت فرزندان خوب و موفق، ربطی به کمیت فرزندان ندارد.

انتهای پیام/م

منبع: فارس

کلیدواژه: باروری جمعیت سالمندی نرخ ناباروری نرخ باروری فرزند کمتر رشد جمعیت نرخ رشد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۳۹۰۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یکی از ریشه‌های کاهش نرخ باروری در کشور ما حاصل یک نگاه مالتوسی بود

 علی اکبر محزون عضو کمیته علمی دومین جایزه جوانی جمعیت گفت: شروع کاهش نرخ باروری در کشور ما به حدود دهه چهل بر می گردد. در اولین سرشماری کشور که سال ۱۳۳۵ اجرا شد و پس از آن در سال ۱۳۴۵ برای اولین بار در ایران نرخ رشد جمعیت محاسبه شد که آن زمان ۱/۳ درصد بود از همان سال‌ها هشدار‌های رشد جمعیت آغاز شد. سال ۴۶ بیانیه تهران در خصوص تنظیم خانواده و ضرورت کنترل جمعیت تصویب شد و بعد از انقلاب هم در دهه شصت بحث جمعیت دوباره مطرح شد. در برنامه توسعه سال ۱۳۶۷ طرحی با عنوان سیاست تحدید موالید مطرح شد. هدف این طرح چنین بود که اگر در سال ۱۳۶۷ میانگین هر خانواده ۵/۶ فرزند بود تا سال ۱۳۹۰ این عدد به ۴ فرزند کاهش یابد. درسال ۷۲ قانون تنظیم جمعیت در مجلس شورای اسلامی تایید شد که طبق این طرح فرزند چهارم به بعد محروم از فعالیت اجتماعی شود. سال ۱۳۷۳ و به میلادی ۱۹۹۴ اجلاس بین المللی جمعیت و توسعه در قاهره با مشارکت ۱۷۹ کشور جهان از جمله ایران برگزار شد و مواحده طرح کنترل جمعیت در سطح بین الملل تحت عنوان International Conference on Population and Development تصویب شد. ریشه اصلی کاهش نرخ رشد جمعیت در دنیا و کشورما از اینجا آغاز شد.

وی افزود: علت شدت این کاهش در ایران به این دلیل بود که علاوه بر کنترل اجتماعی کنترل فردی نیز به وجود آمد. خانواده‌ها از دهه ۶۰ بنا به عوامل مختلف مانند کاهش مرگ و میر کودکان و شانس زنده ماندن بالا، تصمیم به فرزندآوری کم‌تر گرفتند چرا که قبلا پنج فرزند متولد می‌شد که لااقل سه نفر از آنها زنده بمانند. دیگر نیازی به چنین اقداماتی نبود پس همان سه فرزند متولد می‌شدند.

دی در ادامه گفت:، اما به تعبیر خودم این‌ها حاصل یک نگاه مالتوسی بود بحث تنگ دستی که ناشی از افزایش فرزند می شود. بحث دوم جریان اجتماعی بود. افراد با استمرار فرایند توسعه وارد مباحثی شدند که باعث پیشرفت فردی آنها شود و به تحرک اجتماعی پرداختند و فرزند آوری را مانع این پیشرفت دیدند. بحث فردگرایی در جامعه باعث شد تحرک اجتماعی و فرزند آوری در مقابل هم قرار گیرند؛ و در مرحله سوم جایگزینی برای نهاد خانواده و تغییر نهاد خانواده که حاصل تغییر نگرش‌ها در جوامعی مثل ایران شد روند رشد را به شدت کاهش داد.

وی تاکید کرد: بر روی مبانی فکری و نظری موضوع باید بیشتر تمرکز کرد و اقدامات اساسی صورت بگیرد. در دنیا هم برای موضوعات مهم همینطور عمل می‌کنند. باید الگوی یک خانواده کامل را بسازیم، مبنی بر نظریه شهید مطهری از انسان کامل این قالب را در مبانی فکری خانواده جای دهیم و در ادامه به تعهد به خانواده بپردازیم.

جامعه دانشگاهی و حوزه علمیه نیز می‌تواند در حوزه شناسایی مسائل و ترسیم وضع مطلوب کمک شایانی به این راهبرد داشته باشد.

نقش جایزه ملی جمعیت در مرحله اول ایجاد انگیزه است و برای اثرگزاری بهتر می‌تواند به اصطلاح، کف میدانی‌تر و در محله‌ها و مراکز عمومی باشد. تا انگیزه نخبگان را در جامعه عمومی بیشتر کند. چرا که بحث خانواده است و حتی می‌تواند الگویی شود تا هم محلی‌ها و خانواده هم به نخبگان رجوع کنند. 

دومین جایزه ملی جوانی جمعیت به همت ستاد ملی جمعیت در بخش‌های خانواده، رسانه، سازمان‌های مردم نهاد، دستگا‌های اجرایی، شرکت‌ها و موسسات خصوصی، مدیران و نخبگان اردیبهشت سال جاری با شعار سهم من از جوانی ایران برگزار خواهد شد.

علاقه‌مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت jameyat.ir مراجعه فرمایند

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی ازدواج و خانواده

دیگر خبرها

  • امام جمعه اصفهان: گفتمان قرآنی باید در خانواده‌ها ایجاد شود
  • گفتمان قرآنی باید در خانواده‌ها ایجاد شود
  • دلایل کاهش نرخ باروری در کشور
  • باید الگوی یک خانواده کامل را ترسیم کنیم
  • یکی از ریشه‌های کاهش نرخ باروری در کشور ما حاصل یک نگاه مالتوسی بود
  • کاهش ۹ درصدی نرخ بیکاری در جامعه ایثارگری کشور
  • حمایت بهزیستی از ۶۷۷ خانواده دارای فرزند چندقلو
  • ۶۷۷ خانواده دارای فرزند چند قلو تحت پوشش بهزیستی زنجان هستند
  • هدایت و تربیت، مهمترین رسالت معلمان
  • روایتی از طلبه جهادگر و مادر ۵ فرزند/ بچه ها برکت آوردند