Web Analytics Made Easy - Statcounter

دیپلماسی اقتصادی مبتنی بر انرژی در منطقه خاورمیانه توسط ایران و عربستان در غرب آسیا سبب تقویت اقتصاد این منطقه خواهد شد.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، انرژی مخصوصاً انرژی مبتنی بر نفت و گاز در امنیت واقتصادسیاسی منطقه خاورمیانه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همین امر سبب شده است تا در مجامع جهانی و عرصه روابط بین‌الملل شاهد حضور کشورهای فرا منطقه‌ای در این منطقه و همچنین استفاده کشورها منطقه خاورمیانه از این عنصر به عنوان یک پارامتر مهم در عرصه سیاست خارجی جهت چانه زنی  باشیم ،از این رو شاهد سیاستگذاری های اقتصادی کشورهای دارای این منابع از بعد اقتصاد در زمینه ی سیاست خارجی هستیم و همین امر سبب شده است که دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی انرژی در این منطقه از اهمیت بالایی برخوردار شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما دیپلماسی اقتصادی در معنای امروزیش به این نکته می پردازد که چگونه می توان با استفاده از اهرم سیاست خارجی به توسعه ی اقتصادی پرداخت و همچنین دیپلماسی انرژی نیز بر این باور است که چگونه می توان با استفاده از دیپلماسی انرژی را گسترش داد ،کشورهای جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به عنوان دو بازیگر مهم در منطقه به نقش آفرینی در هریک از این عرصه ها می پردازند که هرکدام از آنها نیز دارای نقاط ضعف و قوتی در این عرصه هستند.اما اگر رویکرد تعامل در سیاست خارجی فی مابین دو کشور در جهت ارتقاء روابط دیپلماتیک شکل گیرد شاهدیم که در این عرصه 2 مزیت بوجود می آید نخست آنکه منطقه ی خاورمیانه به عنوان یک بازگر مهم انرژی دچار تقویت درونی اقتصادی می شود و در وهله ی دوم نیز می توان انتظار داشت کشورهای فرا منطقه ای سیاستگذاری های درستی را نسبت به این دو کشور در پیش بگیرند.

پرسشی که در این گزارش به دنبال تبینی برای پاسخ به آن می باشم این است که چالش‌های فی مابین جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی چگونه بر اقتصاد سیاسی منطقه ی خاورمیانه تاثیر گذار است و چگونه می توان این پیامدها را کاهش داد:

در اولین چالشی که در این عرصه به آن خواهم پرداخت می توان به مداخله قدرت ‌های فرامنطقه‌ای در امور داخلی و خارجی کشورهای منطقه اشاره کرد ،این امر سبب شده است تا میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی اختلافاتی که بیشتر از منظر ژئوپلتیک انرژی در این بحث می توان به آن اشاره کرد رخ دهد و همین امر سبب شده است که ایالات متحده در راستای دکترین اقتصادی خود کشور عربستان را یک بازیگر هژمون محور در این منطقه لحاظ کند که این امر قطعا می تواند بر اقتصاد سیاسی منطقه تاثیرگذار باشد و تاثیر این نیز از آن جهت است که باوجود تحریم های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران توسط ایالات متحده ی آمریکا شاهد این امر هستیم که توان و بالانس انرژی در این منطقه دچار تغییر می شود که این مسئله به نفع جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود و تبعات اقتصادی فراوانی را در پی خواهد داشت.

در دومین چالش نیز می توان به اینکه  حذف شدن ایران از فرایند گفت ‌و گوها درباره مسائل منطقه‌ای به نفع هیچ یک از کشورهای منطقه ای و فرا منطقه ای نخواهد بود اشاره کرد این رخداد که در مدت کوتاهی از زمان شاهدش بودیم سبب شد که این کشورها بتوانند از منظر ژئوپلتیک انرژی و همچنین تحریم ها فشار اقتصادی فزاینده ای به کشور ما وارد کنند .

اما یک رویکرد کاملاً متفاوت نیز در این امر  وجود دارد و آن این است که اصولاً نفت ارزش خود را درجامعه ی جهان از دست داده است و دیدگاه هایی که انرژی مبتنی بر نفت را در جامعه ی بین الملل تروج می دهد مربوط به دهه‌ی 70 میلادی است. در تبیین روابط جمهوری اسلامی ایران و کشور عربستان چه بخواهیم و چه نخواهیم انرژی یک بازیگر بسیار مهم و تاثیرگذار است و می تواند راهگشای چالش های این رابطه شود.

همچنین می توان اشاره کرد که کشورهای چین و روسیه نیز در دکترین جدید خود به دنبال کنکاشی از این موضوع هستند که چگونه با دیپلماسی اقتصادی مبتنی بر انرژی می توانند حضوری مستمر و دائمی در این منطقه داشته باشند که در تبیین روابط این دو کشور لحاظ این عنصر نیز بسیار تاثیرگذار است.

همچنین به دلیل نوع ساخت سیاسی دولت هر دوکشور مبنی بر یک اقتصاد مبتنی بر نفت شاهدیم زمانی که دولت های فرامنطقه ای در این ارتباط ورود می کنند و یا بحرانی منطقه را تهدید می کند اقتصاد سیاسی داخلی هردو کشور با فراز و فرودهای متفاوت دچار تغییر می شود که این امر نیز بر امنیت منطقه خاورمیانه از لحاظ تنش‌های قومیتی و دینی همچون مسائل شیعه و سنی از اهمیت بالایی برخوردارست.

مسئله دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که آیا حضور داعش نیز بر این رابطه از منظر انرژِی تاثیرگذار است یا نه همانطور که می توانیم لحاظ کنیم جمهوری اسلامی ایران با کمک مستشاری خود به محور مقاومت توانست خطر این گروه تروریستی را در منطقه کاهش دهد وگرنه بعید نبود که این گروه با اینکه از منظر ایدئولوژِی تغذیه شده ی مدارس دینی بودند امنیت کشور عربستان و منابع نفتی آن را نیز تهدید کنند.

در پایان این گزارش باید مطرح کرد که انرژی عنصر و پارامتر مهمی در روابط جمهوری اسلامی ایران و کشور عربستان است و هر زمانی که روابط سیاسی این دو کشور از منظر دیپلماتیک مناسب بود شاهد یک سبد انرژی قوی و موثر درجهان بوده ایم و زمانی که این رابطه از منظر سیاسی دچار چالش شد شاهد یک فقدان مناسب در این امر بوده ایم اینطور که به نظر می رسد با روی کارآمدن دولت جدید و اتفاقات تازه منطقه ای می توانیم شاهد ارتباط بهتر در این زمینه باشیم.

گزارش از پرهام پوررمضان

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: ایران و عربستان خاورمیانه جمهوری اسلامی ایران دیپلماسی اقتصادی منطقه خاورمیانه ایران و عربستان امر سبب شده کشور عربستان سیاست خارجی ی اقتصادی منطقه ای دو کشور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۴۲۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آذربایجان غربی پیشرو در توسعه دیپلماسی منطقه‌ای است

به گزارش خبرنگار مهر، محمدصادق معتمدیان عصر شنبه در دیدار با سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در نخجوان با اشاره به اینکه توسعه دیپلماسی منطقه‌ای از سیاست‌های مهم دولت سیزدهم است، گفت: آذربایجان‌غربی یکی از استان‌های پیشرو در توسعه دیپلماسی منطقه‌ای در کشور است.

وی با اشاره به اینکه دیپلماسی فعال منطقه‌ای و ارتباط با همسایگان از جمله اولویت‌ها و برنامه‌های مهم دولت سیزدهم است، افزود: آذربایجان غربی به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و همسایگی با چند کشور، در حوزه دیپلماسی فعال منطقه‌ای از استان‌های پیشرو بوده و در دولت سیزدهم توانسته ارتباطات خوبی با کشورهای همسایه در حوزه‌های مختلف به ویژه در حوزه اقتصادی ایجاد کند.

معتمدیان همچنین با اشاره به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های مهم آذربایجان غربی در حوزه دیپلماسی منطقه‌ای، خاطرنشان کرد: همسایگی با سه کشور، قرار گرفتن در مسیر کریدورهای اصلی از جمله شرق و غرب و غرب، جاده ابریشم، وجود مرز رسمی فعال با ترکیه و دسترسی به اروپا از طریق این کشور و زیرساخت‌های حمل و نقل از جمله سه فرودگاه و خطوط ریلی، موجب شده آذربایجان‌غربی نقش فعالی در دیپلماسی منطقه ایفا کند.

استاندار آذربایجان‌غربی به ظرفیت‌های بازگشایی مرز تمرچین برای اعزام زائرین اربعین حسینی و استقبال زائران خارجی از این امر نیز اشاره کرده و افزود: در سال گذشته ۱۰ هزار زائر خارجی از مرز تمرچین به کربلای معلی اعزام شدند که ۲ هزار نفر از این زائران، اهل کشور آذربایجان بودند و امسال نیز آذربایجان‌غربی آماده میزبانی از زائران خارجی است.

معتمدیان در پایان با اشاره به مشترکات فرهنگی تاریخی و مذهبی آذربایجان غربی با نخجوان، اضافه کرد: آماده افزایش روابط و گسترش تعاملات با نخجوان در راستای سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران هستیم.

کد خبر 6090414

دیگر خبرها

  • چرا ایران تحریم‌ناپذیر است؟
  • رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۳ بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز به دست آمد/ استفاده حداکثری از توان دانش بنیان‌ها جواب داد
  • رویدادی در جهت تقویت دیپلماسی تجاری و توسعه صادرات رقم خورد
  • پشت پرده فعال‌شدن دیپلماسی آفریقاییِ ایران چیست؟
  • سفر معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه به ریاض
  • سفر معاون امیرعبداللهیان به ریاض
  • آذربایجان غربی پیشرو در توسعه دیپلماسی منطقه‌ای است
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • وزیر صمت: حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ اولویت به دیپلماسی اقتصادی با هدف ورود به بازار‌های جهانی و فناوری