Web Analytics Made Easy - Statcounter

فارس‌پلاس؛ محمد آزادی: «شرکت دولتی یعنی تولید رانت، سفرهای خارجی، عضویت در هیأت‌مدیره، حقوق‌های نجومی، مَفسده و استخدام هرکسی لازم بدانند! پنج‌هزار نفر برای جایی که حداکثر هزار نیرو لازم دارد. آن هم از میان بستگان و آشنایان!» مرور همین جملات وزیر سابق اقتصاد برای درک عمق فاجعه کافی است.

 

 

جایی که بنابر قانون بودجه ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۵۷۱۳۲۱۷۸۳۴۰۰۰۰۰۰ ریال از سرمایه‌های مردم در حال گردش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس مجلس حالا می‌گوید پیشنهاد دولت برای بودجه این شرکت‌ها در سال آتی پانزدهم آبان به مجلس ارسال شده است. بودجه‌ای که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان نیازمند اصلاحات اساسی است.

 

تفاوت بودجه شرکت‌های دولتی با بودجه عمومی چیست؟

شرکت‌های دولتی برای خدمت‌رسانی به مردم ایجاد شده‌اند؛ و البته درآمدزایی برای دولت. بالغ بر ۳۸۰ شرکت ریز و درشت که هرکدام ذیل یک وزارت‌خانه تعریف شده‌ است. از شرکت‌های وابسته به وزارت نفت گرفته تا بانک‌ها و بیمه‌های دولتی، سازمان هدفمندی یارانه‌ها و البته صداوسیما.

 

 

مدل بودجه‌ریزی باتوجه به ماهیت شرکتی ولی با دیگر دستگاه‌های دولتی متفاوت است. بودجه آنها باید به تصویب ارکان شرکت و مجمع عمومی برسد. از سال ۱۳۲۷ اما «برای اطلاع نمایندگان» قرار شد این بودجه هرسال به مجلس ارائه شود. نمایندگان در سال ۱۳۶۶ هم‌چنین اجرای بودجه شرکت‌های دولتی را منوط به تصویب نمایندگان کردند.

 

باتصویب مجلس در قانون برنامه ششم هم‌چنین مقرر شد برای اینکه نمایندگان فرصت بیشتری جهت بررسی داشته باشند، بودجه شرکت‌های دولتی ۱۵ آبان تقدیم شود. اتفاقی که امسال نیز رخ داده و رئیس مجلس اعلام کرده بودجه شرکت‌های دولتی در موعد مقرر به بهارستان فرستاده شده است.

 

 

بنابراین همین هزار و پانصدهزار میلیارد تومان بودجه شرکت‌های دولتی در ۱۴۰۰ ارتباطی با منابع بودجه عمومی ندارد. بگذریم از این‌که برخی درآمدها فقط برای حسابداری(غیرواقعی) در صورت مالی این شرکت‌ها منعکس می‌شود. مثل درآمدهای سازمان هدفمندی یارانه‌ها. یا برخی درآمدهای شرکت ملی نفت.

 

بر همین اساس برخی اقتصاددانان از جمله خاندوزی وزیر فعلی اقتصاد معتقدند اساساً جمع بودجه این شرکت‌ها با منابع بودجه عمومی از بیخ و بُن اشتباه است و باعث کج‌فهمی‌های فراوانی شده است:

 

 

وظیفه نمایندگان مجلس در مواجهه با شرکت‌های دولتی چیست؟

دقیقاً به همین علت نمایندگان مجلس اغلب از بررسی مناسب بودجه شرکت‌های دولتی ناتوانند. برای همین مرکز پژوهش‌های مجلس نمایندگان را از ورود به جزئیات بودجه این شرکت‌ها پرهیز می‌دهد. چرا که اولاً فرصت کافی وجود ندارد. ثانیاً با ماهیت حاکمیت شرکتی منافی است. ثالثاً کلاً از تخصص بسیاری از نمایندگان خارج است.

 

در گزارشی که این مرکز باعنوان «پیشنهاداتی برای بهبود ورود مجلس به بودجه شرکت‌های دولتی» منتشر شده، ۴ پیشنهاد زیر برای اصلاح این اوضاع آمده است:

 

ارجاع صورتهای مالی، گزارش بودجه سالیانه و گزارش‌های عملکرد شرکت‌های دولتی به کمیسیون‌های تخصصی و مشارکت دادن آنها در بررسی عملکرد شرکت‌های دولتی در بازه زمانی بررسی لایحه بودجه سالیانه. بررسی روندهای کلی خصوصا در زمینه‌هایی مانند سرمایه‌گذاری‌ها (اجرای پروژه‌های عمرانی) و روند کلی سود، زیان و بدهی‌های شرکت‌های دولتی. توجه به تذکرات مطرح شده ازسوی حسابرسان در بررسی صورت‌های مالی شرکت‌های دولتی و متعاقب آن استخراج احکام قانونی که به‌خوبی توسط شرکت‌ها اجرا نمی‌شوند. تعامل مستمر کمیته‌های کمیسیون‌های تخصصی مجلس با مجامع عمومی شرکت‌ها و بررسی مستمر گزارش‌های اهداف و برنامه‌های میان مدت هر شرکت، اقدامات انجام شده در راستای اهداف و نتایج حاصله در طول سال اجرای بودجه

 

چگونه می‌توان درآمد دولت از شرکت‌های دولتی را افزایش داد؟

سؤال درست دقیقاً اینجاست؛ مهم‌ترین موضوع کاهش هزینه‌ها برای افزایش درآمدهای دولت از شرکت‌های دولتی است. پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی معتقد است تنها ده درصد صرفه‌‌جویی در ریخت‌وپاش برخی شرکت‌های دولتی، به اندازه فروش نفت برای دولت درآمد ایجاد خواهد کرد.

 

 شرکت‌هایی که سربند نبود نظارت مناسب عملاً به حیاط خلوت برخی دولت‌ها بدل شده‌اند.  گزارش سال گذشته دیوان محاسبات نشان می‌دهد یک‌سوم از کارمندان شرکت‌های دولتی حقوق نجومی دریافت می‌کنند؛ یعنی از حدود ۳۶۴هزار کارمند، ۱۲۸ هزار نفرشان ماهانه بالای ۲۶ میلیون تومان!

 

 

جالب آنکه برخی از این شرکت‌های نجومی‌پرداز عملاً زیان‌ده هم هستند! به گزارش فارس کارکنان این شرکت‌ها با این حساب باید سالی بالغ بر ۶.۸ هزار میلیارد تومان مالیات بپردازند این درحالی است که کل درآمد مالیات بر درآمد بخش عمومی ۱۶هزار میلیارد تومان دیده شده بود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: بودجه شرکت های دولتی حقوق های نجومی بودجه شرکت های دولتی بودجه 1401 پورابراهیمی مرکز پژوهش های مجلس محمد آزادی خبرگزاری فارس فارس پلاس بودجه شرکت های دولتی شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۸۰۳۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستمزد نجومی سعید آقاخانی ؛ شایعه یا واقعیت

به گزارش پارس نیوز ، اخیراً بحث درباره ساختِ گران سریال در شبکه نمایش‌خانگی به سمتِ تلویزیون هم آمده است. یکی از تهیه‌کنندگان این‌طور گفته که هر قسمت 2 میلیارد تومان آب می‌خورد.

او کف برآورد یک سریال رده الف تلویزیون را بین 2 و 2.5 میلیارد تومان می‌داند؛ با وجود اینکه ممکن است برخی از سریال‌ها حتی با برآورد اولیه یک یا 1.5 میلیارد تومانی به ازای هر قسمت آغاز شوند، اما سالانه بسیاری از مجموعه‌ها در میانه تصویربرداری به الحاقیه بودجه می‌رسند و در ادامه به ارقام 2 تا 2.5 میلیارد تومانی به ازای هر قسمت می‌رسند.

حتی یکی از تهیه‌کنندگان سیما پرده از نرخ پایه تولید سریال الف در سال 1402 دقیقه‌ای 30 میلیون تومان برداشت. این گمانه‌زنی‌ها به سمتِ‌سریال‌های زیرخاکی و نون‌خ آمد. حتی برخی این‌طور اعلام کردند که سعید آقاخانی با دستمزد نجومی دوباره به تلویزیون آمده و حواشی‌ای خاص را به جان خریده است.

مهدی فرجی در واکنش به این گمانه‌زنی‌ها، بودجه عجیب و غریب و دستمزد نجومی سعید آقاخانی به خبرنگار تسنیم گفت: واقعاً بودجه این سریال به مانند بودجه‌های دیگر سریال‌های معمولی تلویزیون است. حتی یک ریال از میراث فرهنگی دریافت نکردیم. با بودجه صداوسیما که بسیار بودجه معمولی بود مثل دیگر سریال‌هایش این کار را ساختیم.

وی افزود: می‌گویند سعید آقاخانی دستمزد نجومی گرفته؟ این نکته را از همان «نون‌خ» اول هم می‌گفتند او در تیم نویسندگان، کارگردانی و بازیگری است برای هرکدام یک دستمزد می‌گیرد. اما آن موقع گفتم و الان هم می‌گویم دستمزد سعید آقاخانی مثل دستمزدهایی است که صداوسیما به همه پرداخت می‌کند. او برای «نون‌خ» که از نویسندگی تا مونتاژ حدوداً یک سریال درگیر کار بود رقمی که دریافت کرد حتی به مراتب از سریال «راز بقا» نمایش‌خانگی به مراتب کمتر بود. شاید برخی بپرسند چرا؟ چون آقاخانی به شاد کردن مردم علاقه‌مند است و این باور را دارد صداوسیما همچنان رسانه فراگیری است و مردم آن را می‌بینند.

فرجی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا سعید آقاخانی نسبت به اظهارنظر مجازی که داشته، «نون‌خ‌5» پایان مجموعه‌های «نون‌خ» است تجدیدنظری خواهد داشت، گفت:‌ نمی‌دانم واقعاً؛ یک مقدار باید جلو برویم و ببینیم ظرفیت‌های داستانی برای «نون‌خ6» پیدا می‌شود.

فرجی همچنین در خصوص احیای نهضت ساخت سریال‌های دنباله‌دار تلویزیون توسط سیمافیلم، خاطرنشان کرد: مهمترین موضوع در سریال‌هایی که چند فصله‌اند و به صورت سری ساخته می‌شوند، قصه است. حتماً باید به قصه به طور خاص و ویژه توجه کنیم، زیرا توجه به قصه و فیلمنامه، این ظرفیت را ایجاد می‌کند که مردم آن سریال را دوباره ببینند و دنبالش کنند. به هر حال این نوع سریال‌ها برای مردم یک نوع وابستگی ایجاد کرده که قصه و فیلمنامه خوب می‌تواند این خاطرات خوش و نوستالژی زیبا را برایشان تکرار کند.

او در پاسخ به این سؤال که نظرسنجی‌های تلویزیون را باور دارد که 70 درصدِ مردم تلویزیون می‌بینند، افزود: من گاهی احساس می‌کنم بینندگان ما بیشتر از این آمارها و ارقام‌اند. صداوسیما شاید در این خصوص خیلی سختگیرانه اظهارنظر می‌کند. در ارتباطاتی که با مردم داریم می‌بینیم مخاطبان ما را به واسطه «نون‌خ» می‌شناسند و چقدر این سریال را دنبال کرده‌اند؛ به این باور می‌رسیم شاید بیش از این درصدها مردم مخاطب تلویزیون و سریال‌هایش هستند.

فرجی که گفته می‌شود قرار است یک سریال در نمایش‌خانگی را پیگیری کند به «کندو» احمدرضا درویش اشاره کرد که خیلی جدّی امسال این سریال را دنبال می‌کند که به جایی برسد.

دیگر خبرها

  • دستمزد نجومی سعید آقاخانی ؛ شایعه یا واقعیت
  • بورس انرژی دسترسی نیروگاه ها به منابع مالی را سریع تر می کند
  • خبر مهم از متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از زبان یک نماینده مجلس
  • پروژه‌ی «دولتی‌سازیِ دستمزد»
  • ۱۵۰ شرکت دولتی در نیمه اول ۱۴۰۲ زیان‌ده بودند
  • تزریق۳۶همت‌ اعتبارشرکتهای دولتی در امورفرهنگی برای اولین بار
  • کوچ پرستاران از بخش دولتی به خصوصی
  • مهاجرت پرستاران از بخش دولتی به خصوصی/ مشکلات پابرجاست
  • آمریکا: کمک مالی به کی‌یف برای پرداخت حقوق بازنشستگی نیست
  • تصویب طرحی در آمریکا برای جرم‌انگاری انتقاد از اسرائیل