Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-29@04:30:28 GMT

بغضِ بی‌فریاد قهرمان/ زندان این گونه است‎

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۹۵۶۱۴

بغضِ بی‌فریاد قهرمان/ زندان این گونه است‎

گروه تعاملی الف - محمد مهدی نادی:

اشاره: خواندن این نقد ممکن است خطر اسپویل شدن (آشکار شدن بخشی از داستان فیلم) را داشته باشد. الف تصمیم برای مطالعه قبل از تماشا فیلم را به عهده مخاطبین گرامی می‌گذارد.

قهرمان، آخرین اثر کارگردان بزرگ سینما اصغر فرهادی است. بعد از فیلم‌هایی نظیر گذشته، همه می‌دانند و فروشنده که یک سیر نزولی را در کارنامه او رقم زدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بار فرهادی با قهرمان، ورق تازه‌ای از مسیر فیلم‌سازی خود را تجربه می‌کند. در ادامه به ویژگی‌های متفاوت‌ترین اثر اصغر فرهادی می‌پردازم:

قهرمان شخصیت‌پردازترین اثر اوست. اگر فرهادی در فیلم‌های شاخص قبلی تمرکزش بر گره‌سازی و گره‌افکنی است و شخصیت‌هایش را حول محور داستان می‌سازد این بار داستان بهانه ای است برای همراهی شخصیت در دل محیط. فرهادی در قهرمان به جای تعلیق و دلهره، ترجیح داده است به روایت و شخصیت‌هایش عمق بیشتری بدهد همین موضوع باعث شده با تلخ ترین اثر او رو به رو شویم. آن قدر تلخ که تا ساعت ها و روز ها شخصیت اول فیلم در شما ادامه دارد و باری را روی دوش احساس می‌کنید.

خلاصه داستان: رحیم که یک زندانی مالی است در مرخصی کیف پیدا شده‌ی پر از سکه طلا را بازمی‌گرداند و به یک قهرمان تبدیل می‌شود اما اوضاع تغییر می‌کند. 

همان طور که پیداست فیلم دو نیمه متفاوت دارد. نیمه اول اتفاقاتی است که برای رحیم و خانواده اش شیرین و امیدوار کننده است و نیمه دوم که رویارویی است با واقعیت. در ابتدای فیلم رحیم با آن لبخند دلنشینش از زندان بیرون می‌زند. همیجا باید بگویم امیر جدیدی در بهترین بازی عمر هنری خود به بهترین شکل ممکن مختصات شخصیتی رحیم را به اجرا گذاشته است. آن سادگی و یک رنگی و زلالی رحیم در تک تک لحظات حضور جدیدی متبلور است. جدیدی به دقت تمام به رحیم روح داده است. عمق و غم بی وقفه و سنگین فیلم را در حالات چهره و رفتار خود جای داده است. 

بیرون آمدن رحیم و مرخصی او و گفتگوهایش با فرخنده (نامزدش) و تصمیم بازگرداندن سکه‌ها علی‌رغم نیاز مالی و از سر وجدان کافی است تا در همان دقایق ابتدایی ما را با رحیم همراه و حتی به او علاقه‌مند کند اما پس از بازگرداندن کیف، مواجه او که همان مواجهه ماست با افراد آغاز می‌شود. مواجهاتی که در نیمه (به ظاهر) شیرین فیلم آغاز می‌شود و تا پایان (شناخت کافی) ادامه می‌یابد.

مواجه اول با زندان و مسئولینش: 

مسئولینی که پس از این که متوجه این اتفاق می‌شوند اولین اقدامشان تماس با تلویزیون است تا سریعا با آراستگی، خودشان مقابل دوربین حاضر شوند و از سود اعتباری این اتفاق مغفول نمانند. در طول فیلم این شناخت ادامه پیدا می‌کند. مسئولینی که شاید در ابتدا مدافع رحیم هستند با پخش شدن شایعات پشت رحیم را خالی می کنند و نه تنها دیگر مدافع وی نیستند بلکه فکر و ذکرشان اعتبار زندان است حتی تا سو استفاده احساسی از ضعف گفتاری پسر رحیم ادامه دارد که در یکی از بهترین سکانس های فیلم با خشم مظلومانه رحیم متوقف می‌شود. 

مواجهه دوم، خیریه:

خیریه در نیمه اول فیلم ناجی است. مکان و افرادی که می‌خواهند به پاس عمل قهرمانانه رحیم به او آزادی ببخشند. اما آنها هم پس از درگیری رحیم با شاکی خصوصی خود (بهرام) که در ادامه به آن می‌پردازم و پخش شایعات به فکر اعتبار و آبروی خیریه هستند و دیگر رحیم و حرف دلش اولویت آنها نیست. البته خیریه و افرادش بعد از فرخنده و خانواده رحیم بیشترین لطافت را نسبت به او نشان می‌دهند اما آنها هم در نهایت قهرمان ساده دل فیلم را کنار می‌گذارند. 

مواجهه سوم، فرمانداری:

شروع مشکلات رحیم از عملی نشدن قول استخدام در فرمانداری آغاز می‌شود. جایی که استخدام رحیم را ملزم به اثبات ماجرا و رد شایعات می‌داند. اثباتی که با پیدا نکردن زن تحویل گیرنده کیف و آن نمایش تلخ ناموفق می‌ماند و فرمانداری هم قول خود را زیر پا می گذارد و او را استخدام نمی کند. مواجه ما و رحیم با نظام اداری بیمار و متکبر.

مواجه چهارم، بهرام:

شاکی خصوصی و باجناق رحیم. مواجه ماست با رذائل اخلاقی، خصوصا حسادت. افرادی که تاب تماشای موفقیت دیگران را ندارند. بهرام با بازی درخشان محسن تنابنده که احساس حسادت را به درستی درونی کرده است و از همان ابتدا، چهره شدن و محبوبیت رحیم را برنمی‌تابد و  در جهت مخدوش کردن چهره او تلاش می‌کند. فرد ناآرامی که تلاش می‌کند حسادت عقده شده خود را در کلام تحقیر کننده خود بیرون بریزد و آن قدر ادامه می‌دهد تا رحیم آرام را بالاخره در سکانس طلایی فیلم به خشونت وا می‌دارد. خشونتی که  بار سنگین حجمه‌ها و بدرفتاری‌ها علیه او ما را بر آن داشت که کاش در صحنه‌های دیگر هم بیرون می‌زد اما سطح خشونت و درگیر شدن رحیم کاملا متناسب با شخصیت دوست داشتنی اوست. 

اما سکانس درگیری با بهرام که خود به تنهایی نمایانگر محتوای فیلم است. تحقیرهای بهرام ادامه می‌یابد و رحیم که با عصبانیت پا به معرکه گذاشته دیگر تاب نمی‌آورد و به صورت فیزیکی درگیر می‌شود. مغازه داران و اطرافیان می‌آیند و رحیم زجر دیده زندانی را بار دیگر و در جایی دیگر حبس می‌کنند.

این صحنه نماد تمام مواجه‌های رحیم است. رحیمی که به اسم آزاد است اما هر چه پیش می‌رود سایرین با تهمت‌ها و شانه خالی کردن‌ها زندان درونی‌ای به مراتب سخت‌تر از زندان فیزیکی که در طلب رهاییش بود می‌سازند. اما فرخنده در پایان این سکانس ملتهب و دردآور فرخنده از راه می‌رسد و عاشقانه و شجاعانه رحیم را آزاد می‌کند. 

آخر- فرخنده:

در این فضای سردِ له کننده و جامعه‌ی تاریکی که پر است از بیماری‌های انسانی و بیماری دیده شدن و هر کس به فکر اعتبار کاذب خودش است و جامعه قهرمانش را باور ندارد و او را خرد می‌کند، نوری که فرهادی می تابند و اجازه ی نفس کشیدن به ما و رحیم می‌دهد، عشق است. عشق محکم و پایدار فرخنده با بازی توجه برانگیز سحر گلدوست که به نظر می‌رسد فرهادی باز هم یک بازیگر مستعد دیگر را به سینما هدیه داده است. فرخنده تنها شخصیتی است که حتی قوی تر از خانواده و در همه حال حامی و همراه رحیم است و به خاطر او حتی مقابل خانواده اش می‌ایستد. فرخنده همچون نامش معدود اتفاقات روشن جامعه‌ی قهرمان است. 

در پایان  و در جمع مواجهه‌ها، ما جواب سوال دخترِ خواهر رحیم که:《زندان چه جوریه؟》را تجربه کردیم و فشار خرد کننده این زندان را با تمام وجود چشیده‌ایم و سکانس پایانی بی نظیر اصغر فرهادی ... و ما مردد بین این دو که کدام زندان نفس گیر‌تر است؟ زندان پشت میله‌ها یا زندان بیرون از آن؟

در مجموع فیلم قهرمان بر قله‌ی سینمای ایران و در جمع بهترین‌های اصغر فرهادی است اگر بهترینشان نباشد. فیلمی که آرام آرام زندان مخوف اجتماعی خود را به واقعی‌ترین و بهترین شکل ممکن می‌سازد. مشخصه واقع‌گرایی فرهادی در قهرمان با انتخاب و هدایت بازیگران همچنان پابرجاست. قهرمانِ فرهادی تلخ ترین و عمیق ترین اثر اوست. بغضِ بی‌فریادِ ممتدی است تکان‌دهنده که رهایی از آن دشوار است.

منبع: الف

کلیدواژه: اصغر فرهادی ترین اثر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۹۵۶۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبنای بسیاری از علوم، ریاضی و فیزیک است

به گزارش خبرنگار گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، علی فرهادی، سخنگوی آموزش و پرورش در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا مبنی‌بر اینکه برنامه آموزش و پرورش برای عدم هدایت تحصیلی دانش‌آموزان چیست، اظهار کرد: هدایت تحصیلی دانش‌آموزان یکی از ظریف‌ترین و مینیاتوری‌ترین اقدامات است که باید در آموزش و پرورش صورت بگیرد.

وی افزود: این کار در مقطع متوسطه اول با بهره‌گیری از توان مشاوره دقیق روان‌شناختی و تحصیلی در مدرسه انجام شود و به نیرو‌های کیفیت‌بخشی و مشاور در مدرسه وابستگی دارد. فرهادی ادامه داد: زمانی‌که یک انحراف در آمار می‌بینیم؛ در بخش‌های نرم‌افزاری و فکری دچار خطا هستیم و در امکانات مشکلی وجود ندارد. در دبیرستان‌ها امکاناتی که رشته‌های دیگر و دانش‌آموزان تحربی دارند، دانش‌آموزان ریاضی نیز بهره‌مند هستند.

انتخاب رشته تحصیلی ناظر بر بازار اشتغال است

سخنگوی آموزش و پرورش خاطرنشان کرد: نکته دوم ناظر بر بازار اشتغال است و نوع اطلاع‌رسانی برای مشاغل در کشور و تحقیقات صورت می‌گیرد. نهاد‌هایی که در آموزش و پرورش همکار هستند و در سند تحول برای آنها وظیفه‌ای تعیین شده، مراقب باشند که خلاف سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اقدام نکنند و تبلیغات کاذب شکل بگیرد.

در میان فارغ‌التحصیلان هنرستانی کم‌ترین بیکاری را داریم

وی با اشاره به برنامه ششم و هفتم توسعه، اضافه کرد: در این برنامه قرار است دانش‌آموزان در رشته‌های فنی‌حرفه‌ای و کاردانش با یک ضریب بالای پنجاه درصد هدایت شوند و در میان فارغ‌التحصیلان هنرستانی کم‌ترین بیکاری را داریم؛ به عبارت دیگر، بیکار نداریم، زیرا دانش‌آموزان مهارت دارند.

فرهادی ادامه داد: بسیاری از دختران در رشته‌های کامپیوتر و طراحی و دوخت، هنری و صنایع دستی نه‌تنها بیکار نداریم، بلکه با افزایش بیشتر تقاضا در حرفه آموزش‌دیده روبرو هستند.

هنرستان‌ها برای همه رشته‌ها الگو موفقی هستند

سخنگوی آموزش و پرورش با بیان اینکه هنرستان‌ها برای نه‌تنها برای رشته‌های ریاضی بلکه برای هنرستان‌ها الگوی موفقی است و باید به آنها مشاوره دقیقی ارائه دهیم، ابراز کرد: برای رشته ریاضی ما در آموزش و پرورش وظیفه مشاوره دقیق ارائه دهیم که ناظر بر استعداد‌های خدادادی و علایق است تا در این رشته تحصیل کنند.

وی در پایان افزود: رشته بنده ریاضی و فیزیک است و معتقد هستم مبنای بسیاری از علوم، ریاضی و فیزیک است و باید این موضوع با جدیت دنبال شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۲ هزار مشاور در آموزش و پرورش جذب می شوند
  • از طنین «فریاد قدس» تا شنیده شدن استخوان‌های خُرد شده رژیم صهیونیستی/ روسیاهی به زغال صهیونیستی ماند
  • رفع تصرف ۸۰۰۰ متر مربع از اراضی ملی در رحیم آباد رودسر
  • رفع تصرف ۸۰۰۰ متر از اراضی ملی در رحیم آباد رودسر
  • ارائه مشاوره دقیق برای جذب دانش آموزان به رشته ریاضی
  • مبنای بسیاری از علوم، ریاضی و فیزیک است
  • بازیگر فیلم اصغر فرهادی؛ همسر آینده ژوزه مورایس + عکس
  • لایروبی ۳۰ کیلومتر از رودخانه‌های کرمانشاه
  • مرمت بندهای تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون
  • انتقال آب به اراضی روستای رحیم آباد شهرستان کیار