Web Analytics Made Easy - Statcounter

کمبود پزشک متخصص باعث شده تا مردم در شهرهای دور از مراکز استان برای دریافت خدمات تخصصی سفرهای بین شهری و بعضا بین استانی انجام دهند و هنگام دریافت خدمات نیز با صف طولانی و نوبت‌های چند هفته‌ای تا چند ماهه روبرو شوند و متاسفانه در نهایت هم به علت کاهش زمان ویزیت بیماران، خدمات با کیفیت مناسب دریافت نکنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 علی اکبر بسطامی نماینده مردم ایلام در مجلس در همین زمینه اظهار داشت:«بسیاری از شهرستان‌های استان ایلام از قبیل سیروان، هلیلان، چوار و بخشی از شهرستان ملک‌شاهی پزشک مقیم ندارند و در بسیاری از درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها پزشک متخصص ندارند و مردم مجبور هستند به استان‌های اطراف سفر کنند.[1]»

سعید کشمیری رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار داشت: «تعداد پزشکان متخصص در استان بوشهر کم است و برخی از شهرهای استان بوشهر با کمبود پزشک متخصص مواجه هستند.[2]»

بررسی آمار و ارقام تعداد پزشکان متخصص در کشور نشان می‌دهد اکنون ایران در جایگاه مناسبی از نظر سرانه پزشک قرار ندارد. تهران با سهم 11 درصدی از جمعیت کشور سرانه ای در حدود 35 پزشک به ازای هر 10 هزار نفر دارد، درحالی‌که این سرانه در باقی کشور نزدیک به یک دهم تهران است.

مقایسه سرانه پزشکان متخصص در ایران با سایر کشورهای جهان هم حاکی از عقب بودن در این شاخص مهم حوزه سلامت دارد. ایران با  عدد ۶ پزشک به ازای هر 10 هزار نفر بین کشورهای منطقه پایین تر از کشورهای مغولستان و عمان قرار دارد؛ این درحالی‌است که گرجستان با سرانه ای ۷ برابر ایران در رده نخست منطقه قرار دارد.  این سرانه در کشورهای پیشرفته ای مانند آلمان و سوئد هم تا 5 برابر ایران است.[3]

کمبود پزشک متخصص به عنوان یکی از اصلی ترین اعضای کادر درمان در نظام سلامت کشور مشکلات عدیده ای را در این حوزه به وجود آورده است. سفرهای طولانی و سخت بیماران از اقصی نقاط کشور به مراکز استان‌ها و گاهی هم شهر تهران جهت دسترسی به خدمات پزشکی مناسب یک مثال قدیمی در این زمینه است که همچنان پابرجاست و موجب تشدید درد و رنج بیماران شده است.

این کمبود تنها موجب ایجاد مشکل برای بیماران نشده است بلکه کادر درمان را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده است و  موجب افزایش فشار کاری دانشجویان رزیدنتی در بیمارستان‌ها شده است، بطوریکه دانشجویان در دوران دستیاری مجبور به گذراندن ۳۰۰ تا ۴۰۰ ساعت شیفت طاقت‌فرسا در بیمارستان‌ها هستند. فشار کاری بالا در سایه کمبود نیروی متخصص در بیمارستان‌ها باعث فرسودگی شدید کادر درمان شده‌است و متاسفانه آمار خودکشی و افسردگی بین دانشجویان رزیدنتی روند افزایشی داشته است، این در حالی است که عمده بار درمان بیماران در بیمارستان‌ها بر دوش دانشجویان دستیاری در رشته‌های تخصصی گوناگون است و این فشار کاری زیاد با ایجاد خستگی زمینه افزایش خطاهای پزشکی را نیز افزایش داده است.

در صورت عدم چاره‌اندیشی برای این مشکل بنیادین، در آینده نه چندان دور با افزایش جمعیت سالمندان کشور و بازنشستگی تعداد زیادی از پزشکان دهه شصتی از روند خدمت‌رسانی، وزارت بهداشت جهت پاسخگویی به نیاز مردم مجبور به بهره‌گیری از متخصصان خارجی در کشور خواهد بود.

در همین راستا دکتر رئیس‌زاده، خاطر نشان کرد:«که اگر چالش‌های اساسی و مشکلات پیش روی جامعه پزشکی به درستی فهم و درک نشود و برای حل آن ها با استفاده از نظرات کارشناسی خبرگان جامعه پزشکی کشور، علاجی اندیشیده نشود، در آینده‌ای نه‌چندان دور با یک عقب‌گرد ۴۰ ساله در برخی حوزه‌ها مواجه خواهیم بود و در برخی رشته ها و درمان‌ها مجبور می‌شویم که مجددا کمیسیون اعزام‌ به خارج تشکیل داده و منابع فراوان ارزی تخصیص داده و مردم را برای برخی درمان‌ها به خارج از کشور بفرستیم و یا نیازمند وارد کردن برخی متخصصین کم کیفیت از کشورهای دیگر شویم[4].»

حال در صورت عدم برنامه‌ریزی و افزایش ظرفیت‌ها در بخش آموزش پزشکی به ویژه تربیت متخصص، با توجه به در پیش بودن بحران سالمندی که سیستم بهداشت و درمان را با افزایش شدید تقاضا روبرو خواهد کرد، مشکل کمبود نیروی انسانی متخصص در بخش درمانی موجب ایجاد بحران و ناتوانی در پاسخ به تقاضای درمانی مردم در نقاط مختلف کشور خواهد شد.

بر این اساس فرصت زیادی در اختیار مسئولان برای افزایش ظرفیت پزشکان وجود ندارد و در صورتی که طی ۳ تا ۴ سال آتی، افزایش پذیرش دانشجویان پزشکی انجام نگیرد، این فرصت طلایی برای حل این بحران از دست خواهد رفت.

[1] http://fna.ir/1yj22

[2]mehrnews.com/xWshT

[3] https://tn.ai/2486400

[4] https://www.isna.ir/news/1400080604308/

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: پزشکی درمان درد پزشک بیمارستان ها پزشک متخصص

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۹۵۹۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یافته‌های پژوهشگران برای افزایش ظرفیت دیالیز برای بیماران

فیبروز صفاقی مهمترین علت از دست دادن ظرفیت دیالیز است که معمولاً به دلیل التهاب و فیبروتیک شدن صفاق روی می‌دهد. یافته‌های پژوهشگران برای نخستین بار نشان داد می‌توان از سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی برای درمان ضایعات صفاق استفاده کرد. مطالعات بالینی آینده می‌تواند امکان استفاده درمانی از این سلول‌ها را در مبتلایان به فیبروز صفاقی مورد بررسی قرار دهد.

به گزارش ایسنا، کارآزمایی بالینی از سوی امین احمدی، سودابه اعلاتاب، رضا مقدسعلی، ایرج نجفی، سروش شکرچیان از پژوهشگاه رویان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه ماستریخ هلند به بررسی تأثیر سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی خود فرد، بر عملکردی صفاق و التهاب آن در افراد تحت دیالیز پرداختند.

در همین ارتباط باید گفت؛ بیماری مزمن کلیه (Chronic kidney disease) یک نارسایی آرام، پیش رونده و غیرقابل برگشت در کلیه است که حدود هفتصد میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند.

پیشرفت این بیماری می‌تواند تا تخریب کامل کلیه و نیازمند شدن فرد مبتلا به پیوند کلیه یا دیالیز روزانه ادامه پیدا کند. اگر دیالیز دیگر قادر به تصفیه مایعات و محلول‌ها به میزان مورد نیاز برای بیمار نباشد، شرایطی با عنوان ناکارآمدی اولترا فیلتراسیون اتفاق می‌افتد که منجر به بی‌فایده شدن دیالیز برای بیماران می‌گردد.

 فیبروز صفاقی مهمترین علت از دست دادن ظرفیت دیالیز است که معمولاً به دلیل التهاب و فیبروتیک شدن صفاق روی می‌دهد. این شرایط برای حدود ۲۰ درصد از بیماران با سابقه دیالیز طولانی اتفاق می‌افتد. با پیشرفت پزشکی بازساختی (پزشکی ترمیمی) در چند دهه اخیر تلاش‌هایی برای سلول درمانی فیبروز صفاقی صورت گرفته است.

نتیجه این پژوهش که در نشریه بین المللی Archives of Iranian Medicine منتشر شده است، نشان داد، استفاده از سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی باعث بهبود جزئی در اولترافیلتراسیون و کاهش اندک التهاب در بیماران می‌گردد.

یافته‌های این پژوهش برای نخستین بار نشان داد می‌توان از سلول‌های بنیادی مزانشیمی مشتق از بافت چربی برای درمان ضایعات صفاق استفاده کرد. مطالعات بالینی آینده می‌تواند امکان استفاده درمانی از این سلول‌ها را در مبتلایان به فیبروز صفاقی مورد بررسی قرار دهد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • با این پنج توصیه متخصصان راحت‌تر بخوابید
  • رقابت بیش از ۱۲ هزار نفر در آزمون دستیاری پزشکی/افزایش ۱۲درصدی ظرفیت برای امسال
  • افزایش ۱۲ درصدی ظرفیت پذیرش در آزمون دستیاری پزشکی سال ۱۴۰۳
  • سرانه درآمد مردم اردبیل افزایش یافته است
  • ورود مسافران خارجی از مرز بیله‌سوار ۱۰۳ درصد افزایش یافت
  • انجام سالانه ۲ میلیارد آزمایش پزشکی با حداقل خطا در کشور
  • تعارض منافع مصوبه افزایش ظرفیت پزشکی وجود دارد؟
  • بازبینی مصوبه افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پزشکی شورایعالی انقلاب فرهنگی
  • یافته‌های پژوهشگران برای افزایش ظرفیت دیالیز برای بیماران
  • افزایش خارجی‌های پرسپولیس مقابل سپاهان/ترکیب احتمالی سرخپوشان