Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@02:15:27 GMT

مرگ سردار ملی

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۰۵۵۲۹

مرگ سردار ملی

ستارخان در تهران در خانه‌اش نشست و پایان عمرش را با مستمری ماهانه‌ای که از دولت می‌گرفت، زندگی ‌کرد. خاموش نمانده بود اما نقش چندانی هم در رویدادها نداشت. سرانجام ۲۵ آبان ۱۲۹۳ (در ۴۸ سالگی) «ناگهان حالش برگشته بدرود زندگی گفت.»

به گزارش ایسنا، روزنامه اعتماد نوشت: «بسیاری این را نمی‌دانند که ستارخان دوره پایانی عمرش را عملا خانه‌نشین بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قهرمانی‌های او در تبریز و مقاومت جانانه‌اش در جنگ با قوای استبداد فقط یکی از فصل‌های زندگی‌اش بود. فصل مهم دیگر، رفتنش به تهران و حوادثی بود که او در پایتخت با آنان مواجه شد. یکی از اهل روزگار پیش‌بینی کرده بود که هم ستارخان و هم باقرخان، در تهران روی دیگر سیاست را خواهند دید و «گرفتار اغراض شخصی این وکلا و این وزرا و این پلتیک‌ها خواهند شد. میانه این دو سردار باغیرت جدایی خواهند انداخت، بلکه آنها را تحقیر خواهند کرد.»

البته در ورود به تهران از آنان استقبال باشکوهی شد. سهراب یزدانی در کتاب مجاهدان مشروطه می‌نویسد: «آنان در میان امواج عظیم استقبال‌کنندگان از کرج به سوی تهران حرکت کردند. از چند فرسخ مانده به پایتخت تا دل شهر طاق‌ نصرت‌ها و چادرها به افتخارشان برپا بود. هر طاق یا چادر را یکی از اصناف یا گروه‌های قومی و مذهبی برپا ساخته بود. رسته‌های نظامی، مجاهدان، سواران بختیاری و قشقایی در مسیر آنها ادای احترام می‌کردند؛ تا جایی که مردم به یاد داشتند، چنین پیشوازی از هیچ‌کس صورت نگرفته بود.»

چند هفته نخست، همه‌ چیز تقریبا - یا حداقل به ظاهر - آرام بود اما اندک‌اندک تضادها و رقابت‌ها آشکار شدند و بزرگی و افتخاری که ستارخان در تبریز کسب کرده بود در تهران رنگ باخت و حتی اعتبارش میان مردم عادی - که زمانی بسیار دوستش داشتند - مخدوش شد. به تعبیر یزدانی، بت تبریز در تهران فرو ریخت. بعد هم که ماجرای سازماندهی هواداران مسلح انقلاب و اجرای قانون خلع سلاح پیش آمد و تا درگیری مسلحانه در پایتخت، در پارک اتابک پیش رفت. عده‌ای کشته شدند و چند نفر از جمله خود ستارخان زخم برداشتند. سردار ملی در این ماجرا زخم دیگری هم برداشت که بسیار عمیق‌تر بود. به گفته حاج محمدتقی جورابچی (از بازرگانان سرشناس آن روزگار) ستارخان و باقرخان - که راه‌شان از چندی قبل از هم جدا شده بود - بعد از درگیری‌های خونین پایتخت بدنام شدند و از چشم مردم افتادند: «دیگر اقبال اینها رو به تنزل نهاد. دیگر اسم و رسم اینها از میان رفت. چنان چه در اول عکس اینها را به همه‌ چیز می‌زدند، دیگر منسوخ شد. دیگر آن شهرت که در جمیع اطراف و شهرهای داخله و خارجه بود، محو شد. دیگر اسم اینها در میان مردم گفته نشد.»

ستارخان از آن پس در تهران در خانه‌اش نشست و چهار سال و چند ماه باقی مانده از عمرش را با مستمری ماهانه‌ای که از دولت می‌گرفت زندگی ‌کرد. خاموش نمانده بود اما نقش چندانی هم در رویدادها نداشت. سرانجام ۲۵ آبان ۱۲۹۳ (در ۴۸ سالگی) «ناگهان حالش برگشته بدرود زندگی گفت.»

کسروی می‌نویسد: «دولت ایران نوازش و ارج‌شناسی را که از زنده او دریغ گفته بود از مرده‌اش دریغ نگفت و در روز پنجشنبه بیست‌وهفتم آبان جنازه او را بیرون آورده و با پاسداری‌های سپاهیانه که در آن ژاندارم و قزاق و دسته‌های پیاده و سواره بختیاری و شاگردان دبیرستان‌ها همدست می‌بودند و گروه انبوهی از آذربایجانیان و تهرانیان دنبال ایشان راه می‌رفتند تا به خوابگاه جاویدانش رسانیدند و سپس با دستور دولت ختم باشکوهی برپا کردند.»

سردار ملی را - که مردی دلیر و فروتن اما نه بی‌خطا بود - نزدیک حرم عبدالعظیم به خاک سپردند.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: تاریخ مشروطه ستارخان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۰۵۵۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوای پایتخت در شرایط قابل قبول / باران در راه تهران

عکس آرشیوی است.

به گزارش «تابناک»، ننا بر اعلام شرکت کنترل کیفیت هوا، شاخص لحظه‌ای کیفیت هوای شهر تهران امروز _ ۱۴ اردیبهشت_ بر روی عدد ۵۹ و در شرایط قابل قبول قرار دارد و در ۲۴ ساعت گذشته نیز شاخص کیفیت هوا با قرار گرفتن روی عدد ۵۸ در همین شرایط قرار داشت.

بنا بر اعلام هواشناسی برای تهران در ساعات آینده بارش باران پیش‌بینی شده است.

در سال گذشته و براساس روز شمار شاخص آلودگی ۱۰ روز هوای پاک، ۲۳۶ روز هوای قابل قبول، ۱۰۷ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و ۱۲ روز هوای ناسالم برای تمامی گروه‌ها در پرونده شاخص آلودگی هوای پایتخت ثبت شده است.

از ابتدای امسال تاکنون، پایتخت نشینان ۶ روز هوای پاک و ۳۹ روز هم هوای سالم استنشاق کردند.

به گزارش ایرنا، شاخص کیفیت هوا معیاری برای تعیین روزانه کیفیت هوا و میزان ارتباط آن با سطوح سلامت افراد است که به ترتیب از صفر تا ۵۰ در شرایط پاک یا سبز، ۵۱ تا ۱۰۰ در شرایط قابل قبول یا زرد، ۱۰۱ تا ۱۵۰ در شرایط ناسالم برای گروه حساس یا نارنجی، ۱۵۱ تا ۲۰۰ در شرایط ناسالم برای همه یا قرمز، ۲۰۱ تا ۳۰۰ در شرایط بسیار ناسالم یا بنفش و ۳۰۱ تا ۵۰۰ در شرایط خطرناک یا ارغوانی تعیین شده است.

دیگر خبرها

  • ساخت ۴۰ میدان تره بار در پایتخت
  • هوای تهران پاک شد
  • هوای تهران پاک شد  
  • کاهش کودکان کار در پایتخت
  • کاهش کودکان کار در پایتخت 
  • هوای پایتخت در شرایط قابل قبول / باران در راه تهران
  • هوای تهران پاک است
  • تنفس هوای قابل قبول در پایتخت
  • هوای پایتخت در آستانه پاکی قرار گرفت
  • هوای تهران «پاک» است