Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@12:50:42 GMT

سرانه استفاده از شبکه های اجتماعی ۴ برابر مطالعه است

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۱۵۲۴۹

سرانه استفاده از شبکه های اجتماعی ۴ برابر مطالعه است

خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مریم شریفی: یکی از لازمه های رشد و توسعه اقتصادی هر کشور توسعه فرهنگی است و زیربنای توسعه فرهنگی هم به مطالعه و میزان آگاهی افراد جامعه بستگی دارد. فرهنگ درهم تنیده با مطالعه و کتاب است و به عبارت دیگر میزان سرانه مطالعه کتاب در میزان رشد اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود.

هفته کتاب خوانی را بهانه قرار دادیم تا ضمن بررسی جایگاه این یار مهربان در میان خانواه ها درباره تاثیرگذاری آن در جامعه هم بررسی بیشتری داشته باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین رابطه با آخوند عبدالحی میرزاعلی مدیرکل کتابخانه های عمومی گلستان گفتگو کردیم که در ادامه می خوانید.

*چه تعداد کتابخانه شهری و روستای در استان گلستان وجود دارد؟

۷۳ باب کتابخانه در سطح استان در حال فعالیت هستند. ۶۱ باب از این بین نهادی هستند (متشکل از ۳۳ باب کتابخانه شهری، ۲۸ باب کتابخانه روستایی) و ۱۲ باب کتابخانه مشارکتی فعال هستند.

*چند نسخه کتاب و مقاله در کتابخانه های عمومی استان موجود است و چه فعالیت های فرهنگی در کتابخانه ها انجام می شود؟

کتابخانه‌های عمومی از منظر اجتماعی محلی برای آموزش، کسب اطلاعات و یک تجربه مثبت اجتماعی است و از منظر فرهنگی نقش حمایت از هویت فرهنگی جامعه را بر عهده دارد.

در حال حاضر کتابخانه های عمومی استان با برخورداری از بیش از ۸۲۵ هزار نسخه از کتب چاپی در مجموعه های مختلف در مخازن کتابخانه های سراسر استان و همچنین دسترسی به بیش از ۲۱ میلیون عنوان مقاله علمی به روز بین المللی از طریق پایگاه علمی مگاپیپر، در حال خدمتگزاری به اعضا و آحاد جامعه هستند.

همچنین با برگزاری برنامه های ترویجی متنوع با محوریت کتاب از قبیل جشنواره رضوی، نشست‌های کتابخوان و… به دنبال غنی کردن اوقات فراغت جامعه هستیم.

* چند نسخه کتاب در کتابخانه های عمومی استان موجود است؟

در حال حاضر ۸۲۵ هزار و ۶۸۳ نسخه کتاب در کتابخانه های عمومی استان موجود است. از این بین، ۸۴۶ هزار و ۲۴ سخه کتاب کودک و هزار و ۲۴۴ سخه کتاب بریل در دو بخش ویژه نابینایان در کتابخانه های میرفندرسکی گرگان و مختومقلی گنبد وجود دارند.

* چه تعداد کتاب در شش ماه نخست سال به کتابخانه های استان اهدا شده است؟

۶ هزار و ۲۲۲ نسخه کتاب در شش ماهه اول امسال از طریق اعضا و برخی ادارات به کتابخانه های عمومی سطح استان اهدا شده است.

*چند کتابخانه در دست احداث در استان گلستان داریم؟

اداره کل کتابخانه های عمومی استان به عنوان دستگاه بهره بردار، در انتظار تکمیل چهار پروژه کتابخانه عمومی در استان است. پروژه کتابخانه عمومی در شهرهای مراوه تپه، کردکوی، نگین شهر و نوده خاندوز کتابخانه های در حال احداث استان هستند، که کتابخانه مراوه تپه وسه کتابخانه روستایی (بصیرآباد گمیشان، قره قاشلی بندر ترکمن و مهتر کلاته کردکوی) در شرف افتتاح می باشند.

* کتابخانه های عمومی استان گلستان چه تعداد عضو فعال دارد؟

بیش از ۶۰ هزار نفر عضو کتابخانه های عمومی استان بوده اند متاسفانه به دلیل شیوع بیماری کرونا و تعطیلی مکرر کتابخانه های عموی در شرایط قرمز کرونایی در حال حاضر ۱۷ هزار و ۱۴۱ نفر از اعضا فعال هستند. انشالله با بهبود شرایط کرونایی این مقدار افزایش خواهد یافت.

* آماری از سرانه مطالعه دارید؟

آخرین سنجشی که برای اندازه گیری سرانه مطالعه در سطح کشور انجام شد در سال ۱۳۹۶ توسط مرکز آمار ایران درقالب گزارش فرهنگ رفتاری خانوار بود که طی این گزارش سرانه مطالعه کتب غیر درسی برای افراد بالای ۱۵ سال ۱۵ دقیقه در روز تعیین شد.

نکته جالب این گزارش سرانه استفاده از شبکه های اجتماعی بود که تقریباً چهار برابر سرانه مطالعه بود. یعنی هر ایرانی بالای ۱۵ سال روزانه یک ساعت از وقت خود را در شبکه های اجتماعی می گذراند.

به همین جهت کتابخانه های عمومی نیز با ورود به این فضا مخصوصاً بعد از شیوع کرونا، دست به تولید محتوی و اطلاع رسانی در شبکه های اجتماعی زده است.

*سرانه کتابخانه های عمومی استان گلستان چند متر مربع است؟

در حال حاضر ۲۶ هزارو ۶۷۱ مترمربع فضای کتابخانه ای در سطح استان وجود دارد و به ازای هر ۱۰۰ نفر در استان حدوداً یک و نیم مترمربع فضای کتابخانه‌ای وجود دارد که قطعاً نیاز به افزایش این سرانه است.

در پروژه آمایش سرزمین که توسط نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در حال اجراست، میزان فضای کتابخانه‌ای مورد نیاز محاسبه می شود که تعیین خواهد شد.

*حرف آخر؟

به عنوان سخن آخر، باید ذکر شود که کتابخانه‌های عمومی به عنوان یک نهاد عمومی و غیردولتی، نیازمند توجه مردم است. مشارکت مردم در گسترش کتابخانه‌های عمومی نقشی اساسی دارد، همچنین مطالبه مردم از مسئولانِ امر عمران و توسعه استان، در ارتقاء جایگاه و نقش کتابخانه‌ها می‌تواند موثر باشد.

کد خبر 5353151

منبع: مهر

کلیدواژه: کتاب و کتابخوانی گرگان ویروس کرونا زلزله بوشهر زمین لرزه آمار کرونا کرمانشاه هفته بسیج عکس استانها واکسن کرونا کتاب و کتابخوانی گرگان بارش برف شیوع کرونا اردبیل کتابخانه های عمومی استان شبکه های اجتماعی کتابخانه ها سرانه مطالعه باب کتابخانه استان گلستان حال حاضر نسخه کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۱۵۲۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طلسم‌های مرگباری که در کتاب‌های قدیمی جاساز شده‌اند

به گزارش خبرآنلاین و به نقل از ایسنا، کتاب‌های قدیمی قرن نوزدهم دارای جلدهای سبزرنگ با مقادیر نگران‌کننده‌ای از آرسنیک هستند که باعث شده است برخی از کتابخانه‌ها آن‌ها را از قفسه‌ها حذف کنند. پژوهشگران دانشگاه دلاور (University of Delaware) با استفاده از اشعه ایکس برای آزمایش ترکیبات شیمیایی، سطوح جیوه و سرب را نیز در کتاب‌های دارای جلد قرمز و زرد شناسایی کردند.

دانشمندان سال‌هاست به مردم هشدار می‌دهند که مراقب آثار آلوده باشند؛ چراکه قرار گرفتن در معرض آن‌ها می‌تواند به مشکلات تنفسی، ضایعات و سرطان منجر شود.

ناشران عصر ویکتوریا در اوایل دهه ۱۸۰۰ تولید انبوه کتاب را آغاز کردند اما جلد چرمی کتاب‌ها باعث افزایش سرسام‌آور هزینه تولید کتاب می‌شد. ناشران کتاب به عنوان جایگزین ارزان‌تر چرم، جلدهایی را برای کتاب‌ها تولید کردند که حاوی رنگ سبز بود، اما در آن روزگار کسی نمی‌دانست که آرسنیک مورداستفاده برای ساختن رنگ می‌تواند کشنده باشد.

ناشران ترجیح می‌دادند که برای جذب خوانندگان از رنگ‌های روشن مانند نوعی رنگ سبز استفاده کنند که به نام سبز پاریسی، سبز زمردی یا سبز شیله مشهور است. نام سبز شیله از نام «کارل ویلهلم شیله» (Carl Wilhelm Scheele) داروساز آلمانی-سوئدی گرفته شده است. شیله در سال ۱۷۷۵ کشف کرد که با مخلوط مس و آرسنیک می‌توان رنگ سبز چشم‌نوازی ساخت؛ اما او درنهایت به دلیل قرار گرفتن در معرض جیوه، آرسنیک و سایر ترکیبات شیمیایی جان خود را از دست داد.

در دهه‌های پس از کشف رنگ زمردی و پاریسی، گزارش‌هایی مبنی بر مرگ افراد پس از تماس طولانی‌مدت با اقلام پوشیده‌شده در این رنگ منتشر شد. این گزارش‌ها شامل مسمومیت ناشی از شمع در مهمانی‌های کریسمس، مسمومیت افرادی که لباس‌های سمی سبزرنگ به تن داشتند و مسمومیت کارگران کارخانه پس از رنگ کردن زیورآلات بود که درنهایت به تشنج دچار می‌شدند و استفراغ می‌کردند.

کتاب‌های سمی امروزه هنوز در کتابخانه‌ها وجود دارند و در میان انبوهی از سایر کتاب‌ها در مؤسسات سراسر جهان پنهان شده‌اند. هر بار که یکی از آن‌ها کشف می‌شود، برای تحلیل بیشتر در محیط قرنطینه‌شده قرار می‌گیرد.

هفته گذشته، کتابخانه ملی فرانسه چهار کتاب را با جلد سبز زمردی که گمان می‌رفت حاوی آرسنیک باشند، از دسترس عموم خارج کرد. هرچند آسیب‌های ناشی از آن کتاب‌ها احتمالاً جزئی خواهد بود، اما کتابخانه پیش‌ازاین که دوباره آن‌ها را در قفسه‌ها قرار دهد، آزمایش‌های ایمنی را روی آن‌ها انجام خواهد داد. مقامات کتابخانه ملی فرانسه گفته‌اند: «ما این آثار را در قرنطینه قرار داده‌ایم و آزمایشگاهی بیرون از کتابخانه مشغول تحلیل آن‌هاست تا میزان آرسنیک موجود در هر جلد را ارزیابی کند».

قرار گرفتن در معرض آرسنیک با تضعیف علائم تنفسی، ضعف عملکرد ریه و بیماری مزمن ریوی مرتبط است اما قرار گرفتن بلندمدت در معرض این ماده می‌تواند به بروز ضایعات پوستی و سرطان منجر شود.

دیگر رنگ‌های سمی جذاب

پژوهشگران، «پروژه کتاب سمی» (Poison Book Project) را در سال ۲۰۱۹ آغاز کردند و در این پروژه به آزمایش صدها جلد کتاب پرداختند تا فلزات سنگین ازجمله سرب، آرسنیک و کروم را در آن پیدا کنند.

آن‌ها دریافته‌اند که کتاب‌هایی با جلد قرمزرنگ، حاوی ماده معدنی سینابر (Cinnabar) هستند که به نام سولفید جیوه نیز شناخته می‌شود و رتبه بالایی را در فهرست مواد سمی مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا دارد. این رنگ قرمز که قدمت آن به هزاران سال می‌رسد، می‌تواند به مسمومیت با جیوه منجر شود. مسمومیت با جیوه، آسیب عصبی و کلیوی و مشکلات تنفسی را به همراه دارد.

کتاب‌های دارای جلد زرد، حاوی کرومات سرب هستند که در مقادیر زیاد می‌تواند سمی باشد. با وجود این، رنگ زرد به‌اندازه کتاب‌های قرمز یا سبز باعث نگرانی نمی‌شود زیرا به آن اندازه محلول نیست و همین ویژگی، جذب آن را از راه دست زدن به جلد دشوار می‌کند.

افرادی که در کتابخانه‌ها کار می‌کنند یا ممکن است کتاب‌هایی با پوشش آرسنیکی در خانه داشته باشند، باید با پوشیدن دستکش هنگام دست زدن به کتاب و شستن دست‌ها، اقدامات لازم را برای محافظت از خود در برابر مواد شیمیایی انجام دهند. کسانی که کتاب‌ها را در اختیار دارند باید آن‌ها را درون پوشش پلاستیکی قرار دهند تا از پوسته‌پوسته شدن جلد سمی کتاب جلوگیری شود.

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901370 ذوالفقار دانشی

دیگر خبرها

  • دبیرکل کتابخانه‌ها:عدد دقیقی از سرانه مطالعه در کشور نداریم!
  • طلسم‌های مرگباری که در کتاب‌های قدیمی جاساز شده‌اند
  • این کتاب‌ها می‌توانند شما را بکشند!
  • کاهش ۵ درصدی سرانه مصرف آب از اولویت‌های آبفای کشور است
  • ارتقای فرهنگ و سواد سلامت از اولویت‌های حوزه بهداشت است
  • دبیرکل کتابخانه‌ها‌‌: مردم ایران کتاب‌نخوان نیستند + فیلم
  • همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند
  • تامین زمین مورد نیاز برای احداث کتابخانه‌های عمومی در اردبیل
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • جریان حکمت عراق ۲هزار نسخه کتاب به کتابخانه‌های عمومی اهدا کرد