Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-28@14:51:45 GMT

سگ ولگرد برادر شغال هم نیست

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۴۵۸۸۶

سگ ولگرد برادر شغال هم نیست

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، آسیب سگ های ولگرد در مناطق زیست محیطی که به شهرها و روستاها نزدیک ترند بیشتر است، پارک ملی بمو در ۱۵ کیلومتری شمال شیراز از جمله مناطقی است که از آسیب سگ های ولگرد در امان نیست.

 این یک واقعیت است که سگ های ولگرد بی رحمانه نوزادان تازه متولد شده آهو ، جبیر ، کل و بز را در مناطق زیست محیطی استان فارس و سایر مناطق می درند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مقاله‌ای که برخی پژوهشگران کشورهای هند و آمریکا در ژورنال علمی اوریکس منتشر شد به بررسی حملات مستند انجام شده  سگ‌های ولگرد بر پستانداران بومی ایران پرداخته شده است.

در این مطالعه ۱۶۰ثبت مستند از طریق شبکه‌های مجازی و مقالات منتشر شده گردآوری شده است.

این مطالعه نخستین مطالعه از نوع خود در خاورمیانه است و به‌ جز آن تنها یک مطالعه موردی درباره شکار کردن آهو توسط سگ‌ها، قبل از آن در خاورمیانه چاپ شده است و هیچ لیستی از گونه‌های پستانداری که سگ‌ها به آنها در این منطقه آسیب می‌زنند وجود ندارد.

در این مطالعه ثبت حمله سگ‌های ولگرد به حداقل ۱۷گونه پستاندار در ایران گزارش  و بیشتر حملات ثبت شد و در اطراف یا داخل مناطق حفاظت‌ شده رخ داده بودند و برخی گونه‌های مورد حمله واقع شده جزو گونه‌های نیازمند حفاظت، ازجمله یوزپلنگ آسیایی بوده است.

علاوه بر پارک ملی بمو در نزدیکی شیراز ، سایر مناطق و پهنه های زیست محیطی استان فارس از جمله منطقه میان جنگل فسا ، پارک ملی قطرویه ، منطقه ارژن پریشان ،  منطقه شکار ممنوع پادنا و منطقه شکار ممنوع کوه گورم که در نزیدیک مناطق مسکونی قرار دارند نیز از گزند سگهای ولگرد در امان نبوده اند.

حمید ظهرابی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس گفت: سگ های ولگرد از چالش های جدید در کشور برای حفاظت از تنوع زیستی است. 

او بیان کرد: سگ های رها شده در طبیعت یا فرال  ناشی از رها کردن سگ های گله در طبیعت، رها کردن زباله و پسماند در  محیط های طبیعی، نبود مدیریت صحیح پسماند در شهر ها و روستاها و بدتر از همه غذا رسانی به سگ ها ی ولگرد بوده که بیشتر جنبه حیوان دوستی دارد و  باعث افزایش جمعیت و گسترش آن ها به حاشیه شهرها شده است.

 ظهرابی با برشمردن آسیب های ورود سگ ها به مناطق حفاظت شده تصریح کرد: آمیختگی نژاد سگ ها با گونه های وحشی سگ سانان مثل گرگ و شغال ،تشکیل گله های درنده خوتر از سگ ها با ظاهر و خلق و خو و رفتار مشابه سگ ها، انتقال بیماری هایی مانند هاری و دیستمپر به گوشتخواران وحشی ، حمله به حیات وحش و شکار و تغذیه از بعضی گونه ها در نتیجه تهدید برای گونه های در معرض انقراض و حذف آن ها از جمله این آسیب ها است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان فارس ادامه داد: جمعیت آهوی ایرانی در استان فارس جمعیت محدودی است که مهمترین کانون جمعیتی آن پارک ملی بمو است و به واسطه نزدیکی این پارک به مناطق شهری و ازدیاد حمعیت سگ های ولگرد امروز یکی از تهدیدهای اصلی جمعیت در معرض تهدید این گونه حضور سگ های رها شده در طبیعت در زیستگاه آن است که سگ ها ضمن تهدید مداوم امنیت و بر هم زدن آرامش زیستگاه به راحتی توان شکار بره ها و آهوان بالغ را دارند.

چه باید کرد ؟

روش عقیم‌سازی‌ و رها کردن سگ های ولگرد رویکرد فعلی شهرداری ها است اما این روش کمتر برای سگهای حاشیه مناطق زیست محیطی اعمال می شود و صرفا اکنون سگهای درون محدوده شهری را شامل می شود ، به نظر می رسد شهرداری‌ها باید در اعمال این روش دست خود را باز تر گیرند و سگهای حاشیه روستاها و مناطق زیست محیطی را نیز مشمول این کار کنند.

نکته قابل توجه در مورد این روش آن است که طبق مطالعات انجام شده تا زمانی که ۷۰درصد جمعیت سگها عقیم نشوند، عقیم‌سازی‌ نمی‌تواند تاثیر شگرفی در کنترل جمعیت سگ‌های ولگرد داشته باشد.

انتقال به پناهگاه‌ها نیز روشی است که کارشناسان برای استفاده بهتر از سگ های ولگرد پیشنهاد می دهند و با توجه به واقعیت‌های موجود این روش به سختی عملی بوده که در بسیاری از نقاط جامعه ما پناهگاهی مناسب برای سگ‌ها وجود ندارد و حتی  عملیات زنده‌گیری سگ‌ها در مناطق کاری طاقت‌فرسا و پرهزینه است.

معضل دیگری که در حاشیه مناطق زیست محیطی وجود دارد ، سگ‌های گله هستند ،  آن ها هم با دیدن نخستین نوزاد آهو و دیگر حیوانات دراین مناطق به سمت حیات وحش یورش می برند، اعمال قانونی محدودیت در تعداد سگ‌های گله به ازای تعداد دام می‌تواند نخستین گام در تخفیف این معضل باشد، اما همچنان نیاز به مطالعات بیشتر است. ‌

در نهایت باید این تصمیم مهم را بگیریم که آهو را برگزینیم یا به سگ های ولگرد بیشتر نگاه کنیم، ایفای وظیفه سازمانی نهادهای مسئول مانند سازمان حفاظت محیط زیست و شهرداری ها در این حوزه باید پررنگ تر  شود و از عملکرد جزیره ای نیز پرهیز شود با تعامل و هم افزایی بین سازمانی می تواند این مشکل را به خوبی مدیریت کند.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ت

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست سگ های ولگرد مناطق زیست محیطی سگ های ولگرد استان فارس پارک ملی گونه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۴۵۸۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حفاظت از لاک‌پشت‌های دریایی در بوشهر/برداشت بارناکل غیرقانونی است

امین طلاب در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: اخیراً شاهد انتشار فیلم‌هایی در فضای مجازی مبنی بر برداشت غیر اصولی بارناکل از لاک‌پشت‌های دریایی در استان بودیم که این اقدام غیرقانونی و مغایر با اصول حفاظت از محیط زیست است و با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.

وی با بیان اینکه بارناکل‌ها موجوداتی سخت‌پوست هستند که به طور طبیعی به سطوح سخت مانند صخره‌ها، کشتی‌ها، اسکله‌ها و حتی لاک لاک‌پشت‌های دریایی می‌چسبند، اظهار داشت: این موجودات بخش طبیعی از اکوسیستم دریایی هستند و می‌توانند فواید متعددی برای میزبان خود داشته باشند.

رئیس محیط زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر افزود: برداشتن بارناکل‌ها از لاک لاک‌پشت‌های دریایی در اکثر موارد ضرورتی ندارد و این موجودات به ندرت به سلامتی لاک‌پشت‌ها آسیب می‌رسانند.

طلاب با تاکید بر اینکه برداشت غیر اصولی بارناکل‌ها می‌تواند برای لاک‌پشت‌ها استرس‌زا و آزاردهنده باشد و به پوسته آنها آسیب برساند و آنها را در معرض عفونت قرار دهد، تصریح کرد: برداشت بارناکل‌ها فقط در موارد خاص و توسط متخصصان مجرب و با مجوز سازمان حفاظت محیط زیست باید انجام شود.

رئیس اداره محیط زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از مردم خواست در صورت مشاهده چنین اقداماتی، مراتب را به اداره کل حفاظت محیط زیست استان یا پاسگاه‌های ساحلی اطلاع دهند.

وی خاطرنشان کرد: حفاظت از محیط زیست دریایی و جانوران ارزشمند آن وظیفه‌ای همگانی است و همه باید در این راستا تلاش کنیم.

بارناکل، گروهی از بندپایان زیرشاخه سخت پوستان، رده ماگزیلوپودا یا آرواره پایان و خرچنگ‌های دریایی محسوب می‌شود.

این جانور سخت پوست، معمولاً به سطوح مختلف آب از جمله صخره‌ها، اجسام غرق شده در آب، سازه‌های آبی و حتی بدنه کشتی‌ها و قایق‌ها می چسبد.

بارناکل‌ها همچنین رابطه همزیستی با برخی جانوران دریایی مانند خرچنگ، لاک پشت، وال و مارماهی دارند. این سخت پوستان دارای صفحاتی هستند که آنها را در برابر جانوران شکارچی محافظت می‌کند.

کد خبر 6089606

دیگر خبرها

  • ثبت تصویر گوزن قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار + فیلم
  • رخ نمایی مرال قرمز ایرانی در ارتفاعات جنگلی رودبار
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • «حفاظت» به بقای گونه‌ها کمک می‌کند
  • حفاظت از لاک‌پشت‌های دریایی در بوشهر/برداشت بارناکل غیرقانونی است
  • حداقل چند درصد اقتصاد جهان وابسته به ذخایر ژنتیکی است؟
  • بدون همکاری شهروندان معضل سگ‌های ولگرد حل نمی‌شود
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس