Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، خوشبختانه با پائین آمدن آمار ابتلا و جان باختگان ویروس کرونا در کشور روال زندگی کم‌کم دارد به حالت عادی برمی‌گردد و با باز شدن تدریجی مدارس، دانشگاه ها و مراکز آموزشی رونق علمی و پژوهشی دوباره به جامعه برمی‌گردد.

انتصاب سرپرست جدید موسسه حکمت و فلسفه

اما همانطور که پیش‎‌بینی می شد با روی کار آمدن دولت سیزدهم و انتصاب های جدید، دایره تغییر و تحولات و انتصاب ها به حوزه اندیشه هم رسید و رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه تغییر کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طی حکمی که محمدعلی زلفی‌گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری صادر کرد، حجت‌الاسلام و المسلمین احمدحسین شریفی به عنوان سرپرست این موسسه منصوب شد وجای غلامرضا زکیانی رئیس سابق موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه را گرفت. حجت‌الاسلام و المسلمین شریفی، زاده نهاوند، متولد ۱۳۴۹، استاد فلسفه و عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) است و پیش از اینکه عهده دار این مسئولیت شود معاون آموزشی و پژوهشی این موسسه بوده است.

ادامه برنامه های روز جهانی فلسفه

در گزارش هفته قبل اشاره کردیم که امسال برنامه های روز جهانی فلسفه که پنجشنبه ۲۷ آبان ماه بود خیلی پرشور و مفصل برگزار شد و بسیاری از این برنامه ها به هفته ای که پشت سرگذاشتیم موکول شد. به عنوان مثال انجمن آثار و مفاخر فرهنگی پیشنهاد داده بود که به مناسبت روز جهانی فلسفه، روز سی‌ام آبان ماه روز فارابی نامگذاری شود و به همین بهانه هم مراسم بزرگداشتی برای فارابی با حضور بزرگان و متخصصان این حوزه به صورت مجازی برگزار کرد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رضا داوری اردکانی، غلامرضا اعوانی، اصغردادبه، عبدالله انوار، قاسم پورحسن، منوچهر صدوقی سها و حسن بلخاری از جمله سخنرانان این مراسم بودند.

از دیگر نشست‌هایی که به بهانه روز جهانی فلسفه برگزار شد همایش «زیست عقلانی» بود که دوم آذرماه از سوی دانشگاه خاتم برگزار شد. محسن جوادی، غلامرضا اعوانی و سید محمدرضا بهشتی از جمله سخنرانان این همایش بودند. بهشتی، استاد فلسفه دانشگاه تهران در سخنرانی خود گفت: موضع جدیدی به نام موضع اخلاقی و حقوقی در قبال طبیعت سبب شده است که فضای فلسفی به خصوص کشورهای صنعتی در چند دهه بیشتر مشغول آن باشند. حوزه اخلاق از قدیم به رابطه انسان‌ها و جوامع انسانی با همدیگر معطوف بوده، ولی اینکه انسان با طبیعت نسبت اخلاقی برقرار کند پدیده جدیدی است و علت آن بحران محیط زیست و نقش تخریبی انسان در قبال طبیعت بود. این تفکر که ما طبیعت را به منزله انبانی از مواد و نیروها می‌دیدیم، سبب شده بود تا نیندیشیم که ممکن است روزی با کمبود مواد غذایی مواجه شویم، ولی قدرت تصرف بشر این تفکر را ایجاد کرد که ما باید نوعی رابطه با طبیعت داشته باشیم که بتواند حیات و بقای انسان را تأمین کند. لذا بایدها و نبایدها در این موضوع مطرح شد. در ۵ دهه اخیر ضرورت این مسئله بیشتر شده است و وقتی سران کشورهای صنعتی گرد هم آمدند مسئله محوری خود را بحران طبیعت و محیط زیست دانستند.

احمد پاکتچی، سفیر ایران در یونسکو هم به مناسبت روز جهانی فلسفه، به طرح بحث در زمینه «ریشه‌های فلسفه در ایران باستان و اهمیت آن برای آکادمیای ایران» پرداخت. وی گفت: فلسفه ایران باستان از این حیث که در دو نظام فلسفی ما؛ یعنی فلسفه اشراقی و صدرایی اثر ماندگار برجای گذاشته حائز اهمیت است و به این‌ها می‌شود فلسفه‌های غیررسمی؛ مانند آثار شعرا و نوشته‌های حکمای حوزه عرفان نظری را هم اضافه کرد اما مسئله اثر فلسفه ایران باستان در فرهنگ ایرانیان محدود به آنچه عرض کردم نیست، بلکه در آموزش عمومی ایرانیان نیز اثر عمیقی از فلسفه ایران باستان می‌بینیم که باید در کنار بحث قبلی مدنظر باشد.

معرفی برگزیدگان اولین جایزه فلسفه دین

اما اگر بخواهیم به سایر نشست های مهمی که در هفته گذشته برگزار شد اشاره کنیم، می توانیم به معرفی برگزیدگان اولین جایزه فلسفه دین بپردازیم که از سوی انجمن‌ علمی فلسفه دین ایران انتخاب شدند. بنابر اعلام این انجمن در بخش کتاب، غزاله حجتی برای تألیف کتاب «اختلاف‌نظر دینی: بررسی معرفت‌شناختی» و انشاءالله رحمتی برای ترجمۀ کتاب «دانشنامۀ فلسفۀ دین»، در بخش پایان‌نامه و رساله، نیما نریمانی با رساله «بررسی انتقادی بستار فیزیکی از طریق علیت ذهنی و ارادۀ آزاد و دلالت‌های آن نسبت به فاعلیت الهی در جهان» و در بخش مقاله، حامد قدیری برای مقاله «آیا ارجاع متعین به ساحت الهی ممکن است؟» به عنوان برگزیده شناخته شدند.

همچنین توسط مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی مراسم چهلمین روز درگذشت آذرتاش آذرنوش، استاد دانشگاه تهران با حضور جمعی از اندیشمندان برگزار شد. موسوی بجنوردی رئیس این مرکز در این مراسم گفت: او ابن مقفع زمان خود بود. ابن مقفع در قرن سوم آثاری را از فارسی به عربی ترجمه می‌کرد و نقش بسیار برجسته‌ای در معرفی زبان و ادب فارسی به جهان عرب داشت. مرحوم دکتر آذرنوش هم یک چنین نقشی داشت و من فکر می‌کنم که مکتب آقای آذرنوش برای همیشه باقی می‌ماند و راهی که ایشان گشوده توسط شاگردان ایشان ادامه خواهد یافت.

هفته جدید چه خبر؟

اما به معرفی دو برنامه در هفته های آتی هم بپردازیم و سپس سراغ تازه های نشر برویم.

اولین برنامه هفته آتی که در اولین روز هفته برگزار می‌شود، چهارمین پیش‌نشست کنفرانس بین‌المللی الهیّات عملی با عنوان «زمینه‌های پژوهشی الهیات عملی در حوزه هنر»است که روز شنبه ۶ آذر برگزار می‌شود.

و برنامه دیگر اینکه همایش بین‌المللی تفسیر اجتماعی قرآن کریم در جهان اسلام فراخوان داده و از علاقمندان به این حوزه درخواست کرده تا چکیده مقالات خود را تا ۳۰ آذرماه ارسال کنند.

چه خبر از بازار نشر

بازار نشر در هفته قبل بیش از اینکه در عرصه انتشار شلوغ باشد در بازار و فروشگاه ها شلوغ بود چون هم به خاطر هفته کتاب و هم به خاطر طرح پائیزه کتاب تخفیف های خوبی دایر بود و اهالی کتاب حسابی مشغول خرید کتاب بودند.

اولین کتابی که قول معرفی آن را هفته پیش داده بودیم. کتاب تازه عباس کاظمی با عنوان «مگامال ها و مجتمع های تجاری در تهران» است که توسط انتشارات مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران منتشر شده است. هدف این کتاب، مطالعۀ پیامدهای فرهنگی و اجتماعی ناشی از حضور مال‏ها و مراکز خرید در شهر تهران و همین‌طور، شیوۀ استفادۀ مصرف‌کنندگان و شیوۀ مدیریت آن‌ها در شهر تهران است. این کتاب با ۶۶۶ صفحه با شمارگان هزار نسخه و قیمت ۹۰ هزار تومان توسط انتشارات مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران منتشر شده است.

«دانش اجتماعی اسلامی» عنوان کتاب دیگری است که به همت نشر صاد و با قلم محمد آقابیگی کلاکی منتشر شده است.

کد خبر 5360249

منبع: مهر

کلیدواژه: مجله اندیشه مهر عباس کاظمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران حکم انتصاب معرفی کتاب کتاب و کتابخوانی انتشارات سروش رونمایی کتاب موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران نقد کتاب ترجمه هفته کتاب ابونصر فارابی تازه های نشر تقریظ بازسازی انقلابی عرصه فرهنگ ادبیات کودک و نوجوان محمد مهدی اسماعیلی روز جهانی فلسفه ایران باستان حکمت و فلسفه برگزار شد شهر تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۷۰۴۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استاد مطهری؛ فیلسوف یا متکلم؟!

کتاب دو جلدی «طهور در ساغر» به قلم حسینعلی رحمتی است که این اثر برای آشنایی جوانان با منظومه‌ی فکری استاد مرتضی مطهری منتشر شده است.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، چهل‌وچهار سال از شهادت استاد مرتضی مطهری می‌گذرد؛ چه چیزی باعث شده‌است هنوز آثار ایشان تجدید چاپ شود و تمامی رهپویان اندیشه به این آثار توجه داشته‌‌باشند؟ تاریخ هر چیزی را به راحتی در خود نگاه نمی‌دارد و به نسل‌های بعدی منتقل نمی‌کند. باید کاوش کرد چه چیزی شهید مطهری را در این جایگاه قرار داده‌است و سخنان او همیشه تازه بوده‌است؟

معلم شهید در ایران معاصر، در هر دو عرصه‌ی اندیشه و عمل سیاسی‌ـ‌اجتماعی تاثیر گذارده است. او در دو کانون اصلی تفکر و دو گروه مرجع در جامعه‌ی ایران، یعنی در حوزه‌‌های علمیه و دانشگاه حضوری جدی داشت. در تمام این محافل یکی از محورهای اساسی بحث‌هایش فلسفه و موضوعات جدید کلامی بود؛ مقتضیات زمان را به خوبی فهم کرد و چراغ حکمت اسلامی را روشن نگاه داشت. او در زمان غلبه‌ی اندیشه‌ی غربی، به نقد فلسفه‌ی غرب پرداخت و در حالی که مدافع فلسفه‌ی اسلامی بود، هرگز از آداب و لوازم خلوص اندیشیدن خارج نشد. سخن گزافی نمی‌تواند باشد اگر بگوییم که شهید مطهری در گشودن راه فلسفه‌ی اسلامی به مجامع علمی نقشی پررنگ داشت.

در سال‌های پرالتهابی که مکتب‌ها و نگرش‌هایی همانند مارکسیسم و ماتریالیسم در قالب گروه‌ها و احزاب بر فعالان و مبارزان سیاسی تأثیر می‌گذاشتند، شهید مطهری با استفاده از آنچه نزد علامه محمدحسین طباطبایی آموخته‌بود، زیرساخت‌ها و مبانی فلسفی این نوع مکاتب را به چالش کشید و ضعف‌ها و اشکالات آن‌ها را در معرض دید و داوری جامعه‌ی آن روز نهاد. نگارش آثاری چون «علل گرایش به مادی‌گری»، «اصول فلسفه و روش رئالیسم»، «نقدی بر مارکسیسم»، «مسئله شناخت»، «فلسفه تاریخ»، «فلسفه اخلاق» یک جهاد علمی بود که آثار عملی آن تا ایجاد روحیه‌ی خودباوری در میان جوانان کارساز بود. از این رو جوانان این زمان نیز شایسته است به آثار ایشان از مسیرهای امن و استوار رو کنند. کانون اندیشه جوان چند اثر در خور توجه برای آشنایی جوانان با منظومه‌ی فکری استاد مرتضی مطهری منتشر کرده‌است؛ یکی از این آثار، کتاب دو جلدی «طهور در ساغر» به قلم حسینعلی رحمتی است.

بحث اصلی در جلد اول «طهور در ساغر» با این پرسش آغاز می‌شود: «مطهری را باید در زمره‌ی فیلسوفان به شمار آورد یا متکلمان؟». حسینعلی رحمتی برای پاسخ‌دادن به این پرسش اذعان می‌کند باید تعاریف کلام و فلسفه، متکلم و فیلسوف و وظایفشان مشخص شود و همچنین شیوه‌ی تفکر و عملکرد شهید مطهری نیز بررسی شود. بنابراین بیان‌کردن این تعارف و سلوک و عمل شهید مطهری در برابر هر کدام، وجهه‌ی همت نویسنده قرار می‌گیرد. او در جلد اول کتاب به تعریف فلسفه و زیست فیلسوفانه می‌پردازد؛ ابتدا تاریخ مختصری از فلسفه را بیان می‌کند سپس تعاریف را در دو جغرافیای فکری اسلامی و غرب پی می‌گیرد. در خلال بیان این دقایق، ظرافت رفتار و مشی فکری و در بیانی دیگر، روش‌شناسی استاد مطهری در فلسفه آشکار می‌شود. این جلد از کتاب تا به حدی روان است که می‌توان دانشجویان سال اولی رشته‌های علوم انسانی را به خواندن آن ترغیب کرد؛ چراکه به مناسبت سیر در اندیشه فلسفی استاد مطهری، سیری هم در تاریخ فلسفه از یونان باستان تا معرفت‌شناسی انجام شده‌است.

جلد دوم کتاب «طهور در ساغر» با عنوان «سیری در اندیشه‌های کلامی استاد مطهری» دو ساحت زندگی یک انسان، یعنی ساحت شخصی  و اجتماعی را بررسی می‌کند. کتاب با پرسش از چیستی دین و دلیل نیاز آدمی به دین آغاز می‌شود و با جاری شدن مفاهیم اختیار بشری و عدل الهی در فصل دوم، به سوی پرسش از آزادی می‌رود. پس از اینکه مبانی، مفهوم، جایگاه و اقسام آزادی بررسی شد، نسبت میان دین و آزادی و آسیب‌شناسی آزادی در برابر مخاطب قرار می‌گیرد. نویسنده در حالی این سیر را پیش می‌برد که تفکر شهید مطهری در تمام سطح‌های سخن پررنگ است و آشکار می‌شود.

فصل چهارم کتاب موضوع اخلاق و دین‌باوری را بررسی می‌کند. این فصل محل منازعه میان مکتب‌های اخلاقی مهم دوران می‌شود. با این همه، آخرین فصل جلد دوم «طهور در ساغر»، تلاش می‌کند، دین را در آینه‌ی فهم کند. در اینجا کتاب به پرسش نخست بر می‌گردد که مطهری یک فیلسوف است یا متکلم و به این مناسبت جریان‌های مهم اندیشه در تاریخ اسلام را بازگو می‌کند و مهم‌ترین شاخص‌های فکری هر کدام را بر می‌شمرد.

کتاب «طهور در ساغر» را می‌توان از دو منظر نگاه کرد: اول) کتابی برای آشنایی با منظومه فکری استاد شهید مرتضی مطهری، دوم) کتابی برای فهمیدن دقایق مهمی در سیر اندیشه از یونان تا ایران معاصر، سوم) کتابی برای آشنایی و فهمیدن چیستی کاربرد علوم عقلی، که به انتزاعی‌بودن متهم می‌شوند، در زندگی فردی و اجتماعی.

«طهور در ساغر» از سوی کانون اندیشه جوان در دو جلد به قلم حسینعلی رحمتی منتشر شده‌است. این کتاب در جلد اول به اندیشه‌های فلسفی استاد می‌پردازد و در جلد دوم به اندیشه‌های کلامی ایشان؛ این پرداختن و بررسی اندیشه‌ها با رویکرد هم‌آوایی میان منش و سلوک علمی استاد و تعاریف موجود از این دو دانش، پیش می‌رود.

دیگر خبرها

  • انتخاب صدیقه خادم به عنوان نایب رئیس بانوان فدراسیون کبدی
  • استفاده از نیروهای متدین در دانشگاه از کارهای استاد مطهری بود
  • استاد مطهری؛ فیلسوف یا متکلم؟!
  • اجرای ۶۴ برنامه در هفته عقیدتی و سیاسی شهرستان زهک
  • اجرای ۴۰۰ عنوان برنامه به مناسبت هفته معلم در کهگیلویه و بویراحمد
  • نشست واکاوی برنامه‌سازی قرآنی برگزار می‌شود
  • رسیدن به فلسفه زندگی از راه خودشناسی
  • حجت الاسلام خسروپناه: علم حکمی؛ لازمه دستیابی به تمدن نوین اسلامی
  • اهانت به امام خمینی(ره) در کتاب درسی هند؟
  • ‍ انتصاب سرپرست معاونت سیاسی استاندار سمنان