Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-01@08:06:04 GMT

فشار تورم خوراکی‌ها بر سفره کم‌درآمدها

تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۹۱۱۰۸

فشار تورم خوراکی‌ها بر سفره کم‌درآمدها

به‌گزارش همشهری آنلاین به نقل از روزنامه همشهری، با درنظر گرفتن متغیرهای اثرگذار بر سبد هزینه دهک‌های مختلف خانوار، ازجمله وزن متفاوت کالاهای خوراکی و آشامیدنی و نامتوازن بودن آن بین سبد مصرف دهک‌های مختلف، آشکار می‌شود که نرخ تورم بالا، به فقر غذایی خانوارهای دسته‌بندی شده در دهک‌های فقیر منجر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک خانوار دسته‌بندی شده در جمع فقیرترین دهک جامعه، مجبور است ۴۰ درصد از هزینه ماهانه‌اش را صرف خرید کالاهای خوراکی و آشامیدنی کند درحالی‌که یک خانوار واقع شده در دهک ثروتمند فقط ۱۷ درصد از هزینه ماهانه‌اش را برای خرید کالاهای خوراکی و آشامیدنی صرف می‌کند خانوارهای ثروتمند این قدرت را دارند که سبد کالاهای خوراکی‌شان را متناسب با نیاز، متنوع‌تر نگه دارند، به این ترتیب هرچه نرخ تورم کالاهای خوراکی و آشامیدنی بیشتر باشد، فقر غذایی در بین‌ دهک‌های مختلف تشدید خواهد شد.
 

شکست نرخ‌گذاری دولتی

داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد سیاست کم کردن فشار تورم خوراکی‌ها، با نرخ‌گذاری و توزیع دولتی به نتیجه مطلوب نرسیده است. چنان‌که مرکز آمار ایران روایت می‌کند در آبان امسال نرخ تورم گروه کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات برای دهک اول یا فقیرترین قشر جامعه ۶۰.۲ درصد و برای ۲ دهک دوم و سوم یعنی اقشار ضعیف و زیر خط فقر به ۶۰.۵ درصد رسیده درحالی‌که دهک دهم یا پردرآمدترین و ثروتمندترین افراد جامعه در آبان امسال نرخ تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در محدوده ۵۸.۷ درصد را تحمل کرده‌اند و پس از آن ۳ دهک هفتم تا نهم هم نرخ تورم خوراکی‌های کمتر از ۶۰ درصد را شاهد بوده‌اند.

افزون بر این نرخ تورم کل برای فقیرترین دهک در آبان امسال ۴۷ درصد و دهک دوم هم ۴۷.۲ درصد برآورد شده درحالی‌که دهک هشتم و نهم نرخ تورم ۴۴ درصدی را تجربه کرده‌اند و نرخ تورم دهک ثروتمند یا دهک دهم ۴۴.۶ درصد بوده است.
 

معمای توزیع تورم بین خانوارها

هرچند نهاد رسمی آماری می‌گوید: نرخ تورم ۱۲‌ ماه منتهی به آبان امسال به ۴۴.۴ درصد رسیده اما فقط ۲ دهک هشتم و نهم نرخ تورم کمتر از میانگین کشوری را تجربه کرده و دهک‌های اول تا هفتم و حتی دهک دهم هم نرخ تورم سالانه بالاتر نسبت به میانگین کشور را شاهد بوده‌اند. همین وضعیت درخصوص شاخص تورم گروه کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات مشاهده می‌شود به‌گونه‌ای که مرکز آمار نرخ تورم این گروه کالایی در آبان امسال را ۵۹.۶ درصد برآورد و اعلام کرده درحالی‌که دهک‌های اول تا هفتم نرخ تورم بالاتری را نسبت به کل کشور تحمل کرده‌اند و فقط ۳ دهک ثروتمند هشتم تا دهم فشار تورم کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات را در آبان شاهد بوده‌اند.

تنها متغیری که وضعیت تورم سالانه در ۱۲‌ ماه منتهی به آبان امسال را شفاف‌تر توصیف می‌کند، نرخ تورم گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات است، به‌نحوی که در کل کشور شاخص تورم این گروه کالایی ۳۷.۲ درصد بوده و دهک‌های اول تا هشتم نرخ تورم پایین‌تری را نظاره‌گر بوده و ۲ دهک ثروتمند نهم و دهم نرخ تورم بالاتری را در گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات تجربه کرده‌اند.

این گزارش می‌افزاید: ضریب اهمیت یا وزن کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات در سبد هزینه‌های دهک‌های مختلف هم نشان دیگری از وضعیت نامتوازن توزیع تورم در ایران دارد به‌گونه‌ای که مرکز آمار سال‌هاست اعلام می‌کند سهم یا ضریب اهمیت کالاهای یادشده در سبد هزینه خانوارهای ایرانی ۲۷.۲۴ درصد است اما این وزن‌دهی در سبد هزینه دهک‌های مختلف نشان از شکاف شدید دارد به‌نحوی که سهم یا وزن کالاهای خوراکی و آشامیدنی در سبد دهک‌های اول تا هفتم یعنی از فقیرترین تا قشر متوسط رو به بالا بالاتر از میانگین کشوری است و تنها ۳ دهک ثروتمند هشتم تا دهم، سهم کمتر از میانگین کشوری را به خرید کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات اختصاص می‌دهند.

از سوی دیگر دهک فقیرترین یا همان دهک اول جامعه ۴۳.۳ درصد از کل هزینه ماهانه خود را به خرید کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات اختصاص می‌دهد درحالی‌که دهک آخر یا ثروتمندترین قشر جامعه تنها ۱۷.۲ درصد از هزینه‌اش به این کالاها اختصاص می‌دهد. به بیان دیگر شکاف سهم هزینه کالاهای خوراکی و آشامیدنی بین‌دهک اول تا دهم در ایران بیش از ۲۶ درصد است.


 

افزایش فاصله تورمی بین‌دهک‌ها

نرخ تورم کل ایران در ‌ماه گذشته ۴۴.۶ درصد بوده که در دهک‌های مختلف هزینه‌ای در بازه ۴۴ درصد برای دهک‌های هشتم و نهم تا ۴۷.۲ درصد برای دهک دوم نوسان داشته است. افزون بر این محدوده تغییرات تورم دوازده‌ماهه در گروه‌های عمده خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات هم بین ۶۰.۵ درصد برای دهک دوم و سوم تا  ۵۸.۷درصد برای دهک دهم بوده ولی در گروه کالاهای غیرخوراکی و خدمات بیشترین نرخ تورم برای دهک دهم به میزان ۴۱.۲ درصد و کمترین هم برای دهک اول به میزان ۳۳.۹ درصد ثبت شده است. مرکز آمار ایران می‌گوید فاصله تورم بین ‌دهک‌های مختلف هزینه‌ای در آبان امسال به ۳.۲ درصد رسیده که نسبت به ‌ماه قبل ۴ دهم درصد افزایش داشته و شکاف تورم در گروه کالاهای خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات در ماه گذشته نسبت به مهرماه امسال ۱.۱درصد کمتر و در گروه عمده کالاهای غیرخوراکی و خدمات هم در همین مدت ۲.۸ درصد کاهش داشته است.

کد خبر 639866 برچسب‌ها اقتصاد - تورم مواد غذایی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: اقتصاد تورم مواد غذایی کالاهای خوراکی و آشامیدنی کالاهای غیرخوراکی و خدمات خرید کالاهای خوراکی آشامیدنی و دخانیات تورم خوراکی ها دهک های اول آبان امسال درصد برای دهک دهک های مختلف گروه کالاهای دهک ثروتمند هم نرخ تورم مرکز آمار سبد هزینه دهک اول دهک دهم دهک دوم ۲ درصد دهک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۹۱۱۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش نرخ تورم و قیمت مواد غذایی در اسپانیا

گزارش نرخ تورم سالانه اسپانیا برای ماه آوریل ۲۰۲۴ که توسط موسسه ملی آمار این کشور (INE) منتشر شد، نشان می‌دهد که این نرخ ۳.۳ درصد افزایش یافته است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از یورونیوز، گزارش نرخ تورم سالانه اسپانیا برای ماه آوریل 2024 که روز دوشنبه توسط موسسه ملی آمار این کشور (INE) منتشر شد، نشان می‌دهد که این نرخ 3.3 درصد افزایش یافته است.

این رقم افزایش اندکی را نسبت به 3.2 درصد ثبت شده در ماه مارس نشان می‌دهد و همچنین بالاترین رقم در سه ماه گذشته است. با این حال، این رقم کمتر از برآوردهای 3.4 درصدی تحلیلگران بود.

بر اساس این گزارش، افزایش نرخ تورم در درجه اول به دلیل افزایش هزینه های مواد غذایی و قمیت گاز رخ داد، اگرچه کاهش قیمت برق تا حدودی تاثیر افزایش قیمت‌ها را خنثی کرد.

تورم مواد غذایی اسپانیا به بالای 30 درصد رسیداسپانیایی‌ها قدرت خرید خود را از دست داده‌اند

نرخ تورم اصلی که قیمت انرژی و مواد غذایی به دلیل نوسانات ذاتی آنها، در این نرخ محاسبه نمی‌شود، بر اساس مقایسه سال به سال، از 3.3 درصد در مارس به 2.9 درصد در آوریل رسید، که پایین ترین رقم از ژانویه 2022 است. تورم ماه به ماه آوریل نیز به 0.7 درصد رسید که نسبت به 0.8 درصد ثبت شده در ماه قبل از آن کاهش نشان می‌دهد.

در آلمان نیز بر اساس گزارش اداره آمار فدرال این کشور، اعداد تورم سالانه در ماه آوریل نیز روز دوشنبه منتشر شد و به 2.2 درصد رسید.

این کمترین رقم از ماه می 2021 بود، البته کمی کمتر از انتظارات 2.3 درصدی تحلیلگران بوده است. علت این کاهش عمدتا به دلیل کاهش تورم قیمت‌های بخش خدمات بود که از 3.7 درصد در مارس به 3.4 درصد در آوریل رسیده است.

با این حال، با پایان یافتن کاهش موقتی مالیات گاز طبیعی در آلمان، قیمت انرژی در این کشور با سرعت کمتری در آوریل کاهش یافت و از منفی 2.7 درصد در مارس به منفی 1.2 درصد رسید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی
  • تبعات بند مشکل ساز بودجه بر صنعت بیمه و پیشنهاد عدم لحاظ بر درآمدها
  • افزایش نرخ تورم و قیمت مواد غذایی در اسپانیا
  • وفور کالاهای اساسی و آرامش در بازار/ تخلف برخی کسبه به بهانه مالیات ارزش افزوده
  • تورم بیشتر برای انگلیسی‌ها در سایه کنترل‌های جدید برگزیتی
  • ۴۱۳ هزار تن کالاهای اساسی به مازندران وارد شد
  • روزگار به نام کارگر شد و به کام کارگر نشد
  • قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت
  • سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!
  • نرخ تورم سالانه در مرغداری‌های صنعتی به ۵۷.۸ رسید