Web Analytics Made Easy - Statcounter

سید محمد بهشتی شیرازی، رئیس اسبق پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز در خصوص فرونشست زمین در برخی از نقاط کشور که سبب شده تعدادی از آثار باستانی و تاریخی در آستانه تخریب قرار گیرند، اظهار کرد: اصولا از دیرباز شهرها و بافت‌های تاریخی در کشور ما در مکان‌هایی شکل گرفته که مرکز سفره‌های زیرزمینی آب بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نسبت به تاثیر آسیب‌زای فرونشست در آثار باستانی هشدار داده بودیم 

وی ادامه داد: طی 70 سال گذشته برداشتی که از این سفره‌های زیرزمینی صورت گرفته کاملا شکل تهاجمی داشته و در واقع ذخائری که طی قرن‌ها  و هزاران سال جمع شده بوده را ظرف این 70 سال در بسیاری از سفره‌ها تخلیه کرده و یا در آستانه رسیدن به آب شور هستیم.

بهشتی خاطرنشان کرد: مکانیزم سفره‌های زیرزمین به این صورت است که هنگامی که از آب تخلیه شوند مانند اسفنج‌هایی هستند که وزن خاکی که روی آن وجود دارد را نمی‌توانند تحمل کنند و در نتیجه فرونشست زمین حاصل می‌شود.

رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور افزود: دشت‌هایی که این سفره‌ها در آنها وجود دارد، در معرض فرونشست هستند و این مکان‌ها جاهایی است که عمدتا شهرهای تاریخی ما در آن محدوده بنا شده و برخی زیاد و تعدادی کمتر در معرض فرونشست هستند.

وی اذعان کرد: اگر این موضوع در مورد شهر یزد اتفاق افتاده، از این به بعد شاهد خواهیم بود در اصفهان و تهران و دیگر شهرها هم به خصوص در مناطقی که بافت تاریخیشان به دلیل مرکزیتی که نسبت به حوزه‌های ذخایر آبی که زیرزمینی است بیشتر است، در معرض این مشکل باشنند.

این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که با توجه به اهمیت آثار باستانی و تاریخی در کشورمان چه راهکاری در خصوص این فرونشست وجود دارد تا آثار باستانی ما به ورطه نابودی کشیده نشود، بیان کرد: زمانی ما این هشدار را می‌دادیم که حفر چاه‌های عمیق مجاز و غیر مجاز به آثار تاریخی صدمه می‌زنند و بسیاری پاسخ می‌دادند که بحث نان و آب و مسائل جاری مردم نسبت به موضوع حفاظت از آثار تاریخی در اولویت است. 

استدلال‌های اقتصادی جلوی عاقلانه رفتار کردن را گرفته بود

وی افزود: اما امروز مشاهده می‌کنیم حتی معیشت مردم نیز در معرض تهدید قرار گرفته و وضعیت تنش‌های آبی و به خصوص خشکسالی و تغییرات اقلیمی که ما در معرضش قرار داریم به قدری خودمان رابی دفاع و بی پناه کردیم که به طور حتم آثار سوء آن در کشور بسیار فراگیر خواهد بود.

رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور تاکید کرد: در حال حاضر ما شاهد جابجایی جمعیت زیاد و مهاجرت‌های فراوان هستیم و مسئله معیشت مردم بسیار محسوس است و کسانی که در روزگاری باید درخصوص این موضوع تامل کرده و با سفره‌های آب  زیرزمینی عاقلانه تر رفتار می‌کردند، تنها استدلالشان اقتضای معیشت مردم بود که جلوی عاقلانه نگاه کردنشان را گرفت و حالا مجبورند در این رابطه عاقلانه بیاندیشند.

بهشتی با ذکر این نکته که در حال حاضر دیگر نمیتوان کاری کرد، اظهار کرد: اصطلاح ورشکستگی سیستم، اصطلاح دقیق و درستی در این رابطه است که در حال حاضر اثبات شده و در مکان‌هایی که اکوسیستم کشور دچار ورشکستگی شده دیگر قابل بازگشت نیست، اما در جاهایی که امکان عقب گرد داریم، باید برای اصلاح مسیر تلاش کنیم، در غیر این صورت اگر با همین فرمان رو به جلو حرکت کنیم، در همان مسیر هم با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.

انتهای پیام/

سیده سمیه حسینی کد خبر: 1120009 برچسب‌ها میراث فرهنگی و گردشگری

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: میراث فرهنگی و گردشگری میراث فرهنگی آثار باستانی سفره ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۹۵۱۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود

بنابر اعلام روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان ، نماینده ولی‌فقیه و امام‌جمعه اصفهان در دیدار با امیر کرم‌زاده مدیرکل و شورای مدیران اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان با اشاره به اهمیت مقوله میراث‌فرهنگی گفت: بی‌تردید وظیفه همگی ما حفاظت از میراث‌فرهنگی است، زیرا میراث‌فرهنگی بخشی جدا نشدنی از فرهنگ ما است و ما از طریق میراث‌فرهنگی می‌توانیم آنچه پدران ما ایجاد کردند را حفاظت و به سایر مردمان از سراسر جهان نشان دهیم.

آیت‌الله طباطبایی نژاد  تأکید کرد: پیشنهاد دارم تا باخرد جمعی و همت شما مسئولان، موزه بزرگ اصفهان تأسیس شود و تمامی آثار پدرانمان در معرض نگاه همگان قرار گیرد.

او گفت: باید تلاش کنیم در کنار حفاظت از میراث‌فرهنگی، مردم هم بتوانند مطابق با نیاز‌های روز زندگی خوبی داشته باشند، لذا پیشنهاد می‌کنم با تلفیق مناسب میراث‌فرهنگی و هنر‌های سنتی با علم روز، شرایط مناسبی را برای زندگی مردم خصوصاً مالکان خانه‌های تاریخی فراهم آورید.

آیت‌الله یوسف طباطبایی نژاد افزود: با توجه به اینکه اصفهان قلب هنر ایران است باید همان‌گونه که به هنر می‌پردازید، هنرمندان به‌ویژه هنرمند پیشکسوت را نیز مورد تفقد و دلجوئی قرار گیرند. 

در این دیدار مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان نیز گفت:  بی‌تردید توجه به زنده نگه‌داشتن میراث‌فرهنگی به‌ویژه میراث‌فرهنگی ایران دوران اسلامی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

کرم زاده  افزود: رهبر فرزانه انقلاب همواره تأکید داشته‌اند این بنا‌ها فارغ از اینکه چه کسانی در آنها زندگی کرده‌اند مرهون و حاصل دسترنج مردم مسلمان ایران است.

او گفت: اصفهان نگین گردشگری و صنایع‌دستی و هنر‌های سنتی کشور است، لذا با توجه به کمبود اعتبارات ،  تقاضامندم تا با جلب حمایت شرکت‌های بزرگ همچون ذوب‌آهن و همچنین مجامع خیرین استان در قالب جلب مسئولیت‌های اجتماعی آنها را به سمت مرمت و حفاظت از آثار تاریخی هدایت کنند.

استان اصفهان با بیش از ۲۲ هزار اثر تاریخی (یک هزار و ۹۴۰ اثر ملی و ۱۵ اثر ثبت جهانی) و بیش از ۶۰۰ خانه تاریخی و جاذبه‌های مختلف طبیعی، فرهنگی، مذهبی و تفریحی در کانون توجه گردشگران قرار دارد.

اصفهان یکی از بزرگترین مراکز تولید انواع مختلف صنایع دستی ایران به شمار می‌رود و از ۲۹۹ رشته صنایع دستی مربوط به ایران ۲۰۰ رشته مربوط به این استان است.

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

دیگر خبرها

  • میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود
  • دستگیری باند حفاران غیرمجاز حریم قلعه تاریخی هزاره اول پیش از میلاد
  • انهدام باند حفاران غیرمجاز در ارومیه
  • آژیر قرمز در اصفهان / فرونشست به آثار باستانی هم رسید
  • آژیر قرمز در اصفهان / فرونشست به آثار باستانی هم رسید+ عکس
  •  آژیر قرمز در اصفهان/ فرونشست به آثار باستانی هم رسید+ عکس
  • رسیدگی به بحث فرونشست از برنامه‌های اصلی وزارت میراث فرهنگی است
  • سعدآباد پر حاشیه
  • سعدآباد پرحاشیه
  • خبرنگاران با چشم خود اثرات فرونشست بر آثار تاریخی اصفهان را دیدند/ ترک سه انگشتی در دیوار مسجد علیقلی آقا/ آثار تاریخی اصفهان فرو می ریزد؟ (فیلم)