Web Analytics Made Easy - Statcounter

انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم و نظارت استصوابی و ردصلاحیت‌ها کار را به جایی رساند که اصول‌گرایان میانه رو هم در کنار اصلاح‌طلبانی قرار گرفتند که سال‌ها از تصمیمات این شوار شکایت و گلایه داشتند. 

این انتقادها هم بیشتر به خاطر تصمیم جنجالی این شورا در رد صلاحیت یک سیاستمدار معروف بود بود. رد صلاحیت علی لاریجانی مشاور فعلی رهبر انقلاب که رکورد دار حضور در راس مجلس شورای اسلامی است و سال‌ها در پست‌های مهم کشور از جمله دبیری شورای عالی امنیت ملی، ریاست صداوسیما و وزارت ارشاد حضور داشت آنقدر جنجال برانگیز شد که پس لرزه های آن همچنان ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شورای نگهبان شفاف عمل کند

جدیدترین این اعتراض‌ها مربوط به محمدرضا باهنر است. سیاستمداری که به واسطه سال‌ها تجربه حضور در مجلس معروف به مرد لابی های پارلمان شده و سال ها دوشادوش علی لاریجانی در هیات رئیسه مجلس ایفای نقش سیاسی کرده است.

او در اعتراض به رفتار شورای نگهبان گفته است:« شورای نگهبان باید حدود و ثغوری تعیین کرده و شفاف مشخص کند که معیارهای نظارتی چیست.»

مهم‌ترین حرف معترضین تازه به میدان آمده در برابر شورای نگهبان این است که این نهاد نظارتی باید دلیل عدم صلاحیت‌ها را اعلام کند. در شرایط فعلی نیز جدی‌ترین سوال آنها این است که دلیل رد صلاحیت علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم چه بوده است؟

سوالی که اصلاح‌طلبان هم سال‌هاست با ردصلاحیت چهره های منتسب به این جریان چون اسحاق جهانگیری، مسعود پزشکیان و...به دنبال آن هستند.

لاریجانی به آیت الله هاشمی رسید

پیش از ردصلاحیت علی لاریجانی رد صلاحیت آیت الله هاشمی از بحث برانگیزترین تصمیمات این شورا بود.

مدتی پیش بود که پرونده عدم احراز صلاحیت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در سال 92 توسط حیدر مصلحی وزیر اطلاعات دولت احمدی نژاد دوباره بر سر زبان ها افتاد. او در گفت‌وگویی گفته بود:« بر اساس گزارشات ما از کف خیابان در سال ۹۲ آقای رفسنجانی پیروز انتخابات می بود. یک عزیزی گفت مگر بچه حزب اللهی ها میگذارند این اتفاق بیفتد، جمع بندی من این بود باتوجه به شرایط نظام مصلحت این بود ایشان رد صلاحیت بشوند و دلایل آن را هم نوشتم. فقه ها و حقوقدانان شورای نگهبان هرچقدر در ذهنشان گشتند که یک ان‌قلت در جمع بندی من بیاورند نتوانستند.»

بعد از انتشار این مصاحبه، رسانه‌ها گفت‌وگوی قدیمی از کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان را باز نشر کردند که در آن گفته بود:« اگر این ادعا (که شورای نگهبان به اصرار مصلحی صلاحیت هاشمی را رد کرده است) صحت داشته باشد یعنی شورای نگهبان نداریم و در عوض افرادی داریم که نه خدا سرشان می‌شود نه قانون و نه شرع»

یک استعفای اعتراضی در شورای نگهبان

آنقدر آش رد صلاحیت‌ها در این دور از انتخابات شور بود که آیت‌الله صادق لاریجانی از فقهای شورای نگهبان و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در اعتراض به روندی که این شورا در دستور کار خود قرار داده است، اعتراض کرد و از شورای نگهبان کناره گیری کرد. 

صادق لاریجانی پس از ردصلاحیت‌های ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در بیانیه‌ای از روند احراز صلاحیت‌ها انتقاد کرده بود. او گفته بود «بعد از ۲۰ سال عضویت در شورای نگهبان هیچ گاه تصمیمات شورا، تا این حد غیرقابل دفاع نبوده است.»

دردنامه اصولگرایان سنتی از رفتار شورای نگهبان

در همین ارتباط مصطفی پورمحمدی بیر عالی جامعه روحانیت مبارز که سنتی‌ترین جریان اصول‌‎گرا در کشور است در در نامه‌ای سرگشاده با عنوان «دردنامه» به رفتار شورای نگهبان اعتراض کرد و نوشت: «متأسفانه جریان بررسی صلاحیت ها و حواشی آن، بیش از هر مجموعه و فرد، ساحت شورای محترم نگهبان را مخدوش ساخته است؛ در حالی که به حفظ حریم آن جایگاه سخت نیازمندیم. باید صادقانه و دردمندانه بگوییم که این سازوکار رسیدگی ها و پیامدهای آن، بیش از آنکه به افراد ذی حق و خانواده هایشان آسیب برساند و به آنها ظلم و جفا کند، ظلم و جفایی به مراتب سهمگین تر در حق نظام جمهوری اسلامی، حضرت امام و مقام معظم رهبری بوده و هست.»

شورای نگهبان باید تغییر رفتار دهد 

همه این رفتارها و اظهار نظرها نشان می‌دهد که شورای نگهبان احتیاج مبرمی به تغییر رفتار انتخاباتی خود دارد. بسیاری از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری به صورت شفاف اعلام کرده‌اند که این شورا دلیل رد صلاحیت آنها را به مردم اعلام کند. 

افکار عمومی دوست دارند بدانند که چگونه یک نامزد در یک دوره تایید و در دوره بعد رد می‌شود؟ چرا یک وزیر بعد از 20 سال سکوت و حاشیه نشینی به عنوان رجل سیاسی تشخیص داده می‌‎شود اما مثلا کسی که سه دوره رئیس مجلس بوده نمی‌تواند از سد شورای نگهبان عبور کند و وارد کارزار رقابت انتخابات ریاست جمهوری شود. 

شفافیت مهم‌ترین خواسته‌ای است که جریان‌های سیاسی از شورای نگهبان دارند. شورای نگهبان که خود نهادی ناظر است، باید خود را آماده پاسخگویی در مورد عملکرد خود داشته باشد. نمی‌شود تصمیم گرفت و پاسخ گو نبود. شاید وقت آن رسیده  که شورای نگهبان هم وارد فصل پاسخگویی برسد. 

217

کد خبر 1579953

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: اصولگرایان اصلاح طلبان شورای نگهبان علی لاریجانی انتخابات ریاست جمهوری علی لاریجانی شورای نگهبان رد صلاحیت صلاحیت ها آیت الله سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۵۱۰۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توضیحات مهم سخنگوی شورای نگهبان درباره لایحه عفاف و حجاب/ تشکیل سازمان «سپند» تأیید شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، هادی طحان نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان صبح یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲در نخستین نشست خبری خود، به گزارشی از نظرات اخیر شورای نگهبان درباره مصوبات مجلس شورای اسلامی پرداخت و گفت: طرح ساماندهی بازار زمین، مسکن و اماره بها که از سال گذشته میان محلی و شورای نگهبان در رفت و آمد بود، در نهایت خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد و امیدواریم این طرح به اهداف خود دست یابد.

تشکیل سازمان «سپند» به تایید شورای نگهبان رسید

بنابر روایت ایسنا، وی افزود: طرح تشکیل سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی (سپند) نیز در جلسه اخیر شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت و مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد. لایحه ارجاع اختلاف شرکت مهندسی گاز ایران با هند به داوری نیز مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت. طرح اصلاح ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی نیز است سوی شورای نگهبان نگهبان مورد بر سی قرار گرفت که به تایید شورا نرسید. همچنین اصلاح قانون نظام صنفی کشور نیز با ایراداتی از سوی شورای نگهبان مواجه شد.

وی همچنین گفت که شورای نگهبان نسبت به قانون مصباح نشان صنفی ابهاماتی وارد کرده است.

سخنگوی شورای نگهبان افزود: دو طرح تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها و استفساریه ماده ۵ قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران اجتماعی و همچنین لایحه دو فوریتی تمدید امرای قانون اساسنامه شرکت ملی پست و لایحه ارجاع اختلاف توانیر و شرکت گنت ترکیه به داوری خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

طحان نظیف با اشاره به اساسنامه‌های بررسی شده از سوی شورای نگهبان گفت: اصلاح اساسنامه صندوق حمایت از قهرمانان و پیشکسوتان ورزش کشور، اصلاح اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی، اصلاح اساسنامه سازمان منطقه آزاد تجاری و صنعتی اردبیل و همچنین اصلاح اساسنامه سازمانهای مناطق آزاد کیش،قشم، ارسباران، جلفا و انزلی نیز خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد

وی با بیان این‌که « ۳ استعلام از دیوان عدالت اداری از سوی فقهای شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفته است» اظهار کرد: دو مورد از این موارد خلاف موازین شرع شناخته نشد و یک مورد بر خلاف موازین شرع تشخیص داده شد.

فرصت ثبت‌نام نمایندگان کاندیداها در سامانه داوطلب آغاز شد

به گزارش ایسنا سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به پرسشی درباره تمهیدات شورای نگهبان برای دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت: در انتهای هفته مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برای تعیین تکلیف ۴۵ کرسی باقیمانده در ۱۵ استان برگزار می‌شود؛ در ۸ خوزه انتخابیه که بالای دو نفر از داوطلبان آن‌ها تعیین تکلیف نشدند (تبریز، ری، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم شهر و ملایر) انتخابات بصورت تماماً الکترونیک برگزار می‌شود.

طحان نظیف افزود: از امروز فرصت ثبت‌نام نمایندگان کاندیداها در سامانه داوطلب آغاز می‌شود.

وی با بیان این‌که «تعداد ناظران شورای نگهبان برای دور دوم انتخابات بیش از ۴۰ هزار نفر هستند»، عنوان کرد: در مرحله قبل همه موارد تخلفاتی که به شورای نگهبان اعلام شد، مورد بررسی قرار گرفت؛ برخی از موارد در روز انتخابات و طی تذکر، برخی با اعزام بازرس و باز شماری و برخی دیگر نیز به دستگاه قضا ارجاع شد.

هنوز بررسی لایحه عفاف و حجاب به اتمام نرسیده است

سخنگوی شورای نگهبان درباره آخرین وضعیت لایحه عفاف و حجاب تاکید کرد: اخیرا اصلاحیه مجلس را در این خصوص دریافت کردیم و در حال رسیدگی هستیم هنوز بررسی به اتمام نرسیده است؛ تا اینجای کار برخی از ایرادات شورای نگهبان همچنان به قوت خود باقیست که عمدتا این موارد شامل مواد ۴۷ و ۴۸ است.

ادامه دارد ...

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902985

دیگر خبرها

  • حمله تند عباس عبدی به اصولگرایانی که مهدی نصیری را اصلاح‌طلب می دانند/ عقل هم چیز خوبی است
  • ادعای‌های متعارض اصلاح‌طلبان در خصوص انتخاب هیئت رئیسه مجلس/ از نگاه چپ‌ها قالیباف با پایداری ائتلاف می‌کند یا با اعتدالی‌ها؟
  • واکنش شورای نگهبان به اظهارات روحانی
  • چرا پاسخ سخن‌گوی شورای نگهبان درباره رد صلاحیت رییس جمهور پیشین قانع کننده نیست؟
  • سخنگوی شورای نگهبان: رد صلاحیت حسن روحانی دلایل متعدد دارد / ایرادات به لایحه حجاب پابرجاست
  • واکنش به اظهارات حسن روحانی درباره دلایل رد صلاحیت خود | آخرین وضعیت لایحه حجاب | شورای نگهبان به مصوبه متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان ایراد گرفت؟
  • واکنش شورای نگهبان به اظهارات روحانی درباره دلایل رد صلاحیتش
  • توضیحات مهم سخنگوی شورای نگهبان درباره لایحه عفاف و حجاب/ تشکیل سازمان «سپند» تأیید شد
  • آغاز نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان/ زمان متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان تعیین شد/ دلایل متعددی برای رد صلاحیت حسن روحانی وجود دارد
  • واکنش محمد مهاجری به دلایل رد صلاحیت روحانی