Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-02@02:42:38 GMT

زمینگیر شدن نیمی از هواپیماهای برجامی

تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۸۷۱۶۹۶

زمینگیر شدن نیمی از هواپیماهای برجامی

خرید هواپیماهای دست دوم با سال ساخت پایین، بعد از برجام، نوسازی ناوگان و کاهش تعداد هواپیماهای زمینگیر را افزایش می‌داد، اما در اقدامی عجولانه قرارداد خرید 200 هواپیمای نو با 3 شرکت ایرباس، بوئینگ و ای‌تی‌آر بسته شد که فقط 16هواپیما به ایران تحویل داده شده است. از این تعداد هم نیمی از آنها به‌خاطر عدم تأمین قطعه از سوی شرکت سازنده زمینگیر شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه ایران/ خرید هواپیمای نو تقریباً جزو اولین قراردادهای مالی پس از برجام است. نوسازی ناوگان هوایی با توجه به فرسودگی بالای هواپیماهای کشور، از ضروریات رونق صنعت هوایی است و هیچ‌کس آن را انکار نمی‌کند؛ اما موضوع مهم چگونگی نوسازی است. سؤالی که مطرح می‌شود این است که نوسازی تعداد بیشتری هواپیما ضروری بود یا اینکه قرارداد خرید 200 هواپیمای نو را ببندیم درحالی که شرکت‌ها تعهدی برای تحویل آن نداشته باشند؟ بعد از خروج امریکا از برجام 3 شرکت طرف قرارداد براحتی از تعهدات خود چشم‌پوشی کردند و تنها 13 هواپیمای ای‌تی‌آر و 3 هواپیمای ایرباس در زمان 2 سال به ایران تحویل داده شد که درباره نوع خرید هم انتقادهای زیادی مطرح است.

ای‌تی‌آر مناسب جغرافیای ایران نیست
درحالی که در فرصت دوساله، از طریق روش‌های مختلف تأمین مالی این امکان فراهم بود تا ناوگان فرسوده هوایی با خرید هواپیماهای دست دوم نوسازی شود اما از فرصت نوسازی استفاده نشد و هزینه زیادی برای خرید هواپیمای ای‌تی‌آر پرداخت شد که از نظر فنی برای شرایط جغرافیایی ایران متناسب نیست. این هواپیما ظرفیت محدود 70 مسافر آن‌هم در مسیرهای کوتاه و با ارتفاع کم را دارد درحالی که اگر هواپیماهای دست دوم با عمر پایین به جای ای‌تی‌آر خریداری می‌شد کارایی آن برای کشور ما بیشتر بود.

علیرضا منظری، معاون اسبق هوانوردی سازمان هواپیمایی در گفت‌و‌گو با «ایران» می‌گوید: با توجه به تعداد زیاد فرودگاه‌های کشور، برای عملیاتی شدن فرودگاه‌ها نیاز به هواپیمای کوچک داریم اما هواپیماهای ای‌تی‌آر هواپیمایی ملخی با سرعت پایین است در حالی که کشور ما وسعت زیادی دارد و نیاز به هواپیمایی با سرعت بالا داریم؛ بهتر بود به جای خرید ای‌تی‌آر هواپیماهای دوست دوم جت خریداری می شد تا انتقال مسافران را با سرعت بالایی انجام می داد.

منظری با اشاره به اینکه خرید هواپیمای دست دوم به جای نو برای کشور مناسب‌تر بود، می‌گوید: ما می‌توانیم قطعات هواپیمای دست دوم را در بازارهای مختلف با وجود تحریم‌ها، خریداری کنیم اما خرید قطعات هواپیماهای نو فقط از کارخانه سازنده امکانپذیر است و اکنون با بازگشت تحریم‌ها شرکت های سازنده با این بهانه از تحویل قطعه به ما خودداری می‌کنند.

مقصود اسعدی سامانی، عضو هیأت مدیره انجمن شرکت‌های هوایی نیز در گفت‌و‌گو با «ایران» خرید هواپیمای دست‌دوم با عمر کم را برای کشور و نوسازی ناوگان ضروری‌تر از خرید هواپیمای نو می‌داند. به گفته سامانی در دو سال می‌توانستیم تعداد زیادی هواپیمای دست دوم و حتی قطعات مورد نیاز را به‌صورت اقساطی بخریم اما هزینه صرف خرید نقدی تعداد کمی هواپیما شد که اکنون نصف آنها به‌خاطر نیاز به قطعه زمینگیر هستند.

قرارداد محرمانه!

در مناسبات مالی جهانی خرید هواپیما به‌صورت اقساطی و از طریق فاینانس مرسوم است. در روش مالی فاینانس، برای مثال قرارداد خرید هواپیما به صورت اجاره به شرط تملیک است ‌یعنی اینکه شرکتی بین ایرلاین و کمپانی سازنده قرار می‌گیرد و این شرکت کل پول را به کمپانی سازنده هواپیما می‌دهد و به صورت اجاره به شرط تملیک هواپیماها به ایرلاین اجاره داده می‌شود و وقتی اقساط تمام شد مالکیت نهایی هواپیماها در اختیار ایرلاین قرار می‌گیرد.

در زمان امضای قرارداد خرید هواپیما، در سال 94، متولیان خرید اعلام کردند که قرارداد خرید به‌صورت نقدی نیست و این خرید از محل فاینانس تأمین می‌شود و اقساط فاینانس هم از طریق پول بلیت هواپیما پرداخت می‌شود.

اما یک‌ سال بعد از قرارداد مشخص شد که خرید هواپیما با پول نقد و برداشت 330 میلیون دلار از صندوق توسعه ملی بود؛ بعد هم اصغر فخریه کاشان، قائم مقام وقت وزیر راه و شهرسازی در امور بین‌الملل اعلام کرد که «۳۳۰ میلیون دلار پیش پرداخت داشته‌ایم و به محض نهایی شدن فاینانس این پیش پرداخت برای دریافت هواپیماهای بعدی لحاظ شده و قرارداد فرایند اجرایی خود را بدون هیچ مشکلی طی خواهد کرد.»

اما نه تنها هواپیماهای بعدی هیچگاه وارد کشور نشد و شرکت‌های طرف قرارداد تعهد خود را به بهانه خروج امریکا از برجام انجام ندادند حتی خبری از فاینانس و شرکت فاینانس‌کننده هم نشد.
جالب اینجاست که باید اقساط هواپیماهای پسابرجامی را که وارد کشور شده اند و نیمی از آنها زمینگیر هستند دولت سیزدهم بپردازد.

فخریه کاشان بعد از ورود ای‌تی‌آرها در خصوص پرداخت هزینه‌ها گفته بود که «در یک جریان و روند کاملاً بانکی، هزینه خرید این هواپیماها پرداخت شد که جا دارد برای نقل و انتقالات بانکی این هزینه‌ها از مسئولان بانک مرکزی، بانک پارسیان، آقای واعظی و مدیران ایران ایر و وزیر راه و شهرسازی تشکر کنم.» این اظهارات نشان می‌داد که خریدها نقدی بوده و پرداخت پول هم بدون هیچ مشکلی بوده است.

محمدعلی ایلخانی، رئیس اسبق شرکت فرودگاه‌ها در خصوص پرداخت نقدی برای خرید هواپیما می‌گوید: «هیچ کشوری حاضر نیست برای خرید ای‌تی‌آر مبلغ 20میلیون دلار را به‌صورت نقدی بپردازد؛ با این هزینه می‌شد هواپیماهای دست دوم زیادی را به‌صورت اقساطی بخریم.»

احمد خرم، وزیر راه در دولت اصلاحات هم قرارداد و نحوه خرید هواپیما بعد از برجام را کاملاً نقد می‌کند و معتقد است هواپیمای ای‌تی‌آر را گران خریدیم.

از طرف دیگر کارشناسان صنعت هوایی معتقدند وقتی هزینه خرید هواپیماها نقدی پرداخت شده باید پول کمتری بابت هر خرید می‌پرداختیم. اما ما هواپیما را نقدی و با قیمت بالا خریدیم درحالی که در دنیا این نوع خرید مرسوم نیست و خرید هواپیما به‌صورت اقساطی است.

موضوع مهم در قرارداد خرید هواپیما، محرمانه تلقی شدن قرارداد بود و جزئیات قرارداد تاکنون هم مشخص نشده است. ابهامات زیادی در قرارداد وجود دارد؛ علاوه بر بحث تأمین مالی موضوع مهم دیگر تعهد شرکت‌های طرف قرارداد است. براساس گفته‌های مسئولان در آن زمان، شرکت‌ها متعهد بودند تحت هر شرایطی هواپیماها را به ایران تحویل دهند اما بعد از خروج امریکا از برجام سازنده‌ها براحتی «زیر همه چیز» ‌زدند.

رفتار شرکت‌ها این احتمال را قوی می‌کند که ممکن است اصلاً چنین بندی در قرارداد نیامده باشد؛ چون فخریه کاشان اظهار کرده بود «یکی از مزیت های قرارداد با ایرباس، بوئینگ و ‌ای‌تی‌آر این است که قابلیت انعطاف براساس زمان و شرایط دارد.» اگر این بند جزو قرارداد بود چرا شرکت‌ها براحتی از تعهد خود خارج شدند؟

تأمین قطعه

مسأله دیگر در قرارداد خرید هواپیما در زمان برجام، مسئولیت سازنده‌ها برای تأمین قطعات در سال‌های بعد است. زمینگیر شدن هواپیماهای ای‌تی‌آر به‌خاطر مشکل قطعه نشان می‌دهد حتی شرکت‌های سازنده به این موضوع پایبند نبوده‌اند و اکنون برای تأمین قطعه برای هواپیماهای تحویل داده شده خود را ملزم نمی‌دانند؛ درحالی که به گفته فخریه کاشان، «یکی از موضوعات قرارداد با این شرکت‌های سازنده هواپیما انتقال تکنولوژی ساخت برخی از قطعات هواپیما به کشور است.

این بستر برای دستگاه‌های مربوطه ایجاد شده و این دستگاه‌ها مسئولیت پیگیری این بند از قرارداد را بر‌عهده گرفتند و آنها باید از این بستر استفاده کنند؛ از آنجایی که نمی‌توانستیم به طور دقیق شرایط آینده را پیش‌بینی کنیم و احتمالات زیادی را پیش‌رو داشتیم، این انعطاف‌پذیری را در قرارداد ایجاد کردیم که هرگاه یک شرایط تغییر کرد، برنامه جایگزینی داشته باشیم. تمام این موضوعات به امضای دو طرف رسیده است و از مهم‌ترین مزایای قراردادهای ما با شرکت‌های سازنده هواپیما است.»اما فعال نبودن تعدادی از ای‌تی‌آرها این اظهارات قائم مقام وقت وزیر راه و شهرسازی را زیر سؤال می‌برد.خرید نقدی هواپیما از محل تسهیلات صندوق توسعه ملی، هزینه سنگینی را بر هواپیمایی هما به عنوان تنها ایرلاین دولتی کشور، تحمیل کرده است و این شرکت نتوانسته اقساط خود را بازپرداخت کند.

به این ترتیب بازپرداخت اقساط به دولت سیزدهم منتقل شده است؛ در حالی که خرید هواپیمای دست دوم به‌صورت اقساطی نه تنها نوسازی ناوگان هوایی را سرعت می‌بخشید بلکه این هزینه سنگین را هم بردولت تحمیل نمی‌کرد. به نظر می‌رسد شفاف شدن بندهای مختلف قرارداد خرید هواپیما، ابعاد پنهانی این قرارداد را مشخص می‌کند و افراد مسئول در این قرارداد ملزم به پاسخگویی در مورد ابهامات خواهند بود.
 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: قرارداد خرید هواپیما هواپیماهای دست دوم هواپیمای دست دوم شرکت های سازنده صورت اقساطی خرید هواپیمای نوسازی ناوگان فخریه کاشان هواپیمای ای هواپیمای نو وزیر راه شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۷۱۶۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بلیط لحظه آخری، برگه شانس مسافران همیشه آماده ! +توضیحات کامل

وقتی به سفر فکر می کنیم اولین چیزی که ذهنمان را مشغول می کند هزینه هاست. اگر اهل سفر هستید یا برای انجام سفرهای کاری و تحصیلی به سفرهای هوایی مداوم می روید نرخ قیمت بلیط هواپیما برای شما حائز اهمیت است.  

وقتی به سفر فکر می کنیم اولین چیزی که ذهنمان را مشغول می کند هزینه هاست. اگر اهل سفر هستید یا برای انجام سفرهای کاری و تحصیلی به سفرهای هوایی مداوم می روید نرخ قیمت بلیط هواپیما برای شما حائز اهمیت است.

البته همانطور که می دانید بعد از آزاد سازی نرخ بلیط، قیمت ثابت نیست و به دنبال بعضی تغییرات و شرایط خاص مثل تعطیلات،کلاس پروازی و نوع هواپیما و ... تغییر می کند و برای خرید بلیط ارزان هواپیما می توانید در شرایط خاص اقدام کنید و نوع هواپیما و کلاس پرازی را در نظر داشته باشید..

بهترین راه حل برای پروازی مناسب درنظر گرفتن بودجه و زمان پرواز از مدتی قبل تر است. مثلا در سفرهای داخلی از چند هفته قبل و در سفرهای خارجی از چند ماه قبل برای سفر خود برنامه ریزی کنید.

در این تاریخ ها اغلب پرواز ها خالی هستند و راحت تر می توانید خرید بلیط هواپیما ارزان انجام دهید.

آیا همه بلیط ها امکانات مشابه ارائه میدهند؟

خرید بلیط ارزان هواپیما لزوما بلیط با قیمت ارزانتر نیست. بلکه خرید بلیط هواپیما باید با توجه به امکاناتی که در طول پرواز به شما ارائه می دهد قیمت مناسبی داشته باشد. برخی به این دلیل ارزان هستند که امکاناتی ارائه نمی دهند. هواپیماهای قدیمی تر، صندلی های کوچکتر که فضای کافی برای پاهای شما وجود ندارد، غذا و سرگرمی وجود ندارد، قوانین حمل بسیار سخت است و ممکن است هزینه های زیادی برای شما داشته باشد.

کلاس پروازی، خط هوایی، مقصد شما و نوع پذیرایی در قیمت بلیط شما موثر است.

هر کلاس پروازی می تواند به نسبت خودش تعریفی از بلیط ارزان هواپیما داشته باشد و در کلاسی که قرار دارد بلیط ارزان برای آن کلاس محسوب شود. به هرحال به لحاظ ارزان بودن کلاس اکونومی در رتبه اول ،کلاس بیزینس در رتبه بعدی و فرست کلاس در رتبه آخر قرار دارد.

چگونه بلیط های چارتری گاهی ارزانترند؟

زمانی که یک چارترکننده بلیط های یک پرواز را خریداری کرده باشد هرچه به پایان زمان فروش بلیط نزدیک تر می شویم برای جلوگیری از ضرر بیشتر قیمت ها را تا آخرین لحظه پایین می آورد و زمانی که مطمئن شود ممکن است پرواز با صندلی های خالی انجام شود بلیط ها را به قیمت خرید بلیط هواپیما لحظه آخری و خیلی پایین می فروشد. حتی گاهی ممکن است قیمت این بلیط ها به 10 تا 20 درصد قیمت اصلی برسد.البته معمولا این نوع خرید اینترنتی بلیط هواپیما برای کسانی بهتر است که همیشه آماده سفر هستند و برنامه ریزی طولانی مدت برای سفر خود ندارند.

در واقع وقتی بلیط ها به فروش نرود شرکت های چارتر کننده قیمت های خود را بسیار پایین می آورند تا بتوانند بخشی از ضرر بلیط های فروش نرفته خود را با خرید بلیط هواپیما در لحظات اخر جبران کنند.

قطعا قیمت خرید بلیط هواپبما چارتری تحت تاثیر تاریخ سفر شماست. در تعطیلات و ایام مسافر پذیر که تقاضا برای یک مقصد بیشتر است قیمت بلیط چارتر نیز بالاتر است.در مقابل در ایام کم ترافیک سال بلیط های چارتر با قیمت مناسب تر ارائه می گردد.

مثلا کشور ترکیه در فصل تابستان و در بعضی از ایام سال به دلیل مطلوب بودن شرایط آب و هوا و فصل حراج پوشاک مقصد گردشگری است اما در فصول سرد سال درخواست کمتری برای این کشور وجود دارد و قیمت بلیط های چارتر به شدت کاهش می یابد.

موارد بالا در سفرهای داخلی نیز صدق میکند.مثلا در اعیاد مذهبی و ایام سوگواری نرخ بلیط و تقاضای مسافر برای مشهد بیشتر شده و بلیط گرانتر می شود.

رفت و برگشت را از یک شهر انتخاب نکنید

هنگام رزرو بلیط هواپیما، گرفتن بلیط رفت و برگشت برای یک شهر، راحت‌تر و سهل‌الوصول‌تر است. اما باید در نظر داشته باشید که بسیاری اوقات پرواز از یک شهر نزدیک برای برگشت، ارزان‌تر خواهد بود.

بسیاری از افراد حتی به خرید بلیط هواپیما فکر هم نمی‌کنند؛ زیرا فکر می‌کنند که بلیط هواپیما بسیار گران است. اگر شما هم این نگرش را دارید و خرید بلیط ارزان هواپیما را غیرممکن می‌دانید، راهکارهای پیشنهادی ما را مطالعه کنید.

به‌طور کلی، پس از خرید بلیط هواپیما تبریز تهران، بهتر است مقداری زمان و انرژی برای جستجو و مقایسه قیمت‌ها اختصاص دهید تا بلیطی با قیمت مناسب جهت برگشت یعنی خرید بلیط هواپیما تهران تبریز وارد کنید.

بلیط سیستمی برای کودکان 2 تا 12 سال به صرفه تر است

در نوع بلیط سیستمی تفکیک سنی وجود دارد.مثلا برای افراد دو تا دوازده سال بلیط نیم بها محاسبه میگردد بنابراین اگر در خانواده خود تعداد کودکان 2 تا 12 سال دارید با توجه به اینکه شرکت های چارترکننده برای تمامی افراد بالای 2 سال قیمت کل بلیط را محاسبه میکنند بهتر است بلیط سیستمی تهیه کنید.

سحرخیز باش تا کامروا باشی!!!!

پرواز های صبح زود معمولا پایین ترین قیمت ها را دارند علاوه بر قیمت مناسب مزیت دیگر آنها این است که اگر پرواز شما کنسل شد به راحتی میتوانید با پرواز دیگری در روز آن را جا به جا کنید.

بلیط های دوطرفه معمولا گرانترند

خود را محدود به به بلیط های دو طرفه نکنید با کمی جست و جو متوجه خواهید شد که خرید دو بلیط یک طرفه ارزانتر از خرید یک بلیط یک طرفه است.ممکن است یک ایرلاین یک پرواز یک طرفه عالی و یک ایرلاین دیگر یک بلیط برگشت با نرخ بسیار مناسب ارائه کند.

پرواز های توقف دار را هم در نظر بگیرید

معمولا پرواز های توقف دار از پرواز های بدون توقف ارزان تر است.هرچه میزان توقف بیشتر باشد قیمت بلیط پایینتر استو در صورت توقف طولانی شما میتوانید در مقصد اول گشت و گذاری هم داشته باشید.

برچسب ها: بلیط لحظه آخری ، سفرهای کاری ، سفرهای هوایی ، نرخ قیمت بلیط هواپیما ، بلیط ارزان هواپیما لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000T9p

دیگر خبرها

  • سوخت گیری در آسمان چگونه و چقدر طول می‌کشد؟
  • مذاکرات شهرداری قم با چینی‌ها برای خرید ۳ رام واگن مترو 
  • دستور رئیسی برای طراحی جت ۱۰۰ نفره / معاون علمی رییس جمهور: پیش‌قرارداد‌های ۱۲ جت بسته شده
  • ثبت پتنتی که انتقال حرارت در کشتی‌ها و هواپیماهای پرسرعت را تسهیل می‌کند
  • توضیحات معاون علمی رئیس‌جمهور درباره پروژه دانشگاهی ساخت هواپیما و دروغ‌پردازی رسانه انگلیسی 
  • آیا با هواپیما می‌توان سفری ارزان به مشهد داشت؟
  • آمریکا با هواپیمای آخرالزمانی آماده جنگ احتمالی هسته‌ای می‌شود
  • کمک تسلیحاتی آمریکا به ارتش اوکراین با خرید جنگنده‌های قزاقستان
  • دستور رییسی باز هم ناممکن از آب درآمد!/ ساخت هواپیما فعلا شدنی نیست/ تکلیف یک میلیون دلار پولی که صرف شد چه می‌شود؟ (فیلم)
  • بلیط لحظه آخری، برگه شانس مسافران همیشه آماده ! +توضیحات کامل