Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از بسطام، حامد عادل، مدیر پایگاه میراث فرهنگی مجموعه بسطام و خرقان گفت: سنگ جدید آرامگاه بایزید بسطامی به مجموعه تاریخی بسطام رسید و مصطبه (سکوی) سنگی نفیس آرامگاه این عارف والامقام به‌زودی رونمایی می‌شود.

به گزارش فارس، سال ۱۳۹۳ بخشی از سنگ قبر بایزید بسطامی، عارف قرن سوم هجری و از بزرگان تصوف در شهر بسطام شهرستان شاهرود به سرقت رفته بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 این سرقت زمانی انجام شد که شیشه محافظ سنگ قبر برای انجام مرمت برداشته شده بود.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی مجموعه بسطام و خرقان افزود: در صورت ابلاغ اعتبارات پایگاه، عملیات جمع‌آوری سکوی موجود انجام و زمینه عملیات اجرایی پروفیل‌های فلزی و سکوی سنگی و نفیس جدید فراهم می‌شود.

عادل گفت: پس از چیدمان سنگ‌ها در محیط کارخانه و کنترل نهایی و رفع معایب، تمامی سنگ‌ها کدگذاری شده و طبق نقشه، برای اجرای نهایی به مجموعه تاریخی بسطام ارسال شد.

او ادامه داد: ابعاد سکوی سنگی جدید طبق طرح، سه در پنج متر به ارتفاع ۴۰ سانتی‌متر است که بر اساس طرح و به شکل ستاره‌های هشت پر با برش‌های هندسی منظمی از جنس سنگ گرانیت فیروزه‌ای ساخته شده است.

عادل گفت: ضخامت سنگ‌های میانی هشت سانتی‌متر و ضخامت سنگ‌های محیط بیرونی سکو ۴۰ سانتی‌متر است.

او افزود: محل عبور پروفیل‌های فلزی که نقش سازه میانی را ایفا می‌کنند، در سنگ‌های ۴۰ سانتی‌متری تعبیه شده که این جزئیات اجرایی با ظرافت و دقت بالایی انجام و پس از اجرای سکوی سنگی و پوشش پروفیل‌ها با مصالح چوبی و برنزی باعث شکل‌گیری طرح معماری نفیسی خواهد شد.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی مجموعه بسطام و خرقان یادآور شد: طرح اولیه مزار بایزید بسطامی در سال ۱۳۸۹ تهیه شد که عمده مصالح به کار رفته در طرح اولیه، برنز با سکوی سنگی بود که مقرر شد برای تائید نهایی، تغییراتی در طرح، اعمال شود.

او افزود: پس از دستور حذف المان موجود مزار بایزید بسطامی، توسط رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی و تشکیل پایگاه میراث فرهنگی بسطام و خرقان در سال ۱۳۹۶، پیگیری بازنگری طرح، برای اجرایی شدن در دستور کار قرار گرفت.

عادل گفت: پس از تشکیل جلسات متعدد در اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان و دفتر امور پایگاه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و اخذ مجوزهای لازم مقرر شد، طرح در سه بخش جداگانه از نظر تنوع مصالح، برای اجرایی شدن در لیست پروژه‌های استان سمنان قرار گیرد.

او اضافه کرد: طرح در حال اجرا به سه بخش تفکیک می‌شود که شامل سکوی سنگی، پوشش چوبی، بخش فلزی شامل سازه فولادی و قسمت‌هایی تزئینی از مس و برنز است.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی مجموعه بسطام و خرقان گفت: با توجه به اهمیت مجموعه تاریخی بسطام و آرامگاه بایزید بسطامی و ضرورت اجرای طرحی نفیس و درخور شأن این مجموعه و شخصیت والای بایزید بسطامی، اجرای این طرح با دقت بالایی در حال اجراست و به همین دلیل زمان‌بر شده است.

شهر بسطام در فاصله ۶ کیلومتری شمال شرقی شاهرود قرار گرفته و مجموعه آثار تاریخی باقیمانده در این شهر از دوره سلجوقی به بعد است و در کنار آن آرامگاه متعلق به ابویزید طیفور بن عیسی بن سروشان بسطام ملقب به سلطان العارفین و از عرفای نامی و مشهور ایران در قرن سوم هجری قمری قرار دارد.

مجموعه تاریخی بایزید بسطامی شامل خانقاه بایزید، رواق صفوی، منار بسطام، مسجد بایزید بسطامی، مسجد بسطام، امامزاده محمد، برج کاشانه، گنبد غازان خان و مدرسه شاهرخیه است.

بایزید بسطامی عارف و فیلسوف برجسته ایرانی با شهرتی فراگیر در جهان است. فلسفه وحدت وجود و موجود، اولین بار توسط بایزید بسطامی مطرح شد.

انتهای پیام/۷۴۰۰۲/م/

منبع: فارس

کلیدواژه: سرقت بایزید بسطامی میراث فرهنگی میراث فرهنگی سمنان آرامگاه بایزید بسطامی مجموعه تاریخی بسطام مجموعه تاریخی بایزید بسطامی سانتی متر سنگ قبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۸۵۶۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت

آغاز ساخت یک شهرک جدید در جیرفت و در عرصۀ شهر باستانی معروف به «دقیانوس»، این محوطه تاریخی را در تهدید قرار داده است.

به گزارش ایسنا، جمعی از فعالان و دوستداران میراث فرهنگی اطلاع دادند: فاز نخست تسطیح اراضی برای احداث «شهر نوین جیرفت» به مساحت ۲۱۶ هکتار چند روزی است در غرب مجموعه باستانی «دقیانوس» شروع شده است. این شهرک­‌سازی درست در میان آثار و بقایای به‌جامانده از شهر کهن جیرفت قرار می‌گیرد. در حالی که عرصه و حریم محوطۀ شهر دقیانوس هنوز تدقیق نشده است، اما شواهد سطحی نشان می‌دهد که شهر نوین جیرفت در این عرصه قرار می‌گیرد. بر اساس تصاویر هوایی مشخص است که گورستان در جنوب شهر نوین و بخشی از سامانه آبرسانی و قنات­‌های کهن متصل به دقیانوس درست در غرب و میانۀ محل شهر نوین قرار دارند. همچنین تپه­‌های شمال­ غربی که مملو از قطعات سفال، تکه­‌های آجر و بقایای معماری است در شمال شهر نوین قرار می­‌گیرد.

به گمان باستان‌شناسان، بی‌شک راه ارتباطی شهر نوین از کوچه پس­‌کوچه­‌های «کهورویه» نخواهد گذشت، بلکه در آینده محوطۀ ارزشمند «قمادین» برای ایجاد پل و اتوبان ارتباطی بین شهر امروزی جیرفت و شهر نوین تسطیح خواهد شد و از بین خواهد رفت.

قمادین همان شهری است که مارکوپولو آن را کَمادی نامیده و نوشته است که کمادی پیش از این شهری بزرگ و پرشکوه بوده، ولی اکنون (سدۀ ۷ قمری / ۱۳ میلادی) کوچک و کم‌اهمیت شده است، زیرا مغولان چند بار آن را ویران ساخته‌اند. کمادی در سدۀ ۱۳ قمری / ۱۹ میلادی در شمال جیرفت شناسایی شد. مردم بومی ویرانه‌های آن را شهر دقیانوس می‌نامند (گابریل، ۱۲۹؛ سایکس، ۲۶۷). برخی همین شهر دقیانوس را شهر جیرفت کهن دانسته‌اند (دایره‌المعارف بزرگ اسلامی). از قمادین به عنوان خزانۀ نفایس چین و ختا، هندوستان، حبشه، زنگبار، روم، مصر، ارمنستان، آذربایجان، ماوراءالنهر، خراسان، فارس و عراق یاد شده است.

فعالان میراث فرهنگی می‌گویند: بخشی از عرصه و حریم این مجموعه باستانی ارزشمند نیز کمتر از دو دهه پیش به صورت قطعات یک هکتاری به گروهی از بازنشسته‌های کشوری واگذار شده است. این بخش که بیش از ۷۰  هکتار وسعت دارد مشخص نیست طی چه سازوکار و با استناد به کدام قانون و کدام استعلام از میراث فرهنگی واگذار شده است و چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟

اکنون این پرسش‌ها از سوی جمعی از باستان‌شناسان و فعالان میراث فرهنگی مطرح شده است که آیا این طرح، ملاحظات مربوط به «ارزیابی تأثیرات اجتماعی و فرهنگی» (اتاف) را در نظر گرفته است؟ همچنین، شورای‌ عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه ۲۰ آذر ۱۴۰۲ مصوب کرده بود که برای «الحاق ۲۹۹ هکتار اراضی به محدوده شهر جیرفت در راستای طرح نهضت ملی مسکن» ضرورتاً باید «ملاحظات مربوط به حریم منظر اثر ثبتی در محدوده الحاقی با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان در طرح اعمال شود.» آیا وزارت میراث فرهنگی به این موضوع رسیدگی کرده است؟ آیا توسعه جیرفت با نابودی ارزش‌­ها و دارایی­‌های تاریخی و فرهنگی آن دنبال خواهد شد یا میراث و ارزش‌های فرهنگی برای نسل­‌های آینده حفظ خواهند شد؟

بقایای شهر دقیانوس

جیرفت از کهن‌ترین تمدن‌های بشری است و حدود پنج‌هزار سال قدمت دارد و الواح خطی یافته‌شده از آن نشان‌دهنده یکی از نخستین خط‌های اختراع‌شده توسط بشر معرفی شده است. این محوطه باستانی پیش از این، با غارت گسترده‌ای مواجه شده بود؛ اوایل دهه ۸۰ که «هلیل‌رود» در جنوب استان کرمان، طغیان کرد و گورهای باستانی و اشیاء دفن‌شده در آن آشکار شد و مردم با بیل و کلنگ راهی این منطقه شدند، آن زمان جیرفت را پنیری سوئیسی توصیف می‌کردند که حفاران آن را برای یافتن اشیاء تاریخی سوراخ سوراخ کرده بودند.

تصویر ماهواره‌ای بخشی از بقایای شهر کهن جیرفت بقایای شهر کهن جیرفت

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پروژه تله کابین تاق بستان در وزارت میراث فرهنگی در حال بررسی است
  • تله‌کابین می‌تواند به رونق گردشگری کرمانشاه کمک کند
  • صدور ۲۹ مجوز تأسیس موزه خصوصی طی ۲ سال گذشته
  • شاهد تحول فن‌آورانه در حوزه حکمرانی فرهنگی خواهیم بود
  • شهرک صنعتی «کشت و صنعت» لرستان به‌زودی بهره‌برداری می‌شود
  • سردیس پدر خوشنویسی خرم آباد رونمایی شد
  • مجموعه ۹ جلدی بن‌مایه‌های فلسفه دین رونمایی می‌شود
  • آمادگی میراث فرهنگی ساماندهی و مرمت کاروان‌سرای تاریخی جنب شرکت نفت ارومیه
  • تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت
  • «غریبه» سریالی درباره نخبه داروسازی به زودی روی آنتن می‌رود