Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس سازمان اورژانس کشور گفت: متاسفانه یکسری مزاحمانی داریم که ثابت هستند و شماره‌های‌شان شناخته شده ولی متاسفانه کاری نمی‌توانیم انجام دهیم.

«هادی اردکانی»، سرپرست اداره ارتباطات اورژانس کشور، در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی برنا درباره نحوه اعزام بیماران کرونایی به مراکز درمانی گفت: همکاران ما با توجه به الگوریتمی که دارند یک‌سری سوالات را از بیمار می‌پرسند  چراکه همه بیماران نیاز به اعزام آمبولانس ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه «اگر بیمار دارای شرایطی است که نیاز به اعزام آمبولانس دارد در این شرایط با توجه به نوع مشکلی که دارد مشاوره‌ای به او داده می‌شود»، افزود: مثلا اگر بیماری تنگی نفس دارد به او گفته می‌شود لباس‌های خود را باز کند، نزدیک پنجره قرار بگیرد و مسائل دیگر مربوط به آن مشکلش به او یا همراهانش تذکر داده می‌شود.

اردکانی ادامه داد: آمبولانس و نیروی اورژانس که به بالین بیمار می‌رسد، شرایط و علائم بیمار را بررسی و با توجه به آن مشکلی که برایش پیش آمده یک‌سری اقدامات درمانی داخل منزل برایش انجام می‌دهد. به‌طور مثال اکسیژن برایش می‌گذارند، دارو یا سرم اورژانسی برای او تزریق و به طور کلی اقدامات اولیه اورژانس در محل انجام می‌شود. در ادامه هماهنگ می‌شود که به پزشک مشاور ما که 24 ساعت پاسخگو است شرایط بیمار ارائه شود.

سرپرست اداره ارتباطات اورژانس کشور با بیان این‌که «خارج از روال کاری کسی که ناراحتی قلبی دارد با استفاده از  دستگاه تله مدیسین یک نوار قلبی از او گرفته و برای متخصص ما ارسال می‌شود»، ادامه داد: یک متخصص قلب 24 ساعته پاسخگوی همکاران ما است و نوار قلب را مشاهده و اگر برای بیمار تشخیص سکته حاد داده شود مستقیما  با بیمارستان هماهنگ و  بدون اینکه بیمار به اورژانس برود و مسائل تریاژ   و... برای او انجام شود مستقیما برای او آنژیوگرافی، آنژیو پلاستی و ... انجام می‌شود.

اردکانی درباره انتقال بیماران به بیمارستان گفت: اولویت ما برای انتقال بیمار مراکز دولتی است که نزدیک به فوریت،  بیمار و بخشی که بیمار به آن نیاز دارد، باشد.

سرپرست اداره ارتباطات اورژانس کشور گفت: با توجه به این اولویت‌ها، تهران را محدودیت‌بندی کردیم و هر بیمارستانی که نزدیک به بیمار باشد او به همانجا منتقل می‌شود. حتی اگر  بیمارستان خصوصی هم اگر نزدیک بیمار باشد و شرایطش را داشته باشد با رضایت خود بیمار به مراکز هم ارسال می‌شود.

اردکانی ادامه داد: در این شرایط چیزی که ما خودمان پیشنهاد می‌کنیم بیمارستان دولتی نزدیک و دارای آن بخش مربوطه برای بیمار است.

وی با بیان اینکه «زمانی پیش می‌آید که  شرایط بیمار آنقدر اورژانسی است که نمی‌تواند انتخابی داشته باشد و باید به اولین مرکز منتقل شود»، گفت: از آن جایی که جان بیمار برای ما مهم است؛ ما به اولین مرکز دولتی انتقالش می‌دهیم و به طور مثال بیمار بدحال را نمی‌توانیم از شرق تهران به غرب تهران منتقل کنیم.

اردکانی ادامه داد: ما چیزی حدود 8000 تماس در 24 ساعت داریم و تصادفات، موارد قلبی و تنفسی بیشترین تماس‌ها را با ما دارند.

سرپرست اداره ارتباطات اورژانس کشور درباره تماس‌های مزاحم‌های تلفنی با اورژانس تصریح کرد: متاسفانه این تماس‌ها را با اورژانس داریم اما خدا را شکر کرونا باعث شد یک مقداری این تماس‌های مزاحمان کمتر شود.

وی با اشاره به اینکه  یک زمانی 20 تا 25 درصد تماس‌های‌مان مزاحم تلفنی بودند، گفت: درحال حاضر 10تا 12 درصد تماس‌های‌مان مزاحم تلفنی است یعنی بین هشت هزار تماس حدود 500 تا 1000 مزاحم تلفنی داریم.

اردکانی گفت: متاسفانه یکسری مزاحمانی داریم که ثابت هستند و شماره‌های‌شان شناخته شده است ولی متاسفانه ما کاری نمی‌توانیم انجام دهیم. چون فلسفه کار اورژانس به گونه‌ای است که احساس می‌کنیم اگر کسی مثلا 50 بار در یک روز زنگ زده و مزاحم بوده شاید دفعه 51 بار مشکلی برایش پیش آمده و ما مجبوریم آن خدمات لازم را برایش انجام دهیم.

سرپرست اداره ارتباطات اورژانس کشور درباره تشکیل پرونده حقوقی برای مزاحمان تلفن اورژانس گفت: یک سری از موارد پیگیری شده ولی اصولا یکسری موارد پیش می‌آید که منجر به این می‌شود که خط تماس گیرنده به نام خود فرد نیست و یا فردی که تماس می‌گیرد مشکل اعصاب و روان دارد. چنین شرایطی باعث شده است خیلی نتوانیم کسی را محکوم کنیم.

انتهای پیام// 4

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: برنا مراکز درمانی دارو پزشک قلب قلب بیمارستان بیمارستان شکر فلسفه اورژانس آمبولانس کرونا مزاحم تلفنی تماس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۸۹۸۳۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پلیس علیه تبلیغ‌کنندگان سلاح در فضای مجازی/ موارد مشکوک را به این شماره اطلاع دهید

به گزارش خبرآنلاین، رییس پلیس فتا فراجا از آغاز طرح عملیات پلیس فتا بر علیه تبلیغ کنندگان فروش سلاح و مهمات و ترویج کنندگان خشونت در فضای مجازی طی سال جاری خبر داد.

مهر در خبری نوشت: سردار وحید مجید رئیس پلیس فتا فراجا گفت: در جهت پاکسازی و ارتقای امنیت فضای مجازی دو طرح عملیاتی ویژه پلیس فتا بر علیه تبلیغ کنندگان و فروشندگان سلاح، مهمات و اقلام ممنوعه و همچنین مقابله با پدیده ترویج خشونت و اراذل و اوباش در فضای سایبر در حال اجرا است.

این مقام ارشد سایبری خبر داد: در این راستا ۳۴ کار گروه ویژه عملیاتی و اطلاعاتی در خصوص رصد تارنماهای مجرمانه و شناسایی مجرمان این دو حوزه که همواره پاکسازی و امنیت آن مورد درخواست هموطنان است، شروع به اجرای طرح کرده‌اند.

وی ادامه داد: بر اساس تجزیه، تحلیل و رصدهای صورت گرفته در فضای مجازی بیش از ۹۰ درصد تبلیغات فروش و واگذاری سلاح، مهمات، افشانه و شوکر الکتریکی صرفاً یک ترفند کلاهبردارانه از سوی مجرمان سایبری به جهت کلاهبرداری مالی از متقاضیان محسوب می‌گردد و در حقیقت این افراد کلاهبردار هیچ گونه اقلامی نظیر سلاح، مهمات و غیره به درخواست کنندگان واگذار نخواهند کرد.

رئیس پلیس فتا فراجا با تاکید بر عزم جدی پلیس فتا در برخورد با این دو پدیده مخل امنیت و آرامش هموطنان در فضای مجازی؛ از کاربران خواست: ضمن مشارکت با پلیس فتا در پاکسازی فضای مجازی در صورت مشاهده موارد مشکوک و مجرمانه موضوع را از طریق شماره تلفن ۰۹۶۳۸۰ به پلیس فتا گزارش کنند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900080

دیگر خبرها

  • حمله قلبی به دو هوادار تراکتور به خاطر استرس شدید
  • ۸۳۶ مصدوم و ۵۴ فوتی در تصادفات هفته گذشته در کشور
  • برقراری ۶۴ هزار تماس با اورژانس تهران در هفته گذشته/ انجام ۴۲۴۲ تماس مزاحمت آمیز
  • حمله قلبی به دو هوادار تراکتور در استادیوم یادگار
  • پلیس علیه تبلیغ‌کنندگان سلاح در فضای مجازی/ موارد مشکوک را به این شماره اطلاع دهید
  • خشونت علیه زنان در خانه / زنان چه کنند؟
  • ثبت ۱۵ هزار تماس با مرکز صدای مشاور بهزیستی
  • اعزام بیمار قلبی از سلماس به ارومیه با بالگرد اورژانس هوایی
  • ۳۵۷ هزار تماس با اورژانس ۱۱۵ در هرمزگان
  • سه اداره‌کل سمنان در پذیرش درخواست‌های مردمی سفر رییس‌جمهور رکورد زدند