Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-30@20:57:37 GMT

بساط وسط شبکه‌های اجتماعی

تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۳۷۳۴۰

تجارت اجتماعی، پروسه فروختن محصولات به‌طور مستقیم در شبکه‌های اجتماعی است. ارسال محصولات و پرداخت نیز در شبکه‌های اجتماعی انجام می‌گیرد.

در حال حاضر اینستاگرام، فیسبوک و پینترست ازجمله شبکه‌های اجتماعی مناسب برای تجارت اجتماعی هستند.

کاربران این شبکه‌ها ممکن است حین اسکرول کردن در صفحه فید خود، یک چتر با قیمت مناسب پیدا کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سپس با کلیک کردن روی «خرید»، آن را خریداری و در ثانیه بعدی با تصاویر نوزاد خواهر خود ذوق کنند. اگر شما هم می‌خواهید از این رشد بی‌نصیب نمانید، گزارش ما را از دست ندهید.

تفاوت تجارت اجتماعی و تجارت الکترونیک چیست؟

تجارت الکترونیک، به خرید به وسیله سایت یا اپلیکیشن برند گفته می‌شود. این بازار به کاربر اجازه می‌دهد خرید خود را درون شبکه‌های اجتماعی انجام دهد بنابراین تجارت اجتماعی تجارت الکترونیک نیست.

همچنین نمی‌توان به آن فروش اجتماعی هم گفت. زیرا فروش اجتماعی ایجاد روابط در شبکه‌های اجتماعی برای ساخت فهرست فروش احتمالی است.

چرا تجارت اجتماعی؟

آیا در ساخت فروشگاهی در شبکه‌ های اجتماعی تردید دارید؟ هفت دلیل زیر به شما کمک می‌کنند تا به اهمیت تجارت اجتماعی پی ببرید.

تجارت اجتماعی، خرید را به یک تجربه اجتماعی تبدیل می‌کند: تجربه خرید در شبکه‌های اجتماعی بسیار تعاملی‌تر از تجارت الکترونیک است. در تجارت اجتماعی، کاربران می‌توانند درباره خرید با دوستان خود مشورت کنند، پز لباس جدید خود را بدهند، زیر تصویر تی‌شرت جدید دوستان خود کامنت بگذارند و کامنت‌های پست فروشنده محصول دیگری را بررسی کنند. برای افرادی که نمی‌توانند از جنبه اجتماعی خرید در فروشگاه‌های دنیای واقعی بهره ببرند، تجارت اجتماعی شاید بهترین گزینه باشد.

تجارت اجتماعی، مراحل خرید از سایت را حذف می‌کند: سوشال بیزینس را می‌توان به سه مرحله تقسیم کرد: دیدن، کلیک کردن و خریدن. تجارت اجتماعی، مسیر کشف تا خرید کاربر را آسان‌تر می‌کند. در خرید از سایت‌ها، مشتری ممکن است با هر کلیک موس، نظر خود را تغییر دهد. به عبارت دیگر، اگر مجبور باشد پس از دیدن تبلیغات به سایت شما برود، محصول را در سبد قرار دهد و اطلاعات خود را وارد کند، ممکن است علاقه خود را به خرید از دست بدهد.

با تجارت اجتماعی، می‌توان درآمد قابل توجهی کسب کرد: کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند فروش الکترونیکی در سه سال آینده به بیش از 735 میلیارد دلار خواهد رسید. اگر شما هم می‌خواهید درآمد خود را افزایش دهید، بهتر است محصولات خود را به مکانی که مشتریان هستند ببرید. جالب است بدانید 81درصد از خریداران درباره محصولات در اینستاگرام و فیسبوک تحقیق می‌کنند و اولویت اول 48درصد از کاربران پینترست، خرید است.

این تجارت دسترسی به نظرات کاربران را آسان‌تر می‌کند: در تجارت اجتماعی، کاربران می‌توانند محصولات شما بررسی و درباره آن با یکدیگر بحث کنند. به عبارت دیگر، کاربران می‌توانند به شما بگویند چه چیزی را دوست دارند و چه چیزی را دوست ندارند. در شبکه‌های اجتماعی، شما اطلاعات شفافی درباره این‌که مشتریان شما چه کسانی هستند دارید. همچنین یک فرصت عالی برای گفت‌وگو با مشتریان در کامنت‌ها و پیام‌های خصوصی به‌دست می‌آورید.

افراد جوان دوست دارند در شبکه‌های اجتماعی خرید کنند: اگر بازار هدف شما، افراد 18 تا 34 ساله هستند، آنها هم‌اکنون در حال اسکرول کردن هستند تا محصول دلخواه خود را خریداری کنند. 48درصد از کاربران 18 تا 34 ساله آمریکایی محصولی را در شبکه اجتماعی در سال 2019 خریداری کردند. همچنین جالب است بدانید 27درصد از بین افرادی که تاکنون اقدام به خرید در شبکه‌های اجتماعی نکرده‌اند، دوست دارند یک بار چنین کاری را انجام دهند.

با تجارت اجتماعی می‌توانید مخاطبان اصلی خود را هدف قرار دهید: اطلاعات کاربران در شبکه‌های اجتماعی موجود است و یک فرصت طلایی برای نشان دادن تبلیغات شما به بازار هدف محسوب می‌شود. لباسی با پرینت اسب می‌تواند به افراد عاشق اسب‌سواری نشان داده شود یا عینک‌های مخصوص کودکان در فید پدران جوان ظاهر شود. با تجارت اجتماعی می‌توانید به روشی که تجارت الکترونیکی در انجام آن ناتوان است، محصولات خود را به افرادی که عاشق خریدن آنها هستند نشان دهید.

بهترین پلتفرم‌ها برای تجارت اجتماعی کجاست؟

فیسبوک: شما می‌توانید از صفحه کسب‌وکار فیسبوک برای انتشار اخبار، ارتباط با هواداران و نشان دادن لوگوی جدید خود استفاده کنید. علاوه بر این موارد، می‌توانید محصولات خود را بفروشید. در فروشگاه‌های فیسبوک می‌توانید فونت، تصاویر و رنگ‌ها را متناسب با برند خود شخصی‌سازی کنید. مشتریان می‌توانند درون‌برنامه پرداخت کنند یا با شما در پیام‌رسان گفت‌وگو کنند.

اینستاگرام: 60درصد از مردم محصولات جدید را در اینستاگرام پیدا می‌کنند بنابراین محصولات شما نیز باید آنجا باشد. فروشگاه‌های اینستاگرام به کاربران اجازه می‌دهد تا محصولات نشان داده‌شده در تصاویر و ویدئوهای شما را از هر جایی درون اپلیکیشن خریداری کنند. هر محصولی می‌تواند یک صفحه مخصوص به خود حاوی تصاویر، قیمت و کپشنی پر از جزئیات داشته باشد.

پینترست: پینترست به کسب‌وکارها اجازه می‌دهد پین‌های قابل خرید محصول را ایجاد کنند. پین‌های محصول در فروشگاه پینترست برندتان قابل دسترسی هستند. متأسفانه، کاربران نمی‌توانند درون‌برنامه خرید کنند. اگر روی یک گلدان زیبا کلیک کنند به خارج از برنامه پینترست فرستاده خواهند شد تا خرید خود را در یک سایت تکمیل کنند. جالب است بدانید 89درصد از کاربران پینترست به منظور الهام گرفتن برای خرید آنجا هستند.

سخن آخر

زمانی که راه‌اندازی فروشگاه را به پایان رساندید بهتر است تکنیک‌هایی برای یک تجارت اجتماعی مؤثر یاد بگیرید و بخش اجتماعی این شبکه‌های اجتماعی را فراموش نکنید.

این تکنیک‌ها عبارتند از: همیشه به تعامل با دنبال‌کنندگان خود فکر کنید، از جنبه استراتژیکی به کامنت‌ها نگاه کنید، مطمئن شوید کپشن محصولات همه جزئیات را شامل می‌شوند و کاربران را تشویق کنید محصولات شما را نقد و بررسی کنند.

جالب است بدانید 93درصد از خریداران اینترنتی گفتند که ممکن است به دلیل یک نقد و بررسی، در تصمیم خود تجدید‌نظر کنند یا تصمیم به خرید آن محصول بگیرند.

پس زمانی که نظرات مثبتی دریافت کردید، آنها را در شبکه‌های اجتماعی به‌وسیله روش‌های خلاقانه و بدون اغراق کردن منتشر کنید. به خاطر داشته باشید تجارت اجتماعی، قطعه‌ای از پازل بازاریابی دیجیتال است.

شیرین هنرمند اصل - روزنامه نگار / ضمیمه کلیک روزنامه جام جم 

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: تجارت اجتماعی تجارت الکترونیک شبکه های اجتماعی تجارت الکترونیک جالب است بدانید تجارت اجتماعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۳۷۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شبکه‌های اجتماعی یا ماشین‌های معتادساز

بدون شک در سال‌های اخیر و در پی گسترش روزافزون استفاده از شبکه‌های اجتماعی در جهان و به‌تبع‌ آن ایران به رغم فیلترینگ گسترده در کشورمان برای شما هم پیش آمده است که خود را در ازای زمانی که در این شبکه‌ها می‌گذرانید سرزنش کرده باشید یا در گیروگرفت تعداد دنبال کننده، لایک و کامنت گرفتار شده و ندانسته باشید چرا گاهی با استقبالی مواجه می‌شوید که انتظارش را ندارید و گاهی خبری از خیل لایک‌ها و کامنت‌هایی که پیش‌تر می‌گرفتید، نیست.

به گزارش هم‌میهن، شبکه‌های اجتماعی یا آن‌طور که دکتر آذرخش مکری، روانپزشک می‌گوید ماشین‌های معتادساز، محصول ذهنی قوی‌ترین مغز‌های سیلیکون‌ولی به خوبی می‌دانند چگونه ما را به کمک چند اختراع؛ دکمه لایک، امکان گذاشتن کامنت، شمارشگر لایک، کامنت و دنبال‌کنندگان و نوتیفیکیشنی که برای همه این موارد به صدا درمی‌آید گرفتار خود سازند.

در چنین وضعیتی وقتی خواننده‌ای که بالاترین تعداد دنبال‌کننده را به‌عنوان یک زن در اینستاگرام دارد از خداحافظی خود از این فضا خبر می‌دهد، بی‌شک توجه بسیاری را به خود جلب می‌کند. سلنا گومز، خواننده آمریکایی با ۴۲۹ میلیون دنبال‌کننده، ۲۹۶ دنبال‌شونده و ۱۹۷۶ پست منتشرشده در صفحه اینستاگرام اعلام کرده، اگرچه حساب رسمی‌اش در این شبکه اجتماعی همچنان فعال است، اما خود از این شبکه بیرون آمده و دیگر به جای ارسال پیام به دوستانش با آن‌ها تلفنی صحبت می‌کند. او این تصمیم را باارزش‌ترین هدیه‌ای دانسته که برای سلامت ذهنی‌اش به خود داده است.

دکمه لایک؛ ابرکشف شبکه‌های اجتماعی

یکی از ابرکشف‌های شبکه‌های اجتماعی که توسط فیس‌بوک صورت گرفت؛ اضافه‌شدن دکمه لایکی بود که هزاران کاربر را به‌مرور به دام لایک‌زدن و لایک‌گرفتن مدام، تایید شدن و احساسی از توانایی تایید کردن، کشاند.

این بخشی از صحبت‌های آذرخش مکری، روانپزشک در ویدئویی است که در ادامه آن چنین می‌گوید: «یکی از داستان‌های مشهور بوروس فردریک اسکینر اگرچه ممکن است ساختگی باشد از این قرار است که می‌گوید با ابراندیشمند دیگر بشری، اریک فروم در پنلی نشسته بودم اسکینر یادداشتی را میان آن‌ها که در نزدیکی‌اش نشسته بودند دست به‌دست می‌چرخاند و می‌پرسد، می‌خواهید کاری کنم که اریک فروم دستش را مرتب بالا و پایین ببرد؟!

آن‌ها بر این موضوع شرط می‌بندند و اسکینر روبه‌روی فروم می‌نشیند و هر زمان که فروم دستش را بالا و پایین می‌برد، اسکینر سرش را به نشانه تایید تکان می‌دهد و هر زمان که فروم این کار را نمی‌کند، اسکینر سمت دیگر را نگاه می‌کند. اسکینر آنقدر این کار را تکرار می‌کند و فروم آنقدر دستش را بالا و پایین می‌برد که ساعت از دستش باز می‌شود و روی میز می‌افتد. هرچند ما نمی‌توانیم صددرصد به این روایت اطمینان کنیم، اما در محافل روان‌شناسی، روایتی مشهور است و به‌عبارت دیگر نشان می‌دهد که یک سر تکان دادن ساده، چگونه فروم را شرطی کرده و موجب بروز رفتاری خاص در او شده بود.»

او با اشاره به این‌که «ممکن است بپرسید مگر یک سر تکان دادن ساده از چه ارزش و اهمیتی برخوردار است؟»، می‌افزاید: «این سر تکان دادن، نشانه تاکید است. گرد گیگِرنتسر، روانشناس آلمانی معتقد است که یکی از ابرکشف‌های شبکه‌های اجتماعی توسط فیس‌بوک صورت گرفت و آن دکمه لایکی بود که اضافه شد. او می‌گوید، انسان با کبوتر و موش آزمایشگاهی هیچ تفاوتی ندارد و به‌راحتی در دام لایک‌زدن و لایک‌گرفتن خواهد افتاد. این یکی از پیچیدگی‌های نوع بشر است که می‌تواند به چیز‌هایی که از هیچ ارزشی برخوردار نیستند، اعتیاد پیدا کند و این‌جا کلید لایک به‌راحتی می‌تواند من و شما را به خود معتاد کند.

درنتیجه میان سرعت لایکی که یک‌نفر دریافت می‌کند و فاصله زمانی انتشار پست بعدی توسط او، رابطه‌ای مستقیم وجود دارد. هر لایک، احساسی از دریافت پاداش را در ناخودآگاه فرد ایجاد می‌کند و موجب می‌شود او مرتب این رفتار را انتشار پست بعدی و بعدی را تکرار کند.

درعین‌حال لایک‌زدن، در فرد احساسی از موثربودن ایجاد می‌کند و حسی از تاثیرگذاری به او دست می‌دهد و برای همین مرتب به این رفتار ادامه خواهد داد. به‌عبارت‌دیگر اگر ما آمار مرتبط با تعداد دنبال‌کنندگان، بازدید، کامنت و... را از شبکه‌های اجتماعی پنهان یا پاک کنیم، قدرت این شبکه‌ها بخار خواهد شد و به هوا خواهد رفت.

این شبکه‌ها، ماشین‌های معتادسازند و به گونه‌ای هوشمندانه طراحی شده‌اند که بتوانند شما را همراه و وابسته به خود نگه دارند. این اتفاق به کمک چند اختراع؛ دکمه لایک، امکان گذاشتن کامنت، شمارشگر لایک، کامنت، دنبال‌کنندگان و نوتیفیکیشنی که برای همه این موارد به صدا درمی‌آید، رخ می‌دهد و به‌عبارت‌دیگر شما در این شبکه‌ها گیر می‌افتید.»

نکته دیگر دراین‌میان مسئله تقویت غیرمتناوب تصادفی است؛ این‌که پست‌های منتشرشده توسط شما هرازگاه با میزان بالایی از لایک و کامنت مواجه شود درحالی‌که نمی‌دانید چرا چنین اتفاقی برای دیگر پست‌های‌تان نیفتاده است. چیزی که در قمار هم رخ می‌دهد؛ یک دست می‌برید و ده‌ها دست می‌بازید یا برعکس.

آذرخش مکری با اشاره به این موضوع در پایان می‌گوید: «اسکینر متوجه شده بود که این خطرناک‌ترین و اعتیادآورترین سیستم وابسته‌سازی است و این فکر را مانند خوره به ذهن‌تان می‌اندازد که چرا یک‌بار می‌شود، یک‌بار نه. به‌عبارت‌دیگر شما از طریق تقویت تصادفی غیرممتد گرفتار و معتاد می‌شوید.

درهمین‌زمینه باید به والدین هشدار داد که کودک خود را برای گذراندن ساعت‌ها وقت در شبکه‌های اجتماعی سرزنش نکنید. چون او نمی‌تواند با ابرمغز‌هایی که بالاترین حقوق‌ها را می‌گیرند، محصول کاپیتالیسم نظارتی هستند و قوی‌ترین مغز‌های سیلیکون‌ولی که اساساً شبکه‌های اجتماعی را این‌گونه طراحی کرده‌اند که شما گرفتار آن شوید، بجنگند.»

از ایجاد تضاد تا احتمال اعتیاد

محمد رهبری، پژوهشگر شبکه‌های اجتماعی نیز در همین مورد می‌گوید: «این واقعیتی غیرقابل انکار است که ذهن ما، در ساعات گوناگونی از شبانه‌روز درگیر شبکه‌های اجتماعی، محتوای منتشرشده در آن و مبادلات و ارتباطاتی است که در این بستر شکل می‌گیرد. امری که بدون شک بر روان و احوالات‌مان اثرگذار است و در مواردی به صورتی جدی کیفیت زندگی‌مان را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد و با فراهم‌آوردن موجبات مقایسه مدام زندگی خود با دیگران سبب‌ساز افت آن می‌شود. هرچند با توجه به موقعیت اجتماعی و حرفه‌ای سلنا گومز به نظر نمی‌رسد که این دغدغه موجب کناره‌گیری او از مدیریت مستقیم اکانت اینستاگرامش شده باشد، اما گرفتارآمدن افراد در چرخه مقایسه زندگی خود با زندگی دیگران در شبکه‌های اجتماعی، واقعیتی است که نمی‌توان آن را انکار کرد.»

واقعیت دیگری که نمی‌توان به انکار آن پرداخت اعتیادآور بودن شبکه‌های اجتماعی است. رهبری با اشاره به این موضوع می‌افزاید: «مسئله‌ای که من نیز در یکی از پژوهش‌هایم به بررسی آن پرداخته و از تعبیر لایک‌بارگی یا لایک‌وارگی در‌خصوصش استفاده کردم، تعبیری که از جمله نمونه‌های مشابه آن، می‌توان به عبارت کالابارگی یا کالاوارگی اشاره کرد. دلیل استفاده من از این تعبیر آن بود که در برخی از موارد افراد حتی ممکن است برای کسب لایک بیشتر و احتمال دیده شدن بالاتر از ارزش‌های خود نیز بگذرند.

به عبارت دیگر برای آن که لایک بیشتری به دست آورند از انجام کاری که تا پیش از این ارزش می‌شمارندش دست بردارند و حتی به کاری دست بزنند که وجدان‌شان انجامش را تایید نمی‌کند. این واقعیتی غیرقابل‌انکار در شبکه‌های اجتماعی است هرچند شدت و ضعف آن و اینکه در میان چه طبقه‌ای از کاربران پررنگ‌تر و در میان کدام طبقه کم‌رنگ‌تر است نیازمند ارزیابی است.

این واقعیت همچنین موجب ایجاد تضاد‌هایی روانی برای کاربران شبکه‌های اجتماعی می‌شود چراکه زندگی‌کردن به شیوه‌ای معارض با ارزش‌ها و باور‌های فرد یا دست‌کم ناهمخوان با آن، در درازمدت تبعات جبران‌ناپذیری به همراه خواهد داشت. در خصوص علت اعتیادآوربودن شبکه‌های اجتماعی نیز اگرچه صحبت در مورد آن بیشتر در حوزه کاری روان‌شناسان می‌گنجد، اما تصور و تجربیات من، نشان می‌دهد لایک گرفتن خود کارکردی مشابه دریافت جایزه دارد.

جایزه‌ای که دریافت آن، موجب خوشحالی و تکرار همان کاری می‌شود که در بار نخست منجر به دریافت جایزه شده است و کاملاً از احتمال اعتیادآوربودن برخوردار است.»

رهبری در پایان تاکید می‌کند اگر بخواهم از منظر واقعیت‌های اجتماعی و فرهنگی به موضوع بنگرم باید بگویم شبکه‌های اجتماعی می‌توانند موجب نوعی تضاد و آنومی در میان کاربران‌شان و همچنین موجب اعتیاد شوند. هرچند اینکه این اتفاق برای هر کدام از طبقات کاربران شبکه‌های اجتماعی با چه شدتی رخ می‌دهد بحث دیگری است که صحبت در مورد آن فرصتی دیگر می‌طلبد.

دیگر خبرها

  • تجارت ایران و چین می تواند به ۵۰ میلیارد دلار برسد
  • ظرفیت ۵۰ میلیارد دلاری تجارت ایران و چین
  • افزایش ۳۳ درصدی خدمات پستی البرز در خرید و فروش اینترنتی
  • شبکه‌های اجتماعی یا ماشین‌های معتادساز
  • تجارت خاموش گلرنگ با «افعی تهران» در شبکه‌های فارسی زبان خارج از کشور +عکس
  • سقف خرید و تراکنش کارتی در پست بانک ایران افزایش یافت
  • تامین ۵۰ درصدی پنبه مورد نیاز صنعت نساجی کشور
  • فیلتر شکست خورد / حضور بیش از 40 میلیون ایرانی در اینستاگرام
  • برخورد پلیس با عوامل خرید و فروش سلاح گرم و اراذل و اوباش در فضای مجازی و دستگیری ۳۰۰۰ نفر
  • بررسی نقض در اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی در مجلس