Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@02:46:22 GMT

چله‌های دورهمی در قاب زمستان سلسله

تاریخ انتشار: ۳۰ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۵۴۰۲۷

چله‌های دورهمی در قاب زمستان سلسله

به گزارش خبرنگار ایرنا، برخی از شب یلدا به دلیل آغاز زمستان و مصادف شدن با سرما به کریسمس ایرانیان یاد می کنند و برخی دیگر هم این تعبیر را نمی پسندند و اعتقاد دارند که یلدا ریشه در سنت های کهن دارد و مقایسه اش با کریسمس نوعی اجحاف است چرا که سنت های ایرانیان ریشه در تاریخ دارد.

با نزدیک شدن به شب یلدا بازار خرید تنقلات، شیرینی، سفارش کیک  و خرید تم های یلدایی بسیار گرم شده و هرکسی سعی دارد این شب را به بهترین نحو ممکن برگزار نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی نیز در گروه های فضای مجازی سعی دارند با روش های تبلیغی مختلف مردم را به خرید گوشت های ارگانیک و سالم تشویق نمایند و تصاویری از گاومیش هایی که آماده کشتار برای شب یلدا شده اند و یا بوقلمون و اردک و غازهای پرواری را به اشتراک بگذارند تا کسانی که تمایل به خرید دارند بتوانند به راحتی خریدی مناسب و بدون واسطه داشته باشند.

هر ساله مردم سلسله با شور و هیجان خاصی تدارکات مورد نیاز برای پذیرایی های شب یلدا را فراهم کنند.
اگرچه آیین های مخصوص این شب در استان لرستان تقریبا مشابه است اما هر شهرستانی در برگزاری آن علاوه بر آیین های مشابه یکسری شیوه های مرسوم پیشینیان خود را نیز دارد که نسل به نسل این آیین ها را حفظ کرده و به دلیل لذت بخش و دلپذیر بودن به آیندگان نیز منتقل می شوند.
این روزها بازار فروش شهرستان سلسله از عطر و رونق خاصی برخوردار شده و اگر سری به این شهرستان بزنید تکاپوی مردم را برای خرید اقلام مورد نیاز شب یلدا را شاهد خواهید بود.

گندم شیره یکی از تنقلات سنتی شهرستان سلسله
یکی از تنقلاتی که از گذشته تا به امروز نزد مردم شهرستان سلسله از محبوبیت خاصی برخوردار بوده، گندم شیره است که زنان با سلیقه محلی برای تهیه آن از گندم مرغوب آبی، شیر تازه محلی، پودر زیره و رازیانه و زردچوبه استفاده می کنند.
اکثر بانوان موی سپید کرده شهرستان سلسله چند هفته مانده به شب یلدا گندم شیره را با دستان خود تهیه و نسبت به خشک کردن آن در سایه اقدام می کنند تا حاصل کارشان یک گندم شیره ترد و خوشمزه باشد.
گندم شیره تهیه شده پس از خشک و برشته شدن با گردو، بادام، کشمش، پسته کوهی، انجیر خشک، کنجد و شاهدانه بو داده شده و نخودچی ترکیب و در شب یلدا زینت بخش سفره خانواده می شود.

رسم کشتی، یکی از رسوم دیرینه شهرستان سلسله
این روزها بازار فروش شهرستان سلسله مملو از بوقلمون و غازهای پرورشی است که برای خرید شهروندان به بازار آورده شده اند و اکثر شهروندان نیز با شور و حرارت خاصی پس از قیمت کردن و به فراخور وضعیت مالی اقدام به خرید آن ها می کنند.
رسم کشتی، یکی از رسوم دیرینه مردم شهرستان سلسله است، اغلب خانواده ها به دلیل اینکه اقتصاد شهرستان مبتنی بر دامپروری و کشاورزی است در شب یلدا به فراخور وضعیت اقتصادی خانواده در این شب بز، گوسفند، بوقلمون و یا غازی را سر بریده و برای تهیه شام خانواده که اغلب در این شب به یاد ماندنی تمامی اعضا از راه های دور و نزدیک خود را به جمع بزرگ خانواده رسانده و فرزندان خانواده، نوه ها و نتیجه ها دور هم جمع می شوند از آن استفاده می کنند و لذت این شب به یاد ماندنی را با هم تقسیم می کنند.

سنت کاسم سا از رسوم دیرینه پسندیده
یکی از رسوم دیرینه و پسندیده مردم شهرستان که هنوز هم بر آن پایبند هستند سنت کاسم سا است، مردم شهرستان سلسله در این شب به یاد ماندنی از همدیگر غافل نبوده و به فراخور وضعیت مالی، مقداری از گوشت گوسفند سر بریده خود را به همراه تنقلات شب یلدا به همسایگانی که از بضاعت مالی کمتری برخوردار هستند هدیه می دهند تا در این شب طولانی و سرد سال از یاد همسایه کم توان خودغافل نبوده و آن ها نیز بتوانند با فراهم کردن کبابی از این گوشت تازه، فرزندان خود را شاد کنند.

پخت شیرینی محلی برساق
یکی از رسوم دیرینه مردم شهرستان سلسله در شب یلدا پخت نان محلی تازه برای کباب شب یلدا و تهیه نوعی شیرینی محلی به نام برساق است که همواره در این شب زینت بخش سفره بانوان با سلیقه است.
زنان شهرستان سلسله برای پخت این شیرینی خانگی از آرد، روغن حیوانی، شیر تازه، تخم مرغ و مقداری زیره و رازیانه استفاده می کنند که به دلیل خوش طعم بودن هواخواهان بسیاری نیز دارد.

فال چل سرو سنتی برای دور هم بودن
یکی از سنت های دیرینه شب یلدا انداختن فال چل سرو یا چهل سرود که اغلب گویش اشعاری لکی از سوی تعدادی از بزرگان که به این اشعار تسلط دارند به نیت دختران و پسران جوان خانواده پس از صرف شام است که در اکثر خانواده ها این آیین دوست داشتنی با شور و هیجان خاصی برگزار می شود چرا که اغلب اعتقاد دارند که هر سرودی به قرعه آن ها بیافتد به نوعی تداعی کننده سرنوشتی است که در انتظار آن ها است، لذا اغلب جوانان با حرارت خاصی منتظر فال خود می مانند بلکه سرنوشتی خوب برایشان رقم بخورد و شادی این شب را برایشان افزون تر کند.
آن چه شب یلدا را برای مردم شهرستان سلسله دوست داشتنی تر و لذت بخش تر می کند برگزاری یک شب طولانی و سرد با بارش رحمت الهی برف است، رحمتی که به دنبال آن با ساخت آدم برفی و برف بازی شادی شب گذشته خود را تکمیل تر می کنند و در سال های اخیر تقریبا بدین گونه بوده است.
بی شک شب یلدا فرصتی برای دور هم بودن و صله ارحام است، فرصتی است برای دیدار بزرگان فامیل که اغلب به دلیل مشغله کاری شاید فرصتی کمتر برای سرکشی به آن ها پیش بیاید پس این شب را فرصتی مغتنم بشماریم و شادی خود را با در کنار آن ها بودن کامل تر کنیم.
به گزارش ایرنا، شب یلدا یکی از آیین‌های سنتی ایرانیان است که در اولین شب زمستان دوستان و آشنایان طولانی‌ترین شب سال را گردهم جمع می‌شوند و طولانی ترین شب سال را با آداب و رسوم خاصی برگزار می‌کنند.
هر کدام از اقوام ایران ‌زمین در شب یلدا آیین و رسوم خاص خود را دارند و استان لرستان نیز به ‌عنوان یکی از خاستگاه‌های اقوام لُر و لک زبان ایران در این شب رسوم خاص خود را دارد.
بازار شهرستان سلسله با خرید تنقلات و مواد غذایی مورد نیاز شب یلدا رونق خاصی گرفته و هرچه به شب یلدا نزدیکتر می شویم تکاپوی مردم برای تدارک اقلام مورد نیاز این شب بیشتر می شود، شبی که دور هم بودن خانواده ها یقینا آن را لذت بخش تر می کند.

برچسب‌ها شب یلدا لرستان سلسله

منبع: ایرنا

کلیدواژه: شب یلدا لرستان سلسله شب یلدا لرستان سلسله مردم شهرستان سلسله شب یلدا گندم شیره مورد نیاز آیین ها دور هم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۵۴۰۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟

مرکز آمار در آخرین گزارش خود اقدام به انتشار نرخ بیکاری زمستان ۱۴۰۲ کرده است. شواهد آماری حاکی از آن است که در زمستان ۱۴۰۲ از مجموع ۲۶ میلیون و ۴۶۲ هزار و ۵۴۰ فرد ۱۵ ساله و بیشتری که تمایل به کار داشته و با این هدف به جست‌وجوی شغل پرداخته‌اند، ۲ میلیون و ۲۶۸ هزار و ۹۵۴ نفر بیکار مانده‌اند.

روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: بر این اساس نرخ بیکاری در زمستان سال گذشته به ۸.۶درصد رسیده است. این رقم در مقایسه با زمستان ۱۴۰۱ کاهش ۱.۱ واحد درصدی را تجربه کرده است. اما نکته مهم‌تر، روند رو به کاهش بیکاری «جوانان» است. البته تعریف «جوانان» در گزارش مرکز آمار، جمعیت ۱۵ تا ۲۴ سال جویای کار است.

مرکز آمار نسبت میان این دسته از جمعیت به کل جمعیت فعال را «جمعیت جوان» محسوب می‌کند. همان‌طور که در نمودار پیوست این گزارش دیده می‌شود نرخ بیکاری جوانان از سال ۹۵ تا سال گذشته روندی رو به کاهش داشته است، به ‌طوری که از ۲۸.۱درصد در زمستان ۱۳۹۵ به ۲۲.۵درصد در زمستان ۱۴۰۲ رسیده است. البته برخی تحلیلگران بازار کار، افت نرخ بیکاری جوانان را به دلیل بیشتر شدن جمعیت غیرفعال در بازار کار عنوان می‌کنند، ضمن اینکه در نمودار پیوست نیز مشخص است که نرخ بیکاری جوانان در زمستان سال گذشته دوباره رو به افزایش گذاشته، اما باید توجه داشت که بازار کار در ایران عمدتا یک «بازار فصلی» محسوب می‌شود و برای مقایسه بهتر، عموما آمارهای بیکاری با آمار فصل مشابه مقایسه می‌شود. فصلی بودن بازار کار به این معناست که شاخص‌های آن تحت‌تاثیر تغییرات فصلی قرار می‌گیرد، زیرا رونق و افول بسیاری از مشاغل وابسته به فصل‌های سال است. به ‌طور مثال در فصل تابستان که رونق برداشت محصولات کشاورزی و باغداری است، معمولا نرخ بیکاری در بخش کشاورزی کاهش پیدا می‌کند. از آن سو در فصل زمستان که عمده فعالیت‌های بخش خدمات با رکود مواجه شود، نرخ بیکاری نیز در این بخش بالاتر می‌رود، بنابراین ابتدا باید پذیرفت که اشتغال در ایران یک موضوع «فصلی» است و بعد از آن به بررسی تحولات آن پرداخت. اما فارغ از اینکه در زمستان سال گذشته، ‌نرخ بیکاری جوانان ۱۴ تا ۲۴ ساله رو به افزایش گذاشته، اما بررسی روند سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که نرخ بیکاری جوانان در این مدت از ۲۸.۱درصد به ۲۲.۵درصد رسیده و طی یک بازه ۷ ساله، ۵.۶ واحد درصد افت کرده است. بنابراین می‌توان گفت بیکاری این قشر در سال‌های اخیر کاهش یافته است.

روندها رو به کاهش است

افت نرخ بیکاری در جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال را از طرفی می‌توان به علت نیاز بازار کار به نیروی جوان و حرکت مشاغل به سمت فضای نو و تناسب بیشتر آنها با مهارت‌های به‌روزتر دانست. از طرف دیگر اما این موضوع را نیز باید درنظر گرفت که کاهش نرخ بیکاری لزوما به معنای اشتغال بیشتر نیست، زیرا نرخ بیکاری به معنای تعداد جمعیت بیکار در جمعیت فعال در بازار کار است و منظور از جمعیت فعال در بازار کار افرادی است که شاغل یا در جست‌وجوی شغل هستند، بنابراین می‌توان گفت فردی که از شمار بیکاران خارج شده یا شاغل شده ‌یا به ‌طور کلی از بازار کار خارج شده است.

خروج از بازار کار در سن جوانی نیز دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد؛ تمایل به مهاجرت، دستمزدهای پایین و شرایط کاری نامناسب و علاقه به ادامه تحصیل را می‌توان از دلایل این امر ذکر کرد.

تک‌رقمی شدن نرخ بیکاری در ۲۱ استان

نرخ بیکاری یکی از شاخص‌های مهم بازار کار است که نشان می‌دهد از مجموع افراد ۱۵ ساله و بیشتری که تمایل به کار کردن داشته و در این راستا اقدام به جست‌وجوی شغلی کرده‌اند، چه تعداد موفق به یافتن کار نشده و ناکام مانده‌اند. در زمستان ۱۴۰۲، نرخ بیکاری در ۱۵ استان کشور بیشتر از میانگین کل کشور بوده است.

استان «کرمانشاه» با ثبت نرخ بیکاری ۱۷.۴درصدی، بیشترین سطح این رقم را در بازه زمانی بررسی شده داشته است. این رقم نشان می‌دهد که در استان کرمانشاه از هر ۱۰ فرد جویای کار تقریبا دو نفر موفق به پیدا کردن یک کار شده‌اند. در این فهرست پس از کرمانشاه، استان‌های «کردستان»، «اردبیل»، «لرستان»، «خوزستان»، «سیستان و بلوچستان»، «گلستان»، «خراسان شمالی»، «هرمزگان» و «کرمان» با نرخ بیکاری بیشتر از ۱۰درصد قرار گرفته‌اند. در باقی استان‌های کشور این رقم کمتر از ۱۰درصد گزارش شده است. «خراسان جنوبی» با کسب نرخ بیکاری ۵درصدی و «قزوین» با قرارگیری بر پله ۴.۷درصدی کمترین نرخ بیکاری را در آخرین فصل از سال گذشته تجربه کرده‌اند.

نرخ بیکاری ۲۰ استان پایین آمد

مقایسه تغییرات نرخ بیکاری ۳۱ استان کشور در زمستان سال گذشته با زمستان سال ۱۴۰۱ حاکی از همسو شدن روند تغییرات نرخ بیکاری در ۲۰ استان کشور با تغییر نرخ بیکاری کل کشور است. به بیان دقیق‌تر در زمستان سال گذشته نرخ بیکاری ۲۰ استان کشور در مقایسه با زمستان ۱۴۰۱ کمتر شده است. همچنین این نرخ در استان اصفهان بدون تغییر مانده است. استان خراسان شمالی با ثبت افزایش
۳ واحد درصدی بیشترین افزایش و استان کردستان با سقوط ۶.۲ واحد درصدی بیشترین کاهش را نسبت به دیگر استان‌ها به ثبت رسانده‌اند.

نرخ بیکاری ۱۴۰۲ در نقطه ۸.۱درصد ایستاد

البته برای تجزیه و تحلیل بهتر از وضعیت بازار کار در سال ۱۴۰۲ باید منتظر گزارش‌های مفصل مرکز آمار بود، اما به نظر می‌رسد که در سال گذشته، بازار کار نسبت به سال‌های پیشین خود روند مناسب‌تری را طی کرده است. وب‌سایت اکوایران از شاخص‌های عمده بازار کار در این سال برآورد کرده که نرخ مشارکت به ۴۱.۳درصد رسیده است. به بیان دیگر ۴۱.۳درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور در تلاش برای یافتن شغل هستند که یا به نتیجه رسیده و شاغل شده‌اند یا اینکه هنوز شغل مدنظر خود را پیدا نکرده و بیکارند. ازسوی دیگر ۵۸.۷درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال کشور از یافتن شغل ناامید شده‌اند و در جمعیت غیرفعال قرار گرفته‌اند. جمعیت فعال از افرادی تشکیل شده که به دنبال کار هستند، حال ممکن است در این جمعیت برخی شاغل و برخی بیکار باشند. درنتیجه می‌توان گفت جمعیت فعال از دو دسته جمعیت شاغل و بیکار تشکیل شده است. نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال، نرخ بیکاری را ساخته و نسبت جمعیت شاغل به جمعیت فعال نرخ اشتغال در کشور را می‌سازد.

دیگر خبرها

  • مادران ۴ فرزندی الگوی عینی برای خانواده‌ها
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟
  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران
  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به این استان کردنشین است
  • دستگیری قاتل زباله گرد در سلسله
  • دستگیری قاتل در لباس زباله‌گردی در لرستان
  • دستگیری قاتل در لباس زباله‌گردی
  • ۳ نمایشنامه جدید در نمایشگاه کتاب
  • سلسله کارگاه راه‌اندازی کسب و کار در دانشگاه شهید چمران اهواز
  • انتشار ۳ نمایشنامه