Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-26@22:02:30 GMT

رکورد عجیب تورم در آذرماه

تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۶۹۰۶۷

رکورد عجیب تورم در آذرماه

 هر ماه کارنامه‌ای از شاخص نرخ مصرف‌کننده توسط مرکز آمار منتشر می‌شود. این متغیر به نوعی علامتی از وضع عمومی قیمت‌ها در در دوره ماهانه است و محاسبه رشد آن با مقاطع زمانی مختلف نشان می‌دهد تغییرات قیمت‌ها در بازه کوتاه مدت از چه سرعتی برخودار است. معمولا سیاست‌گذاران برای رصد حرکت تورم به بازه ماهانه توجه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اذر گرچه سرعت تورم نسبت به ماههای دیگر کم شده اما در ماه جاری چند علامت مهم در قیمت‌ها نشان از ردپای نرخ دلار در روند افزایشی نرخ مصرف‌کننده در کشور داشته است.

سبقت تورم ماهانه غیرخوراکی از خوراکی پس از ۵ ماه

طبق آمارها و داده‌های ثبت شده از سوی مرکز آمار شاخص نرخ مصرف‌کننده در این مقطع در مقایسه با آبان ۱.۷ درصد رشد داشته است. در سال ۱۴۰۰ کمترین تورم ماهانه در اردیبهشت ماه ثبت شد که برابر با ۰.۸ درصد بوده و ماه آذر با ۱.۷ درصد در این زمینه دومین رکورد را داشته است.

اما تفکیک تورم به دو گروه خوراکی و غیر خوراکی نشان می‌دهد رشد قیمت‌ها در بخش غیر خوراکی‌ها بیشتر بوده است. این در حالی است که در ماه‌های قبل این روند معکوس بود.

در ماه گذشته تورم ماهانه در بخش خوراکی‌ها برابر با ۱.۴ درصد و در بخش غیر خوراکی‌ها برابر با ۱.۸ درصد به ثبت رسید. به عبارت دیگر این تورم در کالاهای خوراکی ۰.۴ واحد درصد کمتر است. بررسی روند این تمایز در ماه‌های اخیر نشان می‌دهد از تیر ماه امسال تا کنون این اتفاق بی‌سابقه بوده است.

افزایش تورم نقطه‌ای در بخش غیرخوراکی

مقایسه شاخص نرخ مصرف‌کننده با ماه مشابه در سال قبل گویای تورم نقطه به نقطه در هر مقطع است. این رقم در آذر ماه برابر با ۳۵.۲ درصد ثبت شده که نسبت به ماه قبل خود تقریبا ۰.۵ واحد درصد کاهش داشته است.

به عبارت دیگر قیمت‌ها در سومین ماه پاییز ۱۴۰۰ تقریبا ۳۵ درصد بیشتر از همین مقطع در سال قبل بوده اما این افزایش نرخ در ماه جاری با سرعت کمتری در مقایسه با ماه قبل خود مواجه شده است.

این کاهش تورم نقطه‌ای اما در بخش کالاهای غیر خوراکی به ثبت نرسید. در این ماه تورم نقطه‌ای در کالاهای خوراکی از ۴۶.۴ درصد با ۴.۹ واجد درصد کاهش به ۴۱.۵ درصد رسید. اما در سوی دیگر در بخش غیرخوراکی این متغیر با افزایش مواجه شده و از ۳۰.۲ درصد به ۳۱.۸ درصد ارتقا پیدا کرده است.تورم

سهم بالای تورم کالاهای بادوام در تورم نقطه ای

در دسته بندی تورم ماهانه در کشور می‌توان کالاها را به سه دسته تقسیم کرد. کالاهای کم دوام، بی‌دوام و بادوام. به طور کلی کالاهایی که از ارزش بالاتری برخوردار بوده و لوکس تر از دو دسته دیگر است کالاهای با دوام هستند. این کالاها غالبا در مقایسه با سایرین بیشتر تحت تاثیر نرخ دلار قرار می‌گیرند. در همین رابطه تورم به ثبت رسیده در این کالاها نشان می‌دهد در کالاهای بادوام تورم ماهانه برابر با ۳.۸ درصد بوده که بیشترین تورم را در مقایسه با دو دسته دیگر داشته است. تورم ماهانه کالاهای بی‌دوام معادل با ۱.۵ درصد و کالاهای کم دوام برابر با ۲ درصد به ثبت رسیده است.

این افزایش‌ها در کالاهای تاثیر پذیر از نرخ دلار سرانجام موجب شد تا تورم درج شده در دهک‌های بالاتر د رآخرین ماه پاییز بیشتر باشد.

بیشترین تورم ماهانه سهم پردرآمدها

در آذر ماه ۱۴۰۰تورم ماهانه دردهک دهم برابر با ۲.۳ درصد ثبت شد. مقایسه این تورم با سایر دهک‌ها نشان می‌دهد رشد نرخ در طبق پردرآمدها بالاتر از سایر دهک‌های درآمدی بوده است.

طبق داده‌های منتشر شده در مرکز امار در سومین ماه پاییز با افزایش طبقات درآمدی تورم تجربه شده در آذر ماه نیز بیشتر بوده است. به این ترتیب کمترین تورم ثبت شده در دهک‌های ابتدایی بوده که تقریبا ۱.۵ درصد گزارش شده است.

از آن جا که در دهک دهم غالبا سهم کالاهای بادوام و غیرخوراکی ها، کالاهای لوکس و... بیشتر بوده می‌توان گفت افزایش نرخ دلار نقش پررنگ تری را در این دسته داشته است.

نکته مهم آن جاست که در صورتی که این رشد در نرخ دلار تداوم داشته باشد به مرور افزایش نرخ از دهک‌های بالاتر ممکن است در ماه‌های بعدی به دهک‌های پایین تر نیز منتقل شده ودر نهایت سطح تورم درکشور را بالا ببرد.

منبع: اقتصاد نیوز

 

 

 

منبع: فردا

کلیدواژه: تورم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۶۹۰۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

اینکه درصد افزایش کرایه تاکسی و تعرفه پزشکی، جریمه رانندگی و هزینه اینترنت بیش از رشد حقوق کارگران باشد باعث کاهش انگیزه می شود. - اخبار سیاسی -

علی بابایی کارنامی رئیس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به الزامات  توجه به حقوق کارگری بویژه در سال جاری که  جهش تولید از سوی رهبر انقلاب مورد تاکید قرار گرفته است، گفت: در شرایطی که نرخ کالاها و خدمات حداقل 40 درصد افزایش داشته،  انتظار می رود در تعیین حقوق کارگران نیز این مسئله منظور شود به ویژه اینکه مسئله جهش تولید که رکن اصلی آن کارگران هستند، از سوی رهبر معظم انقلاب مورد تاکید هم قرار گرفته است. 

چرا باید "عقب‌ماندگی دستمزد کارگران" را جبران کرد؟

 

وی افزود: یکی از نکات قابل تامل در مصوبه نهایی شورای عالی کار برای حقوق و دستمزد کارگران ثابت ماندن حق مسکن در سال 1403 ثابت  بود که جای تعجب دارد.  

رئیس فراکسیون کارگری مجلس گفت: قطعاً همه مسئولان کشور در پی کنترل نرخ تورم هستند اما نباید به بهانه مهار تورم هر سال بخشی از سفره کارگران را کوچک کنیم. البته نمی‌توان مسائل کارفرمایان هم در نظر نگرفت اما در شرایط فعلی که فشار تورم زندگی بخش قابل توجهی از قشر کارگران را تحت شعاع قرار داده، لازم است که درباره مولفه‌هایی مانند حق مسکن و پایه سنوات بازنگری‌هایی منطبق بر تورم حاکم بر اقتصاد کشور صورت گیرد. 

بابابی خاطرنشان کرد: البته باید این نکته را هم مدنظر قرار داد که میزان افزایش حقوق سایر سطوح کارگران نهایتاً 22 تا 25 درصد افزایش داشته  که این رقم هیچ سنخینی با تورم کالاها بویژه تورم اقلام خوراکی را نمی‌دهد. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • واکنش عجیب معاون وزیر کار درباره رقم دستمزد کارگران/ رعیتی‌فرد: تورم ۱۲۶ درصد بالا رفت، حقوق ۱۱۹ درصد
  • روایت یک اقتصاددان از اتفاقی نگران‌کننده برای طبقه متوسط جامعه
  • متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور اعلام شد
  • عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد
  • فاصله نرخ ارز بازار با نرخ نیمایی را کم کنید؛ وگرنه با خروج سنگین سرمایه روبرو می شوید
  • ◄ تورم حمل و نقل رکورد زد
  • تورم اردیبهشت‌ماه به کانال ۲۰ درصد می‌رسد؟
  • افزایش تورم خوراکی‌ها در آغاز سال
  • نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه استان یزد کاهش یافت
  • روند کاهشی نرخ تورم ماهانه در استان یزد