Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-26@17:51:05 GMT

آشنایی با تلسکوپ فضایی جیمز وب

تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۹۷۷۷۹۳

آشنایی با تلسکوپ فضایی جیمز وب

تلسکوپ  جیمز وب که ساختن آن ۳۰ سال طول کشیده  و ۱۰ میلیارد دلار خرج ساختن آن شده است، به عنوان یکی از بزرگترین دستاوردهای علمی قرن بیست و یکم توصیف شده است.

این تلسکوپ مداری به خصوص به دنبال ثبت نور ساطع‌شده ازنخستین ستاره‌هایی است که در کیهان درخشیدن گرفتند. تصور بر این است که این ستاره‌ها اولیه حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون سال پس از مهبانگ یا اندکی بیش از ۱۳.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۵ میلیارد سال پیش شروع به درخشش کردند.

تلسکوپ جیمز وب بسیار بزگتر از تلسکوپ هابل است که از سال ۱۹۹۰ در مدار زمین در حال چرخش بوده است. آینه اصلی هابل قطری ۲.۴ متری دارد، اما آینه اصلی وب ۶.۵ متر قطر دارد.

تلکسوپ جیمز وب با تجهیزات دیگر مربوط به آن اندازه‌ای در حدی یک زمین تنیس دارند. این تلسکوپ و اجزای آن را برای اینکه درون موشک پرتاب‌کننده جا شوند، روی هم تا شده‌اند.

یک ویژگی کلیدی تلسکوپ وب این است که بر خلاف تلسکوپ هابل، توانایی شناسایی امواج مادون قرمز را دارد. امواج نوری مادون قرمز برای چشم انسان مرئی نیستند، اما دورترین اجرام در کیهان این نور را از خود ساطع می‌کنند.

این تلسکوپ که نامش را از «جیمز ای وب»- رئیس ناسا که سرپرست برنامه آپولو در فرستادن انسان به ماه بود- گرفتته است، روز شنبه ۲۵ دسامبر (۴ دی) به فضا پرتاب خواهد شد.

این تلسکوپ با یک موشک اروپایی آریان-۵ از گینه فرانسه به مدار زمین فرستاده خواهد شد. آژانس فضایی اروپا که در ساختن این تلسکوپ همکاری داشت، موافقت کرده است که مسئولیت رساندن آن به فضا را برعهده گیرد.

این موشک تلسکوپ را به فاصله ۱.۶ میلیون کیلومتری کره زمین خواهد فرستاد.

در چنین فاصله‌ای رصدهای این تلسکوپ از می‌تواند بدون سایه افتادن‌های گاهگاهی که انجام شود که اگر نزدیک‌تر به کره زمین بود، جلوی کار آن را می‌گرفت.

قرار گرفتن این تلسکوپ در چنین فاصله دوردستی دیگر امکان رسیدن فضانوردان را به ان نمی‌دهد. از طرف دیگر  بر خلاف تلسکوپ هابل که فضانوردان برای تعمیر به سراغ آن می‌رفتند ، طراحی این تلسکوپ به نحوی است که اجازه تعویض بخش‌های فرسوده را نمی‌دهد.

تلسکوپ وب دارای مخزن سوختی که آن را برای ۱۰ سال در مدار پایدار نگه می‌دارد. البته شاید در آینده امکان پر کردن این مخزن سوخت با یک سفینه روباتی وجود داشته باشد، اما در طرح فعلی این موضوع در نظر گرفته نشده است.

سازمان فضایی آمریکا (ناسا) ۸.۸ میلیارد دلار صرف طراحی و ساخت این تلسکوپ کرده ست و ۸۶۰ میلیون دلار دیگر را هم برای حمایت از ماموریت آن در پنج سال آینده خواهد کرد. آژانس فضایی اروپا نیز ۷۰۰ میلیون یورو در این طرح سرمایه‌گذاری کرده و در ساخت دو وسیله از چهار وسیله علمی این تلسکوپ و نیز فراهم آوردن موشک پرتاب آریان شرکت کرده است. سازمان فضایی کانادا هم ۲۰۰ میلیون دلار کانادا به این طرح کمک کرده است.

به این ترتیب هزینه‌های این تلسکوپ به بیش از ۱۰ میلیارد دلار می‌رسد.

برای مقایسه در نظر بگیرید که تلسکوپ هابل تا به حال هزینه‌ای ۱۵ میلیارد دلاری داشته است، اما اکتشفات آن در طول ۳۰ سال گذشته جای تردیدی در ارزشمند بودن این سرمایه‌گذاری باقی نگذاشته است.

کد خبر 645337 برچسب‌ها ناسا فضا - سازمان‌ها آژانس‌های جهانی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: ناسا میلیارد دلار تلسکوپ هابل جیمز وب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۷۷۷۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصاویر تایم لپس انفجار ستاره‌ای در کهکشان راه شیری

ناسا تصاویر تایم لپس خیره‌کننده‌ای از دو ابرنواختر معروف در کهکشان راه شیری منتشر کرده است. این تصاویر که توسط تلسکوپ‌های مختلف از جمله رصدخانه چاندرا ناسا گرفته شده‌اند، تغییرات چشمگیری را در طول زمان نشان می‌دهند که ناشی از انفجار ستاره‌ای است. - اخبار ویژه نامه‌ها -

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، دانشمندان تصاویر "تایم لپس" خیره‌کننده‌ای از دو ابرنواختر معروف در کهکشان راه شیری منتشر کرده‌اند. این تصاویر که توسط تلسکوپ‌های مختلف از جمله رصدخانه چاندرا ناسا گرفته شده‌اند، تغییرات چشمگیری را در طول زمان نشان می‌دهند که ناشی از انفجار ستاره‌ای است.

یکی از ابرنواخترها، بقایای ابرنواختر خرچنگ است که در سال 1054 میلادی منفجر شد. این انفجار در آن زمان چنان درخشان بود که حتی در روز قابل مشاهده بود. تصاویر تایم لپس نشان می‌دهند که بقایای این ابرنواختر در طول هزار سال گذشته به طور قابل توجهی گسترش یافته است.

.

ابرنواختر دیگر، بقایای Cassiopeia A است که حدود 350 سال پیش منفجر شد. این ابرنواختر نیز بسیار درخشان بود و توسط منجمان در سراسر جهان مشاهده شد. تصاویر تایم لپس نشان می‌دهند که بقایای Cassiopeia A نیز در حال گسترش است، اما با سرعت کمتری نسبت به بقایای ابرنواختر خرچنگ.

تلسکوپ فضایی "جیمز وب" تصویر نخستین ابرنواختر خود را منتشر کرد

این تصاویر جدید به دانشمندان کمک می‌کند تا نحوه انفجار ستاره‌ای و تکامل بقایای آنها را بهتر درک کنند. آنها همچنین یادآور قدرت و زیبایی پدیده‌های طبیعی هستند.

تصاویر تایم لپس توسط تلسکوپ‌های مختلف از جمله رصدخانه چاندرا ناسا، تلسکوپ فضایی هابل و رصدخانه اشعه ایکس XMM-Newton گرفته شده‌اند.

دانشمندان از این تصاویر برای مطالعه نحوه انفجار ستاره‌ای و تکامل بقایای آنها استفاده می‌کنند.

ابرنواخترها نقش مهمی در تکامل کهکشان‌ها دارند. آنها عناصر سنگینی را در فضا آزاد می‌کنند که در نهایت برای تشکیل ستارگان و سیارات جدید استفاده می‌شوند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • (عکس) هزینه ۱۲۵ میلیون تومانی گلزار برای دیدن لبرون جیمز | گلزار در جایگاه VIP و پشت‌سر پادشاه NBA
  • آسیب ریزسیارک ها به آزمایشگاه فضایی چین در مدار زمین
  • تصاویر تایم لپس انفجار ستاره‌ای در کهکشان راه شیری
  • ۷ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • تریلر جدید و عجیب «جیمز باند» که ۳.۵ میلیون بازدید خورد
  • سفر در فضا و زمان؛ میراث ماندگار هابل
  • زباله‌های فضایی ماهواره ناسا را در آستانه نابودی قرار داد!
  • تلسکوپ فضایی هابل ۳۴ ساله شد
  • ۵ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟
  • ایلان ماسک: شواهدی از بیگانگان ندیده‌ایم