Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها ـ در حالی شاهد خشکسالی‌های ۲۰ ساله و کم آبی در خراسان جنوبی هستیم که وضعیت منابع آبی هم در وضعیت شکننده‌ای قرار دارند و لزوم مدیریت مصرف آب را دو چندان می‌کند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، نفس‌هایش به شمارش افتاده است، زمین تفدیده کویر را می‌گویم همان خطه‌ای از شرق کشور که خراسان جنوبی نام دارد و سال‌هاست داغ خشکسالی را بر دوش می‌کشد و با این میهمان ناخوانده‌ای که لنگر انداخته دست و پنجه نرم می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برخی از قنات‌‌ها در برابر غول بزرگ خشکسالی دوام نیاورده و خشک شده و بسیاری از درختان سر به فلک کشیده چندین ساله در برابر خشکسالی تعظیم کرده و خشک شده‌اند.

آسمان هم با این استان قهر است و بارانی نمی‌بارد تا این خطه از کشور در زمره کم بارش ترین‌ها در کشور قرار گیرد.خراسان جنوبی رتبه چهارم در پایین بودن میزان بارندگی در کشور را دارد که این موضوع هشداری برای تامین و مدیریت درست مصرف آب است.

خراسان جنوبی از دهه 70 با خشکسالی مواجه بوده و از اولین سالی که کاهش بارش‌ها بذر امید کشاورزان را در دل زمین خشکاند، حالا خشکسالی‌ها آن‌چنان شیره جان سفره‌های زیرزمینی را گرفته که درمان این زخم‌ سال‌ها زمان نیاز دارد.

اگرچه در دو سال اخیر استان بارندگی‌های مناسبی داشته اما میزان بارش‌ها باز هم جبران خسارت‌های چندین ساله خشکسالی را نکرده و امروز بحران کم‌آبی به مغز استخوان این دیار کویری رسیده و  مساحت زیادی از استان همچنان درگیر پدیده خزنده خشکسالی است. 

مردم از این خشکسالی دل پر دردی دارند و یکی از شهروندان در گفتگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند گفت: چند سال است که خبری از آب و کشاورزی نیست. درختان چندین ساله که همیشه پر بار بوده و محصول می‌دادند در برابر این خشکسالی‌ها قد خمیده‌اند و رمقی ندارند.

وی ادامه داد: خشکسالی‌ها امان کشاورزان را ربوده و درختان عناب، پسته، زرشک و دیگر درختان چند ساله را خشک کرده و محصولی برای صاحبانشان ندارند.

دیگر شهروند بیرجندی هم با بیان اینکه همه امیدمان به برداشت زرشک بود که امسال هم زرشکی نداریم گفت: تنها چیزی که برای ما باقی مانده حق کارگر و هزینه‌های کاشت محصول است.

وی با اشاره به مهاجرت از روستا به شهر در پی خشکسالی‌های متوالی گفت: در برخی روستاها کسی به جز چند پیرزن و پیرمرد باقی نمانده و جوانان به شهرها مهاجرت کردند.

مدیریت مصرف و کشت‌ گلخانه‌ای راهکار کاهش مصرف آب

نماینده مردم شهرستان‌های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: خشکسالی یکی از دلایل اصلی کم آبی در کشور و در خراسان جنوبی است. موضوعی که در این 23 سال گذشته دامن کشور را در بیشتر استانها گرفته است.

حسین خسروی اسفزار افزود: یکی از عوامل کمبود آب در خراسان جنوبی عدم مدیریت صحیح مصرف آب در بخش آب شرب، آب کشاورزی و همچنین در صنعت است.

وی با بیان اینکه این روزها دیگر کشاورزی سنتی و آب بر سازگار با این شرایط نیست گفت: اگر بخواهیم مدیریت مصرف آب را داشته باشیم  باید در مدیریت صحیح آب به سمت کشت محصولات گلخانه‌ای و محصولات کم آب بر گام برداریم.

خسروی با اشاره به اینکه از دیگر عوامل مدیریت صحیح مصرف آب استفاده از طرح‌های آبخیزداری است گفت: در طول سال گاهی شاهد این هستیم که رواناب‌ها از کشور خارج شده و به سمت کشور افغانستان می‌رود که با اجرای طرح‌های آبخزیداری می‌توان جلوی این رواناب‌ها را گرفت.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار ما ظرفیت مخازن سدهای ذخیره‌ای را 58 میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: هم اکنون 20 درصد حجم مخازن، پر است.

 سروری گفت: میزان پتانسیل رواناب تولید شده در استان در سال آبی 1400-1399، 324 میلیون مترمکعب بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته 60 درصد کاهش و نسبت به دراز مدت 39 درصد کاهش داشته است.

وی گفت: طبق آماربرداری سراسری مرحله سوم از منابع و مصارف استان در سال آبی 99 – 1398، تعداد 13 هزار و 599 منبع آب زیر زمینی اعم از چاه، قنات و چشمه در استان وجود دارد که از نظر تعداد 28 درصد از آن به چاه، 51 درصد به قنات و 21 درصد به چشمه اختصاص داشته است.

مدیر عامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی بیان کرد: هم اکنون از حجم  58.5 میلیون مترمکعبی مخازن سد‌های استان تنها 11 میلیون متر مکعب آب ذخیره شده وجود دارد یعنی تنها حدود 20 درصد حجم کل مخازن، که نسبت به مدت مشابه  پارسال 37 درصد کاهش را نشان می‌دهد.

افزایش کسری مخازن استان به 125 میلیون متر مکعب

سروری با اشاره به افزایش کسری مخازن استان به 125 میلیون مترمکعب در سال آبی 1400-1399، افزود: با توجه به سال خشک گذشته و کمبود بارندگی‌ها و رواناب ها، استفاده از منابع آب زیرزمینی افزایش یافت به طوری که کسری مخزن آبخوان‌های استان در سال آبی 1400-1399 به 125 میلیون متر مکعب رسید که نسبت به سال گذشته (1399-1398) 25 درصد افزایش داشته است.

 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی بیان کرد: همزمان با افزایش کسری مخزن شاهد افت سطح آب زیرزمینی بودیم که در سال گذشته  متوسط افت سطح آب زیرزمینی استان 25 سانتیمتر بود.

   خالی بودن 80 درصد سدهای استان

   سروری اوضاع مخازن آب استان را نامطلوب دانست و عنوان کرد: لزوم صرفه جویی در مصرف آب بسیار مهم است.

وی اظهار داشت: آغاز یک پاییز خشک پس از سال گذشته که خشک‌ترین سال آبی 50 سال اخیر بود؛ افزایش کسری مخزن و خالی بودن 80 درصد سد‌های استان، حاکی از سال آبی بسیار سخت پیش روی استان است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌‌ای خراسان جنوبی گفت: وابسته بودن بیش از 99.5 درصد مصارف آب در استان به منابع آب زیرزمینی و افزایش برداشت بیش از حد توان آبخوان‌ها موجب شده دشت‌های استان نیز در وضع نامطلوبی قرار بگیرند.

وجود 26 دشت ممنوعه و ممنوعه بحرانی

سروری بیان کرد: در حال حاضر از 35 دشت مطالعاتی استان، 26 دشت، ممنوعه و ممنوعه بحرانی است.

وی خاطرنشان کرد: بر اساس ایستگاه‌های مبنا از ابتدای سال آبی جاری 1400-1401 (ابتدای مهرماه تا کنون) میانگین کل بارش های استان حدود 8 میلی متر بوده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌‌ای خراسان جنوبی افزود: یکی از راهکار‌هایی که در این شرایط بحرانیِ منابع آبی استان می‌تواند در ثبات و پایداری منابع آبی مؤثر باشد اجرای طرح سازگاری با کم آبی استان است که در آن نقش همه دستگاه‌های اجرایی برای رسیدن به این هدف مشخص شده است.

وی عنوان کرد: بخشی از مدیریت منابع آبی بر عهده مسئولان و دستگاه‌های اجرایی است اما همراهی مردم و کشاورزان در مصرف صحیح آب می‌تواند برای حفظ منابع موجود بسیار مؤثر باشد.

 

 

انتهای پیام/254/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: خراسان جنوبی خراسان جنوبی شرکت آب منطقه افزایش کسری آب زیرزمینی خشکسالی ها میلیون متر سال آبی سال گذشته منابع آبی منابع آب مصرف آب کم آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۸۷۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت همدلی بین شوراها برای رفع مشکلات مردم

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی گفت: همدلی و همراهی شوراها در کنار اختلاف نظرها، موجب امیدواری مردم و رفع مشکلات آن‌ها می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان جنوبی، سید محمدرضا طالبی امروز _نهم اردیبهشت_در مراسم روز شوراها در شهرستان خوسف با بیان اینکه موضوع مشورت و شورا از جایگاه بسیار ارزنده‌ای در اسلام برخوردار است، اظهار کرد: از آیات و روایات، قانون اساسی و فرمان امام راحل و نقشی که شوراها به خوبی در سطوح مختلف روستا، بخش، شهر و استان ایفا می‌کنند می‌توان به جایگاه این نهاد پی برد.

وی با بیان اینکه در قرآن سوره‌ای تحت عنوان شوری داریم، افزود: در آیه ۳۸ سوره شوری، مشورت و شورا را هم‌زمان در کنار دعوت بندگان به اسلام داریم و در ادامه آیه مشورت و شورا در کنار اقامه نماز و انفاق آمده است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی با ذکر این نکته که قانون اساسی ما برگرفته از آیات و روایات و شرع مقدس است، یادآور شد: اصل ۱۰۰ قانون اساسی بر این موضوع تأکید دارد که شوراها به منظور پیشبرد امورات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در روستا، بخش، شهر و استان شکل بگیرد تا مددکار مردم در پیگیری مشکلات باشند.

طالبی با اشاره به فرمان حضرت امام خمینی (ره) در نهم اردیبهشت سال ۱۳۵۸ مبنی بر تشکیل شوراها گفت: رهبر معظم انقلاب هم در راستای زنجیره دولت‌سازی، از شوراها نام می‌برند و شوراها را مکملی برای ساختن دولت اسلامی برای رفع مشکلات مردم و حاکمیت مردم بر سرنوشت خودشان معرفی می‌کنند.

وی با بیان اینکه ما انتخابات‌های زیادی از جمله ریاست جمهوری، خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای شهر و روستا را داریم، افزود: برخلاف تبلیغات مسموم دشمن که می‌خواهند نظام ما را در دنیا استبدادی قلمداد کنند، ما به‌طور میانگین هر سال یک انتخابات مهم داریم که نشان از مردم سالاری دینی در نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی به روحیه جهادی مسئولان در پاسخگویی به مردم اشاره کرد و گفت: مسئولان باید به‌صورت شبانه‌روزی پاسخگوی مردم باشند و محور عمل ما هم قانون باشد.

طالبی با بیان اینکه برخی قانون شکنان قانون را زیر پا می‌گذارند، افزود: قانون باید به نفع مردم تفسیر شود نه اینکه آن را زیر پا بگذاریم، بارها بر این موضوع در شورای اداری تأکید شده لذا مسئولان باید به آن اهتمام ویژه‌ای داشته باشند.

معاون استاندار خراسان جنوبی بر همراهی اعضای شوراهای اسلامی تأکید کرد و گفت: شوراها برای اینکه عملکرد بهتری داشته باشند و موجب امیدواری مردم شود باید همدل و همراه باشند، اختلاف نظرها طبیعی است اما نباید به بطن جامعه کشیده شود.

وی با بیان اینکه مسائل سیاسی و جناحی و یا حزبی نباید در امورات کاری شوراها و رفع مشکلات مردم تأثیر بگذارد، افزود: اعتبارات دولتی شوراها بسیار محدود است اما تهیه درآمد از هر طریقی درست نیست.

طالبی گریزی به انتخابات پیش رو در خراسان جنوبی زد و گفت: در مرحله اول انتخابات مجلس، اعضا به خوبی عمل کردند و ما تخلف خاصی را مشاهده نکردیم، در مرحله دوم هم همین انتظار است.

وی به چهار اصل مشارکت، سلامت، رقابت و امنیت انتخابات اشاره کرد و گفت: اظهار نظر بر له یا علیه هر کاندیدایی درست نیست و طبق ماده قانونی انتخابات، شوراهای اسلامی هم همانند سایر مسئولان نباید از کاندیدی طرفداری و یا دست به تخریب کاندیدی بزنند.

معاون استاندار خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم در ۲ سال گذشته گفت: اقدامات بزرگی در منطقه، استان و کشور انجام شده و وظیفه ما بررسی و حل مشکلات مردم است، در حوزه تصمیم‌گیری اجرایی در استان همیشه بر توزیع عدالت و نظارت بر آن تأکید شده است.

طالبی گفت: به شهرستان خوسف توجه خوبی شده اما در جاهایی که نارسایی و کمبود بیشتر است باید ویژه توجه کرد و با اولویت بندی، مسائل و مشکلات را رفع کرد.

کد خبر 748882

دیگر خبرها

  • ضرورت همدلی بین شوراها برای رفع مشکلات مردم
  • بیش از ۱۳ درصد مساحت شهرها، محدوده هدف بازآفرینی شهری است
  • برآورد اولیه خسارات ناشی از بارندگی‌های اخیر در خراسان جنوبی
  • آبراهه‌های چند صدساله خراسان‌شمالی تشنه برف و باران
  • گزارش مدیریت بحران از آخرین وضعیت سیل در خراسان‌جنوبی
  • آب شرب ۱۰۰ درصد روستا‌های مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی وصل شد
  • آب شرب ۱۰۰ درصد روستاهای مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی وصل شد
  • بیشترین خسارت سیل بهاری به راه‌ها | جزئیات خسارت از زبان سخنگوی مدیریت بحران
  • مشارکت مردمی در بهزیستی خراسان جنوبی ۱۱۶ درصد افزایش یافت
  • جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی