Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهشگران با انجام یک مطالعه میزان فلزات سنگین را در ماهی‌های دریای خزر اندازه‌گیری کردند و تاثیر چهار روش پخت (ماکروویو، گریل، سرخ‌کردن و کباب کردن) را در کاهش این آلاینده‌ها مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش ایسنا، فلزات سنگین مانند آرسنیک، سرب، جیوه، کادمیوم، آلومینیوم و نیکل از جمله آلاینده‌هایی هستند که در بدن موجودات زنده، تجزیه نمی‌شوند و در بافت‌های مختلف به تدریج انباشته شده و برای موجودات زنده مشکلاتی را به وجود می‌آورند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مواد به طور طبیعی در محیط‌های مختلف مانند دریاها وجود دارند، ولی رشد و توسعه شهرهای ساحلی، افزایش فعالیت‌های صنعتی، ورود پساب‌ها و ضایعات صنعتی کارخانه‌ها، آلودگی‌های نفتی، سموم دفع آفات، کودهای شیمیایی و ... باعث افزایش فلزات سنگین در دریاها شده است. این آلاینده‌ها می‌توانند در رسوبات و بدن موجودات دریایی انباشته شده و از طریق زنجیره غذایی وارد بدن انسان‌ها شوند.

دریای خزر نیز به دلیل افزایش فعالیت‌های صنعتی، تخلیه آب توازن کشتی‌ها، عدم کنترل ورود پساب‌های صنعتی، کشاورزی و شهری و پیشروی غیر اصولی خشکی در دریا، در معرض آلودگی شدید است و به دنبال آن ماهی‌های دریای خزر نیز با این آلودگی‌ها مواجه هستند.

با توجه به همین موضوع؛ پژوهشگران علوم و مهندسی صنایع غذایی با انجام یک مطالعه میزان فلزات سنگین را در سه گونه ماهی پرمصرف دریای خزر اندازه‌گیری کردند و همچنین تاثیر انواع روش پخت را بر باقی‌مانده فلزات سنگین در گوشت این ماهی‌ها مورد بررسی قرار دادند.

پژوهشگران برای انجام این مطالعه، از هر سه گونه ماهی سفید، کپور معمولی و کفال، سه عدد از بازار ماهی شهر ساری خریداری کرده و به آزمایشگاه منتقل کردند. نمونه‌های ماهی با چهار روش (ماکروویو، گریل کردن، کباب کردن و سرخ کردن) پخته شدند و سپس میزان هشت فلز سنگین سرب، کادمیوم، آرسنیک، روی، مس، نیکل، کروم و منگنز در بافت آن‌ها اندازه‌گیری شد. داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از روش‌های آماری مورد تحلیل قرار گرفت.

بررسی‌های این مطالعه حاکی از آن بود که در مجموع فرآیند پخت باعث کاهش کادمیم در ماهی سفید شده بود و کمترین میزان کادمیوم در ماهی سفید کباب شده مشاهده شد. همچنین در ماهی سفید کمترین میزان کروم نیز در روش پخت گریل و مایکروویو مشاهده شد. در ماهی سفید گریل کردن و مایکروویو باعث کاهش کروم شدند و بیشترین میزان نیکل در ماهی سفید در نوع کباب شده آن مشاهده شد و نمونه گریل شده کمترین میزان نیکل را داشت. همچنین مشاهده شد که در ماهی سفید فقط روش کباب کردن باعث کاهش معنی‌دار فلز مس شده است و دیگر روش‌ها تاثیری در کاهش این آلاینده نداشته است.

طبق ارزیابی‌های این تحقیق؛ در ماهی کفال همه روش‌های پخت باعث کاهش معنی‌دار عنصر مس شدند؛ اما در سرخ کردن کمترین میزان این عنصر مشاهده شد.

مشاهدات پژوهشگران نشان داد که مقدار "روی" در دو ماهی کفال و کپور نسبت به سایر عناصر به صورت چشم‌گیری بیشتر بود و فرآیند کباب کردن منجر به کاهش این عنصر شد. همچنین کباب کردن و گریل کردن باعث کاهش معنی‌دار منگنز شد. در ماهی کفال و کپور بیشترین کاهش فلزات سنگین مربوط به نمونه‌های سرخ‌شده بود.

در مجموع بررسی‌های این مطالعه نشان داد که از نظر وجود فلزات سنگین، ماهی سفید سالم‌ترین گونه و ماهی کپور ناسالم‌ترین ماهی از بین این سه گونه ماهی بودند. همچنین مشخص شد که در مقایسه بین روش‌های مختلف پخت، کباب کردن و پس از آن گریل کردن؛ باعث بیشترین کاهش در مجموع فلزات سنگین سه ماهی شده بود و در مقابل، مایکروویو در اکثر موارد باعث حفظ این آلاینده‌ها در ماهی شده بود.

در انجام این تحقیق جعفر میلانی، خالق کلکار، پریسا فلاح؛ پژوهشگران گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه، دی‌ماه سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «تأثیر روش پخت بر باقی مانده‌ی فلزات سنگین در گوشت تعدادی از گونه‌های ماهی دریای خزر» در فصل‌نامه پژوهش‌های صنایع غذایی منتشر شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ماهي درياي خزر فلزات سنگین دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری فلزات سنگین کمترین میزان ماهی سفید آلاینده ها گریل کردن باعث کاهش مشاهده شد دریای خزر کباب کردن روش پخت ماهی ها روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۹۹۸۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فاصله ازدواج و فرزندآوری کاهش یافت | پیرترین پدر و مادرها در اولین فرزندآوری کدام استان زندگی می‌کنند؟

‌به گزارش همشهری آنلاین، صابر جباری رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت با بیان اینکه ۵۰۰ مرکز آموزش هنگام ازدواج در سراسر کشور با خدمات رایگان فعال هستند، گفت: هم‌اکنون خدمات درمان ناباروری در همه مراکز دولتی کاملا رایگان ارائه می‌شود و در همه استان‌ها حداقل یک مرکز ناباروری سطح ۳ وجود دارد.

وی افزود: علاوه بر درمان، خدمات پیشگیری از ناباروری و اصلاح سبک زندگی هم در دستور کار قرار گرفته است.

جباری ادامه داد: هنوز درصد سزارین‌ها در کشور ما بالاست که برای سلامت مادر و جنین خطرات جدی به همراه دارد.

وی افزود: به روایت آمار، خطر ابتلا به آسم و بیماری‌های تنفسی در کودکان سزارینی نسبت به کودکان متولدشده با زایمان طبیعی بیشتر است.

جباری گفت: تجهیز خوابگاه‌های متأهلی دانشجویی و افزایش وام ودیعه دانشجویی و کاهش نوبت شب‌کاری کادر درمان از جمله اقدامات وزارت بهداشت در راستای حمایت از قانون جوانی جمعیت است.

وی به اجرای منشور کرامت مادری اشاره کرد و افزود: فاصله سن ازدواج و فرزندآوری از ۴ سال به ۳ سال کاهش یافته و توصیه ما به زوجین این است که تا 2 سال ابتدای ازدواج به فرزندآوری اقدام کنند.

پیرترین استان کشور معرفی شد | فاصله ازدواج تا فرزندآوری در ایران چند سال است؟ میانگین سن پدرها و مادرها در اولین فرزندآوری

آمارهای سازمان ثبت احوال نیز نشان می‌دهد در اولین فرزندآوری در کل کشور در سال ۱۴۰۲ میانگین سن پدر ۳۲.۱ سال و میانگین سن مادر ۲۷.۳ بوده است.

بر اساس گزارش این سازمان، در سال مذکور میانگین سن پدر در نقاط شهری برابر با ۳۲.۷ سال و نقاط روستایی برابر با ۲۹.۹ سال بوده است.

همچنین، بین استان‌ها بیشترین میانگین سن پدر در اولین فرزندآوری مربوط به تهران با رقم ۳۴.۵ سال و کمترین آن مربوط به سیستان و بلوچستان با ۲۷.۱ سال است.

در این خصوص مقدار شاخص در نقاط شهری ۲۸.۱ سال و در نقاط روستایی ۲۴/۴ سال است.

بیشترین میانگین سنی مادران در اولین فرزندآوری بین استان‌ها مربوط به تهران با ۳۰.۸ سال و کمترین آن مربوط به سیستان و بلوچستان با ۲۲.۷ سال است.

کد خبر 847135 منبع: مهر برچسب‌ها خبر مهم جامعه ازدواج - طلاق فرزندآوری خانواده جمعیت

دیگر خبرها

  • بیشترین و کمترین سرقت‌ها در کدام شهرهای استان کرمان رخ می‌دهد؟
  • کاهش قیمت طلا در بازار جهانی فلزات گران بها
  • شوک شدید به بازار طلا / زیان سکه‌بازان سنگین شد
  • آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز شنبه ۸ اردیبهشت / ترافیک در کدام محورها سنگین است؟
  • انجام بیش از ۳۰۰ هزار آزمایش کلرسنجی توسط شرکت آبفای یزد
  • کدام نواحی ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟
  • کدام مناطق پایتخت در جدول تصادفات صدرنشین هستند؟
  • فاصله ازدواج و فرزندآوری کاهش یافت | پیرترین پدر و مادرها در اولین فرزندآوری کدام استان زندگی می‌کنند؟
  • کدام کارکنان تسلا اخراج شدند؟
  • بایدن یا ترامپ؟ / کدام نقاط ابهام، سرنوشت کاخ سفید را غیرقابل پیس‌بینی کرده؟