Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@04:41:16 GMT

هدف از ارائه اسناد جدید در مذاکرات وین چه بود؟

تاریخ انتشار: ۷ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۰۷۹۹۲

هدف از ارائه اسناد جدید در مذاکرات وین چه بود؟

دور هشتم از مذاکرات لغو تحریم‌ها دیروز دوشنبه ۶ دی (۲۷ دسامبر) در هتل کوبورگ وین ازسرگرفته شد؛ مذاکراتی که دومین دور آن در دولت دکتر رئیسی به شمار می‌رود. دور هفتم نیز پیشتر ۸ آذر ماه کلید خورده و ۲۶ همان ماه پایان یافته‌بود که سه سند ابتکاری ایران در جریان آن نشست مطرح شد.

مهمترین اتفاق در دور هشتم مذاکرات که البته تا حدی غیرقابل پیش‌بینی نیز بود به گذر ایران از سند خردادماه ارتباط می‌یافت؛ سندی که نتیجه ۶ دور مذاکره در دولت روحانی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دور هشتم و سندی که کنار گذاشته‌ شد
مهمترین اتفاق در دور هشتم مذاکرات که البته تا حدی غیرقابل پیش‌بینی نیز بود به گذر ایران از سند خردادماه ارتباط می‌یافت؛ سندی که نتیجه ۶ دور مذاکره در دولت روحانی بود و دیپلمات‌های دولت دوازدهم در جریان مذاکراتی که از میانه فروردین تا ۳۰ خرداد برگزار شد به آن دست یافتند.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه کشور همزمان با روز نخست مذاکرات در حاشیه پنجمین کنفرانس تاریخ روابط خارجی ایران در مرکز مطالعات وزارت خارجه به خبرنگاران گفت: «امروز سند مشترک و قابل‌قبولی روی میز مذاکره‌کنندگان داریم که آن‌ها را از اسناد یکم و پانزدهم دسامبر می‌خوانیم؛ هم در موضوع هسته‌ای و هم تحریم‌ها. یعنی دیگر سند ژوئن ۲۰۲۱( خرداد۱۴۰۰)  را کنار گذاشتیم.»

در ارتباط با اینکه چرا تیم مذاکرات دولت سیزدهم دست رد بر سینه پیش‌نویس دولت قبلی زد، باید به گزارش «کاظم غریب‌آبادی» که در دولت روحانی نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان‌های بین‌المللی در وین و همچنین نماینده دائم ایران در آژانس بین‌المللی انرژی بود، اشاره کرد.

پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم غریب‌آبادی در مصاحبه‌ای از جزییاتی پرده برداشت که مشخص شد تا پایان دور ششم مذاکرات در خرداد اما اختلافات زیادی بین ایران و طرف غربی باقی مانده‌ بود. او گفت که آمریکا حاضر به پذیرش لغو تحریم بیش از ۵۰۰ شخص حقیقی و حقوقی و لغو دستور اجرایی دولت ترامپ درباره تحریم تسلیحاتی ایران نشده‌ است.

همچنین غریب‌آبادی که اکنون در جایگاه دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایفای نقش می‌کند، در این مصاحبه تاکید کرد که آمریکایی‌ها قصد دارند کل تفاهم را به پذیرش بندی در خصوص انجام گفت‌وگوهای آتی در مورد مسائل منطقه‌ای گره بزنند، این در حالی است که یکی از خطوط قرمز جمهوری اسلامی در مذاکرات مرتبط با برجام آن است که هیچ موضوعی خارج از برجام به مذاکرات پیوند نخورد به ویژه مسائل موشکی، منطقه ای و حقوق بشری.

در نتیجه باوجود اینکه غربی‌ها بر پیشرفت ۷۰ تا ۸۰ درصدی مذاکرات در دولت روحانی تاکید می‌کردند اما دولت سیزدهم اختلافات را بیش از میزان اعلام شده آنها می‌داند به ویژه اینکه برخی از مسائل مهم همچون ضمانت و راستی‌آزمایی در سند خرداد نادیده گرفته شده‌ بود.

باوجود اینکه غربی‌ها بر پیشرفت ۷۰ تا ۸۰ درصدی مذاکرات در دولت روحانی تاکید می‌کردند اما دولت سیزدهم اختلافات را بیش از میزان اعلام شده آنها می‌داند به ویژه اینکه برخی از مسائل مهم همچون ضمانت و راستی‌آزمایی در سند خرداد نادیده گرفته شده‌ بود.تضمین و راستی‌آزمایی؛ دوگانه‌ای غیرقابل چشم‌پوشی
تجربه تلخ برجام برای ایران و خروج یکجانبه ترامپ از توافقی که امضای رئیس قبلی کاخ سفید نیز پای آن بود، باعث شده که تیم دیپلماتیک کنونی همواره بر اصول مهمی همچون ضمانت و تعهد متقابل پافشاری کند.

به گفته روز دوشنبه امیرعبداللهیان، «بحث تضمین و راستی‌آزمایی از جمله موضوعات گفت‌وگوها خواهند بود». «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی وزارت خارجه همزمان با دور هشتم مذاکرات از سه کشور اروپایی به دلیل آنچه وی «بی‌عملی» خوانده انتقاد کرد و گفت: «فکر می‌کنم سه کشور اروپایی خوب می‌دانند که انتظار از آنها این است که به این بی‌عملی پایان دهند و برنامه جدی خودشان را برای چگونگی بازگشت به تعهداتشان ذیل برجام ارائه کنند.»

روی سخن خطیب‌زاده به چندین سازوکار بی‌سرانجام تروئیکای اروپا و نیز باقی ماندن حمایت‌های سران بروکسل از برجام تنها در سطح سیاسی (نه اقدامات ملموس و عینی برای دور زدن تحریم‌ها) است.

مهرماه ۱۳۹۷ یعنی حدود پنج ماه پس از خروج ترامپ از برجام، اتحادیه اروپا از «سازوکار ویژه» برای دور زدن تحریم‌ها رونمایی کرد اما این سازوکار وارد فاز اجرایی نشد. پس از ناتوانی اروپا در اجرایی کردن سازوکار مذکور،  چند مکانیسم دیگر از جمله «اس پی وی» و «اینستکس» از سوی تروئیکا مطرح ولی هیچ کدام از جانب سه عضو اروپایی برجام عملی نشد.

با پیروزی دکتر رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران، طرف غربی به این نکته پی برد که بی‌تردید دولت جدید موضوع ضمانت را بسیار جدی خواهد گرفت.

در همین زمینه قبل از برگزاری مذاکرات دور هفتم، روزنامه «نیویورک تایمز» به نقل از منابع آگاه گزارش کرد که ایران در مذاکرات وین خواستار تعهد کتبی آمریکا برای تضمین عدم خروج مجدد این کشور از برجام شده است. به گزارش این روزنامه آمریکایی، ایرانی‌ها خواستار تعهد کتبی مبنی بر این شده‌اند که هیچ دولت آینده‌ای در آمریکا نتواند همانند «دونالد ترامپ» از توافق هسته ای خارج شود.

تصمیم دولت جدید ایران برای کسب ضمانت وقتی جدی‌تر می‌شود که برخی سناتورهای جمهوریخواه در کنگره تهدید کردند که منتظر یک دولت جمهوری‌خواه هستند تا به قول خود برجام را پاره کنند.تصمیم دولت جدید ایران برای کسب ضمانت، وقتی جدی‌تر می‌شود که برخی سناتورهای جمهوریخواه در کنگره گفتند که منتظر یک دولت جمهوری‌خواه هستند تا به قول خود برجام را پاره کنند.

چندی پیش همزمان با دور هفتم مذاکرات، «تام کاتن» سناتور جمهوری‌خواه به عنوان یکی از منتقدان اصلی برجام با انتشار توییتی تهدید کرد: «زمانی که جمهوری‌خواهان دوباره قدرت را در آمریکا به دست بگیرند این توافقنامه را پاره خواهند کرد.»

نقایص سند قبلی
در مجموع انتظار می‌رود که نقایص سند قبل که دلیل انکار آن از سوی دولت سیزدهم شد، در توافق احتمالی آینده تکرار نشود؛ نواقصی همچون تعهدات شفاف ایران در برابر تعهدات مبهم طرف مقابل، جای خالی ضمانت اجرایی حقوقی و قانونی اعضای غربی توافق، نبود مرجعی برای راستی‌آزمایی انجام تعهدات طرف‌های مقابل (برخلاف ایران که از سوی آژانس مورد شدیدترین و دقیق‌ترین راستی‌آزمایی‌ها قرار می‌گیرد). بی‌تردید در صورت رفع نقایص و دستیابی به چنین توافقی، می‎‌توان آن را توافقی «برد- برد» نه «یکطرفه» دانست.

برچسب‌ها برجام وین حسین امیر عبد اللهیان سیدابراهیم رییسی رییس جمهوری دولت سیزدهم

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برجام وین برجام وین دولت سیزدهم راستی آزمایی دولت روحانی دولت سیزدهم سند خرداد تحریم ها دور هشتم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۷۹۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکنش ایران به ادعای مجدد کویت درباره میدان آرش

آفتاب‌‌نیوز :

کنعانی ضمن تاکید بر حق جمهوری اسلامی ایران در این میدان مشترک بر اساس حقوق تاریخی و سوابق مذاکرات فیمابین اضافه کرد: همانند قبل از طرف کویتی برای دستیابی به توافقی پایدار که مبتنی بر همکاری‌های دوستانه و منافع مشترک باشد، دعوت به عمل می‌آوریم.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: صدور بیانیه‌های تکراری و طرح ادعای یک‌جانبه، از منظر حقوقی هیچ حقی برای دولت کویت ایجاد نخواهد کرد و به مقامات این کشور توصیه می‌کنیم از تکرار توسل به روش‌های بیحاصل سیاسی و رسانه‌ای در ارتباط با موضوع حقوقی و فنی میدان مشترک آرش خودداری کنند.

کنعانی تاکید نمود: جمهوری اسلامی ایران همواره با اعتقاد به اصل حسن نیت، تعاملات منطقه‌ای را رصد نموده و از دولت‌های ثالث می‌خواهد در مسیر تحقق عینی اصل حسن نیت و ارتقاء روابط و همکاری‌ها گام بردارند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • مهلت یک هفته‌ای اسرائیل برای تصمیم‌گیری درباره توافق آتش‌بس
  • آیا در سفر گروسی موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • وال استریت ژورنال: اسرائیل برای تصمیم‌گیری درباره توافق آتش‌بس یک هفته مهلت داده است
  • شبکه ملی تنظیم‌گری ایران رونمایی شد
  • انتقاد از زیاده خواهی برخی طرف های مقابل در مذاکرات | جزئیات گفت‌وگوی امیرعبداللهیان با بورل پیش از سفر گروسی
  • ظریف: یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود / اعراب منطقه و اسرائیل به همین دلیل با برجام مخالف بودند؛ نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند / خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد / در کاسپین این اشتبا
  • واکنش ایران به ادعای مجدد کویت درباره میدان آرش
  • مذاکرات دوجانبه صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان در آلماتی
  • بررسی توسعه روابط ایران و تانزانیا در حوزه ارتباطات و فناوری
  • آخرین تحولات و جزئیات مذاکرات قاهره از زبان منبع فلسطینی