Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: بین طرف‌های غربی تقسیم کار صورت گرفته است یعنی فرانسه روی مسائل هسته‌ای سختگیری بیشتری دارد و طرف آمریکایی در زمینه تحریم.

 به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سید مصطفی خوش‌چشم با اشاره به دور جدید مذاکرات وین اظهار داشت: با توجه به اینکه اغلب موارد مورد نظر ایران و تغییرات مورد نظر در پیش‌نویس دور هفتم منظور شده و فقط نکات کوچکی از آن باقی مانده که باید در روز‌های آینده مورد بحث قرار بگیرد، به نظر می‌رسد اگر فرانسه همچنان به مانع‌تراشی‌های خود به عنوان پلیس بد ادامه ندهد، پیش‌نویس تکمیل خواهد شد و با اختلاف چند روز، مذاکرات محتوایی شروع خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: در این بخش شاهد چانه‌زنی و تقابل مذاکره‌کنندگان ایران، چین و روسیه با طرف مقابل یعنی طرف‌های اروپایی و آمریکایی خواهیم بود و قطعاً آمریکایی‌ها در جریان مذاکرات محتوایی خواسته‌های حداکثری خودشان را بیش از پیش مطرح خواهند کرد.

وی با بیان اینکه به نظر می‌رسد که در بحث‌های مربوط به هسته‌ای و تحریمی، بین طرف‌های غربی تقسیم کار صورت گرفته است، گفت: طرف‌های غربی به ویژه فرانسه روی مسائل هسته‌ای سختگیری بیشتری دارند و طرف آمریکایی در زمینه تحریم سختگیری می‌کند.

خوش‌چشم تصریح کرد: آنچه که مشخص است، طرف ایرانی ابزار‌های فشار زیادی بر طرف غربی دارد و همچنان می‌تواند از این ابزار بیش از پیش استفاده کند تا طرف اروپایی و آمریکایی را مجاب به همکاری در مذاکرات کند.

وی با تاکید بر اینکه طرف غربی تا به حال با مقصرسازی، بازی تبلیغاتی، بازی پلیس بد و خوب و مانع‌تراشی‌های مستقیم فرانسه و دو کشور اروپایی، سعی کرده است که بر روی ایران فشار وارد کند، اضافه کرد: این فشارها، روانی، مجازی و تبلیغاتی است؛ اما آنچه که ایران در اختیار دارد، ابزار‌های فشار واقعی است که به حوزه‌های هسته‌ای محدود نیست. ایران می‌تواند در حوزه‌های موشکی و منطقه‌ای هم اهرم‌های فشار را فعال‌تر کرده و طرف آمریکایی را به اجرای تعهداتش و رفع تحریم‌ها چه برجامی و چه پسابرجامی وادارد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به نقش رژیم صهیونیستی در روند مذاکرات، گفت: این رژیم از ابتدای مذاکرات و قبل از آن، نقش پلیس بد و تهدیدکننده را داشت. طرف آمریکایی در طول دو سه سال اخیر در پروژه و استراتژی مهار که با استفاده از سیاست چماق و هویج با ایران طرف می‌شد، در حوزه تهدید نظامی ضعیف شد و اعتبار تهدید نظامی خود را از دست داد. در ادامه رژیم صهیونیستی با تهدیدات نظامی و تبلیغات کلامی بیشتر تلاش کرد به این تهدیدات نظامی، اعتباربخشی کند.

وی ادامه داد: با شروع مذاکرات در هفته اول و غافلگیر شدن طرف غربی در خصوص ابتکار عمل ایران و با افراط رژیم صهیونیستی در انجام تهدیدات نظامی، این رژیم نتوانست نقش خود را به صورت متقاعدکننده انجام دهد و این مهره پلیس بد به واسطه زیاده روی سوخت و از معادله خارج شد؛ بنابراین این نقش به سه کشور اروپایی داده شد تا به نوبت، انگلستان، آلمان و بیش از بقیه فرانسه در زمان کنونی، به این نقش بپردازند.

خوش‌چشم اضافه کرد: حالا سعی شده است که با نزدیک شدن به مذاکرات محتوایی، بار دیگر از رژیم صهیونیستی به عنوان نقش مکمل پلیس بد و برای اعتباربخشی به تهدیدات نظامی به منظور فشار بر ایران برای امتیازدهی در مذاکرات استفاده شود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پایان گفت: با رزمایش اخیر نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی، ایران این پالس را فرستاد که تهدیدات رژیم صهیونیستی به هیچ عنوان معتبر نیست و تاثیری در مذاکرات وین نخواهد داشت و در حقیقت ایران با استفاده از ابزار‌های موشکی و منطقه‌ای، می‌تواند روند را معکوس کرده و طرف غربی را وادار به امتیازدهی کند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: رزمایش پیامبر اعظم رزمایش پیامبر اعظم 17 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کارشناس مسائل بین الملل رژیم صهیونیستی تهدیدات نظامی طرف آمریکایی طرف غربی هسته ای خوش چشم پلیس بد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۰۸۷۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاسخ به بازدارندگی ایران با بازنویسی سناریوی ناکام «تحریم»

وقتی دولتمردان آمریکایی تهیه لایحه تشدید تحریم‌های نفتی ایران را در کنار تحریم بیش از ۱۲ نهاد، فرد و کشتی را با ادعای نقش آفرینی در تسهیل و تامین مالی برنامه تولید پرنده‌های بی‌سرنشین ایران در دستور کار قرار دادند، معلوم شد که واشنگتن برای فروکاستن از بهانه جویی‌های تل آویو در پی شکست تمام عیار نظامی در مقابل ایران، باز هم دست به دامن سیاستی شده که به اعتراف محافل و رسانه‌های آمریکایی راهی جز شکست نمی‌توان برای آن متصور بود.

به گزارش ایرنا، این انگاره ساده اندیشانه که تحریم‌های بیشتر و به صفر رساندن صادرات نفتی، روند توسعه و پیشرفت اقتصادی و میدانی ایران را متوقف می‌کند، همان نگاهی است که به اعتقاد ناظران، هم ایالات متحده و هم متحدانشان را در معرض مشکلات و محدودیت‌های خودخواسته قرار می‌دهد. چه «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا که همین حالا هم در حلقه‌ای از بحران‌های فرسایشی سیاست خارجی گرفتار شده و پرونده‌های ناتمامی همچون جنگ اوکراین و اقدامات نظامی تل آویو در روند جنگ غزه را پیش روی خود می‌بیند، این امکان را ندارد که با تشدید تحریم‌های نفتی ایران در ماه‌های سرنوشت ساز نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری از یک سو رفتاری معنادار در ضدیت با چین از خود نشان دهد و از سوی دیگر تاثیر فاحشی بر قیمت انرژی و در نتیجه فراهم کردن زمینه نارضایتی‌های داخلی در آمریکا بر جای بگذارد.

این خلاصه تحلیلی است که رسانه‌های غربی از «رویترز» گرفته تا «بلومبرگ» در روز‌های اخیر و در اشاره به تحریم‌های جدید کاخ سفید مورد توجه قرار داده اند. تا جایی که «بلومبرگ» حتی از احتمال معافیت‌های اعمالی آمریکا برای ادامه صادرات نفت ایران هم خبر داده است؛ امری که به این معناست نگاه خوش‌بینانه آمریکا مبنی بر نتیجه بخشی نظام سختگیرانه تحریم‌ها برای تهران رنگ باخته و فاکتور کردن تحریم‌های جدید تنها راهی برای مخمصه از فشار رهبران اسرائیلی از دوش دولتمردان واشنگتن است.

شکست معنادار

پیگیری سناریوی تحریم‌ها علیه ایران پس از آن صورت گرفت که نخستین مقابله مستقیم ایران با رژیم اشغالگر فلسطین که به اعتراف بسیاری از ناظران بین‌المللی از حیث تنوع و تعدد تسلیحات پیشرفته نظامی بکار گرفته شده بی‌سابقه توصیف شد، سیستم دفاعی اسرائیل را به چالش کشید و شکست معناداری را برای این رژیم در زمین جنگ نظامی با ایران به دنبال داشت. هر چند اسرائیل چند روز بعد با ارسال سه ریزپرنده بی خطر به یکی از پایگاه‌های نظامی اصفهان کوشید به حمله ایران پاسخ دهد، اما به رغم تلاش محافل رسانه‌ای و امنیتی غرب برای بزرگنمایی این عملیات، حتی در درستی انتساب آن به اسرائیل در ساحت رسمی اخبار هم تردید‌هایی جدی وجود داشت.

این اقدام در سطحی پایین‌تر از یک حمله قابل ارزیابی بود و تنها می‌توانست نشان از آمادگی سامانه‌های پدافندی ایران داشته باشد و خط و نشان ادعایی رهبران اسرائیلی در روند رویارویی مستقیم با ایران را در حد خرابکاری‌های مسبوق به سابقه به نمایش بگذارد. این چنین بود که نخستین حمله مستقیم ایران به اراضی اشغالی که در برابر دوربین‌های پخش زنده و با شلیک صد‌ها پهپاد و موشک بالستیک و کروز به انجام رسیده بود، پاسخی بیش از گسیل شبانه چند ریزپرنده به یکی از پایگاه‌های نظامی ایران نیافت.

توصیف این حمله و پاسخ به آن را حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در مصاحبه با شبکه آمریکایی «شبکه ان بی سی» به درستی مورد توجه قرار داد و کوادکوپتر‌های به پرواز درآمده بر فراز آسمان اصفهان را اسباب‌بازی کودکانه‌ای خواند که هیمنه پوشالی رژیم صهیونیستی را با فروپاشی رو به رو کرده است.

پاسخ کودکانه تل آویو به حمله غافلگیرانه ایران، تایید کننده این نظریه بود که دست بالای ایران در «میدان» می‌تواند تل آویو را بازنده قطعی هر جدال احتمالی نماید. از این رو وقتی شبکه آمریکایی «ای. بی. سی نیوز» به نقل از یک مقام آمریکایی مدعی شد که موشک‌های اسرائیلی به مرکزی در ایران اصابت کرده‌اند، این خبر را هیچ رسانه معتبری تایید نکرد و حتی «ایتامار بن گویر»، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی هم صرفا ترجیح داد با گفتن اینکه «ایرانی‌ها بعد از این اقدام، ما را مسخره می‌کنند»، به اتفاقات اخیر واکنش نشان دهد.

تحمیل خواست‌ها و خط قرمز‌ها

در پی آنچه که ایران در رویارویی مستقیم با اسرائیل به منصه ظهور رساند، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه چند روز بعد از تریبون مجمع عمومی در نیویورک هم پیشنهاداتی را مطرح کرد که محصول تفسیر تلاش‌های ناکام دیپلماتیک کشور‌ها برای پایان بخشیدن به اقدامات خونین رژیم صهیونستی علیه مردم بی دفاع غزه بود؛ اقداماتی که با حمله موشکی این رژیم به ساختمان سفارت ایران در دمشق نیز نشان داد تل آویو حتی از نقض صریح اصل بنیادین مصونیت افراد و اماکن دیپلماتیک دیگر کشور‌ها هم ابایی ندارد.

این چنین بود که وزیر امور خارجه در پی حمله نظامی ۱۳ آوریل ایران در سرزمین‌های اشغالی که در استیفای حق دفاع مشروع ایران تحت حقوق بین‌الملل صورت گرفت و تنها براهداف نظامی این رژیم تمرکز داشت. پیشنهادات ۶ گانه‌ای را برای پیش نویش قطعنامه مطروحه در نشست شورای امنیت مطرح کرد که مفادی همچون برقراری آتش‌بس فوری و دائم در تمام مناطق غزه و تبادل انسانی اسرا را مورد توجه قرار می‌داد.

همه این تلاش‌ها در حالی متاثر از سعی ناکام تل آویو برای تسری بحران غزه به محیط پیرامونی ایران روی داد که به نظر می‌رسد همان قدر که نفوذ منطقه‌ای ایران می‌تواند به یکی از مجموعه فاکتور‌های موثر در پیشبرد خواسته‌های جبهه مقاومت و پذیرش خواست‌ها و خط قرمز‌های ایران در این زمینه شود، رایزنی‌های دیپلماتیک نیز از مسیر مستقیم و غیر مستقیم بر افزایش این نفوذ تاثیر خود را خواهد گذاشت.

دیگر خبرها

  • پاسخ به بازدارندگی ایران با بازنویسی سناریوی ناکام «تحریم»
  • توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • تهدید به بازنگری در دکترین هسته‌ای؛ آیا امیدی برای توافق باقی مانده؟
  • توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند/ جانفشانی سپاه نبود تروریسم داعش امنیت جهان را تهدید می‌کرد/ رویکرد دوگانه پارلمان اروپا نسبت به حمله به کنسولگری ایران مایه تأسف است
  • توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند/ رویکرد دوگانه پارلمان اروپا نسبت به حمله به کنسولگری ایران مایه تأسف است/ جانفشانی سپاه نبود تروریسم داعش امنیت جهان را تهدید می‌کرد
  • جنبش «همبستگی با غزه» گوش مدعیان دموکراسی را کر کرده است
  • کنعانی: توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند
  • جهاد اسلامی: نسخه آمریکایی آتش‌بس غزه بدتر و گمراه‌کننده‌تر است
  • بیداری دانشجویی؛ رسوایی آمریکایی
  • رایزنی سئول و واشنگتن درباره تقسیم هزینه‌های حضور سربازان آمریکایی