Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس سابق انجمن جمعیت‌شناسی ایران گفت: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت بر اساس تحلیل روندهای گذشته حمایت از زنان و مادران، تأمین اشتغال برای جوانان، تسهیل ازدواج وتأمین مسکن که از عوامل مؤثر در کاهش میزان باروری هستند را هدف قرار داده است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم به نقل از دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، تدابیر  پیش‌بینی شده در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به عنوان مهمترین نیازهای جاری، نقشه راه کشور یا به عبارت روشن‌تر سیاستها و اقدام‌های اساسیِ بلندمدت کشور را روشن کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در یکی از تدابیر سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به بنیادین‌ترین کانون اجتماعی جامعه یعنی خانواده و ازدواج پایدار و فرزندآوری پرداخته است. این تدبیر تاکید دارد که تبیین و نهادینه‌سازی سبک زندگی اسلامی‌ ‌ایرانی و استوارسازی بنیان خانواده با آسان‌سازی ازدواج پایدار و فرزندآوری و تأمین مسکن و اشتغال برای زوج‌های جوان امکان‌پذیر و قابل ضمانت است.

دکتر محمدجلال عباسی استاد جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران به تبیین تحولات باروری، فرزندآوری و الزامات آن در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخت و گفت: سطح باروری در ایران در سال‌های 1390 تا 1395 روند افزایشی یافت و با اندک افزایشی به سطح جانشینی نزدیک شد. افزایش باروری در این دوره زمانی ناشی از شرایط مقطعی و جبران تأخیر باروری بود به همین دلیل انتظار می‌رفت سطح باروری در سال‌های بعد از آن، روند کاهشی پیدا کند. شواهد حاکی است از سال 1395 در اثر شرایط نامساعد اقتصادی و کرونایی میزان باروری کاهش یافت و در سال 1399 به حدود 1.7 فرزند رسید.

وی ادامه داد: افزایش سطح باروری به حد جانشینی و یا پیشگیری از کاهشِ بیشترِ باروری، مستلزم ایجاد شرایط تسهیل‌گر ازدواج و فرزندآوری و نهادینه شدن خدمات فرزندآوری است. الگوی سنی باروری در سال‌های اخیر از الگوی زودرس فرزندآوری به سمت الگوی دیررس فرزندآوری در حال تغییر بوده است. با این حال، الگوی زودرس باروری در نقاط روستایی در همین مدت مشابه موجب افزایش باروری در این مناطق شد. البته این الگو تغییر خواهد کرد. با توجه به درصد کم جمعیت نقاط روستایی در کشور، تأثیر سطح باروری زنان روستایی بر باروری کل کشور، اندک خواهد بود.

عباسی گفت: بررسی سطح باروری بر مبنای تحصیلات، مبین نقش تحصیلات در کاهش باروری بوده است. با توجه به افزایش سطح تحصیلات و مقدار کم باروری افراد تحصیل‌کرده، درک شرایط فرزندآوری زنان تحصیل‌کرده و عرضه تسهیلات لازم برای ازدواج و فرزندآوری آنان، در آیندۀ باروری مؤثر خواهد بود. با توجه به احتمال افزایش تجرد قطعی و افزایش زنان بدون فرزند به ویژه برای زنان تحصیل‌کرده، باروری ممکن است به سطح پایین‌تری کاهش یابد. بنابراین روند جدید باروری با الزامات سیاستی ویژه‌ای روبه‌رو خواهد بود که توجه به آنها ضروری است.

رئیس سابق انجمن جمعیت‌شناسی ایران با طرح این پرسش که دستیابی به باروری بیشتر از سطح جانشینی، چگونه امکان‌پذیر است، پاسخ داد: ازدواج، تأثیر زیادی در تداوم باروری در سطح جانشینی و بیشتر از آن دارد. امنیت اقتصادی برای جوانان، تسهیلات مسکن و افزایش اشتغال زنان، ازدواج و فرزندآوری را تسهیل می‌کند. اعمال سیاست‌های دوستدار خانواده و حمایت از مادران برای ترکیب کار و امور خانواده، مشوق فرزندآوری است.

وی ادامه داد: فرهنگ‌سازی، ارائه پیام‌های مثبت و منطقی برای ارزش فرزند، لغو تبلیغ برای تعداد خاص فرزند و تشویق خانواده‌ها به هر تعداد فرزندی که می‌خواهند داشته باشند نیز از راهکارهای دیگر هستند. تداوم، انعطاف‌پذیری و سخاوتمندی در حمایت از فرزندآوری، رمز موفقیت برنامه‌های تشویقی است. سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز بر اساس تحلیل روندهای یاد شده، حمایت از زنان و مادران، تأمین اشتغال برای جوانان، تسهیل ازدواج و تأمین مسکن را که از عوامل مؤثر در کاهش میزان باروری است را هدف قرار داده است.

انتهای پیام

منبع: تسنیم

کلیدواژه: سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تأمین مسکن سطح باروری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۱۸۹۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد

محمد کریم خورشیدوند اظهار کرد: کنترل جمعیت از گزاره‌های جوامع بشری است و مکاتب مختلفی در این حوزه نظریه داده‌اند، به‌عنوان مثال در قوانین حمورابی داریم که افزایش جمعیت را نشان‌دهنده ترقی فرد و جامعه دانسته است و از طرفی در یونان باستان اندیشمندانی مانند ارسطو و افلاطون موازنه و توازن جمعیت را نشان‌دهنده ترقی جامعه می‌دانستند.

وی ادامه داد: در سال ۱۷۹۸ میلادی یک کشیش و اقتصاددان انگلیسی به اسم رابرت مالتوس، کتابی با عنوان اصل جمعیت داشت که در آن یک نظریه داد و شعارش این بود که افزایش جمعیت راه حلی برای پیشرفت نیست، استدلالش این بود که رشد جمعیت بالقوه به‌صورت تصاعدی است و رشد مواد غذایی و منابع به‌صورت خطی است و پیش‌بینی این بود در ۲۰۰ سال آینده، رشد جمعیت جهان حدود ۲۵۶ برابر خواهد شد و تولید غذا فقط ۹ برابر و سال‌های قحطی در پیش رو است و خیلی از انسان‌ها براثر گرسنگی و قحطی می‌میرند. طبیعی است خیلی‌ها ترجیح می‌دادند فرزندان‌شان از گرسنگی نمیرند، به همین دلیل، کاهش جمعیت و جلوگیری از رشد جمعیت را به‌عنوان یک سیاست لحاظ کردند.

او گفت: این نظریه هیچ‌گاه شکل نگرفت، نه‌تن‌ها در هیچ نقطه‌ای از جهان این اتفاق رخ نداد، بلکه این نظریه برای حیوانات نیز صدق پیدا نکرد و نه‌تن‌ها پیش‌بینی انجام‌شده درباره سال‌های قحطی اتفاق نیفتاد، بلکه تولید به‌قدری زیاد شد که حتی در سال‌هایی، مردم گندم‌های اضافه را می‌سوزاندند.

خورشیدوند بیان کرد: امروزه می‌بینیم یکی از مشکلات و چالش‌های جدی جوامع توسعه‌یافته، کاهش جمعیت جوان و پیری جمعیت است که در نتیجه موجب شده است، نشاط اقتصادی و اجتماعی آنها کاهش یابد. رونق اقتصادی به نیروی جوان وابسته است و زمانی که جوامع پیر شوند دولت‌ها و صاحبان سرمایه احساس خطر می‌کنند.

او اظهار کرد: جوان، مایه پویایی و سرزندگی جامعه می‌شود و بیشتر جهش‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از دل نیرو‌های جوان جوشش پیدا می‌کند. اصولاً فلسفه ازدواج و تشکیل خانواده برای ازدیاد و بقای نسل بشری است و مطابق فلسفه آفرینش بر ازدواج تأکید شده است.

وی ادامه داد: ازدواج موجب پیوند بین نسل‌ها و تداوم نسل بشر می‌شود؛ ولی اگر سیاست‌های یک دولت بر این اصل باشد که موالید کم شود در بلندمدت جامعه با انقطاع نسل بشر مواجه می‌شود، معضلی که امروزه ما در کشور‌های غربی شاهدیم و بحران پیری جمعیت دارند.

مدیرکل امور اجتماعی استانداری لرستان افزود: اجرای سیاست‌های کنترل جمعیت در کشور ما نیز پیامد‌های ناگواری داشته و آسیب‌های جدی از جنبه‌های گوناگون جسمی، روحی و روانی و اخلاقی و اجتماعی بر جامعه گذاشته است.

وی بیان کرد: اگر بخواهیم به نظام مسائل در حوزه اجتماعی اشاره کنیم، شاید ابربحران ما در این حوزه، موضوع سالخوردگی جمعیت باشد. اگر در ۲۰ سال آینده همین سیاست ادامه یابد، باعث می‌شود کمبود نیروی کار، بحران امنیت، کاهش تولید علم، خلاقیت و پیشرفت را داشته باشیم و همه اینها تبعاتی است که از کاهش جمعیت، ازدواج و بحث فرزندآوری نشأت می‌گیرد.

خورشیدوند گفت: منحنی رو به سقوط ازدواج و فرزندآوری، چالش‌های زیادی دارد. باید روی ذهنیت نسل جوان درباره پایین آمدن سن ازدواج و فرزندآوری به‌صورت جدی کار شود.

وی ادامه داد: برای اینکه سن ازدواج پایین بیاید و فرزندآوری بیشتر شود، باید کار فرهنگی انجام شود و سیاست‌های غلطی که در ذهن برخی جوانان نقش بسته است، از بین برود.

مدیرکل امور اجتماعی استانداری لرستان معتقد است: بخشی مشکلات در موضوع ازدواج و جمعیت، اثر فضای مجازی، رسانه‌ها و ماهواره‌هاست و بخشی نیز اقتصادی است. جوانی که مشکل اشتغال دارد و حداقل‌ها را نمی‌تواند به‌دست آورد، شاید اعتماد به نفس لازم را ندارد که بخواهد یک زندگی مشترک را آغاز کند و موضوع فرزندآوری را حتی در ذهن خود بیاورد.

او افزود: سیاست‌های دولت باید بر مدار مشوق‌های فرزندآوری و تسهیل ازدواج باشد. اشتغال و مسکن نسبت به این دو مقدم است و اینها زنجیروار به یکدیگر پیوسته‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • مادران ۴ فرزندی الگوی عینی برای خانواده‌ها
  • جزئیات تسیهلات ازدواج و فرزندآوری
  • اختتامیه جشنواره جوان ایرانی، پرچمدار پیشرفت + تصویر
  • بانک تجارت در فروردین ۱۴۰۳ جمعا ۱۶۹۸ فقره وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرد
  • هوش مصنوعی و حجیت فتوا
  • تجربه زیستی از فضای کار اشتراکی مادران و کودکان در مساجد/ بستری برای رشد و تعالی خانواده
  • فریز تخمک، راهی برای حفظ قدرت باروری دختران
  • انسیه خزعلی : الگوی ایرانی - اسلامی را در خانواده ها احیا می کنیم/ جنبش تعهد به خانواده را مطرح کرده ایم
  • میانگین سن والدین در اولین فرزندآوری در استان زنجان ‌چقدر بود؟
  • پیری جمعیت نشاط اقتصادی و اجتماعی را کاهش می‌دهد