Web Analytics Made Easy - Statcounter

«سیدنادر نوربخش» کارشناس مسائل اروپا در تشریح مهمترین وقایع اروپا در سال ۲۰۲۱ در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: بحران پناهجویان در مرز بلاروس و اتحادیه اروپا یکی از تحولات مهم سال گذشته میلادی محسوب می‌شود. اهمیت این امر را میتوان در این دانست که برای نخستین بار در ابعادی نسبتا گسترده بحث ورود عامدانه پناهجویان به مرزهای اتحادیه اروپا به عنوان یک ابزار فشار توسط دولتی ثالث مانند بلاروس استفاده شد، امری که میتوان آن را جنگ هیبریدی بلاروس با حمایت روسیه علیه اتحادیه اروپا دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع لوکاشنکو که در پی اعتراضات مربوط به  انتخابات سال ۲۰۲۰ در این کشور که از سوی کشورهای غربی مورد تحریم قرار گرفت، سعی کرد تا با فرستادن عامدانه پناهجویان به مرز مشترک خود با لهستان و لیتوانی به نوعی انتقام این تحریم‌ها را گرفته و از طرفی هم اتحادیه اروپا را تحت فشار بگذارد تا برای حل این مسأله با وی مذاکره کنند و از این طریق مشروعیت او را به رسمیت بشناسند. لازم به ذکر است اتحادیه اروپا در سال‌های اخیر با موج ورود پناهجویانی از مبدا کشورهای خاورمیانه مواجه بوده که اوج آن در سال ۲۰۱۵ بود و این امر ضمن افزایش اختلافات داخلی بر سر قوانین مهاجرتی بین اعضا، باعث رشد پوپولیسم و یوروسپتیسیزم (بدبینی نسبت به اتحادیه) در میان شهروندان هم شده است.

سرباز کردن زخم اوکراین

وی ادامه داد: تحول مهم دیگر در اروپای شرقی مربوط به اوکراین بوده است که با اعزام دوباره نیروهای نظامی روسیه به مرزهای شرقی این کشور آن هم در ابعادی گسترده نگرانی بسیاری را در مورد احتمال حمله تمام عیار و الحاق بخش‌های شرقی این کشور به خاک روسیه به دنبال داشت. لازم به ذکر است اوکراین از سال ۲۰۱۴ و الحاق شبه جزیره کریمه دارای تنش و رویارویی مستقیم با روسیه و جدایی‌طلبان مورد حمایت این کشور در مناطق شرقی خود است و بالغ بر ۱۳ هزار نفر در این درگیری‌ها جان خود را از دست داده‌اند. همچنین ناحیه دونباس به محل رویارویی گروه‌های نیابتی خارجی هم مبدل شده است؛ به طوری که در جناح نیروهای دولتی اوکراین گروهی از بلاروسی‌های مخالف لوکاشنکو، چچنی‌ها، گرجستانی‌ها و گروه‌های نئونازی از شمال اروپا حضور داشته و در جناح مقابل جدایی‌طلبان هوادار روسیه در کنار نیروهای رسمی روس و گروه‌هایی از صرب‌تباران بالکان در کنار هم میجنگند. وابستگی اروپا به گاز روسیه و تمرکز دولت بایدن بر مسائل چین تا حدودی دست روسیه را در اروپای شرقی باز گذاشته است و اوکراین که عضو ناتو یا اتحادیه اروپا هم نیست خود را در شرایط سختی می‌داند و حتی تهدید کرده در صورت عدم حمایت غرب از این کشور در مقابل روسیه برای دفاع از خود به سوی تولید سلاح هسته‌ای گام برخواهد داشت.

خداحافظی با بانوی آهنین

این پژوهشگر مسائل اروپا تصریح کرد: انتخابات آلمان نیز یکی از مهم‌ترین رخدادهای سیاسی اروپا در سال ۲۰۲۱ میلادی بود، خصوصاً اینکه این کشور پس از ۱۶ سال صدارت آنگلا مرکل با برگزاری این انتخابات شاهد کناره‌گیری وی از قدرت و پایان دوره‌ای نسبتاً طولانی از حاکمیت دمکرات مسیحی‌ها در عرصه سیاست این کشور بود. در این انتخابات که در سپتامبر برگزار شد، حزب سوسیال دموکرات موفق به کسب بیشترین آرا شد و پس از مذاکرات، سرانجام همانگونه که تصور میرفت ائتلاف موسوم به چراغ راهنمایی با همکاری دو حزب دیگر یعنی سبزها و دموکرات‌های آزاد تشکیل شد و مقام صدراعظمی نیز به اولاف شولتز که پیش‌تر وزیر دارایی و معاون مرکل در دولت ائتلافی بوده، رسید. لازم به ذکر است افزایش آرای سبزها در این انتخابات از جمله ویژگی‌های مهم آن محسوب میشود که خصوصاً در شهر‌های بزرگ و در میان جوانان، اقبال خوبی داشتند و بیشترین میزان رشد را در مقایسه با همه احزاب به خود اختصاص دادند.

خیزش راست‌گرایان، از برلین تا پاریس

وی افزود: مسئله دیگر در سالی که گذشت، افزایش گرایشات راست‌افراطی بوده که به‌رغم توقف رشد این جریان در سطح حزبی در کشورهایی مانند آلمان، در مقیاس‌های زیر‌زمینی و جنبش‌های اجتماعی همچنان دارای مقبولیت است. بحث واکسیناسیون علیه کرونا  و فعالیت گروه‌های مخالف واکسن نیز فرصتی را برای پیوند میان این دو ایجاد کرد که با تکیه بر تئوری توطئه و ترویج بیگانه هراسی و مهاجرستیزی نظر برخی از جوانان را به خود جلب نمایند که این امر خصوصاً در شبکه‌های اجتماعی پر رنگ بوده است. در فرانسه نیز ظهور اریک زمور مفسر سیاسی راست افراطی به عنوان نامزد ریاست جمهوری این کشور آن هم چند ماه مانده به برگزاری انتخابات پیش‌رو، بازتاب رسانه‌ای زیادی به دنبال داشت. زمور که سابقه چند دهه روزنامه‌نگاری و فعالیت در رسانه‌ها را در کارنامه خود دارد از منتقدان اتحادیه اروپا و مخالف ناتو محسوب شده و معتقد است فرانسه باید جلوی ورود مهاجران اعم قانونی یا غیرقانونی را بگیرد. وی به دلیل این اظهارات خود علیه مهاجران و به ویژه مسلمانان نظر برخی از هواداران جریان راست افراطی را به خود جلب کرده و این جناح را که تا پیش از این تنها با حزب اجتماع ملی به رهبری مارین لوپن نمایندگی می‌شد، با دو دستگی روبه‌رو کرده است که البته شاید به نفع ماکرون باشد که همچنان پایگاه محکمی در طبقات مرفه در شهرهای بزرگ دارد.

زد و خورد بی‌سابقه در ایرلندشمالی

نوربخش در پایان خاطرنشان کرد: رخداد دیگر در سال ۲۰۲۱ بروز مناقشات در ناحیه ایرلند شمالی بود. این درگیری‌ها در شهر بلفاست به قدری شدید بود که در دو دهه اخیر سابقه نداشت. اعتراضات از آنجایی آغاز شد که در پی پایان کامل خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، ناحیه ایرلند شمالی که یکی از بخش‌های چهارگانه تشکیل دهنده کشور بریتانیا محسوب می‌شود، به نوعی متفاوت از بخش‌های دیگر این کشور همچنان در برخی از چارچوب‌های مربوط به اتحادیه اروپا باقی ماند. علت این امر این بود که از اعتراض کاتولیک‌ها جلوگیری شود؛ چراکه در پی توافق موسوم به جمعه نیک در دو دهه قبل، عملاً مرزها و ایست‌های بازرسی مابین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند برچیده شده بود و حال اگر این امر مجدداً برقرار می‌شد چه بسا این مرز به محل فعالیت خشونت‌بار جدایی‌طلبان کاتولیک مبدل می‌شد. با این حال اقدام بریتانیا در قرار دادن نظام تعرفه‌ای و مرز در فاصله میان سه ناحیه انگلستان، اسکاتلند و ولز با ایرلند شمالی، در عوض باعث اعتراض شدید دسته مقابل یعنی پروتستان‌های ساکن ایرلند شمالی شد که خواهان یکپارچگی بیشتر با دیگر نواحی بریتانیا هستند و به نوعی احساس می‌کنند به آنها خیانت شده است.

انتهای پیام/

منبع: ایلنا

کلیدواژه: آلمان آنگلا مرکل بلاروس اوکراین اروپا بحران پناه جویان الکساندر لوکاشنکو ایرلند شمالی اولاف شولتز راست های افراطی اریک زمور اتحادیه اروپا ایرلند شمالی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۳۹۵۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار کارشناسان درباره بحران مسکن در اروپا و خطر راست افراطی

کارشناسان هشدار دادند که افزایش اجاره‌ها و قیمت‌های بالای مسکن، خطر تبدیل‌شدن اروپا به یک میدان جنگ مهم را افزایش می‌دهد، زیرا احزاب راست افراطی و پوپولیست‌ها در این قاره بهره‌برداری از خشم عمومی فزاینده بر سر بحران مسکن را آغاز کرده‌اند.

به گزارش روز دوشنبه روزنامه گاردین، در حالی که چند هفته تا قبل از برگزاری انتخابات پارلمان اروپا باقی مانده است و پیش بینی می‌شود که احزاب راست افراطی در ۹ کشور اتحادیه اروپا در رتبه اول و دوم و در ۹ کشور دیگر این اتحادیه در رتبه دوم یا سوم قرار گیرند، بحران مسکن این پتانسیل را دارد که مانند موضوع مهاجرت، به محرکی برای حمایت از راست افراطی در این اتحادیه تبدیل شود.

بالاکریشنان راجاگوپال (Balakrishnan Rajagopal) گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حق برخورداری از مسکن مناسب، به گاردین گفت: احزاب راست افراطی زمانی پیشرفت می‌کنند که بتوانند از شکاف‌های اجتماعی ناشی از فقدان سرمایه گذاری کافی و مناسب در طرح‌های دولت و بهانه مقصر دانستن نیرو‌های خارجی بهره برداری کنند.

وی افزود: این وضعیتی است که بسیاری از کشور‌های اروپایی اکنون درگیر آن هستند. بحران مسکن اکنون دیگر فقط بر اقشار دارای درامد پایین، مهاجران، خانواده‌های تک سرپرست تاثیر ندارد بلکه طبقه متوسط را هم تحت تاثیر قرار داده است. این معضل اجتماعی قرن بیست و یکم است.

گاردین نوشت: کمبود مسکن مقرون به صرفه، اعتراضاتی را در لیسبون، آمستردام، پراگ، میلان و در خارج از اتحادیه اروپا، در لندن برانگیخته است و جوانان این کشور‌ها به ویژه از اجاره مسکن که نیمی از دارمد و وام‌های مسکن را تا ۱۰ برابر میانگین حقوق آنها می‌بلعد، شکایت دارند.

این مساله اصلی‌ترین نگرانی رای دهندگان در انتخابات سال گذشته هلند بود که حزب راست افراطی آزادی (PVV) به ریاست خرت ویلدرز اسلام ستیز هلندی در آن پیروز شد. همچنین این عامل باعث افزایش حمایت از حزب «چِگا» در پرتغال شد که سهم آرای آن را در انتخابات مارس تقریبا سه برابر کرد.

کاترین فیشی (Catherine Fieschi) کارشناس موسسه «دانشگاه اروپایی» در این خصوص با اعلام اینکه بحران مسکن به نفع احزاب راست افراطی است و به راحتی می‌توان آن را در قالب مساله «نخبگان در برابر مردم» قرار داد، ادعا کرد که با مهاجران رفتار بهتری نسبت به اتباع کشور‌ها می‌شود.

داده‌های اداره آمار اروپا (یوراستات) نشان می‌دهد که در سراسر اتحادیه ۲۷ عضوی اروپا، بهای مسکن بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲ افزایشی ۴۷ درصدی داشته است و اجاره‌ها در همین دوره زمانی ۱۸ درصد افزایش یافته است. در برخی از کشور‌ها یک پنجم خانوار‌ها ۴۰ درصد و یا حتی بیشتر از درامد خود را صرف هزینه‌های مسکن می‌کنند.

تحقیقات دانشگاهی جدید، ارتباط واضحی را بین افزایش اجاره‌ها و حمایت رای دهندگان از راست افراطی نشان می‌دهد و این پدیده حتی بدون وجود پیامی قوی درباره سیاست‌های ضد مهاجرتی رخ داده است.

طارق ابوچادی (Tarik Abou-Chadi) کارشناس سیاست‌های اتحادیه اروپا و نویسنده مشترک تحقیقاتی که نشان می‌دهد افزایش بهای مسکن در سطح محلی در حمایت از حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) تاثیر داشته است، گفت: «ترس از از دست دادن موقعیت» عامل کلیدی در این امر است.

وی گفت: داده‌ها نشان می‌دهند که مساله مسکن اکنون بخشی از بسته بزرگتری از تهدید‌های اقتصادی و اجتماعی و فقدان امنیت است که باعث بروز نگرانی می‌شود. نگرانی از این که ممکن است مجبور به ترک مسکن خود شوید به دلیل این که نمی‌توانید هزینه‌های آن را بپردازید، به عامل حمایت از احزاب راست گرای رادیکال تبدیل می‌شود.

تحقیقات اخیر نشان داد که افزایش اجاره بها با حمایت بیشتر از راست افراطی در آلمان، به ویژه در بین مستاجران کم در آمد، در ارتباط است.

به گفته ویسنته والنتیم (Vicente Valentim) کارشناس امور راست افراطی اروپا در دانشگاه آکسفورد، مساله مسکن به وضوح به یک عامل بسیار مهم در حمایت از راست افراطی تبدیل شده است و این روند در آینده افزایش خواهد یافت.

گاردین در بخشی از گزارش خود آورده است: احزاب اصلی در اروپا نسبت به این تهدید هوشیار شده اند. در ماه ژانویه شهرداران شهر‌های بزرگ اروپایی خواستار تمرکز فوری بر مسکن پایدار، با کیفیت و مقرون به صرفه شدند و این در حالیست که وزیران مسکن و نمایندگان پارلمان اروپا خواسته اند مساله مسکن به اولویت اتحادیه اروپا تبدیل شود.

راجاگوپال کارشناس سازمان ملل به تازگی درباره بحران مسکن در هلند به تازگی در گزارشی اعلام کرد که اولین گام باید تقویت مسکن مناسب، مقرون بصرفه و امن به عنوان یک حق قانونی باشد.

وی گفت کشور‌های اتحادیه اروپا یک سنت دیرینه و ستودنی در حمایت اجتماعی و رفاه دارند، اما وقتی موضوع به رسمیت شناختن مسکن به عنوان یک حق قانونی انسانی مطرح می‌شود، اروپا از قوانین بین المللی عقب مانده است و شهروندان اتحادیه اروپا نمی‌توانند درباره مساله مسکن به دادگاه‌های ملی خود رجوع کنند. کشور‌های اروپایی این اقدام را به رسمیت می‌شناسند، اما برای آن کاری نمی‌کنند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • با سقوط اوکراین آمریکا وارد جنگ می شود؟/ اوکراین: ترور زلنسکی توسط روسیه خنثی شد/ تهدید بلاروس به اقدام نظامی علیه لهستان
  • با سقوط اوکراین آمریکا وارد جنگ می شود؟
  • برگزاری کنفرانسی برای مهار مهاجران در دانمارک
  • هشدار کارشناسان درباره بحران مسکن در اروپا و خطر راست افراطی
  • روسیه: آمریکا در تکاپوی جایگزین‌کردن زلنسکی است
  • بلاروس: آماده میزبانی مذاکرات صلح بین اوکراین و روسیه هستیم
  • بالاگرفتن جنگ لفظی بین مقامات فرانسه و روسیه
  • مقام سابق آمریکایی: فرانسه اولین نظامیان خود را به اوکراین فرستاده است
  • بورل: همه اعضای اتحادیه اروپا روسیه را «تهدید» نمی‌دانند
  • ماکرون با شی درباره تجارت و اوکراین صحبت می‌کند