Web Analytics Made Easy - Statcounter

براساس جدیدترین آمار مربوط به پیمایش وضعیت اشتغال دانش آموختگان دانشگاه ها، اشتغال در مقطع کاردانی نسبت به سال ۹۹ رشد داشته اما در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی با کاهش رو به رو بوده است. از آنجا که ایجاد نظام اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به ذینفعان در رابطه با وضعیت اشتغال هر یک از رشته های دانشگاهی و همچنین رصد آمار در خصوص رشته های آموزشی می تواند در کاهش نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی موثر باشد، بدین منظور پیمایش اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی از سال ۱۳۹۷ در معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم آغاز شده و تاکنون ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



از اهداف این برنامه می توان به بهره برداری از نتایج حاصله و تدوین برنامه های مورد نیاز هر دانشگاه برای بهبود شرایط اشتغال دانش آموختگان، استفاده موثر از شبکه دانش آموختگان جهت بهبود همکاری های دانشگاه با جامعه و صنعت و همچنین ایجاد فرصت های شغلی و کارورزی برای دانشجویان از اهداف این برنامه است.

در این برنامه دانشگاه ها به صورت مستقل از طریق برقراری ارتباط با فارغ التحصیلان به پیمایش وضعیت اشتغال دانش آموختگان دانشگاه خود می پردازند که این امر موجب ارتباط بیشتر دانشگاه با جامعه دانش آموختگان خواهد بود.

از سوی دیگر با هماهنگی های صورت گرفته با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موسسه برنامه ریزی آموزش عالی با رصد اشتغال دانش آموختگان دانشگاههای کشور بر اساس اطلاعات ثبتی وضعیت کلی اشتغال دانش آموختگان را به تفکیک دانشگاه، رشته، مقطع تحصیلی و ... ترسیم می کند.

براساس اعلام دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم، تمامی دانش اموختگان دانشگاهی اعم از زن و مرد که از سال های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ مشغول به کار شده اند، شامل استخدام شدگان در ارگان ها و سازمان های دولتی، فعالین در حوزه مشاغل آزاد و همچنین دانش آموختگانی که در مراکزی خاص مانند نیروهای مسلح به عنوان امریه و سرباز فعالیت دارند به عنوان جمعیت شاغل محسوب می شوند.

البته تفاوت هایی در تعریف جمعیت دانش آموخته شاغل از سوی سامانه ثبتی وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی موجود است که در بررسی و مقایسه آمار دریافتی و تحلیل اطالعات به آن توجه شده است که به شرح زیر می باشد:

تعدادی از دانش آموختگان که در مراکز خاص مانند نیروهای مسلح مشغول به فعالیت هستند، آمار اشتغال آنها در سامانه ثبت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نمی شود.

تعدادی از دانش آموختگان مشغول به فعالیت در مشاغل آزاد هستند که در سامانه ثبتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نمی شوند اما در آمار طرح پایش لحاظ می شوند. تعدادی از دانش آموختگان که مشغول به تحصیل در مقاطع بالاتر هستند، در سامانه ثبتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نمی شوند.

معمولا دانش آموختگان دانشگاهی پس از اتمام تحصیلات مدت زمانی را در جستجوی شغل، گذراندن خدمت سربازی و یا انجام امور مرتبط با فارغ التحصیلی می باشند، بنابراین اشتغال آنها را بلافاصله و پس از فارغ التحصیلی نمی توان به عنوان یک متوسط و یا میانگین مناسب از کل فارغ التحصیلی در نظر گرفت.

بر همین اساس در طرح رصد اشتغال دانش آموختگان معمولا وضعیت اشتغال دانش آموختگان ۴ سال قبل به عنوان نمونه آماری مدنظر قرار می گیرد، لذا در سال جاری، وضعیت اشتغال دانش آموختگان ۴ سال قبل یعنی دانش آموختگان مهر سال ۱۳۹۵ الی شهریور سال ۱۳۹۶ مورد بررسی قرار گرفته است. در این پایش از دانشگاه ها خواسته شده حداقل ۹۰ درصد دانش آموختگان هر رشته برای این منظور مورد بررسی قرار گیرند.

در جدول زیر مقایسه میانگین وزنی درصد اشتغال به تفکیک مقطع تحصیلی در کل کشور براساس نتایج طرح پایش در سال های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ مشاهده می شود .

سال مقطع تحصیلی کاردانی(درصد اشتغال) کارشناسی کارشناسی ارشد دکتری
۱۳۹۷ ---------- ۴۹ درصد ۵۲ درصد ۸۲ درصد
۱۳۹۸ ۶۰ درصد ۶۳ درصد ۶۴ درصد ۸۲ درصد
۱۳۹۹ ۴۶ درصد ۴۹ درصد ۶۵ درصد ۸۴ درصد
۱۴۰۰ ۵۱ درصد ۴۱ درصد ۵۳ درصد ۷۱ درصد
براساس جدول بالا بالاترین نرخ بیکاری در سال ۱۴۰۰ مربوط به مقطع کارشناسی و کاردانی است و پایین ترین نرخ بیکاری نیز مربوط به مقطع دکتری و کارشناسی ارشد است؛ براساس اعلام دفتر ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم درصدهای اشتغال در مقاطع مربوط به تحصیلات تکمیلی می تواند به جهت جمعیت کم دانش آموخته در این دو مقطع باشد.

همچنین این آمار در مقایسه با سال قبل (۱۳۹۹) در کلیه مقاطع به غیر از کاردانی تا حدودی کاهش یافته است که یکی از دلایل آن می تواند مربوط به شیوع و همه گیری ویروس کرونا باشد که نیازمند توجه بیشتری نسبت به برنامه ریزی و سیاستگذاری پایدار و اثر بخش کلیه نهاد های مرتبط به مساله اشتغال است.

همچنین در جدول زیر به مقایسه درصد اشتغال به تفکیک مقطع تحصیلی در کل کشور براساس نتایج نتایج طرح پایش و آمار ثبتی در سال ۱۴۰۰ اشاره شده است؛

مقطع تحصیلی درصد اشتغال براساس نتایج طرح پایش درصد اشتغال براساس آمار ثبتی وزارت کار
کاردانی ۵۱ درصد ۳۸ درصد
کارشناسی ۴۱ درصد ۴۸ درصد
کارشناسی ارشد ۵۳ درصد ۶۳ درصد
دکتری ۷۱ درصد ۷۴ درصد
در مقایسه ای که بین آمار ثبتی و طرح پایش انجام شده است، نتایج تقریبا یکسانی را در میزان اشتغال مقاطع مختلف شاهدیم. با توجه به نتایج طرح پایش بیشترین درصد اشتغال مربوط به دکتری و کارشناسی ارشد است که این امر می تواند به دلیل تعداد کم دانش آموختگان این دو مقطع نسبت به سایر مقاطع باشد.

به منظور بررسی اشتغال دانش آموختگان دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور بر اساس پراکندگی جغرافیایی و امکانات موجود در مناطق مختلف، نمودار میزان اشتغال دانش آموختگان دانشگاه ها بر اساس مناطق دهگانه پژوهش و فناوری کشور ترسیم شده که به شرح زیر است؛

ترکیب بندی دانشگاه ها براساس مناطق ده گانه پژوهش و فناوری

منطقه یک دانشگاه های استان های البرز و تهران
منطقه ۲ دانشگاه های استان های گلستان، گیلان و مازندران
منطقه ۳ دانشگاه های استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان
منطقه ۴ دانشگاه های استان های قزوین، قم، مرکزی و همدان
منطقه ۵ دانشگاه های استان های ایلام، کردستان، کرمانشاه و لرستان
منطقه ۶ دانشگاه های استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری و یزد
منطقه ۷ دانشگاه های استان های بوشهر، فارس، کهکیلویه و بویراحمد
منطقه ۸ دانشگاه های استان های سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان
منطقه ۹ دانشگاه های استان های خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی سمنان
منطقه ۱۰ دانشگاه های استان خوزستان
در جدول زیر میانگین وزنی درصد اشتغال به تفکیک مناطق پژوهش و فناوری در کل کشور در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ اشاره شده است؛

منطقه ها در صد اشتغال در سال ۱۳۹۹ درصد اشتغال در سال ۱۴۰۰
دانشگاه های منطقه ۱ ۶۱ درصد ۸۰ درصد
دانشگاه های منطقه ۲ ۳۴ درصد ۷۴ درصد
دانشگاه های منطقه ۳ ۴۸ درصد ۵۳ درصد
دانشگاه های منطقه ۴ ۵۷ درصد ۶۴ درصد
دانشگاه های منطقه ۵ ۵۲ درصد ۴۲ درصد
دانشگاه های منطقه ۶ ۴۴ درصد ۵۴ درصد
دانشگاه های منطقه ۷ ۵۵ درصد ۳۴ درصد
دانشگاه های منطقه ۸ ۵۱ درصد ۴۷ درصد
دانشگاه های منطقه ۹ ۶۰ درصد ۶۱ درصد
دانشگاه های منطقه ۱۰ ۵۰ درصد ۴۱ درصد
بیشترین درصد اشتغال به ترتیب مربوط به مناطق ۱،۲، ۴، ۹ و ... است که نشان دهنده رشد فعالیتهای مربوط به اشتغال و توانمندسازی و همچنین توجه بیشتر نهادهای سیاستگذار به دانشگاههای این مناطق است؛ مناطق ۱،۲،۳،۴،۶،۹ در مقایسه با سال گذشته افزایش در میزان اشتغال داشته اند. کمترین میزان اشتغال مربوط به منطقه ۱ و دانشگاه های مربوط به استانهای بوشهر، فارس و کهکیلویه و بویر احمد است.

با توجه به آمار نرخ بیکاری استانی مرکز آمار استان "کهکیلویه و بویراحمد" دومین استانی است که درصد بالای از بیکاری را در کشور دارد. بر همین اساس توجه به برنامه ریزی های هدفمند و اثر بخش در راستای توانمندسازی و مهارت افزایی دانشجویان و دانش آموختگان و همچنین حمایت های مادی و معنوی تمامی سازمان ها و دستگاههای ذیربط به دانشگاه های مناطق با اشتغال پایین ضرورت دارد.

منبع: مهر

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: اشتغال اشتغال زایی اشتغال روستایی اشتغال پایدار اشتغال دانش آموختگان دانشگاه ها وضعیت اشتغال دانش آموختگان دانشگاه های استان کار و رفاه اجتماعی درصد اشتغال نتایج طرح پایش کارشناسی ارشد میزان اشتغال مقطع تحصیلی وزارت تعاون سامانه ثبت نرخ بیکاری ثبتی وزارت منطقه ۱ ۱ درصد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۶۳۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رویداد صدرا بسترساز توسعه فعالیت فناورانه و ایجاد اشتغال است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، غلامرضا خاکساری، رئیس دانشگاه اسلامی واحد همدان در افتتاحیه رویداد صدرا با شعار«صنعت، دانشگاه، راه اشتغال» که در این دانشگاه برگزار شد این رویداد را اتفاقی مبارک و پیونددهنده علم و صنعت دانست و اظهار کرد: در سند تحول و تعالی دانشگاه به موضوع حلقه مفقوده صنعت و دانشگاه و لزوم ارتباط این دو رکن مهم در عرصه عمل توجه شده است.

وی با تأکید بر لزوم توسعه فعالیت‌های فناورانه و تمرکز بر ایجاد کارآفرینی عنوان کرد: رویداد صدرا بسترساز توسعه فعالیت فناورانه و پیوند صنعت و دانشگاه و مسیری برای ایجاد اشتغال است و در همین راستا همکاری با شرکت‌ها و صنایع بزرگ استان را در عمل دنبال می‌کنیم.

رئیس دانشگاه اسلامی واحد همدان گفت: با ورود دانشگاه به صنعت از یک‌سو می‌توان در حل مسئله مثمر ثمر بود و از سوی دیگر با ورود دانشجو به‌عنوان کارورز، موضوع کسب مهارت را شاهد خواهیم بود.

خاکساری از تحقق کارورزی بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد و بیان کرد: در این طرح دانشجو در عرصه عمل و حضور در واحد‌های صنعتی به کسب تجربه آموزش و یادگیری می‌پردازد که می‌تواند راهی برای شناخت مسیر شغلی دانشجویان و فارغ‌التحصیلان تلقی شود.

وی مطرح کرد: طرح پویش در راستای تقویت توانمندی دانشجویان در ارتباط با صنعت و بازار کار راه‌اندازی شده است. این طرح منجر به پرورش دانشجویان ماهر خواهد شد که همزمان با تحصیل در دانشگاه، مهارت‌های لازم را از طریق اشتغال در نهاد‌های مختلف کسب می‌کنند.

رئیس دانشگاه اسلامی واحد همدان اضافه کرد: در طرح پویش، دانشگاه امکان اشتغال همزمان دانشجو با تحصیل را فراهم کرده تا تجربه خوبی را در محیط کاری کسب کنند و پس از فارغ‌التحصیلی با آمادگی کامل وارد بازار کار شوند.

خاکساری با بیان اینکه در این طرح دانشجو هیچ هزینه‌ای را بابت این واحد نمی‌پردازد تا بی‌دغدغه زمینه مهارت‌آموزی محقق شود از اجرای طرح پایش و بررسی مشکلات به‌ویژه در حوزه کشاورزی و حل آن توسط دانشگاه آزاد خبر داد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رویداد«ایده بازار» برای مشارکت مردم در اقتصاد برگزار شود
  • رویداد صدرا بسترساز توسعه فعالیت فناورانه و ایجاد اشتغال
  • رویداد صدرا بسترساز توسعه فعالیت فناورانه و ایجاد اشتغال است
  • امضای تفاهم‌نامه آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی در شیراز
  • اشتغال به تحصیل یک‌میلیون و ۳۵۰ هزار دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی
  • رویداد صدرا نقطه عطف حل مسائل جامعه است
  • حدود ۳ هزار نفر جذب آموزش و پرورش البرز می شوند
  • سهم ۲۴ درصدی محصولات کشاورزی در تولید ناخالص استان مازندران
  • جذب ۴۰ میلیارد تومانی تسهیلات بانکی دانشجویی در مازندران
  • رزن و درگزین باید با مشارکت مردم از کشاورزی به سمت صنعتی شدن برود