Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-06@03:04:07 GMT

آب شدن یخ‌های قطب، اکسیژن جو را کاهش می‌دهد!

تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۰۸۵۰۱۲

آب شدن یخ‌های قطب، اکسیژن جو را کاهش می‌دهد!

فرارو- «یک مجرم ناشناخته حداقل ۸۰۰۰۰۰ سال است که اکسیژن را از جو سیاره ما را می‌دزد» و ما تاکنون قادر به شناسایی آن نبودیم تا اینکه تجزیه و تحلیل حباب‌های هوا که تا ۱.۵ میلیون سال در یخ‌های قطب جنوب حفظ شده اند، این مظنون احتمالی را به ما معرفی کرد.

به گزارش فرارو، اخیراً یک مطالعه ژئوشیمی به سرپرستی یوژن یان، محقق فوق دکتری در دپارتمان علوم زمین دانشگاه رایس آمریکا، در نشریه معتبر Science Advances که نتایج جالب توجه و در عین حال هشدار دهنده‌ای را در پیش روی ما قرار می‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یان در خصوص این یافته جدید می‌گوید: «ما می‌دانیم که سطح اکسیژن اتمسفر در اواخر دوره زمین شناسی پلیستوسن (حدود ۲.۵ میلیون تا ۱۲۰۰۰ سال پیش) اندک اندک شروع به کاهش کرد و به نظر می‌رسد یخچال‌های طبیعی ممکن است ارتباطی با این موضوع داشته باشند. یخبندان تقیرباً در این دوره بسیار گسترده بود، اما با آب شدن یخچال ها، فرآیندی به نام هوازدگی ایجاد شد که همان مظنون مرموز ما است.»

دکتر یوژن یان

هوازدگی به فرآیند‌های فیزیکی و شیمیایی اطلاق می‌شود که سنگ‌ها و کانی‌ها را تجزیه می‌کنند و اکسیداسیون فلزات از جمله زنگ زدگی آهن از نمونه‌های بارز آن است. اکسید آهن که رنگی مایل به قرمز دارد، به سرعت روی سطوح آهنی که در معرض اکسیژن جو یا O۲ قرار دارند تشکیل می‌شود. یان می‌گوید: «وقتی سطوح کریستالی تازه از مخزن رسوبی را در معرض اکسیژن قرار می‌دهید، هوازدگی دریافت می‌کنید که اکسیژن مصرف می‌کند. علاوه بر این، یکی دیگر از راه‌هایی که یخچال‌ها می‌توانند مصرف اکسیژن اتمسفر را افزایش دهند، نمایان کردن کربن آلی است که میلیون‌ها سال در دل آن‌ها مدفون شده بود».

یوژن یان، در سال ۲۰۱۶ نیز روی مطالعه‌ای به رهبری دانیل استولپر، استادیار دانشگاه کالیفرنیا، کار کرد که از حباب‌های هوا موجود در هسته‌های یخ، برای نشان دادن نسبت اکسیژن در هسته‌های یخ استفاده می‌کرد. این مطالعه نشان داد که جو زمین در ۸۰۰۰۰۰ سال گذشته حدود ۰.۲ درصد کاهش یافته است. با این حال، در مطالعه جدید منتشر شده در نشریه Science Advances، یان و همکارانش این بار حباب‌های موجود در هسته‌های یخ قدیمی‌تر را تجزیه و تحلیل کردند تا نشان دهند که افت اکسیژن موجود در جو، پیشتر از این و احتمالاً از حدود یک میلیون سال پیش آغاز شده و طی این مدت نیز دو برابر شده است.

عصر یخبندان زمان در حدود ۲.۷ میلیون سال پیش آغاز شد و طی این مدت زمین ده‌ها چرخه یخبندان را تجربه کرده است. در هر یک از این چرخه ها، کلاهک‌های یخی به طور متناوب گسترش می‌یافتند و حتی تا یک سوم سیاره را می‌پوشاندند و سپس به سمت قطب‌ها عقب‌نشینی می‌کردند. هر چرخه تا حدود ۱ میلیون سال پیش، حدود ۴۰۰۰۰ سال به طول می‌انجامید، اما تقریباً همزمان با شروع کاهش اکسیژن اتمسفر، چرخه‌های یخبندان نیز حدود ۱۰۰۰۰۰ سال به طول انجامید. یان می‌گوید «دلیل این امر کاهش میزان تولید اکسیژن در برابر میزان مصرف آن است. این همان چیزی است که ما آن را «منبع و سینک» می‌نامیم. «منبع» چیزی است که O۲ را تولید می‌کند و «سینک» چیزی است که O۲ را مصرف می‌کند.»

یان گفت که زیست کره زمین در کاهش میزان اکسیژن نقشی نداشته است، زیرا همیشه متعادل بوده و به همان اندازه که O۲ تولید می‌کند، به همان میزان هم مصرف می‌کند. در این میان، هوازدگی، در مقیاس جهانی، محتمل‌ترین فرآیند زمین‌شناسی است که می‌تواند به اندازه‌ای اکسیژن اضافی مصرف کند تا سبب این کاهش محسوس شود. یان و همکارانش همچنین دو سناریو را برای افزایش هوازدگی در نظر گرفتند.

سطح جهانی دریا‌ها زمانی که یخچال‌ها در حال پیشروی هستند، پایین می‌آید و زمانی که آن‌ها عقب نشینی می‌کنند، بالا می‌رود. زمانی که طول چرخه‌های یخبندان بیش از دو برابر شد، بزرگی نوسانات در سطح دریا نیز افزایش یافت. با پیشرفت خطوط ساحلی، زمین‌هایی که قبلاً توسط آب پوشیده شده بود در معرض قدرت اکسید کننده اکسیژن قرار می‌گرفتند. یان گفت: «ما محاسباتی انجام دادیم تا ببینیم چه مقدار اکسیژن ممکن است در چنین فرآیندی مصرف شد و نتیجه حکایت از رقمی جالب توجه یک چهارم بود.»

از آنجایی که میزان پوشش یخ به طور دقیق برای هر چرخه یخبندان مشخص نیست، طیف گسترده‌تری از عدم قطعیت در مورد میزان هوازدگی شیمیایی ناشی از فرسایش یخچالی وجود دارد. اما یان گفت که شواهد نشان می‌دهد که این فرآیند می‌تواند اکسیژن کافی برای توضیح علت این کاهش را مصرف کند. یان افزود: «در مقیاس جهانی، تعیین دقیق میزان این مصوف اکسیژن بسیار دشوار است. اما ما چند آزمایش در مورد میزان هوازدگی برای توضیح کاهش O۲ انجام دادیم که از نظر تئوری، می‌تواند بزرگی آنچه مشاهده شده را توضیح دهد.» بنابراین، چنین رخدادی در دوره کنونی نیز می‌تواند رخ دهد و آب شدن یخ‌های قطب می‌تواند به میزان قابل توجهی، سطح اکسیژن موجود در جو را از طریق فرآیند هوازدگی کاهش دهد.

منبع: scitechdaily

ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو

منبع: فرارو

کلیدواژه: گرمایش زمین یخچال طبیعی قطب میلیون سال یخچال ها سال پیش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۸۵۰۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟!

فریدون عباسی در ارزیابی این پیشنهاد اظهار داشت: بنده کلا نسبت به طرح‌ها نظر مثبتی ندارم. بنزین ماده‌ای است که در خودرو استفاده می‌شود، چرا باید به افراد بنزین داده شود؟ در هیچ جای دنیا مشکلی بنزین ندارند، سوخت در جایگاه‌ها وجود دارد و مردم مصرف می‌کنند، چون هزینه‌ها در کشور‌های دیگر واقعی است سوخت هم مثل بقیه کالا‌ها است در کشور ما بیش از حد به این موضوع پرداخته می‌شود، بنزین نباید ابزاری برای بهم زدن آرامش مردم شود.

به گزارش اقتصادآنلاین، وی با بیان اینکه تخصیص بنزین به افراد به جای خودرو در راستای اعطای یارانه بیشتر به اقشار کم‌درآمد نیست، افزود: باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که شاید کسی نمی‌خواهد خودرو داشته باشد یا گواهینامه ندارد و یا ترجیح می‌دهد از وسیله نقلیه عمومی استفاده کند، بنابراین لزومی ندارد سوخت به افراد اختصاص داده شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: بهتر است به اصلاح نظام حقوق و دستمزد بپردازیم و ارجح‌تر است که ارزش پول ملی را حفظ و تورم را کنترل کنیم و نسبت به افزایش درآمد کسانی که درآمد ثابت دارند و حقوق‌بگیر هستند اقدام کنیم تا میزان حقوق دریافتی این افراد با تورم سازگار باشد نه اینکه هر سال کمتر از میزان تورم افزایش دستمزد داشته باشیم.

وی تاکید کرد: مشکل کشور در سهمیه‌بندی بنزین نیست، بنزین نباید سهمیه‌بندی شود جز در موارد بحران مثل زمان جنگ آشکار؛ اکنون در جنگ اقتصادی هستیم و بنزین با کارت سوخت در اختیار مردم قرار می‌گیرد، ما باید همین شیوه تخصیص بنزین با کارت را درست اجرا کنیم یعنی هر شخصی با کارت شخصی سوخت را دریافت کند، قیمت هم مشخص باشد و اگر کسی بخواهد بنزین بیشتری مصرف کند باتوجه به اینکه کشور امکان تولید بنزین به میزان تقاضا را ندارد بنزین را با نرخ وارداتی دریافت کند.

عباسی خاطرنشان کرد: واردات بنزین ارزبر است بنابراین هر شخصی بخواهد بنزین بیشتری به مصرف برساند باید قیمت وارداتی یعنی هزینه واردات، حمل نقل و هزینه جایگاه باید در این نرخ گنجانده شده و قمیت واقعی را پرداخت کند و کسی هم مصرف کمتری دارد بنزین تولید داخل را با نرخ یارانه‌ای که دولت در نظر گرفته دریافت کند.

دیگر خبرها

  • دفاع عجیب خبرگزاری دولت از قلیان پرعارضه اکسیژن
  • متخصص ریه: قلیان اکسیژن مبنای علمی ندارد
  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟
  • فوق‌تخصص ریه: قلیان اکسیژن مبنای علمی ندارد
  • قلیان اکسیژن؛ بِکشیم یا نه؟
  • ماجرای سهمیه بنزین ۱۵ لیتری به هر خانوار چیست؟!
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند
  • استرس زیاد و کمبود خواب، وزن را افزایش می‌دهد
  • مهم‌ترین عامل برای کنترل مصرف دخانیات
  • ۱۳ همت مبلغ یک ماه میزان مصرف صنایع بزرگ از گاز کشور