Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اقتصاد بین الملل فارس به نقل از راشاتودی، ایرفرانس اعلام کرد برای جبران هزینه های استفاده از سوخت پایدار هوانوردی (سوخت پاک) که گران تر است، تا 12 یورو (13.50 دلار) به هزینه بلیت های هواپیما اضافه خواهد کرد.

این شرکت در پیامی به مشتریان از طریق شبکه تلویزیونی فرانس 24 اعلام کرد این مالیات از 10 ژانویه اعمال خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسافران پروازهای کلاس اکونومی (عادی) بین یک تا 4 یورو بیشتر پرداخت خواهند کرد در حالی که پروازهای کلاس تجاری (business class) بین 1.50 تا 12 یورو بیشتر پرداخت خواهد کرد که این مبالغ به مسافت تا مقصد بستگی دارد.

شرکت KLM، شریک هلندی ایرفرانس و شرکت ترانساویا، شرکت تابعه ارزان قیمت این شرکت ها نیز این هزینه اضافی را در پروازهای خروجی از فرانسه و هلند اعمال خواهد کرد.

سوخت پایدار هوانوردی یا SAF، 4 تا 8 برابر از سوخت های سوختی گران تر است که بیشتر از روغن پخت و پز، چوب و زباله های کشاورزی درست شده است. این سوخت به ایرلاین ها کمک می کند تا 75 درصد آلایندگی و انتشار گاز کربن را در مقایسه با نفت سفید کاهش دهند. ترافیک هوایی، 2.5 تا 3 درصد انتشار کربن در جهان را به خود اختصاص داده است.

همچنین این ایرلاین فرانسه ابراز اطمینان کرده است که هزینه SAF با تولید انبوه در کشورهای اروپایی کاهش خواهد یافت.

صنعت هوانوردی در نظر دارد تا انتشار گاز کربن را تا سال 2050 به صفر برساند. قانون جدیدی که از ابتدای ژانویه در فرانسه اجرایی شد، شرکت‌های هواپیمایی را که در این کشور سوخت‌گیری می‌کنند، ملزم می‌کند، در ترکیب سوخت خود، حداقل از یک درصد سوخت پایدار استفاده کنند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: هواپیما سوخت بلیت هواپیما بلیط هواپیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۰۳۳۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: باید برای رفع این مشکل اقدامی عاجل کنیم. متاسفانه خودروهای ما در هر ۱۰۰ کیلومتر ۱۲ لیتر بنزین می سوزانند که این میزان ۲ تا ۳ برابر بیشتر از میانگین جهانی است. - اخبار سیاسی -

غلامرضا شریعتی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره علت بروز ناترازی بنزین در کشور و راه حل هایی که می توان برای برون رفت از این شرایط به کار برد، اظهار داشت:  مشکل اصلی ما این است که خودروهای تولید داخل مصرف بسیار بالایی از بنزین دارند و این امر باعث بروز معضل ناترازی بنزین شده است.

واردات خودروهای کارکرده منتظر مصوبه دولت

وی ادامه داد: دولت باید خودروسازان را مجبور کند که در تولیدات خود اصلاحاتی انجام دهند و خودروهای با کیفیت تولید کنند، اما متاسفانه خودروسازان به دنبال اصلاح تولیدات خود و تولید خودروهای با کیفیت نیستند.

عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: ما معتقدیم که بهترین راه کار برای بهبود ناوگان حمل و حمل در کشور در این شرایط که خودروسازان زیر بار اصلاح تولیدات خود نمی روند واردات خودروهای خارجی است.

شریعتی تصریح کرد: در حال حاضر سرمایه ملی کشور را به خاطر حمایت از خودروسازان داخلی از بین می بریم، امسال مجبوریم به میزان زیادی واردات بنزین انجام دهیم و این به معنای کسری بودجه بیشتر است.

وی با بیان اینکه مصرف بالای بنزین در خودروهای تولید داخل در ردیف اول متهمان ناترازی بنزین است، بیان داشت:  باید برای رفع این مشکل اقدامی عاجل کنیم. متاسفانه خودروهای ما در هر 100 کیلومتر 12 لیتر بنزین می سوزانند که این میزان 2 تا 3 برابر بیشتر از میانگین جهانی است.

شریعتی با تاکید بر اینکه باید از سرمایه ملی خودمان حفاظت کنیم، ادامه داد: علاوه بر بی‌کیفیتی خودروها، حجم بالایی از خودروهای فرسوده در سطح شهر در حال تردد هستند که این امر هم بر استفاده بیشتر از بنزین افزوده است.

عضو کمیسیون عمران بیان کرد: باید برای برون رفت از این شرایط اقدام به متنوع سازی سبد سوخت نیز بکنیم و از خودروهای برقی و هیبریدی هم در چرخه استفاده کنیم تا میزان  خودروهای استفاده کننده از بنزین کاهش پیدا کنند. همچنین ما باید به سمت استفاده از خودروهای دوگانه سوز  مثل سی ان جی و ال پی جی هم حرکت کنیم و به این وسیله از میزان مصرف بنزین در کشور بکاهیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سبزیجات در مدار گرانی+جدول
  • مالیات آری؛ اما نه ۳۰ و ۵۰ و ۷۰ درصد!
  • ◄ بیمه بدنه پارسیان چند درصد خسارت را پوشش می دهد؟
  • قیمت بلیت کنسرت‌های تهران به ۹۰۰ هزار تومان رسید!
  • هزینه‌کرد ۵.۵ میلیارد یورویی دولت برای بهبود وضع هوا و کاهش فلر
  • نیروگاهها، فروش برق خود را به هفته پایانی هر ماه موکول نکنند
  • ۲۰ شرکت برتر تولید کننده تسلیحات نظامی در سال ۲۰۲۴؛ از Rheinmetall تا Leonardo
  • افشاگری همتی از نرخ تورم بانک مرکزی/ همتی: تورم فروردین ۱۴۰۲ «۶۳ درصد» بوده است/ پشت‌پرده گرانی ارز هم مشخص شد
  • مصرف سوخت در ایران ۲ تا ۳ برابر میانگین جهانی است
  • تزریق۳۶همت‌ اعتبارشرکتهای دولتی در امورفرهنگی برای اولین بار