Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها: ساخت موزه منطقه‌ای کویر بیش از یک دهه پیش از سوی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان یک موزه مدرن و بزرگ در ابعاد منطقه ای در جنوب شرق کشور در دستور کار قرار گرفت.

این موزه قرار بود محل نمایش آثار تاریخی و فرهنگی و خصوصیات منطقه‌ای هفت استان کویری کشور باشد و مکان‌یابی اولیه آن خارج از شهر یزد در ورودی شمال شهر بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قرار بود این موزه با زیربنای ۱۴ هزار متر طی دو تا سه سال به بهره‌برداری برسد تا محلی برای معرفی استان‌های کویری از لحاظ باستان شناسی، مردم شناسی و زیست محیطی باشد اما به نتیجه نرسید.قرار بود این موزه با زیربنای ۱۴ هزار متر طی دو تا سه سال به بهره‌برداری برسد تا محلی برای معرفی استان‌های کویری از لحاظ باستان شناسی، مردم شناسی و زیست محیطی باشد اما به نتیجه نرسید

مکان‌یابی نادرست، دسترسی نامناسب، نبود آرامش و قرار گرفتن در مسیر آلاینده‌های استان، از چالش‌هایی بود که باعث شد ساخت این موزه متوقف شود چرا که همه موزه‌های منطقه ای در مرکز شهر با دسترسی آسان قرار دارند.

یزد خاستگاه یکی از ۱۳ موزه منطقه‌ای کشور

بهرام رضایی، مدیرکل وقت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در همان سال‌ها یعنی اوایل دهه ۹۰ اعلام کرده بود که با توجه به اینکه بر اساس برنامه چهارم توسعه، ۱۳ موزه منطقه‌ای و تخصصی در کشور به تصویب رسیده، موزه منطقه‌ای کویر هم در یزد احداث می شود.

این همان موزه‌ای بود که قرار بود در ورودی شمالی یزد در مسیر ترانزیتی اجرا شود و مطالعات آن در دو فاز تعریف و حتی فاز اول هم انجام شده بود و قرار بود بستری مناسب برای بازشناسی و یادآوری ابعاد هویت فرهنگی و تمدن ایرانی باشد.

این همان موزه ای بود که قرار بود محل مطالعه و معرفی توانمندی‌ها و پتانسیل‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی استان‌های حاشیه کویر باشد و ... .

معرفی ظرفیت ایجاد این موزه

در همان سال مقاله‌ای با موضوع موزه منطقه‌ای کویر منتشر شد که در آن عنوان شده بود که با تنوع فراوان و موضوعات مختلف تخصصی و مردم شناسی در استان یزد، ظرفیت ایجاد موزه منطقه‌ای کویر در استان وجود دارد.

در این مقاله ضمن معرفی کویر و جاذبه‌های آن به تشریح موقعیت استان یزد در منطقه کویری با در نظر گرفتن ویژگی‌های خاص طبیعی، تاریخی، فرهنگ و آداب و رسوم مردم آن، پیشنهاداتی در زمینه چگونگی بازنمایی و یادآوری این جاذبه‌ها و سنت‌ها در موزه منطقه‌ای کویر ارائه شده بود.

تغییر محل از خارج از شهر به بافت تاریخی

اما باز هم خبری از پایان مطالعات و ساخت موزه نبود. در سال ۹۴ مسئولان به این نتیجه رسیدند که قطعا مکانیابی صورت گرفته صحیح نبوده و موزه باید به قلب شهر یعنی بافت تاریخی منتقل شود از اینرو خانه تاریخی صدرالعلماء هدف اجرای موزه منطقه‌ای کویر قرار گرفت و عملیات مرمت و بازسازی آن آغاز شد چرا که به باور کارشناسان موزه‌ها باید در درون یا نزدیک به بافت‌های تاریخی ساخته شوند تا گردشگران در کنار بازدید از بافت و خانه‌ها و بناهای تاریخی از نزدیک مجموعه اشیای تاریخی مرتبط را نیز ببینند و این محل خانه صدرالعلماء بود.

خانه صدرالعلما که سال ۸۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است، بنایی بازمانده از دولت صفویه به بعد است که در دوره‌های مختلف تاریخ تغییر کرده است.

به این ترتیب مقرر شد موزه در قالب هیأت امنایی متشکل از استاندار، مدیر بنیاد فرهنگی صدوق، معاون میراث فرهنگی سازمان کشور، مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد و سه نفر اشخاص حقیقی با تفاهم استاندار و بنیاد صدوق و با حکم رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور اداره شود.

مشارکت با آلمان برای ایجاد موزه

در ادامه، اقدامات اولیه شامل تخلیه کامل بنای مذکور و موریانه زدایی انجام شده و مقدمات طراحی آن نیز فراهم شد و در این حین خبری مبنی بر ساخت این موزه با همکاری تالار هنر آلمان، به میان آمد.

برن هان اشپیس، مدیر تالار هنر و نمایشگاه‌های کشور آلمان در سفر به یزد برای تکمیل این موزه اعلام آمادگی کرده بود و مسئولان استان امیدوار شدند که با این مشارکت بتوانند تکنولوژی روز موزه‌داری جهان را در این مجموعه تاریخی پیاده کنند که آلمان به تعهداتشان عمل کرده و طرح‌های محتوایی موزه را بر اساس تفاهم نامه آماده کرده و در انتظار اتمام عملیات مرمت این خانه است.

آغاز مرمت خانه صدرالعلماء با اعتبارات محدود

اقدامات مرمتی در حال انجام است اما ساخت این موزه با توجه به وسعت و کارکردهایی که برای آن تعریف شده، هم نیاز به زمان و هم نیاز به اعتبار هنگفتی دارد که مسئله زمان را می توان با تخصیص اعتبار مناسب، حل کرد اما کمبود اعتبار همیشه اصلی‌ترین چالش طرح‌های این چنینی بوده و خواهد بود.

سفر هیات دولت به استان یزد و حضور عزت الله ضرغامی، اندکی از این نگرانی کاست. در این سفر که وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در بافت تاریخی یزد قدم زد، مباحث این بافت به ویژه موزه منطقه‌ای کویر با نام جدید موزه مرکزی یزد مورد توجه ویژه قرار گرفت.

تخصیص اعتبار ۲۵ میلیاردی برای تکمیل

سرپرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در گفتگو با خبرنگار مهر از تخصیص ۲۵ میلیارد تومان اعتبار از محل سفر هیات دولت به استان یزد برای موزه مرکزی یزد خبر داد.

سیدعلیرضا سالار حسینی با بیان اینکه در این سفر ۱۰۵ میلیارد تومان برای بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در نظر گرفته شده و قرار است در دو مرحله در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تخصیص یابد، اظهار داشت: دولت بخشی از این اعتبار را با توجه به پیشنهادات استانی امسال تخصیص داده که موزه مرکزی یزد هم در زمره آنها قرار دارد.

وی ادامه داد: اعتبار تخصیص یافته به موزه مرکزی یزد قرار است در جهت مرمت و بازسازی موزه مرکزی یزد به عنوان بزرگترین موزه مرکز کشور در خانه صدر العلماء هزینه شود.سالارحسینی: این ملک دارای معارض است و بخشی از اعتباراتی که در این سفر اختصاص یافته باید برای تملک سهام باقی مانده از این پلاک هزینه شود و سپس مصوبه را اجرا کنیم

سرپرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد بیان کرد: پیشرفت این پروژه در حال حاضر ۳۵ درصد است و اعتبار سالانه آن نیز تا قبل از این مصوبه، سالی ۲ میلیارد تومان بود که امیدواریم با این افزایش اعتبار، شاهد تسریع در تکمیل عملیات مرمت خانه صدرالعلماء در آینده نزدیک باشیم.

وی اظهار داشت: این خانه ارزشمند تاریخی حدود ۶ هزار مترمربع وسعت دارد و با تخصیص ۶۰ میلیارد تومان اعتبار در طول سه سال آینده، عملیات مرمت آن پایان می یابد و باید برای تجهیز اقدام شود.

سالارحسینی، یکی از مشکلات در مسیر اجرای طرح را مشکلات مربوط به تملک اعلام کرد و افزود: این ملک دارای معارض است و بخشی از اعتباراتی که در این سفر اختصاص یافته باید برای تملک سهام باقی مانده از این پلاک هزینه شود و سپس مصوبه را اجرا کنیم.

ظرفیت‌های موزه مرکزی یزد

سرپرست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد ساخت این موزه در یزد که سرشار از ظرفیت های تاریخی و طبیعی و بازمانده های ارزشمندی از هویت تاریخی این دیار کویری است را ضروری دانست و گفت: موقعیت جغرافیایی استان هم مؤید موقعیت مناسب ساخت موزه مرکزی در یزد است.

سالارحسینی گفت: این موزه قرار است فراتر از یک منطقه فرهنگی به لحاظ مردم شناسی، باستان شناسی، هنر و .. باشد و به مردم شناسی و باستان شناسی، تاریخ شهر، فرهنگ، تمدن منطقه کویری ایران بپردازد.

با ساخت این موزه، فرصت بیشتری برای معرفی ظرفیت‌های تاریخی شهر یزد نه تنها در سطح کشور بلکه در بعد بین الملل فراهم خواهد شد و امید است که با تخصیص به موقع اعتبارات و تکمیل هر چه سریعتر آن، تاثیر آن در گردشگری استان محسوس شود.

کد خبر 5397960

منبع: مهر

کلیدواژه: یزد میراث فرهنگی یزد موزه ویروس کرونا بوشهر خطبه های نماز جمعه کرمانشاه آمار کرونا قاسم سلیمانی گرگان آلودگی هوا واکسن کرونا عکس استانها ایلام شیوع کرونا مراسم تودیع و معارفه سانحه تصادف صنایع دستی و گردشگری استان سازمان میراث فرهنگی میلیارد تومان ساخت این موزه باستان شناسی عملیات مرمت مردم شناسی استان یزد استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۱۰۳۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- آزاده صفی: سال ۲۰۱۸ پس از انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای آسیایی، مسئولان استانی برای آماده‌سازی شهر و استقبال از این رویداد، دست به احداث، بهسازی و مرمت برخی از آثار و اماکن زدند که طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان‌های بوعلی و اکباتان و میدان مرکزی شهر از این دست بود.

در حین اجرای این عملیات، اشیای تاریخی از میدان مرکزی شهر همدان کشف شد که سر و صدا و حواشی بسیاری را به همراه داشت. پس از کشف این اشیا اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان به همراه شهرداری همدان وعده ساخت سایت‌موزه را در این مکان دادند.

حواشی گریبانگیر همیشگی سایت موزه همدان

از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۱ که از طراحی تا بهره‌برداری سایت موزه به طول انجامید، این موزه که روزی قرار بود به عنوان یک اثر شاخص در مرکز شهر همدان خودنمایی کند و تاریخ این کهن‌شهر را به رخ گردشگران بکشد همچنان درگیر حواشی فراوان بود و حتی حواشی، پس از بهره‌برداری نیز دست از سر سایت موزه برنداشت و تا امروز نیز ادامه دارد.

احداث سایت موزه با همکاری سه مجموعه میراث‌فرهنگی، شهرداری و راه و شهرسازی و کشمکش بین این دستگاه‌ها از جمله معضلاتی بود که چند سال گریبانگیر پروژه بود و مدت‌ها پروژه را در سکوت عمرانی نگاه داشت و خبری از اجرای آن نبود.

در سال ۹۷ که سایت موزه گرفتار کشمکش اداری بود عباس صوفی؛ شهردار وقت همدان گفته بود که برای به نتیجه رسیدن پروژه و ساخت بنا، باید میراث‌فرهنگی و راه و شهرسازی، بودجه مورد نیاز را در کار تزریق کنند تا شهرداری بتواند عملیات عمرانی را ادامه دهد.

محمدحسین مرادی؛ معاون وقت بازآفرینی شهری و مسکن اداره‌کل راه و شهرسازی استان همدان نیز در این زمینه گفته بود این اداره وظیفه‌ای در قبال تأمین بودجه و اعتبار پروژه احداث سایت‌موزه میدان مرکزی همدان ندارد.

همان زمان کامران گردان؛ رئیس وقت شورای شهر همدان نیز درباره پروژه گفته بود که سه‌گانگی در سه نهاد میراث‌فرهنگی، راه و شهرسازی و شهرداری همدان از دلایل عمده طولانی شدن روند این پروژه است.

احمد ترابی؛ معاون وقت میراث‌فرهنگی همدان نیز همان زمان از رکود در روند ساخت پروژه سایت موزه میدان مرکزی همدان خبر داده و گفته بود این پروژه در همان مرحله‌ای که بوده، قرار داشته و پیشرفتی نکرده است و تنها آثار و اشیا تاریخی کشف شده به موزه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری منتقل شده است.

سایت موزه همدان قبرستان وعده‌های بی عمل مدیران

جدا از رکود طولانی پروژه و کشمکش بین دستگاه‌های مربوطه، وعده و وعیدهای بسیاری برای اتمام پروژه داده شد و سال‌ها سایت موزه میدان مرکزی همدان به قبرستان وعده‌های بدون عمل مدیران تبدیل شد و سرانجام اداره‌کل راه و شهرسازی از این پروژه کنار گذاشته شد و میراث‌فرهنگی و شهرداری اتمام پروژه را عهده‌دار شدند.‌

پس از آن نیز «افتتاح سایت موزه همدان در ماه‌های آینده» بارها تیتر رسانه‌ها شد و خلاصه این پروژه، پس از طی کردن هفت‌خان رستم شهریورماه ۱۴۰۱ و در سکوت خبری و ناباوری فعالان میراث‌فرهنگی و گردشگری افتتاح شد و در نهایت مدیریت آن به شهرداری واگذار شد.

باوجود اینکه انتظار می‌رفت افتتاح این مکان شاخص در میدان دیدنی همدان، میدان‌داری کند و به رونق گردشگری منجر شود اما حاشیه‌های بعد از افتتاح آنقدر قوی شد که تمام حواشی ساخت سایت موزه را از ذهن‌ها پاک کرد.

سایت موزه، محل وقوع معضلات اجتماعی در میدان مرکزی شهر

خلاصه اینکه پس از افتتاح هم گره از بخت تنها سایت موزه غرب کشور باز نشد و هر روز حاشیه‌هایش بیشتر از قبل شد و این حواشی تا جایی پیش رفت که حالا این موزه در میدان مرکزی شهر همدان به محلی برای وقوع انواع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

تأمین نیروی متخصص مانند موزه‌دار و راهنمای گردشگری، مهمترین مشکلات سایت موزه است که پس از گذشت یکسال و نیم از افتتاح، هنوز محقق نشده و گویا عزمی بر رفع این مشکل بزرگ نیز وجود ندارد. از طرفی شهرداری همدان فاقد این نیروهای متخصص است و از طرف دیگر میراث‌فرهنگی با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه است و این معضلات وضعیت سایت موزه را به کلافی سردرگم تبدیل کرده است.

با وجود اینکه استقبال از سایت موزه در ایام خاص مانند تعطیلات و مناسبت‌ها چشمگیر است و گردشگران تمایل بالایی به بازدید از آن نشان می‌دهند اما این مکان همچنان فاقد استانداردهایی مانند راهنمای گردشگری و موزه‌دار است و آنطور که باید در معرفی تاریخ همدان به گردشگران موفق عمل نکرده است.

جای خالی راهنمای گردشگری و موزه‌دار در تنها سایت موزه غرب کشور

در سایت موزه میدان مرکزی شهر همدان که با عنوان عریض و طویل تنها سایت موزه غرب کشور شناخته شده است آثاری از دوران ماد، اشکانی و پایه ستون‌های دوره هخامنشی تا دوره اسلامی وجود دارد که نشان می‌دهد حدود ۳ هزار سال در لایه‌های مختلف آن زندگی وجود داشته و تاکنون نیز مهمترین میدان شهر همدان باقی مانده است.

بنابراین این موضوع می‌تواند اصلی‌ترین دلیل و ادعا باشد که این حجم از تاریخ و تمدن هنوز در شهر زنده است و اگر آنها را به تماشای مخاطبان بگذاریم در جذب گردشگر تأثیرگذار خواهد بود، اما متأسفانه هنوز عزمی بر مدیریت صحیح این مکان در همدان شکل نگرفته و سایت موزه به محلی برای وقوع معضلات اجتماعی تبدیل شده است.

کد خبر 6090742

دیگر خبرها

  • راه اندازی نخستین موزه برق و روشنایی در تبریز
  • نخستین موزه برق و روشنایی تبریز راه‌اندازی می‌شود
  • چرا تنها سایت موزه غرب کشور عاقبت به خیر نشد
  • بازار اصفهان نباید در معرض تهدید باشد/ موزه فرهنگ و تاریخ نصف جهان برای دنیا جذاب است
  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • برگزاری نشست هماهنگی برنامه ریزی برنامه‌های نمایشگاهی آثار نفیس موزه ایران باستان در استان ها
  • نمایش آثار جدیدی از ارادت هنرمندان در موزه رضوی
  • برپایی نمایشگاه و کارگاه رودوزی‌های سنتی در موزه بزرگ خراسان
  • برنامه ریزی نمایشگاه آثار موزه ایران در آذربایجان شرقی
  • ملی‌پوش فوتسال: ما ایرانیم و عاشق فینال پرتماشاگر