Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-30@18:39:18 GMT

تروریست‌های «سنتکام» را چگونه سرشکسته کردیم؟

تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۱۵۸۶۴۳

تروریست‌های «سنتکام» را چگونه سرشکسته کردیم؟

اندیشکده بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (SIPRI) در گزارشی به بررسی حجم بودجه نظامی کشورهای جهان پرداخته است.

به گزارش مشرق، اندیشکده بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم (SIPRI) در گزارشی به بررسی حجم بودجه نظامی کشورهای جهان پرداخته است. طبق این گزارش، کشورهای امریکا، چین، هند، روسیه و انگلیس در رتبه‌های یکم تا پنجم قرار دارند و در سال ۲۰۲۰ مجموع کشورهای جهان هزارو۴۳۰‌میلیارد دلار برای مصارف نظامی هزینه کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اساس گزارش اندیشکده بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم بودجه نظامی کشورها به صورت پیوسته افزایش یافته است، به عنوان نمونه هزینه‌های نظامی ایالات متحده به تنهایی ۳۹‌درصد از این میزان را تشکیل می‌دهد. بر اساس گزارش‌های منتشر شده هزینه‌های نظامی چین نیز در سال‌های اخیر به سرعت افزایش یافته و اکنون به ۱۹۳هزارمیلیارد دلار یا ۳/۱‌درصد GDP رسیده است. همچنین دولت‌های کوچک‌تری مانند افغانستان (پیش از تسلط طالبان)، عربستان سعودی و رژیم‌صهیونیستی به دلیل درگیری‌های مداوم، سهم بیشتری از GDP خود را صرف امور دفاعی می‌کنند. «نان تیان» از پژوهشگران این مرکز به خبرگزاری فرانسه گفت که تأثیرات اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا باعث شده است سطح رد قابل توجه بودجه نظامی کشورها در سال ۲۰۲۰ از مرزهای فعلی عبور نکند.

به گزارش این مؤسسه بین‌المللی همه کشورها سهم برابری از بودجه عمومی خود را به بخش نظامی اختصاص نمی‌دهند بلکه هر کشوری بر حسب نیاز خود سهم مشخصی را برای ارگان‌های نظامی در نظر می‌گیرند، به عنوان مثال بودجه نظامی امریکا در مقایسه با چین که مقام دومین کشورها با بیشترین بودجه نظامی را دارد، بیش از سه برابر است و این کشور حدود ۸/۸درصد کل بودجه خود را به بخش نظامی اختصاص داده است.

ایران نسبت به کشورهای منطقه کمتر در بخش نظامی هزینه می‌کند

به گفته پیتر وزمن، محقق ارشد مؤسسه بین‌المللی تحقیقات صلح استکهلم، کشورهای حوزه خاورمیانه نیز بخش قابل توجهی از بودجه سالانه خود را به بخش نظامی اختصاص می‌دهند و به رغم کاهش قیمت نفت، درگیری‌های نظامی و رقابت تحقیقاتی باعث شده است هزینه‌کردهای نظامی در این منطقه به شدت افزایش یابد. در جهان کشورهایی وجود دارند که حتی سهم بودجه نظامی آنها به حدود ۳۰‌درصد کل بودجه کشور هم می‌رسد.

از سوی دیگر کشورهایی نظیر کاستاریکا و ایسلند عملاً بخش بسیار کمی از بودجه خود را به بخش نظامی اختصاص می‌دهند و در کشورهای ثروتمندی نظیر ژاپن و بلژیک که ارتش‌های بسیار کوچکی دارند، سهم بالاتری از بودجه را به بخش نظامی اختصاص داده‌اند. همچنین در این گزارش آمده است که کشوری مانند بحرین با وجود آنکه مساحت بسیار کمی دارد اما خاندان حاکم در این کشور ۸/۱۱درصد بودجه کل و برابر با ۱/۴درصد تولید ناخالص داخلی این کشور کوچک حاشیه خلیج فارس را صرف بلندپروازی‌های نظامی کرده‌اند.

نکته قابل توجه اینکه طبق این گزارش بودجه نظامی جمهوری اسلامی ایران تنها ۲/۲‌درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است، به عبارت دیگر با وجود تبلیغات شدید رسانه‌های غربی علیه برنامه نظامی کشور، بودجه نظامی مربوط به آن سهم ناچیزی از GDP را دربر گرفته است. مقایسه بودجه دفاعی ایران (کشوری که عملاً از بیشتر کشورهای همسایه خود جمعیت و وسعت بیشتری دارد و مشخصاً با تهدیدهای بیشتری مواجه است) با کشورهای منطقه، با هر معیاری این واقعیت را نشان می‌دهد که ایران نسبت به کشورهای منطقه، کمتر در بخش نظامی هزینه می‌کند.

در حالی که در بودجه سال ۱۴۰۱ برنامه تقویت بنیه دفاعی و تحقیقات راهبردی دفاعی تا مبلغ ۴‌میلیارد و ۵۰۰میلیون یورو از سوی سازمان برنامه و بودجه تخصیص خواهد یافت. در حالی بودجه دفاعی کشورمان در سال آتی تنها ۲۴هزارمیلیارد تومان افزایش یافته است که عربستان سعودی ۵/۵۷میلیارد دلار، امارات ۷/۲۲میلیارد دلار، ترکیه ۷/۱۷میلیارد دلار و رژیم صهیونیستی ۷/۲۱میلیارد دلار را برای خرید و توسعه تسلیحات نظامی در نظر گرفته‌اند.

تهران پیروز جنگ اراده‌ها

نگاهی ساده به جدول بودجه نظامی در کشورهای مختلف نشان می‌دهد رقم بودجه دفاعی کشورمان در برابر دشمن تا بن دندان مسلح ناچیز است، اما سؤال مهم آن است که چگونه امریکایی‌ها در برابر این نیرو با هزینه محدود دچار درماندگی شدید شده‌اند؟

رهبر معظم انقلاب اسلامی راز این پیروزی و سرشکستگی ارتش تروریستی امریکا در منطقه را در «جنگ اراده‌ها» می‌دانند و می‌فرمایند: «گزینه قطعی ملت ایران مقاومت در مقابل امریکاست و در این رویارویی، در این مقاومت، او وادار خواهد شد به عقب‌نشینی و بحث مقاومت هم بحث برخورد نظامی نیست.» همین مقاومت در میان مردم منطقه باعث شده است در افغانستان، عراق، یمن و سوریه تروریست‌های سنتکام و حکام مرتجع وابسته به آنها به صورت پیوسته شسکت خورده و مردم به پیروزی‌های چشمگیر برسند. همین برتری میدانی از سوی مقاومت باعث شد که دشمن برای مذاکره ضرب‌الاجل تعیین کند و در سودای آن بی‌تابی از خود نشان دهد.

هفته‌نامه فرانسوی «اکسپرس» اخیراً از قول «برونو ترتره» معاون مؤسسه تحقیقات راهبردی پاریس فاش کرده است که هدف غرب از دعوت به مذاکرات جدید (همانند مذاکرات برجام) فقط به دست آوردن زمان برای مهار ایران است و نه رسیدن به توافق! واقعیت آن است که طولانی شدن مذاکرات در وین و اجرای نمایش‌هایی چون «پلیس خوب و پلیس بد» تنها کند کردن و مهار کردن پیشرفت‌های هسته‌ای ایران بود. امروز نیز همین هدف، از نو در دستور کار قرار گرفته است. با وجود پایان یافتن دوره ترامپ، غرب حاضر نیست به شش سال پیش بازگردد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا نیز همین دست سخنان را بر زبان آورده و می‌گوید با خروج واشنگتن از برجام، ایران برنامه اتمی‌اش را توسعه داده و به مهارت‌های تازه‌ای دست یافته است.

روزنامه واشنگتن‌پست در شرح این پیشرفت می‌گوید: بعید است بتوان ایران را به چشم‌پوشی از پیشرفت‌های خود واداشت، با این حال امروز نیز هدف کشورهای غربی فقط خریدن زمان است، اما هیچ شانسی برای توافقی گسترده‌تر که برنامه موشکی و فعالیت‌های ایران را در منطقه محدود کند، وجود ندارد. این روزنامه در ادامه گزارش خود نوشته است: ایرانی‌ها چنان در تار و پود منطقه نفوذ کرده‌اند که یک ارتش ۱۰میلیون نفری نیز توانایی هماوردی با آنها را ندارد.

سایت العربیه در تحلیلی از وضعیت منطقه می‌نویسد: رژیم صهیونیستی مجبور شد به خاطر مقابله با ایران بودجه نظامی خود را افزایش دهد. این مقاله یادآور شده است: کمیته مالی کنست،‌ ۹میلیارد شیکل (معادل ۹/۲میلیارد دلار) برای انجام عملیات نظامی علیه ایران به بودجه نظامی این کشور افزوده است.

بودجه مثلث تحریم، ترور و تهدید

البته تلاش دشمن در مهار مقاومت تنها با افزایش رقم بودجه در پارلمان یا فشار برای مذاکره با هدف نرمال‌سازی منتهی نمی‌شود. ریچارد هاویت، عضو کمیسیون تدوین سند راهبردهای امنیتی اتحادیه اروپا در سال ۱۳۹۵ در یک مصاحبه مهم می‌گوید: ما برای مهار ایران باید از داخل به آنها ضربه بزنیم، زمانی ما در داخل خاک ایران دفتر داشتیم و می‌توانستیم در خاک ایران نفوذ کنیم و ساختار امنیتی در خاورمیانه را حرکت دهیم، در حال حاضر این فرصت از دست رفته است. این مسئله بسیار مهم نشان می‌دهد دشمن با افزایش بودجه نظامی (تهدید به جنگ)، افزایش فشار تحریم (جنگ اقتصادی) روی خط سوم در نفوذ و ترور نیز هزینه فراوان کرده است. به روایتی دیگر مثلث تحریم، تهدید و ترور هر سال بودجه خود را افزایش داده‌اند تا بتوانند حرکت مردم در منطقه را متوقف کنند. در جنگ نامتقارن دشمن تنها ایستادگی و مقاومت توانسته است ملت ما را در برابر دسیسه دشمن بیمه کند.

نشریه فارین پالیسی نوشته است: «احیای برجام، اهرم بیشتری را برای فشار در اختیار امریکا می‌گذارد، اما حفظ فشار حداکثری، ایران را به میز مذاکره بازنمی‌گرداند. ایران برای به حداقل رساندن تأثیر تحریم‌ها، بر سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های اقتصاد مقاومتی متمرکز شده تا اقتصاد خود را از راه‌هایی که بیشتر به درون متکی است و نه به غرب، پیش ببرد. پیش‌بینی می‌شود اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۱ بهبود یابد.»

هر قدر اتکای جمهوری اسلامی ایران به درون افزایش یابد، میزان هزینه‌های امنیتی‌اش کمتر شده و در ازای آن دشمن باید هزینه‌های هنگفتی را پرداخت کند. بخشی از ضرب‌شست این ماجرا را سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به حریف در عین‌الاسد نشان داده است، در این تقابل سخت و طولانی با دشمن جنگ جای دیگری است!

منبع: روزنامه جوان

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار خودرو بورس قیمت مشرق احیای برجام نشریه فارین پالیسی رژیم صهیونیستی سنتکام خودرو قیمت های روز در یک نگاه حوادث سلامت بودجه نظامی کشورها صلح استکهلم بین المللی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۵۸۶۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین می‌شود

وزیر امورخارجه گفت: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این راستا استثنا و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست.

به گزارش مشرق، در پیام حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه به همایش روز ملی خلیج فارس که روز دوشنبه - ۱۰ اردیبهشت ماه - در فرهنگسرای اندیشه قرائت شد، آمده است: مایلم مراتب خرسندی خود برای برگزاری مراسم گرامیداشت روز ملی خلیج فارس را ابراز نمایم. بزرگداشت این روز مهم در واقع تکریم هویت ملی ایرانیان به شمار می‌آید لذا این روز بزرگ را به همه ایرانیان تبریک می‌گویم.

وی ادامه داد: خلیج فارس نامی جاودانه و میراثی جهانی است. در تاریخ ایران دهم اردیبهشت روزی است که یادآور از خودگذشتی‌های مردمانی دلاور که با مجاهدت خود پایان اشغال و استعمار پرتغالی بر سواحل جنوبی را پس از سال‌ها رقم زدند.

وزیر امور خارجه در این پیام اظهار داشت: خلیج فارس پهنه بی‌نظیر مواصلاتی میان اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی است و از نظر راهبردی، بخشی از یک نظام ارتباطی مهم جهانی است که اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند را در بر دارد.

امیرعبداللهیان یادآورشد: اهمیت خلیج فارس در ابعاد تاریخی، تمدنی، جغرافیایی، فرهنگی و جهات گوناگون اقتصادی، سیاسی، حمل و نقل انرژی و ژئوپولیتیک از توضیح و تکرار بی‌نیاز است. به همین دلیل است که اهمیت این پهنه آبی در سراسر جهان بسیار قابل توجه است.

وی بیان داشت: در نگاه و باور جمهوری اسلامی ایران، امنیت مقوله پیچیده، متکثر، چند بعدی و تفکیک ناپذیر است که صرفاً با همکاری دسته جمعی و از طریق تقویت پیوندها و ایجاد سازوکارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محقق می‌شود.

وزیر امور خارجه در این پیام افزود: در همین راستا معتقدیم امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثناء و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست و جمهوری اسلامی ایران در زمینه ارائه پیشنهاد و ابتکار در این حوزه‌ها، همواره پیش قدم بوده است.

امیرعبداللهیان در ادامه این پیام عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران با توجه به ارزش‌ها و پیوندهای مشترک با مردم منطقه همواره در تمام زمینه‌ها از پدیده‌های زیست محیطی و گردشگری گرفته تا امنیت نظامی و روابط اقتصادی آماده همکاری و در اختیار قرار دادن ظرفیت‌ها و مزیت‌های خود در مسیر توسعه پایدار خلیج فارس بوده است.

وی اظهار داشت: مایلم مجدداً تاکید کنم کشورمان با برخورداری از ظرفیت‌های گسترده خدادادی و کسب پیشرفت‌های گسترده در عرصه‌های مختلف، آمادگی دارد تا این دستاوردها را در خدمت به صلح، ثبات، توسعه و پیشرفت منطقه و ارزش‌های مشترک دیرپای آن قرار دهد.

وزیر امور خارجه در این پیام تصریح کرد: هرچند نام خلیج فارس با ایران و ایرانی عجین شده اما در عین حال خلیج فارس محلی برای همسایگان ابدی و خانه‌ای برای همه ملت‌های پیرامون آن است از همین رو، دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی متوازن دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند و نصب العین قرار دادن سه اصل عزت، حکمت و مصلحت باز تعریف و باز تنظیم روابط با همسایگان را مد نظر قرار داد و نه در شعار بلکه در عمل نشان داد که مجدانه به دنبال تبدیل خلیج فارس به گرانیگاه سیاست همسایگی و صلح و ثبات در منطقه از راه تعامل و گفت و گو بین دو ساحل این گستره آبی است.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: یک ویژگی مهمی که وجه شناسه امروز برای خلیج فارس به شمار می‌رود روحیه مبارزاتی صاحب‌نشینان سلحشور آن است که اشغال و حضور بیگانگان را بر نمی‌تابند.

وی اضافه کرد: بخش اعظم نابسامانی‌های موجود در خلیج فارس به واسطه دخالت و حضور قدرت‌های خارجی در منطقه بوده که درک سطحی، برداشتی نادرست و منفعت محور از تحولات آن دارند. دخالت و نقش آفرینی کشورهای فرامطقه‌ای نه تنها موجب ثبات و امنیت مردمان این دیار نشد بلکه مسیر همکاری‌های مسالمت آمیز را به مواجهه و واگرایی سوق داد.

وزیر امور خارجه بیان داشت: در حالی که آمریکا و غرب به دنبال فروش تسلیحات بیشتر و متنوع‌تر به کشورهای منطقه هستند، جمهوری اسلامی ایران با اتکا به نفس، عقلانیت سیاسی، رفتار مسئولانه و روابطی مودت آمیز به دنبال اتصال جنوب این پهنه تاریخی به آسیای میانه، قفقاز و دریای سیاه بوده تا منافع همه ملت‌های منطقه را مورد توجه قرار دهد.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: ایران به عنوان یک کنشگر بزرگ و توانمند با تکیه بر ظرفیت‌های عظیم خود و ایمان به توانمندی‌های نهفته در خلیج فارس و داشته‌های کشورهای این حوزه برای کمک به پیشرفت و تعالی ملل مسلمان منطقه اطمینان کامل دارد.

وی افزود: فراموش نکنیم ما با همه تمایزها و تفاوت‌های فرهنگی، زبانی، نژادی، مذهبی و فکری قرن‌هاست در کنار یکدیگر زیست مشترک داشته‌ایم و به یقین برای نسل‌های آینده نیز باید سرنوشت مشترک توام با همزیستی مسالمت آمیز و همبستگی اجتماعی را به ودیعه بگذاریم.

وزیر امور خارجه در این پیام تصریح کرد: اینک با درک و مطالعه این تجربه، جمهوری اسلامی ایران بر آن است که تا در مشورت و همکاری با همسایگان خود یک الگوی بومی برای ثبات و امنیت منطقه استراتژیک غرب آسیا را پیشنهاد کند در این خصوص وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آمادگی آن را دارد تا در همفکری و جلب نظرات سازنده مراکز مطالعاتی و اندیشه‌مندان نام کشورهای منطقه، نگرش مفهومی مورد نظر را غنا بخشد.

امیرعبداللهیان اظهار کرد: امروز در حالی نام جاودان خلیج فارس را گرامی می داریم که تحولات مهمی در اطراف ما به ویژه در شامات که ارتباط تاریخی با خلیج فارس دارد در جریان است. به طور قطع دفاع از فلسطین و فروکاستن از آتش افروزی رژیم صهیونیستی تاثیرات مثبتی در منطقه مهم و حساس خلیج فارس خواهد داشت.

وی یادآورشد: در مقام وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، امید آن دارم خلیج فارس همواره امن، با ثبات و پررونق محیطی برای آرامش مردمان شمال و جنوبش باشد و باور دارم این همایش با حضور و مشارکت فعالانه همه صاحب نظران و اندیشمندان و با ارائه بحث‌های مستدل و تبادل نظر همه جانبه به اهداف والای خود که همانا تقویت منافع ملی و هویت فرهنگی و تاریخی ایران و صیانت از آن است دست خواهد یافت.

دیگر خبرها

  • تروریسم یک تهدید مشترک برای کشورهای منطقه است
  • امنیت خلیج فارس با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در واقع تکریم هویت ملی ایرانیان است
  • وزیر امور خارجه: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تأمین می‌شود
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • وزیر دفاع ایران با کدام مقام نظامی خارجی دیدار کرد؟ +جزئیات
  • تنگسیری: آمریکایی‌ها دیگر جایی در خلیج فارس ندارند + فیلم
  • ایران به توسعه اقتصادی مبتنی بر منافع کشورهای منطقه اهتمام دارد
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود