Web Analytics Made Easy - Statcounter

غذاها و میان وعده‌هایی که انتخاب می‌کنید، می‌توانند بر کیفیت خواب شما اثر بگذارند.

به گزارش برنا؛ فیلم‌های ترسناک، برنامه‌های تلویزیونی با محتواهای مجرمانه، داروها و استرس همگی می‌توانند باعث دیدن خواب‌های آشفته و کابوس شوند.

غذاهایی که مصرف می‌کنیم می‌توانند تاثیر مستقیمی بر الگوی خواب و کنترل رویاهایی که می‌بینیم داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر عادت دارید قبل از خواب از میان وعده‌های مختلف استفاده کنید، خوب است که نکات زیر را در مورد ده غذایی که می‌توانند بر کیفیت خواب شما اثرگذار باشند، مورد توجه قرار دهید:

سس‌های تند

احتمالا شنیده اید که غذاها و سس‌های تند باعث می‌شوند خواب بد ببینیم و یا حتی ممکن است خود شما نیز آن را تجربه کرده باشید. با توجه به پژوهش‌هایی که اخیرا صورت گرفته است، صحت این باور به اثبات رسیده.

پژوهشی که در نشریه Frontiers in psychology به چاپ رسیده نشان می‌دهد افرادی که سس تند مصرف می‌کنند نمی‌توانند به راحتی بخوابند و هم چنین رویاهای آشفته و استرس‌زایی را در خواب تجربه می‌کنند. غذاهای تند دمای بدن را تغییر می‌دهند که باعث تغییر در اطلاعات خواب می‌شود.

همچنین پژوهشی در دانشگاه استرالیا نشان داد که سس تند الگوی خواب را به هم می‌زند. به افرادی که در آزمایش شرکت کردند همراه وعده غذای شبانه‌شان سس تند و خردل داده شد تا محققان بتوانند تغییراتی را که در اثر خوردن این گونه غذاها ایجاد می‌شود ثبت کنند.

خوردن سس تند میزان ساعت بیداری افراد را افزایش می‌داد و باعث تجربه خواب ناخوشانید می‌شد. با بالا رفتن دمای بدن به دلیل مصرف سس، فعالیت مغزی دچار اشکال می‌گردد و کابوس‌های شبانه راه خود را به خواب‌های ما باز می‌کنند.

کیک و بیسکوییت

از همان کودکی همواره به ما گفته شده است که مصرف شکر و شیرینی‌جات قبل از خواب ایده خوبی نیست. می‌دانیم که مصرف شکر باعث بالا رفتن ریسک افزایش وزن، بیماری‌های قلبی، دیابت و سرطان می‌شود. اما آیا مصرف شکر قبل از خواب می‌تواند باعث دیدن کابوس شود؟

در تحقیقی که در نشریه frontiers in psychology به چاپ رسیده است، ۳۱ درصد آن‌هایی که در آزمایش شرکت کردند بعد از خوردن کیک و بیسکوییت خواب‌های عجیب و غریبی را گزارش کردند.

این غذاهای حاوی شکر می‌توانند اطلاعات مغزی را در مرحله‌ای که خواب رو به عمیق شدن می‌رود تغییر دهند. بنابراین سعی کنید حداقل شش ساعت قبل از خواب از مصرف شیرینی و شکر پرهیز کنید.

پنیر

هنگامی که صحبت از غذاهایی به میان می‌آید که می‌توانند باعث بروز اختلال در خواب و دیدن کابوس شوند، پنیر درصد بالایی را به خود اختصاص می‌دهد. در همان تحقیقی که در بالاتر به آن اشاره شد، مصرف لبنیات ارتباط زیادی با پایین آمدن کیفیت خواب داشت. تقریبا ۴۴ درصد از شرکت کنندگان گزارش کردند که بعد از مصرف پنیر و لبنیات تجربه خواب‌های بدی داشتند که از حالت طبیعی خارج بوده است.

در سال ۲۰۰۵، یک پژوهش بریتانیایی توانست ارتباط مصرف پنیر با کابوس‌های شبانه را ثابت کند. این تحقیقات با هدف شفاف‌سازی در رابطه با این افسانه که مصرف پنیر باعث ایجاد کابوس شبانه می‌شود، طراحی گردیده بود.

در این پژوهش از چندین نوع پنیر برای انجام تحقیقات استفاده شد و برخی از پنیرها نشان دادند که این باور درست است. از سوی دیگر، برخی از پنیرها باعث ایجاد خواب‌های عجیب و در عین حال خیلی واضح می‌شدند.

سس سالاد

یکی دیگر از غذاهایی که باعث دیدن خواب‌های آشفته می‌شود، سس سالاد و دیگر سس‌های شیرین است. این گونه سس‌ها و دسرها حاوی شکر هستند که می‌توانند باعث بیدار نگه داشتن شما در طول شب یا حتی بر هم زدن خواب شوند. قبل از اضافه کردن سس به سالاد خود در هنگام شام، جدول مواد غذایی که روی بطری نوشته شده است را چک کنید تا بتوانید میزان شکری که برایتان کمین کرده را تشخیص دهید.

در پژوهشی که در نشریه frontiers in psychology به چاپ رسیده است، نشان داده شده که چاشنی‌های شیرین یا سس‌های شیرین سالاد مسبب ایجاد خواب‌های ترسناک در برخی از شرکت کنندگان بوده است. شکر اضافی و چربی‌های نامناسب موجود در سس‌های سالاد می‌توانند به شدت کیفیت خواب شما را با ایجاد خواب‌های بد یا بیدار شدن در طول شب تحت تاثیر قرار دهند. دوری کردن از این شکر اضافی باعث می‌شود که از هیولاهای خواب شبانه‌تان در امان بمانید.

پاستا

کربوهیدرات‌ها یکی از ضروری‌ترین بخش‌های یک رژیم غذایی مناسب هستند، چون بدن آن‌ها را به گلوکز تبدیل می‌کند، که یکی از اشکال شکر است، و آن‌ها را به مصرف رسانده و به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می‌دهد. با این که کربوهیدرات‌ها برای بدن ضروری هستند، بهتر است که قبل از رفتن به رختخواب از خوردن آن‌ها پرهیز کنید. همان‌طور که می‌دانیم شکر الگوهای خواب را بهم می‌زند، بنابراین جای تعجب نیست که کربوهیدرات‌ها نیز همین کار را با بدن بکنند.

شرکت کنندگان پژوهش اخیر گزارش کردند که بعد از خوردن نان و پاستا خواب آشفته‌ای را تجربه کرده‌اند و گروه کوچکی از آن‌ها تجربه دیدن رویاهای عجیب و غریب را داشته‌اند. پژوهش‌ها نشان داده است که مصرف پاستا قبل از خواب می‌تواند نسبت به دیگر غذاها باعث بروز اختلال بیشتری در خواب گردد، البته به غیر از لبنیات و سس‌های تند.

به طور کلی مشکلی با صرف این وعده غذایی خوشمزه ایتالیایی وجود ندارد. اما بهتر است که این غذا را زودتر مصرف کنیم تا از خواب‌های آشفته و کابوس در امان باشیم.

چیپس سیب زمینی

غذاهای چرب مانند چیپس‌های سیب زمینی برای سلامتی مضرند به این دلیل که: حاوی مقدار زیادی کالری هستند، ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهند و غذاهای سالمی را که به آن‌ها احتیاج دارید کنار می‌زنند. در تحقیقی، پژوهشگران دریافتند که خوردن غذاهایی مانند چیپس باعث می‌شود که افراد خواب با کیفیت پایینی را تجربه کنند و نتوانند به خوبی استراحت کنند. نتایج تحقیق آن‌ها نشان داد که کیفیت خواب بستگی به نوع و مقدار غذایی که مصرف می‌شود دارد.

در تحقیقی که در نشریه FRONTIERS IN PSYCHOLOGY به چاپ رسید نشان داده شد که حدود ۱۲.۵ درصد از خواب‌های آشفته به دلیل خوردن غذاهای چرب مانند چیپس‌ها اتفاق می‌افتند. میان وعده‌های چرب همچنین می‌توانند باعث بر هم زدن دستگاه گوارش شما شوند، و خواب را در طول شب برای شما مشکل کنند. بدنتان در طول زمانی که در خواب هستید تلاش می‌کند تا غذاهایی را که وارد بدن خود کرده‌اید گوارش کند و از همین رو مهم است که قبل از خواب چه غذاهایی خورده‌اید.

تغییر میان وعده‌ای که مصرف می‌کنید به میان وعده‌ای سالم‌تر قبل از خواب می‌تواند به کاهش خواب‌های بد کمک کند. اما کنار گذاشتن همه اسنک‌ها تنها راه تضمین شده برای تجربه خواب خوب است.

نوشابه

در عمل، نوشیدنی‌های گازدار غذا محسوب نمی‌شوند. اما آن چیزی که می‌نوشید به اندازه همان غذایی که می‌خورید اهمیت دارد. نوشیدنی‌های کافئین‌دار فرایند خواب را بسیار دشوار خواهند کرد.

نوشابه‌ها به دلایل متعددی برای بدن مضر هستند. برای مثال، ممکن است باعث افزایش وزن، دیابت و بالا بردن ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی شوند.

نوشابه‌ها عوارض متعددی برای بدن ایجاد می‌کنند، همچنین به دلیل وجود مقادیر زیاد شکر و کافئین می‌توانند باعث دیدن کابوس به هنگام خواب شوند. کافئین به طور مستقیم حتی در خواب نیز مغز را تحریک می‌کند، که منجر به دیدن رویاهای ناخوشایند در خواب خواهد شد.

بعد از مصرف نوشابه مغز تلاش می‌کند آرامش خود را به دلیل تاثیر کافئین بازیابد و با آن مقابله کند، که باعث سبک شدن خواب و دیدن رویاهای آشفته و عجیب و غریب می‌گردد. پرهیز از مصرف کافئین به مدت چهار تا هشت ساعت قبل از خواب می‌تواند ریسک دیدن خواب‌های بد را کاهش دهد. اگر به کافئین حساس هستید حتی الامکان تا ۱۲ ساعت قبل از خواب از مصرف آن پرهیز کنید.

شکلات

با توجه به تحقیقاتی که در گزارش NEW SCIENTIST آمده است، خوردن شکلات باعث بهم خوردن ریتم خواب و تجربه کابوس‌های خشونت‌آمیز می‌گردد. شکلات‌ها همانند نوشابه‌ها حاوی کافئین هستند که باعث تجربه رویاهای ناخوشانید برای شکلات دوستان می‌گردند. تحقیقات نشان داده است که مردان نسبت به زنان بیشتر تحت تاثیر اثرات مصرف شکلات قرار می‌گیرند. در برخی افراد مصرف شکلات باعث شده است که حتی در خواب فریاد هم بزنند.

شکلات حاوی ترکیباتی است که می‌تواند تاثیرات روانشناختی متعددی بر ذهن بگذارد که باعث می‌گردد خواب‌های بیشتری ببینید. حتی مصرف شکلات تلخ قبل از خواب نیز که حاوی انتی اکسیدان است می‌تواند باعث بروز اختلال در خواب و دیدن کابوس‌های شبانه گردد.

این تجربه‌های شیرین هم چنین حاوی تئوبرومین هستند که یک ماده قلیایی است و ضربان قلب را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود مدت زمان بیشتری را در شب بیدار بمانید. میدانیم که شکلات خوراکی خوشمزه و اعتیاد آوری است، اما تلاش کنید آن را به عنوان یک وعده عصرانه امتحان کنید نه به عنوان میان وعده ای قبل از خواب.

 سرخ کردنی‌ها

بسیاری از افراد باور دارند که غذاهای سرخ شده سالم نیستند، اما سخت است که بتوان مزه بسیار خوب آن‌ها را انکار کرد. اگر به وعده‌های غذایی که می‌خورید دقت کنید در اکثر آن‌ها ماده ای پیدا می‌شود که سرخ شده باشد. مثلا در اکثر غذاها از پیاز سرخ شده استفاده می‌گردد. به خصوص در فرهنگ غذاهای ایرانی کمتر غذایی پیدا می‌شود که پایه ای از سرخ کردنی‌ها نداشته باشد.

با تنوع فوق العاده زیاد سرخ کردنی‌هایی که در حال حاضر وجود دارند، هنوز هم سیب زمینی سرخ کرده از محبوب‌ترین‌هاست. برخی دوست دارند آن را با کچاپ، بعضی با فلفل و پنیر، و برخی هم آن را به صورت ساده و با نمک بخورند.

به هر حال، در تحققیات مشخص شد کسانی که غذاهای چرب مانند سیب زمینی سرخ کرده مصرف کرده بودند، با احتمال بیشتری دچار کابوس شبانه شده‌اند. برای بدن پروسه هضم مواد غذایی با کربوهیدرات بالا و چرب بسیار سنگین و طولانی است که باعث می‌گردد فرد خواب سبکی داشته باشد و نتواند خواب عمیق و با کیفیت را تجربه کند. مصرف سیب زمینی تنوری شده راه حل بهتری است تا میزان چربی کاهش یابد و بتوانیم خوابی با کیفیت بهتر تجربه کنیم.

بستنی

یکی از خوردنی‌هایی که می‌تواند بیشترین تاثیر را بر کیفیت خواب داشته باشد بستنی است. بستنی با شکر و چربی زیاد درست می‌شود و اگر قبل از خواب مصرف شود بدن زمان کافی برای سوزاندن آن را نخواهد داشت. خوردن بستنی قبل از خواب بدن را پر از انرژی می‌کند که این امر پیام‌های مختلفی را به مغز می‌رساند و باعث دیدن کابوس‌های شبانه هنگام خواب می‌شود.

خوردن چند قاشق بستنی قبل از خواب و به هنگام دیدن تلویزیون در نگاه اول بی‌ضرر به نظر می‌رسد، اما آسیب بیشتری از آنچه که فکر می‌کنید به بدن خود می‌زنید. مصرف بستنی قبل از خواب نه تنها احتمال دیدن کابوس‌های شبانه را افزایش می‌دهد بلکه باعث اضافه وزن نیز می‌گردد.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: استرس سرطان شکر عجیب و غریبی لبنیات مواد غذایی چک رژیم غذایی عجیب و غریب سیب زمینی مغز نوشابه مردان زنان ذهن قلب اعتیاد فلفل انرژی تلویزیون وزن خواب قبل از خواب می تواند کابوس های شبانه توانند باعث خواب های آشفته خواب های بد کیفیت خواب دیدن کابوس باعث دیدن سیب زمینی میان وعده نشان داده برای بدن سس تند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۹۸۷۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»

به گزارش خبرآنلاین، مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» با هشدار نسبت به افزایش استعمال قلیان دخانی در زنان و مردان و عوارض ناشی از آن، در عین حال از طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن با نظارت وزارت بهداشت و با هدف کاهش مصرف قلیان دخانی خبر داد و گفت: دستگاه قلیان اکسیژن هنوز «تایید نهایی» را نگرفته و نتایج تحقیقات ملاک تصمیم‌گیری در این باره خواهد بود.

اخیرا بحث عرضه نوعی خاصی از قلیان تحت عنوان «قلیان اکسیژن» در برخی کافی شاپ‌ها و قهوه‌خانه‌ها خبرساز شده؛ موضوعی که ظاهرا در راستای اجرای طرح مطالعاتی وزارت بهداشت در ۱۰ استان کشور است؛ چراکه متخصصان و مسوولان سلامت همواره نسبت به شکستن قبح استعمال قلیان در میان خانواده‌ها و استعمال آن به صورت گروهی و سرگرمی و نهایتا هم افزایش چندین برابری مصرف آن در زنان و مردان و بروز عوارض قلبی و تنفسی ناشی از آن در سنین پایین‌تر، هشدار داده‌اند.

دکتر غلامرضا حیدری - مجری طرح مطالعاتی بررسی «قلیان اکسیژن» در گفت‌وگو با ایسنا، در واکنش به اخبار و فضای ایجاد شده درباره این طرح مطالعاتی، با تاکید بر اینکه «قلیان اکسیژن»، استانداردهای وزارت بهداشت را دارد، اظهار کرد: مقدار گازهای اکسیژن و نیتروژن موجود در «قلیان اکسیژن» تنظیم شده و استاندارد است و حدود ۱۰ سال از زمان ثبت اختراع رسمی این دستگاه در کشور می‌گذرد.

ماجرای گاز «خنده» در قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اخبار منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی درباره قلیان اکسیژن خاطرنشان کرد: ادعای استفاده از «گاز خنده» در قلیان اکسیژن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که در پاسخ به ادعاهای مطرح شده باید گفت، استفاده از گاز خنده در قلیان اکسیژن صحت ندارد.

وی درباره ترکیب گازهای قلیان اکسیژن گفت: سهم اکسیژن از ترکیب گازهای به کار گرفته شده قلیان اکسیژن حدود ۸۰ درصد است و نیتروژن می‌تواند به میزان ۵ درصد به ترکیب گازها اضافه شود.

مجری طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاک‌دم ادامه داد: «اکسید نیتروژن» که با «گاز خنده» شناخته می‌شود در قلیان اکسیژن وجود ندارد. «انتونوکس» که یک گاز بی‌ضرر به حساب می‌آید که در قلیان اکسیژن استفاده می‌شود. پژوهش‌های متعددی درباره «انتونوکس» در سطح جهان انجام شده، یافته‌های این مطالعات از بی‌ضرر بودن این گاز حکایت می‌کند.

حیدری درباره اعتیادآور بودن انتونوکس به ایسنا اظهار کرد: انتونوکس از مسائلی مانند «ایجاد وابستگی»، «اعتیادآوری» و «گازهای خنده‌آور» تهی است. با توجه به ویژگی‌های انتونوکس باید گفت ادعاهایی که در ارتباط با قلیان اکسیژن مطرح شده یک بازی رسانه‌ای است.

وی درباره طرح مطالعاتی بررسی دستگاه پاکدم اظهار کرد: بررسی دستگاه پاکدم که توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام می‌شود یک طرح مطالعاتی به حساب می‌آید. این طرح مطالعاتی مورد تایید وزارت بهداشت واقع شده و «کد اخلاق» دارد.

نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری درباره قلیان اکسیژن

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در این طرح مطالعاتی افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند مورد نظرسنجی قرار می‌گیرند، افزود: هدف از اجرای نظرسنجی این است که مصرف‌کنندگان قلیان‌ اکسیژن را ارزیابی کنیم. این ارزیابی‌ها به منظور بررسی مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از مصرف قلیان اکسیژن است. با توجه به مشکلات و عوارض احتمالی ناشی از استعمال قلیان اکسیژن برای آینده این دستگاه تصمیم می‌گیریم.

وی گفت: در حال حاضر، قلیان اکسیژن در برخی استان‌ها مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. پاسخ به پرسش‌های «آیا قلیان اکسیژن عوارض دارد؟» و «آیا قلیان اکسیژن می‌تواند به عنوان یک دستگاه بی‌ضرر معرفی شود؟» به عنوان پرسش‌های این طرح مطالعاتی طرح شده‌اند. پاسخ به این پرسش‌ها به گذر زمان نیاز دارد؛ این پروژه تحقیقاتی باید به مدت یک یا دو سال انجام شود که بتوان به پرسش‌های مطرح شده پاسخ داد.

اجرای طرح مطالعاتی در ۱۰ استان کشور

اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر

حیدری افزود: طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن در شهر تهران انجام شده و مصرف‌کنندگان این دستگاه با «تست تنفسی» مورد ارزیابی قرار گرفته‌اند. نتایج تست تنفسی مصرف‌کنندگان قلیان اکسیژن نشان می‌دهد وضعیت تنفسی آنها نسبت به افراد عادی، کاملا بالاتر است. نتایج به دست آمده می‌تواند ما را به مسیری هدایت کند که قلیان اکسیژن، مشکلات سلامتی ندارد. البته تاکید می‌کنم که به طور قطع، اظهارنظر نهایی درباره قلیان اکسیژن به بررسی‌های کامل‌تر نیاز دارد. در نظر داریم افرادی که از قلیان اکسیژن استفاده می‌کنند در ۱۰ استان کشور مورد ارزیابی قرار دهیم. بازهم تاکید می‌کنم اخبار مربوط به عوارض و اعتیادآوری قلیان اکسیژن، یک بازی رسانه‌ای و کذب محض است.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی درباره جزئیات اجرای طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن به ایسنا اظهار کرد: مراکزی که قلیان‌های دخانی ارائه می‌دهند به صورت داوطلبانه در طرح تحقیقاتی شرکت می‌کنند. بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت، درصد گازهای اکسیژن و نیتروژن قلیان اکسیژن تنظیم می‌شود. طرح تحقیقاتی در ۳ استان تهران، البرز و آذربایجان شرقی آغاز شده، همچنین امور مربوط به این طرح تحقیقاتی در استان بوشهر و شهر جیرفت در استان فارس در حال انجام است.

وی ادامه داد: استان‌های مازندران، زنجان، هرمزگان نیز به طرح تحقیقاتی قلیان اکسیژن اضافه می‌شوند.

حیدری درباره جامعه آماری طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن نیز به ایسنا گفت: تعداد مراکز عرضه قلیان‌های دخانی که در طرح مطالعاتی لیان اکسیژن شرکت کرده‌اند باید به «حجم نمونه» که در طرح علمی برآورد شده، برسند. میزان جامعه آماری باید به نحوی باشد که آمار و ارقام خروجی طرح تحقیقاتی از منظر آماری، «معنی‌دار» و «قابل تایید» باشد. این طرح تحقیقاتی به یک یا دو سال زمان نیاز دارد که میزان داده‌های مورد نظر جمع‌آوری شود. پس از جمع‌آوری داده‌ها، آنالیزهای مورد نیاز انجام می‌شود.

چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن

وی درباره چرایی اجرای طرح مطالعاتی قلیان اکسیژن گفت: سال‌ها است علیه دخانیات مبارزه می‌کنیم و با اقداماتی در نظر داریم میزان مصرف دخانیات را کنترل و محدود کنیم. برنامه‌هایی با هدف کنترل دخانیات طی سال‌های گذشته مطرح شده اما شکست‌ خورده‌اند. همچنین ممنوعیت‌های استعمال دخانیات اثربخش نبوده‌اند و جرائم مربوط به تخلفات دخانیاتی به خوبی اجرا نشده‌اند.

افزایش مصرف قلیان در جامعه

حیدری با بیان اینکه متاسفانه قلیان در کشور به ویژه در میان جوانان به وفور استعمال می‌شود، افزود: مصرف قلیان در جمعیت نوجوان در حال افزایش است. بررسی‌ها بیانگر این است تفاوتی در ارتباط با میزان مصرف قلیان در میان زنان و مردان وجود ندارد؛ این در حالیست که میزان مصرف سیگار در میان مردان نسبت به زنان ۱۰ برابر بیشتر است. آمار و ارقام بیانگر این است که حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افراد بالای ۲۵ سال، چه مرد و چه زن قلیان استعمال می‌کنند.

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه قلیان در میان جامعه ایرانی ورود کرده، افزود: قلیان در میان خانواده‌ها، اماکن تفریحی و جمعیت جوان کشور ورود کرده است. میزان دود هر وعده استعمال قلیان معادل استفاده از ۱۰۰ نخ سیگار است.

حیدری درباره تنباکوهای مورد استفاده در قلیان‌ها گفت: تنباکوها غیراستاندارد به حساب می‌آیند و عمدتاً با آلودگی‌های محیطی، میکروبی و قارچی همراه هستند. زغال‌هایی هم که در قلیان استفاده می‌شوند زمینه‌ساز مسمومیت با مونوکسیدکربن هستند.

افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی در پی افزایش مصرف قلیان

رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم‌پزشکی شهید بهشتی افزود: متاسفانه در ارتباط با کنترل مصرف قلیان هیچ برنامه‌ریزی کاملی وجود ندارد. با توجه به افزایش استعمال قلیان در میان جوانان و نوجوانان شاید بتوان گفت باید به انتظار افزایش بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی در سنین جوانی بنشینیم. در حالی که بیماری‌های تنفسی و قلبی_عروقی معمولا در دهه‌های پنجم یا ششم زندگی بروز می‌کنند. شرایط به واسطه استفاده از قلیان به نحوی است که افراد ۲۰ و ۳۰ ساله دچار برونشیت مزمن و بیماری‌های قلبی هستند.

شاید قلیان اکسیژن جایگزینی برای قلیان‌های دخانی باشد

حیدری با بیان اینکه عوارض مصرف قلیان باید در کانون توجه قرار گیرد، افزود: بهره‌ گرفتن از راهکارها و روش‌های علمی در جهت کنترل مصرف دخانیات باید در کانون توجه قرار گیرد. به نظر می‌رسد قلیان اکسیژن شاید بتواند جایگزین قلیان‌های دخانی شود.

وی تاکید کرد: در حال حاضر، دستگاه قلیان اکسیژن «تایید نهایی» را نگرفته است. اگر نتایج تحقیقات و شرایط طوری باشد که این دستگاه جایگزین قلیان‌های دخانی شود، یک گام موثر در جهت حفظ سلامتی جامعه به حساب خواهد آمد. اما در مجموع اظهارنظر درباره قلیان اکسیژن منوط به بررسی‌های کامل‌تر بوده و نتایج تحقیقات؛ ملاک تصمیم‌گیری در این باره خواهد شد.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900077

دیگر خبرها

  • منیزیم را چه زمانی از روز مصرف کنیم؟
  • فصل رویش گیاه کوهی با مصرف خوراکی و دارویی
  • مسمومیت ۱۰ نفر بر اثر مصرف قارچ سمی فصلی در کردستان
  • مسمومیت ۱۰ نفر بر اثر مصرف قارچ سمی در کردستان
  • مسمومیت ۱۰ کردستانی بر اثر مصرف قارچ سمی
  • مواظب مصرف داروهای خواب آور باشید
  • دلیل لرز و بدن درد بدون تب چیست؟
  • ماجرای گاز «خنده» قلیان‌ها چیست؟/ جزییات طرح وزارت بهداشت درباره قلیان «اکسیژن»
  • چرا با تاریکی هوا احساس خواب آلودگی بیشتر می‌شود؟
  • ۷ دلیل که باید انار بخورید