Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-29@07:21:18 GMT

بازتاب تعالیم قرآنی در سیره فاطمی(س)

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۱۴۴۰۴

بازتاب تعالیم قرآنی در سیره فاطمی(س)

به گزارش خبرنگار مهر، محمد امین غروی در یادداشتی به بیان تعالیم قرآنی زندگی حضرت زهرا (س) پرداخته است که در ادامه می‌خوانیم:

تشکیل خانواده و تلاش برای پایداری این پیوند به گونه‌ای نیکو و شایسته در میان همسران و البته میان والدین و فرزندان، یکی از مهمترین توصیه‌های شرعی و عقلی می‌باشد. تعالیم قرآنی از ویژگی‌ها و کارکردهای فزاینده‌ای در مسیر تقویت این پیوند برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پرورش روحیه پذیرش و فرمان‌برداری در میان اعضای خانواده از بارزترین تاثیرهای باورمندی به تعالیم قرآن محسوب می‌شود. همچنین تلاش برای تعامل و معاشرت نیکو همگام با احترام میان همسران و حفظ و تدوام آن که به حفظ ساختار خانواده و ایجاد ملکات نفسانی کمک می‌کند، از آثار پیروی از توصیه‌های قرآنی است.

یکی از برکات و پیامدهای زندگی مشترک امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (ع) نقش الگوسازی برای پیروان و دوستان آنها بود که با مطالعه و دقت در سیره زناشویی این خانواده آسمانی بتوانند تعالیم قرآنی را نیز در زندگی خود پیاده و اجرایی کنند.

همزیستی پسندیده

قرآن کریم مردان را به حسن معاشرت و رعایت اخلاق نیکو با همسرانشان توصیه کرده است. «وَعاشِرُوهُنَّ بِالمَعْرُوفِ ؛[۱] و با زنان خود به گونه‌ای شایسته و پسندیده رفتار کنید.» همچنین فرموده: «هُنَّ لِباسٌ لَکُمْ وَ أَنْتُمْ لِباسٌ لَهُنَّ ؛[۲] زنانتان برای شما لباس‌اند و شما برای آنان لباس هستید.»

این مطلب در احادیث اسلامی نیز مورد تاکید قرار گرفته است؛ روایاتی مانند: «فَدَارِهَا عَلَی کُلِّ حَالٍ وَ أَحْسِنِ الصُّحْبَةَ لَهَا لِیَصْفُوَ عَیْشُک ‏؛[۳] در هر حال با همسرت مدارا کن و با او به نیکی معاشرت نما، تا زندگیت با صفا شود.» از این رو تعامل و رفتار نیکوی همسران با یکدیگر می‌تواند در بهبود روابط میان آنها تأثیر مستقیم داشته باشد.

پس از آن که خطبه عقد ازدواج امیرالمومنین (علیه السلام) و حضرت زهرا (علیها السلام) توسط پیامبر خاتم (صلی الله علیه و آله) و امیرالمومنین (علیه السلام) خوانده شد [۴] پیامبر اکرم خطاب به عروس و داماد توصیه‌هایی پیرامون زندگی مشترک ایراد فرمودند.

ایشان خطاب به امیرالمومنین فرمودند: «به منزلتان بروید و با همسرت با لطافت و مهربانی رفتار کن، زیرا فاطمه پاره تن من است .»[۵] توصیه خاتم الانبیا (صلی الله علیه و آله) به دخترشان توجه به جایگاه همسر بود و فرمودند: «در حق همسرت کوتاهی نکن و تمام تلاشت را در مسیر همراهی با او به کار گیر که بهترین فرد را به همسری تو درآوردم .»[۶]

هم‌افزایی همسران در انجام عبادت

خداوند انسان‌ها را برای رسیدن به کمال آفرید و این هدف، تنها با عبادت و بندگی خدا ممکن خواهد بود. «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُون ؛[۷] جن و انسان را جز برای این که مرا بپرستند نیافریدم.» پس هنگامی که انسان در مسیر بندگی خدا تلاش کند، دریچه‌های کمال و سعادت به روی او گشوده خواهد شد.

عبادت و بندگی انسان را به مقامات عالیه می‌رساند به گونه‌ای که اگر انسان بتواند واجبات را به درستی انجام دهد و بعد از آن به مستحبات بپردازد، خداوند او را شامل عنایت خاص و الطاف خود می‌کند .[۸]

در زندگی مشترک نیز همسران خداباور برای تشویق و یاری یکدیگر به عبادت، هم‌افزایی و همکاری دارند؛ زیرا عبادت و بندگی را از مهم‌ترین راه‌های سعادتمندی در دنیا و آخرت می‌دانند. از این رو علاوه بر آن که خودشان در انجام کامل عبادات اهتمام می‌ورزند، تلاش می‌کنند همسرشان نیز در این مسیر قدم برداشته و ثابت قدم بماند. اینان همواره یکدیگر را برای انجام عبادت و بندگی خدا تشویق کرده و خدا را به خاطر همین نعمت ارزنده سپاس می‌گویند.

این مسأله در سیره زناشویی امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (س) نیز نمود و ظهور پیدا کرد. چند روز پس ازدواج این دو وجود نورانی، خاتم الانبیا (صلی الله علیه و آله) از امیرالمومنین پرسیدند که همسرت را چگونه یافتی؟ امیرالمومنین (علیه السلام) با اشاره به بهترین ویژگی حضرت زهرا (علیها سلام) فرمودند: «نِعْمَ الْعَوْنُ عَلَی طَاعَةِ اللَّهِ ؛[۹] زهرا (علیها السلام) بهترین یار و یاور برای بندگی خدا است.» این پاسخ می‌تواند برای بانوان امت اسلامی بهترین الگوی رفتاری محسوب گردد که عبادت و بندگی خدا را در اولویت‌های زندگی قرار داده و افراد خانواده را به این سمت و سو سوق دهند.

روحیه شهادت طلبی

«نشاط شهادت» حالت روحی و روانی خاصی است که شهید مطهری از آن یاد کرده [۱۰] و منطق شهادت را سوختن و حل شدن در اجتماع برای احیای جامعه می‌داند .[۱۱] همسرانی که به خدا و معاد باور دارند، ازدواج را بهترین بستر و زمینه برای حفظ و پاسداری از دین و باورهای خود می‌دانند و آماده‌اند در راه دین به جهاد در راه خدا بپردازند حتی اگر به قیمت از دست دادن جانشان تمام شود.

امیرالمومنین (ع) و حضرت زهرا (ع) هر دو از نمونه‌های بارز همسران شهادت‌طلب و فدایی دین محسوب می‌شوند. رشادت‌های امیرالمومنین (علیه السلام) و شجاعت ایشان در میدان‌های جنگ و جهاد علیه کفار و مشرکان، زبانزد عام و خاص است و منابع تاریخی و حدیثی گواه این مطلب است.

اما حضرت زهرا (علیها السلام) نیز در حساس‌ترین موقعیتی که امت اسلام با آن مواجه شد و بر اثر هواپرستی و دنیاگرایی عهد و پیمان خویش با خلیفه بر حق خاتم الانبیا (صلی الله علیه و آله) را فراموش کردند، به میدان آمد و تمام وجود خود را در دفاع از حق مولا و امام خویش به میدان آورد که با سقط جنینش و لطمه‌های شدید مواجه شد و در نهایت جان خود را در این راه فدا کرد. بی‌شک چنین روحیه جهاد و شهادت‌طلبی در سیره این دو وجود نورانی، گواهی بر هم‌افزایی آنها در زندگی مشترک نسبت به مساله مهم و حساس دفاع از دین می‌باشد.

امروز فقدان الگوی مناسب و حتی ارائه الگوهای نامناسب، یکی از معضلات جدی و اساسی جوانان در مواجهه با مشکلات و چالش‌های زندگی مشترک است؛ حال آن که، خوشه‌چینی عبرت‌آموز از زندگی امیرالمومنین (علیه السلام) و حضرت زهرا (علیها السلام) به عنوان بهترین الگو، می‌تواند راهگشای خانواده‌ها در این مسیر باشد.

پی نوشت
[۱]. نساء/۱۹.
[۲]. بقره/۱۸۷.
[۳]. عاملی، وسایل الشیعة، ج ۲۰، ص: ۱۶۹، ح ۳.
[۴]. مجلسی، بحار الأنوار، ج ‏۴۳، ص: ۱۱۲.
[۵]. خوارزمی، المناقب، ص: ۳۵۳.
[۶]. ابن عساکر، تاریخ دمشق، ج ‏۴۲، ص: ۱۲۶.
[۷]. ذاریات/۵۶.
[۸]. صمدی، آثار گناه در زندگی و راه جبران، ص: ۱۰۰-۱۰۱.
[۹]. ابن شهر آشوب، مناقب آل أبی طالب علیهم السلام، ج ۳، ص: ۳۵۶.
[۱۰]. شهید مطهری، مجموعه آثار، ج ۲۴، ص: ۴۵۷.
[۱۱]. معتمدی، انسان و مرگ، ص: ۹۱.

کد خبر 5406088 سمانه نوری زاده قصری

منبع: مهر

کلیدواژه: شهید مطهری ابن شهرآشوب دمشق بحار الانوار ولادت حضرت زهرا حضرت زهرا س سبک زندگی سبک زندگی اسلامی سبک زندگی فاطمی ازدواج ازدواج آسان ولادت حضرت زهرا حضرت زهرا س قرآن کریم فعالیت های قرآنی آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری قرآن انقلاب اسلامی ایران سازمان تبلیغات اسلامی شیعه مداحان نهج البلاغه آیت الله مصباح یزدی پاکستان صلی الله علیه و آله عبادت و بندگی علیها السلام تعالیم قرآنی زندگی مشترک علیه السلام حضرت زهرا بندگی خدا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۴۴۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جشن بزرگ «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام رضا علیه السلام برگزار می‌شود

جعفر رئیسیان زاده در این باره اظهار داشت: این برنامه با حضور تولیت معزز آستان قدس رضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جمعی از مدیران ارشد ملی و استانی، با هدف تجلیل از کارگران به عنوان ارکان اصلی تولید و تحقق شعار سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم، تدارک دیده شده است.
وی، با اشاره به اینکه این مراسم  روز دوشنبه دهم اردیبهشت ماه بعد از نماز مغرب و عشا در ورزشگاه امام رضا (ع) برگزار می‌شود، اظهار کرد: در این مراسم از ۲۵ هزار کارگر مشهدی به همراه خانواده‌هایشان تجلیل خواهد شد.
معاون خدمات اجتماعی بنیاد کرامت رضوی خاطرنشان کرد:مدعوین به این مراسم از طریق کارفرمایان در کارخانجات مختلف شناسایی شده‌اند به طوری که سهمیه‌ای برای تجلیل از کارگران شاغل در هر کارگاه تولیدی و مجموعه فعال در امر تولید در نظر گرفته شده است.
رئیسیان زاده  ابراز داشت: ویژه برنامه های این مراسم شامل جشن خانوادگی، اجرای سرود و نماهنگ‌های مذهبی، برنامه‌های شاد برای کودکان، سخنرانی و نور افشانی است و در پایان مراسم، غذای متبرک رضوی به خانواده‌ها اهدا خواهد شد.
وی گفت: همچنین در این برنامه از تعدادی از کارگران نمونه که در راستای تولید کار ویژه و منحصر به فردی انجام داده‌اند نیز به نمایندگی از تمامی کارگران تقدیر به عمل خواهد آمد.

منبع: آستان نیوز

دیگر خبرها

  • همایش بین المللی اندیشه‌های قرآنی حضرت آیت الله خامنه‌ای در قم برگزار می شود
  • بازتاب خشونت پلیس آمریکا در شبکه‌های اجتماعی
  • برپایی بیش از ۸ هزار محفل شیرخوارگان حسینی در ایران و کشور‌های جهان
  • جشن بزرگ «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام رضا علیه السلام برگزار می‌شود
  • ماجرای نسبت فامیلی علیرضا قربانی با داور «محفل» از زبان احمد ابوالقاسمی + فیلم
  • مرحله استانی دومین جشنواره سرود فجر بسیج در بوشهر برگزار شد
  • اکسيري که قهرمانان را جاويدان مي کند
  • سلامتی و طولانی عمر در حکومت امام زمان(عج)
  • امت اسلام در کنار همدیگر به یک دشمن واحد توجه کنند
  • فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)