Web Analytics Made Easy - Statcounter

چندین سناریو درباره عوامل پشت پرده تصمیم سعد حریری برای کناره گیری از دنیای سیاست و تعلیق فعالیت‌های سیاسی وی مطرح می‌شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «سعد حریری» نخست‌وزیر پیشین لبنان و رئیس جریان المستقبل که بعد از ناکامی در تشکیل دولت این کشور از 7 ماه گذشته لبنان را به مقصد امارات ترک کرده بود، اواخر هفته گذشته با یک جنجال آفرینی تازه به بیروت برگشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حریری فعالیت‌های سیاسی‌اش را تعلیق کرد

درحالی که زمزمه‌هایی از عدم تمایل سعد حریری برای مشارکت در انتخابات پارلمانی لبنان به گوش می‌رسید، او روز گذشته رسما اعلام کرد که فعالیت‌های سیاسی‌اش را به حالت تعلیق درآورده و در انتخابات پارلمانی نیز مشارکت نمی‌کند. حریری حتی گفت هیچ نماینده‌ای از جریان المستقبل نیز در این انتخابات حاضر نخواهد شد.

این تصمیم حریری واکنش‌های متعددی در پی داشت و سوالاتی درباره پشت پرده تصمیم مذکور و عواملی که حریری را وادار به این اقدام کرد، مطرح می‌شود.

سناریوهای کناره‌گیری حریری از دنیای سیاست

از چند روز قبل که سعد حریری در دیدار با مقامات مختلف لبنان اعلام کرده بود در انتخابات مشارکت نمی‌کند طرفداران وی در مناطق مختلف تجمع کرده و شعارهایی علیه عربستان سعودی سر دادند. آنها معتقدند که مواضع منفی عربستان و «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور زندگی سیاسی سعد حریری را به چالش کشیده است.

هواداران سعد حریری به اقداماتی اشاره می‌کنند که از 5 سال گذشته ریاض علیه حریری انجام داده و موجب انزوای سیاسی وی شد. برای درک این که عربستان تا چه اندازه در کناره‌گیری سعد حریری از انتخابات پارلمانی و تعلیق فعالیت‌های سیاسی وی نقش داشته است باید نگاهی به فضای روابط دو طرف در چند سال گذشته بیندازیم.

واقعیت آن است که عمده چالش‌های سیاسی سعد حریری به ویژه بعد از سال 2017 مربوط به رویکرد عربستان در قبال وی بوده است. ربوده شدن حریری در ریاض توسط دولت عربستان و مجبور شدن او به استعفا از منصب نخست وزیری لبنان از خاک عربستان سرآغاز مرحله‌ای تاریک برای سعد بود. تبعات اتفاق تلخی که در عربستان برای سعد حریری افتاد به وضوح در عملکرد سیاسی او در لبنان دیده می‌شد.

مهم‌ترین خواسته سعودی‌ها از حریری این بود که جایگاه حزب‌الله را در عرصه سیاسی لبنان تحت شعاع قرار دهد، اما انجام این کار به دلیل موقعیت ویژه‌ای که مقاومت لبنان بعد از آزادسازی این کشور از شر اشغالگران صهیونیست و سپس خنثی کردن تلاش داعش برای ورود به لبنان، نزد مردم به دست آورده بود، غیرممکن به نظر می‌رسید.

تلاش ناکام سعد حریری برای جلب رضایت عربستان

بنابراین سعد حریری تبدیل به یک مهره سوخته و ناکارآمد برای عربستان شد. البته او تلاش‌های متعددی برای برگرداندن نظر ریاض انجام داد که همگی ناکام بود. در این زمینه می‌توان به استعفای اجباری و ناگهانی حریری در بحبوحه اعتراضات اکتبر 2019 اشاره کرد که در راستای بحرانی‌تر کردن اوضاع لبنان و سپس اتهام زنی به مقاومت و متحدان آن انجام شد.

این استعفای حریری با یک خلاء سیاسی طولانی در لبنان همراه بود که به فجایع این کشور دامن زد. او سرانجام مجددا بعد از شکست دولت «حسان دیاب» نخست‌وزیر سابق لبنان، در اکتبر 2020 مامور تشکیل کابینه لبنان شد اما همه کاری که طی 9 ماه بلاتکلیف نگه داشتن لبنانی‌ها انجام داد محدود به تلاش برای جلب رضایت عربستان از دروازه امارات و مصر و فرانسه و... بود. حریری سپس لبنان را وارد یک بحران تازه کرده و راهی امارات شد.

تظاهرات طرفداران سعد حریری علیه «سمیر جعجع»سرنوشت مبهم 14 مارسی‌ها و جامعه اهل سنت لبنان بعد از خروج سعد حریری از عرصه سیاسی

کابوس عربستان برای حریری تمامی ندارد

آنگونه که منابع نزدیک به سعد حریری می‌گویند وضعیت مالی او به شدت وخیم بوده و در تلاش برای پس دادن بدهی‌های عربستان است. در حال حاضر بدهی‌هایی که سعد حریری به یکی از بانک‌های عربستان دارد بیشتر از دارایی‌های اوست.

بر این اساس گفته می شود که سعد حریری توان مالی لازم برای مشارکت در انتخابات را ندارد. اما از سوی دیگر برخی ناظران معتقدند که از نظر سعد حریری تحولات اخیر لبنان و منطقه نتوانسته تغییری در واقعیت سیاسی و پارلمانی لبنان به وجود بیاورد و حتی اگر او یا نمایندگانش در این انتخابات شرکت کنند معادله پارلمانی لبنان تغییر نخواهند کرد. از نظر وی همه ساختارها و معادلات سیاسی که بعد از انتخاب میشل عون به عنوان رئیس‌جمهور لبنان در این کشور به وجود آمد همچنان پایدار خواهد ماند؛ معادلاتی که در دوره گذشته مانع از تحقق اهداف سعد حریری در دولت لبنان شد. به طور کلی حریری معتقد است که انتخابات پارلمانی آینده معادلات قوی در عرصه میدانی لبنان را تغییر نمی‌دهد.

به گفته برخی کارشناسان آگاه از امور لبنان ممکن است تصمیم سعد حریری برای تعلیق فعالیت‌های سیاسی خود در چارچوب تلاشی برای برهم زدن اوضاع و تعویق انتخابات پارلمانی انجام شده باشد؛ چرا که ممکن است این تصمیم حریری موجب شود بسیاری از احزاب طرفدار وی انتخابات را تحریم کنند. از آنجایی که آمریکا و عربستان برنامه‌های خود را در لبنان شکست خورده می‌بینند پیش بینی می‌کنند که نتایج انتخابات پارلمانی همانند دوره گذشته باب میل آنها نباشد، بنابراین بهتر است مانع برگزاری انتخابات و یا دست کم تعویق آن شوند.

بر این اساس ممکن است سعد حریری احساس کند با مانع تراشی در روند انتخابات پارلمانی لبنان می تواند رضایت سعودی‌ها را جلب کند.

آیا متحدان از پشت به حریری خنجر زدند؟

از طرف دیگر امروز طرفداران سعد حریری که به خیابان‌ها ریخته بودند حزب نیروهای لبنانی و «سمیر جعجع» رئیس آن را به توطئه چینی علیه حریری متهم کرده و گفتند که این حزب بزرگترین خنجر را از پشت به حریری زد. یکی از حامیان سعد حریری صراحتاً در این زمینه تاکید کرد: یکی از بزرگترین خنجرهایی که از پشت به حریری زده شد از جانب رئیس حزب نیروهای لبنانی بود و مسئولیت این اتفاقات با سمیر جعجع است، سمیر جعجع کسی است که جنگ داخلی را به لبنان برگرداند.

آنها معتقدند که متحدان سعد حریری و اعضای جریان 14 مارس او را در این شرایط تنها گذاشته‌اند و به دنبال گرفتن جایگاه حریری هستند. البته حتی اگر فرضیه دوم واقعی باشد؛ صراحتا می توان گفت که جایگزین قدرتمندی برای جانشینی حریری در جریان السمتقبل و 14 مارس و به طور کلی جامعه اهل سنت لبنان وجود ندارد و آنها هنوز حریری را رهبر سنی‌های لبنان می‌دانند.

براین اساس نمی‌توان گفت که با اعلام تعلیق فعالیت‌های سیاسی سعد حریری، جنجال آفرینی‌های وی و متحدانش در لبنان به پایان می‌رسد و تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در لبنان باید منتظر اتفاقات و سناریوهای جدید باشیم. به ویژه اینکه فردی مانند سعد حریری به راحتی دنیای سیاست و قدرت را رها نمی‌کند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اخبار عربستان سعودی لبنان سعد الحریری اخبار عربستان سعودی لبنان سعد الحریری تعلیق فعالیت های سیاسی انتخابات پارلمانی پارلمانی لبنان سعد حریری سعد حریری سمیر جعجع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۲۹۸۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مخالفت ولیعهد عربستان با کوچ اجباری فلسطینیان

محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی با کوچ اجباری فلسطینیان مخالفت کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی تاکید کرد که این کشور تمام تلاش خود را برای برقراری ارتباط با همه طرف‌ها جهت توقف اقدامات تشدید آمیز و جلوگیری از گسترش آن به کار می‌گیرد.

ولیعهد سعودی همچنین بر مخالفت قاطع این کشور با کوچ اجباری ملت فلسطین تاکید کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی عربستان، ولیعهد سعودی همچنین تاکید کرد که این کشور در کنار مردم فلسطین برای آنچه دستیابی به حقوق آنها برای داشتن یک زندگی شایسته و دستیابی به صلح عادلانه خواند، ایستاده است.  

فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان همچنین بر برقراری آتش فوری در غزه تاکید کرد و گفت: به مسیری که منجر به تشکیل کشور فلسطینی شود، نیاز داریم.

وی تاکید کرد : نیازمند آتش بس فوری و دائمی در نوار غزه هستیم.

دیدار و گفت‌وگوی وزرای خارجه آمریکا و عربستان درباره غزهجزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو

انتهای پیام/ 

دیگر خبرها

  • سیل شدید در شمال مکه مکرمه
  • عربستان و اسرائیل سازش می‌کنند؟
  • اصرار چهره رسانه‌ای سعودی: ایران باید تجزیه شود!
  • (ویدئو) سیل وحشتناک در عربستان سعودی همه را ترساند
  • فیلمی از هوای طوفانی شهر مدینه در عربستان سعودی
  • مخالفت ولیعهد عربستان با کوچ اجباری فلسطینیان
  • بازگشت چهره جنجالی به تیم ملی
  • بن‌فرحان: تنها اسرائیل مخالف توقف جنگ غزه است
  • بازسازی غزه ۳۰ سال زمان می‌خواهد
  • فیلم بارش برف سنگین در عربستان سعودی در اوایل اردیبهشت