Web Analytics Made Easy - Statcounter

چند روزی است که شایعاتی مبنی بر پیدا شدن محل دفن دسته جمعی شهدای قیام گوهرشاد در مشهد منتشر شده و مباحثی پیرامون این موضوع مطرح شده است. اما هنوز اخبار موثقی از بررسی نهایی کارشناسان و تشخیص دوره تاریخی استخوان‌های پیدا شده به  دست نیامده است.

به منظور بررسی بیشتر این موضوع، خبرگزاری فارس تلاش کرده است گفتگوهایی را با صاحبنظران در این زمینه منتشر کند که از جمله این افراد، دکتر غلامرضا جلالی پژوهشگر بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی و نویسنده کتابهایی از جمله «تقویم تاریخ خراسان از مشروطه تا انقلاب اسلامی»، «مشهد در بامداد نهضت امام‌خمینی» و «مشاهیر مدفون در حرم رضوی» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر جلالی به خبرنگار فارس می گوید: واقعه مسجد گوهرشاد، در واقع تجمع مردم مشهد در مسجد گوهرشاد حرم مطهر امام رضا(ع) در اعتراض به قانون تغییر لباس و کشف حجاب بود که توسط نیروهای دولتی سرکوب شد. این تجمع در تیر ماه سال ۱۳۱۴ شمسی و در زمان حکومت پهلوی اول رخ داد. علت اصلی این تحصن نیز اعتراض به اجباری شدن کلاه شاپو و سیاست‌های تغییر لباس و کشف حجاب و حصر آیت الله سید حسین قمی بود.

وی می افزاید: سه هزار و ۱۲۵ سند تاریخی و طرح پژوهشی مربوط به قیام خونین مسجد گوهرشاد مشهد در سازمان کتابخانه ها موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی موجود است. این اسناد مهم که مربوط به قیام تاریخی سال ۱۳۱۴ مسجد گوهرشاد است کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است و با توجه به دست اول بودن منابع، افق‎های جدیدی را در این زمینه خواهد گشود.

تعداد شهدا تا ۴ هزار نفر برآورد می شود

جلالی خاطرنشان می کند: در برخی از اسناد موجود آمده است که پس از کشتار مردم در مسجد گوهرشاد، مأموران رضاخان پیکر‌های شهدا و حتی زخمی‌ها را با کامیون به چند نقطه در مشهد از جمله کوه‌های خلج، باغ خونی و محله خشتمال‌ها منتقل کرده و بدون انجام غسل و کفن به‌صورت جمعی دفن کردند. تخمین‌ها در این زمینه تا ۴ هزار شهید هم برآورد شده است.

وی می افزاید: بین جریان گوهرشاد و سقوط رضاشاه حدود ۶ سال فاصله افتاد و ۴ سال نیز روس ها به شهر مشهد آمدند و این شهر را اشغال کردند، پس از آن نیز محمد رضا پهلوی به سلطنت رسید و این مسائل موجب شد خانواده شهدا نتوانند دادخواهی کنند و پیگر این مسئله باشند.

خدام حرم مطهر رضوی مجبور به از بین بردن آثار خون و گلوله شدند

جلالی در ادامه می گوید: با توجه به روایات بر جای مانده، پس از این واقعه خدام حرم مطهر، در پی نظافت صحن برآمدند به طوری که گاهی مجبور به تراشیدن مقدار زیادی از ستون ها برای از بین بردن آثار خون و گلوله بودند و بنا بر نقل قول ها، اکثر شهدای این واقعه در منطقه گل خطمی و گودال خشتمال ها و یا در زیر باغ خونی و مقابل اراضی معجونی و عسکریه به خاک سپرده شدند.

وی تاکید می کند: در هیچ دوره از تاریخ ایران، اقدامی مانند کشف حجاب رضاخانی صورت نگرفته بود، در آن مقطع زمانی غرب به این باور رسیده بود که اگر بخواهد ایران را با آن تمدن غنی و شرایط موثر جغرافیایی شکست دهد، باید آنچه که با فرهنگ این جامعه آمیخته شده است را تغییر دهد.

 

انتهای پیام/۷۰۰۷۹

منبع: فارس

کلیدواژه: قیام گوهرشاد رضاشاه کشف حجاب کلاه شاپو دفن دسته جمعی مسجد گوهرشاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۳۲۳۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از کتاب «جنبش علوی، هجرت رضوی» در مشهد

  به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، رییس نمایندگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خراسان رضوی گفت: کتاب «جنبش علوی، هجرت رضوی» به بررسی عوامل قیام علویان و تاثیر آن در دعوت امام رضا (ع) از مدینه به مرو می‌پردازد.    حجت الاسلام والمسلمین علی باقری افزود: این کتاب برگزیده چهارمین جشنواره کتاب سال رضوی در سال ۱۳۹۰ بود.   وی ادامه داد: این کتاب در پنج بخش به موضوعاتی همچون مناقشات عباسیان و علویان، بررسی جنبش‌ها و قیام‌های علوی قبل از خلافت مامون، حضور مامون در مرو و ضرورت دعوت امام (ع) به خراسان، نقش جنبش‌های علوی عصر مامون و تاثیر آن در دعوت امام رضا (ع) از مدینه به مرو، حضور امام رضا (ع) در مرو و تاثیر آن در آرامش سیاسی جهان اسلام می‌پردازد و تالیف آن را مجید خالق نیا رشتخوار بر عهده داشته است.   به گفته او، علی اکبر هاشمیه ترجمه این کتاب به زبان پشتو را از سال ۱۴۰۰ شروع کرد که دو سال و نه ماه برای ترجمه آن، زمان صرف شد.    معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی هم در این جلسه گفت: یکی از وظایف شیعیان در عصر حاضر، اشاعه برکات اهل بیت (ع) در دنیا است.   حجت الاسلام والمسلمین گنابادی نژاد افزود: امروز اگر ایران سرآمد معرفت دینی در دنیا است و بشریت را به منطق عقلانیت دینی دعوت می‌کند، این از اندیشه و تفکر امام رضا (ع) است.   وی ادامه داد: امروز هزینه سنگینی که دنیا می‌پردازد و جنایت‌هایی که در غزه می‌شود، باعث آگاهی دانشجویان جهان شده است و ما باید به دنبال نهضت ترجمه باشیم.

دیگر خبرها

  • حفاظت از خانه‌های تاریخی آذربایجان‌غربی در اولویت است
  • سفر سردار رادان به خراسان رضوی به دعوت مردم متدین مشهد
  • رونمایی از کتاب «جنبش علوی، هجرت رضوی» در مشهد
  • زنگ سپاس معلم در مدارس مشهد نواخته شد
  • فوری | حمله خونین افراد مسلح به نمازگزاران در هرات افغانستان
  • استان خراسان رضوی گرم می‌شود
  • نخستین مسجد اسلام گسترش می‌یابد
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • ۳۱۰ نفر در حوادث مربوط به موتورسیکلت در شهر مشهد جان باختند
  • شرحی بر قدیمی‌ترین فهرست‌نامه‌های کتابخانه آستان قدس رضوی/خدمتی به گذشته، امروز و آینده