Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، تپه اسرار آمیز "اهرنجان" سلماس با قدمتی ۹ هزار ساله یکی از آثار باستانی مغفول ایران زمین به شمار می رود که به گفته کارشناسان، مرکز تولید و صادرات ابزار آلات سنگی بود.

سفال های منقوش کشف شده از تپه اهرنجان با عناصر هندسی تزیین شده است و بیشتر آنها را انواع کاسه های ساده و سبو تشکیل می دهد؛ برخی از کاسه های اهرنجان نیز دارای لوله کوتاهی در زیر لبه هایشان بوده که شبیه آنها تاکنون در هیچ منطقه باستانی دیگری دیده نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناسان معتقدند که تپه اهرنجان محل کارگاه های تولیدی انسان های باستان از ۹ هزار سال قبل بوده و از این لحاظ ظرفیت منحصربفردی برای کاوش های باستان شناسی و آشنایی با سبک زندگی پیشینیان دارد.

این تپه رفته رفته به فراموشی سپرده شده بود ولی با سفر محمدصادق معتمدیان، استاندار آذربایجان غربی به سلماس و پیگیری توسط مقام عالی استان در شورای برنامه ریزی، ۲۰ میلیارد ریال اعتبار اولیه برای احداث پارک موزه پیش بینی شد که می تواند نخستین گام برای احیای این اثر گردشگری و گامی بلند در احداث پارک موزه در منطقه باشد.
 

تپه اهرنجان جزو قدیمی ترین دهکده های واقع در خاورمیانه است

پژوهشگر تاریخ و نویسنده کتاب تاریخ ۱۰ هزار ساله سلماس در این باره معتقد است که این دهکده در نوع خود جزو قدیمی ترین دهکده های واقع در خاورمیانه به شمار می رود و از این حیث، از اهمیت زیادی برخوردار است.

توجید ملک زاده گفت: این تپه در شمال شهر سلماس و در نزدیکی کوی فرهنگیان قرار دارد و مردم منطقه آن را به علت وجود خاکستر (به زبان محلی کول)، کول تپه می نامند.

وی افزود: در سال های اخیر کشاورزان که به زعم خود تپه اهرنجان را معدن خاکستر می دانند، خاکش را برای تقویت زمین های زراعی خود منتقل می کنند به طوری که از این دهکده باستانی تنها چهار هکتار باقی مانده است.

وی بیان کرد: در این مکان باستانی ابتدا سنگ های اوبسیدین از معادن آتشفشانی غرب سلماس و در برخی موارد از ترکیه کنونی وارد و پس از تبدیل به ابزارآلات جنگی مانند چاقو و سرنیزه به دیگر اقوام جهان صادر می شد.

این کارشناس مسائل تاریخی و میراث فرهنگی معتقد است که وجود مصنوعات سنگی شامل ظروف، سینی های گود، سینی های سفال و وزنه های گرد سنگی معرف فعالیت های زیادی برای تأمین غذا از طریق کشاورزی در این منطقه بوده است.

ملک زاده ادامه داد: در این منطقه همچنین سفالینه های منقوش خاکستری متمایل به سیاه و مسطح سفالی کشف شده که از نوع سفال های نخجوان مربوط به دوره برنز قدیم در ۲ هزار و نهصد سال قبل از میلاد مسیح است.

تپه تاریخی اهرنجان سلماس تعیین حریم شده است

رییس اداره‌ میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سلماس نیز دراین باره گفت: تعیین حریم تپه تاریخی اهرنجان سلماس مربوط به هزاره هفتم قبل از میلاد،سال گذشته  به تصویب شورای حریم کشور رسیده است.

افراسیاب گراوند افزود: تعیین حریم تپه تاریخی اهرنجان مانع از تعرض غیرقانونی به حریم این تپه شده و یک مانع قانونی در برابر متجاوزان ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: این تپه از جمله مهم‌ترین محوطه‌های تاریخی شمال‌غرب کشور بوده که مربوط به هزاره هفتم قبل از میلاد است.

وی با بیان اینکه برای اجرای این طرح، محوطه گسترده و وسیعی داشتیم که متاسفانه در دوره‌های پیش مورد نامهری‌هایی قرار گرفته و بخش‌هایی از آن از بین رفته بود، بیان کرد: این اثر به‌دلیل قرارگیری داخل شهر و منطقه توسعه شهری دچار آسیب‌های متعددی شده بود، بخش زیادی از حرایم استحفاظی آن به‌دلیل تفکیک و تبدیل به منازل مسکونی فرهنگیان از بین رفته و از طرفی برداشت خاک تپه برای امور ساختمانی از قسمت‌های شرقی و جنوبی آن، آسیب‌های جبران‌ناپذیری به آن وارد آورده بود.

رییس اداره‌ میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سلماس بیان کرد: تپه تاریخی اهرنجان سلماس نخستین بار در سال ۱۳۷۰ مورد گمانه‌زنی باستان‌شناختی قرار گرفت و بعد از آن در سال ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۱۰۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

آثار تاریخی سلماس با همه توان حفظ و حراست می‌شود

فرماندار سلماس با اشاره به لزوم توجه به آثار باستانی شهرستان به ویژه تپه تاریخی اهرنجان گفت: متاسفانه با وجود قدمت بالا و فاخر بودن ٦١ اثار تاریخی در این شهرستان، طی سال های گذشته اقدامی در زمینه مرمت و احیای آن‌ها صورت نگرفته و هم اکنون اکثر این آثار در معرض آسیب قرار دارند.

کاظم غنی زاده با تاکید بر اهمیت مرمت و بازسازی آثار تاریخی در راستای توسعه صنعت گردشگری در منطقه عنوان کرد: با پیگیری استاندار آذربایجان غربی در سفر اخیر به این شهرستان و تصویب اعتبار اولیه در شورای برنامه ریزی استان، سلماس آمادگی کامل را جهت حفظ و مرمت و احیای تپه باستانی اهرنجان در قالب احداث " پارک موزه" دارد.

وی افزود: این اثر ارزشمند باستانی به‌دلیل قرارگیری در داخل شهر و منطقه توسعه شهری دچار آسیب‌های متعددی شده؛ بخش زیادی از حریم استحفاظی آن به‌دلیل تفکیک و تبدیل به منازل مسکونی فرهنگیان از بین رفته و از طرفی برداشت خاک تپه برای امور ساختمانی از قسمت‌های شرقی و جنوبی آن، آسیب‌های جبران ناپذیری به آن وارد آورده است.

وی بیان کرد: وسعت اولیه این تپه، ۴۰ تا ۵۰ سال قبل بسیار بیشتر از وسعت باقی مانده کنونی بود که با بی توجهی تعمدی مسوولان و خود مردم، بخش وسیعی از آن برای همیشه از بین رفته است؛ بقایای خانه‌های قدیمی اهرنجان و یکی از آسیاب‌های آن تا دهه ۷۰ در ضلع غربی سلماس کنونی باقی‌مانده بود که امروزه، آن هم از بین رفته‌ است.

به گزارش ایرنا، قدمت استقرار روستایی در آذربایجان با وجود تپه هایی چون اهرنجان تا اواخر هزاره هفتم پیش از میلاد می رسد و همین امر نشان از تاریخ گرانسنگ منطقه دارد که باید از این تاریخ محافظت شود؛ امری که در سال های طولانی گذشته مورد بی مهری مردم و مسوولان قرار گرفته و البته در این دوره، با هدف توسعه گردشگری و جذب ایرانگردان و جهانگردان، رونق این بخش در دستور کار است.

شهرستان سلماس با داشتن ۲۰۰ هزار نفر جمعیت در شمال استان آذربایجان غربی واقع است.

برچسب‌ها آذربایجان غربی آثار تاریخی ارومیه سلماس اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: آذربایجان غربی آثار تاریخی ارومیه آذربایجان غربی آثار تاریخی ارومیه سلماس اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی آذربایجان غربی میراث فرهنگی تپه اهرنجان بین رفته پارک موزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۶۶۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احداث نیروگاه‌های خورشیدی در شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی مشکل کمبود برق را حل می‌کند

فرزین عباسی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه استان‌های خبرگزاری تقریب، با اشاره به اینکه در سال گذشته 55 قرارداد پیمانکاری به مبلغ 240 میلیارد تومان در حوزه معاونت فنی شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی منعقد شد اظهار داشت: این در حالی بود که این قراردادهای پیمانکاری از شمال تا جنوب استان را شامل می‌شد.

وی تصریح کرد: بر این اساس، در هر کدام از شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی که مشکل زیرساختی داشتند، پروژه پیمانکاری منعقد شده و عملیات اجرایی در آنجا آغاز شده است.

معاون فنی شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی گفت: همچنین در قسمت اسناد ثبتی در سال گذشته، حدود 400 هکتار اسناد تک برگی تفکیک‌شده در شهرک‌های صنعتی ارومیه، چهاربرج، اشنویه، ماکو و ناحیه صنعتی کریم آباد صادر شد.

وی بیان کرد: از سوی دیگر اسناد 6 دانگ ناحیه صنعتی نالوس صادر شد و اقدامات صدور اسناد 6 دانگ پلدشت نیز پس از چندین سال آغاز شده و هم اکنون در حال صدور سند است.

عباسی از تصویب دو ناحیه صنعتی در سال گذشته خبر داد و گفت: در این راستا ناحیه صنعتی سیمینه بوکان به مساحت 50 هکتار و ناحیه صنعتی شهید سلیمانی ارومیه به مساحت 23 هکتار به تصویب رسیده و امسال عملیات اجرایی آنها آغاز می‌شود.

وی ادامه داد: از سوی دیگر در پایان سال گذشته برای ایجاد دو ناحیه صنعتی لاجان پیرانشهر پیمانکار انتخاب شد و ناحیه صنعتی قره ضیاءالدین۲ در مرحله تهیه اسناد و برآورد است.

معاون فنی شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی در ادامه با اشاره به صدور بیش از 30 مجوز ساخت و ساز در سال گذشته گفت: علاوه بر آن در این مدت 23 پایان کار برای واحد‌های صنعتی و خدماتی صادر شده است.

وی با اشاره به اینکه آغاز عملیات اجرایی تصفیه‌خانه شاهین دژ جزو مصوبات سفر استاندار آذربایجان‌غربی در سال گذشته بود اظهار داشت: این پروژه با اعتباری بالغ بر 45 میلیارد تومان و ظرفیت 400 مترمکعب در روز آغاز شد.

عباسی گفت: مدول دوم شهرک صنعتی مهاباد نیز که در سال 1401آغاز شده بود در اواخر سال گذشته با ظرفیت 900 مترمکعب در روز و با اعتبار 22میلیارد تومان به بهره برداری رسید.

وی افزود: هم اکنون نیز تصویه خانه فاز دو ارومیه با اعتبار 35 میلیارد تومان و با پیشرفت فیزیکی 50 درصدی در حال انجام است.

معاون فنی شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی با اشاره به تفاهم‌نامه سه جانبه با شرکت برق منطقه‌ای، شرکت شهرک‌های صنعتی استان و استانداری گفت: این تفاهم‌نامه در راستای احداث پست شهرک صنعتی فاز سه بوده که 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی در ادامه گفت: امسال در صورتی که مجوز حفاری چاه آب ناحیه صنعتی چهاربرج در اسرع وقت تحویل شرکت شهرک‌های صنعتی داده شود، در 6 ماهه دوم سال ناحیه صنعتی چهاربرج آماده واگذاری به سرمایه‌گذاران خواهد بود.

عباسی خاطرنشان کرد: امسال زیباسازی شهرک‌ها با بهره‌گیری از مشاور، پیش‌بینی شده است که امید می‌رود بتوان با ایجاد فضای سبز و کاشت نهال در شهرکهای صنعتی گام موثری در زیبایی شهرک‌های و نواحی صنعتی داشته باشیم.

وی بیان کرد: همچنین امسال چند شهرک برای احداث نیروگاه خورشیدی در نظر گرفته شده و با توجه به کمبود برق که وجود دارد در تلاش هستیم با احداث نیروگاه‌های خورشیدی این مشکل را تا حد امکان رفع کنیم.

عباسی گفت: از سوی دیگر در سال جاری کارگاه‌های اجاره‌ای در برنامه وجود دارد و بر این اساس، 10 واحد کارگاهی فناوری در عرض دو سال احداث می‌شود و هم اکنون در شهرک صنعتی فاز دو ارومیه احداث چهار کارگاه آغاز شده و پس از پایان آن، به متقاضیان سرمایه‌گذاری اجاره داده می‌شود.

وی اظهار داشت: امسال واگذاری شهرک صنعتی پلدشت آغاز و قیمت‌گذاری‌ها به پایان رسیده است و اواخر اردیبهشت ماه واگذاری آنها آغاز می شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۱۷۳۴ کلاس درس در آذربایجان‌غربی در حال احداث است
  • تصویب مطالعات طرح ویژه تفصیلی بافت تاریخی شهر ارومیه
  • بررسی راهکارهای توسعه زیرساخت‌های شبکه برق آذربایجان غربی
  • ضرورت برگزاری تورهای گردشگری مذهبی در آذربایجان شرقی
  • مصدومیت سه تن در سانحه رانندگی محور ارومیه - سلماس
  • مهاباد به موزه جدید و نمایشگاه دائمی صنایع‌دستی نیاز دارد
  • گردشگری نخستین رکن سند توسعه و پیشرفت شهرستان نایین است
  • احداث نیروگاه‌های خورشیدی در شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی مشکل کمبود برق را حل می‌کند
  • برداشت غیرمجاز از حق آبه دریاچه ارومیه/آب منطقه‌ای آذربایجان غربی جوابیه داد
  • احداث بزرگترین پارک نوری موضوعی کشور در مجتمع گردشگری صفه اصفهان