Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@13:05:16 GMT

مدیریت زیست‌بومی ؛ نسخه شفابخش تالاب‌ها

تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۸۸۲۴۶

مدیریت زیست‌بومی ؛ نسخه شفابخش تالاب‌ها

‍‍‍‍‍‍

به گزارش ایرنا، کنوانسیون بین‌المللی رامسر امسال برای روز جهانی تالاب‌ها شعار «تالاب‌ها را ارج نهیم، مدیریت کنیم، احیا کنیم و دوست بداریم» را انتخاب کرده و در پوستری که طراحی کرده نیز عنوان کرده که حفاظت از تالاب‌ها به نوعی کمک به همه مردم و طبیعت است. این کنوانسیون محور کمپین سال ۲۰۲۲ را «اقدام برای تالاب‌ها» عنوان کرده و از همه کشورهای عضو و دوستداران محیط زیست در سراسر دنیا خواست تا سرمایه‌گذاری مالی، انسانی و سیاسی برای نجات تالاب‌های جهان از ناپدید شدن و احیای تالاب‌هایی که تخریب شده را جدی بگیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مازندران مبدأ همه فعالیت‌های جهانی برای حفاظت از تالاب‌هاست. نام رامسر بیش از نیم‌قرن است که به دلیل تصویب کنوانسیون بین‌المللی حفاظت از تالاب‌ها در مجامع بین‌المللی محیط زیستی مطرح می‌شود. از ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که ۱۸ کشور کنوانسیون رامسر را امضا کردند تا امروز که ۵۱ سال از آن نشست مهم محیط زیستی می‌گذرد و ۱۷۱ کشور عضو این کنوانسیون معتبر محیط زیستی هستند و بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ تالاب در دنیا زیر پوشش آن قرار دارد، وضعیت تالاب‌های ایران و بویژه مازندران تغییرات زیادی داشت که تقریبا هیچ کدام از این تغییرات در مسیر بهبود وضعیت تالاب‌ها رقم نخورد.

طبق اساسنامه کنوانسیون بین‌المللی رامسر، کشورهای عضو موظف هستند که تالاب‌های مهم‌شان را شناسایی و حفاظت کنند و با تنظیم و تهیه نقشه‌های اصلاحی، در مسیر حراست از این زیستگاه‌های باارزش و بهره‌برداری درست از آن‌ها گام بردارند. برنامه‌ریزی برای افزایش تعداد پرندگان در تالاب‌های ثبت شده و حفاظت از آن‌ها نیز از دیگر وظایف کشورهای عضو کنوانسیون رامسر است ، اما آن‌چه که در مازندران و تالاب‌های آن دیده می‌شود کاهش تعداد پرندگان در چند دهه اخیر، کم شدن مساحت تالاب‌ها به دلیل تصرف و خشکیدگی و مهم‌تر از همه، رعایت نشدن حقابه تالاب‌هاست.

در بین همه دلایل اقلیمی و اجتماعی که بر تالاب‌ها بویژه در مازندران تاثیر منفی گذاشته‌اند، یکدست نبودن دستگاه‌های مرتبط با حفاظت از تالاب‌ها یکی از مهم‌ترین و برجسته‌ترین دلایل است. هر چند که از نگاه عام، مسئولیت حفاظت از تالاب‌ها در ایران بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست و ادارات کل زیرمجموعه این نهاد در استان‌هاست، اما نگاهی به قوانین و مسئولیت‌ها نشان می‌دهد که در کشور علاوه بر سازمان حفاظت محیط زیست که متولی مدیریت و حفاظت از عرصه تاللاب‌هاست، دستگاه‌های دیگری از جمله وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان بنادر و کشتیرانی و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی نیز با الزامات اجرای مفاد کنوانسیون رامسر ارتباط مستقیمی دارند.

این گستردگی و پیچیدگی فرآیند حفاظت از تالاب‌ها و مدیریت آن‌ها در استانی مانند مازندران زمانی بیشتر نمایان می‌شود که با استناد به تعریف کنوانسیون رامسر از تالاب، آب‌بندان‌های پرتعداد و مهم مازندران نیز در دسته تالاب‌ها قرار می‌گیرند. بنا به تعریف این کنوانسیون، علاوه بر مرداب‌ها و باتلاق‌ها، منابع آبی طبیعی یا مصنوعی اعم از دائمی و موقت که آب در آن راکد یا جاری باشد و عمق آن بیشتر از ۶ متر نباشد نیز در دسته تالاب‌ها قرار می‌گیرند. با توجه به وجود نزدیک به ۸۰۰ آب‌بندان در این استان که عمدتا نیزعلاوه برکارکرد ذخیره آب، زیستگاهی برای پرندگان و برخی جانواران می‌توان گفت که مازندران بیشترین تعداد تالاب‌ها را در ایران و حتی شاید هم بین کشورهای آسیا دارد.

 صرف‌نظر از این موضوع، یکی از مهم‌ترین تالاب‌های دنیا یعنی تالاب میانکاله با تنوع زیستی کم‌نظیر در جهان که نخستین تالاب ثبت شده در کنوانسیون بین‌المللی رامسر است نیز در مازندران قرار دارد و دومین تالاب ایرانی ثبت شده در این کنوانسیون هم تالاب فریدونکنار است. در واقع دو تالاب از ۲۵ تالاب ثبت شده ایران در کنوانسیون بین‌المللی رامسر متعلق به مازندران است که هر دو نیز با تهدیدهای متعددی از نظر زیستی و جانوری مواجه هستند.

مدیریت زیست‌بومی تالاب‌ها

رئیس اداره محیط زیست دریایی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران معتقد است که تامین نیاز زیستی آب تالاب‌ها مهم‌ترین فصل مشترکی است که دستگاه‌های مرتبط با مدیریت تالاب‌ها را می‌تواند به یک دیدگاه مفید و سودمند برای حفاظت از تالاب‌ها برساند و این هدف نیز با اجرا شدن طرح مدیریت زیست‌بومی تالاب‌ها محقق خواهد شد.

کامران نصیراحمدی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا نبود مدیریت یکپارچه در زمینه حفاظت از تالاب‌ها را عامل مهمی در به سرانجام نرسیدن طرح‌های حفاظت از این زیستگاه‌ها بیان می‌کند و می‌افزاید: برای مدیریت و حفاظت از تالاب‌ها لازم است که ابتدا فصل مشترک همه ذینفعان تالاب‌ها مشخص شود و سپس دستگاه‌ها در قالب یک برنامه مشترک فعالیت حفاظتی را آغاز کنند.

وی خاطرنشان می‌کند: اگر مدیریت زیست‌بومی تالاب‌ها اتفاق بیفتد مدیریت یکپارچه هم محقق می‌شود. چون در مدیریت زیست‌بومی همه مسائل پیرامونی از پایین به بالا دیده می‌شود. اول خواسته‌های همه ذی‌نفعان رصد خواهد شد و دیدگاه‌ها و انتظارات‌شان پله‌پله از پایین تا بالاترین بخش از ذی‌نفعان اعم از حقیقی و حقوقی مورد بررسی قرار می‌گیرد و در نهایت به یک نقطه مشترک می‌رسیم که اجرایی می‌شود.

این مسئول تصریح می‌کند: در حال حاضر مسائل برخی ذی‌نفعان درگیر یک سری از سازمان‌هاست که ذی‌نفع نیستند. مثلا وزارت نیرو در تالاب میانکاله ذی‌نفع نیست. اما تامین حقابه تالاب به عهده وزارت نیرو است و اگر نتواند آب تالاب را تامین کند به تالاب آسیب می‌رسد. این همان نبود مدیریت یکپارچه و زیست‌بومی است که شاهد آن هستیم.

رئیس اداره محیط زیست دریایی مازندران از آغاز فرآیند مطالعات طرح مدیریت زیست‌بومی تالاب‌ها در مازندران و استان‌های دیگر خبر می‌دهد و می‌گوید: خوشبختانه طرح مدیریت زیست‌بومی ۲۵ تالاب کشور در حال بررسی و تدوین است. در مازندران هم تدوین طرح مدیریت زیست‌بومی تالاب‌های میانکاله، ازباران، سرخرود و فریدونکنار با همکاری دانشگاه شهید بهشتی آغاز شده است. در صورتی که این طرح‌ها وارد مرحلهخ اجرا شوند بخش بسیار زیادی از مشکلات تالاب‌های ما حل می‌شود.

کارشناسان معتقدند که ارزش اکولوژیکی تالاب‌ها ۱۰ برابر جنگل‌ها و حدود ۲۰۰ برابر شالیزارهاست. خشکسالی، تصرف زمین‌ها و تغییر کاربری، از بین رفتن بستر رودها به عنوان تغذیه‌کنندگان اصلی تالاب‌ها، افزایش آلودگی هوا و آب و خاک، بالا رفتن دمای زمین، بیشتر شدن تعداد آتش‌سوزی‌ عمد و غیرعمد در تالاب‌ها و بسیاری از دلایل دیگر همگی دست به دست هم داده‌اند که این زیستگاه‌های ارزشمند در سراشیبی تخریب و حتی نابودی قرار بگیرند. مگر این که با افزایش حساسیت همه اقشار جامعه نسبت به تالاب‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین عرصه‌های طبیعی و همچنین تصویب و آغاز فرآیند مدیریت زیست‌بومی و یکپارچه تالاب‌های مازندران، روند موجود در از بین رفتن این زیستگاه‌های ارزشمند متوقف شود.

برچسب‌ها معاونت طبیعی و تنوع زیستی تالاب تالاب فریدونکنار مازندران تالاب سرخرود تالاب میانکاله میانکاله رامسر روز جهانی تالاب

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تالاب فریدونکنار مازندران تالاب فریدونکنار مازندران تالاب سرخرود تالاب میانکاله میانکاله رامسر روز جهانی تالاب کنوانسیون بین المللی رامسر مدیریت زیست بومی تالاب ها طرح مدیریت زیست بومی حفاظت از تالاب ها کنوانسیون رامسر زیستگاه ها تالاب ها دستگاه ها محیط زیست مهم ترین ثبت شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۸۸۲۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهروندان از شنا در آب‌های جمع شده ناشی از رواناب‌ها و سدهای خاکی خودداری کنند

ایسنا/کرمان دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زرند با اعلام هشدار خطر غرق شدگی، به شهروندان توصیه کرد: از نزدیک شدن به تالاب‌های به وجود آمده ناشی از سیل و محل‌هایی که سیلاب در آن جمع شده خودداری نمایند چرا که ممنوعیت شنا در سدهای خاکی به علت تهدیدات بهداشتی و مهم‌تر از آن خطر غرق‌شدگی به واسطه رسوبی بودن تالاب‌ها و چسبندگی ناشی از گل و لای است.

رضا یعقوبی عصر هشتم اردیبهشت ماه در بازدید از مناطق آسیب دیده از سیلاب اخیر در شهرستان زرند با مثبت ارزیابی کردن اقدامات انجام شده در مدیریت بحران خواستار تحلیل علمی علل ورود سیلاب به شهر زرند و حل دائمی آن شد.

وی گفت: صبوری و همکاری عموم مردم و همچنین زحمات بی‌شائبه و طاقت فرسای مجموعه عوامل دخیل در کنترل و مدیریت بحران در کنترل سیل اخیر بسیار موثر بود.

یعقوبی با اشاره به همراهی تمامی ارگان‌ها در دفع خطر و کاهش خسارات، بر لزوم حفظ آمادگی نهادهای ذیربط تاکید کرد و گفت: باید این سطح از وفاق و همکاری بین بخشی در  آینده هم تداوم یابد و با بهره‌گیری از تجارب میدانی به دست آمده و نیز دعوت از کارشناسان و صاحب نظران در ستاد مدیریت بحران، در خصوص کاهش آسیب پذیری شهرستان تصمیم‌گیری شود و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در شهرستان و نیز پیگیری در سطح استانی و کشوری برای تامین بودجه و امکانات پیشگیری از حوادث مشابه در آینده اقدام شود.

دادستان زرند با تاکید بر اینکه ترک فعل‌ها می‌تواند شامل قصور و اشتباهات در گذشته و اهمال در زمان حاضر باشد، تصریح کرد: زحمات شبانه روزی دستگاه‌های مجری و خدمات رسان از جمله مدیران و کارمندان این مجموعه‌ها در کاهش خسارات احتمالی نباید نادیده گرفته شود و دستگاه قضایی از افراد دلسوزی که به صورت جهادی و با وجود کمبود امکانات برای رفع مشکلات مردم تلاش می کنند حمایت قاطع خواهد داشت.

وی با بیان اینکه مهم ترین اصل مدیریت بحران جلوگیری از وقوع و تکرار حوادث است، گفت: وقوع سیل و تکرار حوادث مشابه در چند سال اخیر انتظار به حق مردم برای رفع نواقص و کنترل بارش‌ها و سیلاب ها را به دنبال داشته و بنابراین در این خصوص هیچگونه کوتاهی پذیرفته نیست.

دبیر شورای پیشگیری از وقوع جرم شهرستان زرند در پایان با اعلام هشدار خطر غرق شدگی، به شهروندان توصیه کرد: از نزدیک شدن به تالاب‌های به وجود آمده ناشی از سیل و محل‌هایی که سیلاب در آن جمع شده خودداری کنند چرا که ممنوعیت شنا در سدهای خاکی به علت تهدیدات بهداشتی و مهم‌تر از آن خطر غرق‌شدگی به واسطه رسوبی بودن تالاب‌ها و چسبندگی ناشی از گل و لای است که این موضوع به دفعات در شهرستان رخ داده و خانواده‌های بسیاری شاهد از دست دادن جوانان خود به علت شنا در سدهای خاکی بوده‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • حال خوش تالاب های کانی برازان و قوپی باباعلی مهاباد
  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران
  • شهروندان از شنا در آب‌های جمع شده ناشی از رواناب‌ها و سدهای خاکی خودداری کنند
  • دستگیری متخلفین برداشت غیرمجاز شن و ماسه در منطقه حفاظت شده تالاب نوروزلو
  • دستگیری متخلفان شکار و صید در مازندران
  • فقط نیمی از پسماند پزشکی هرمزگان اصولی دفع می‌شود
  • آبگیری ٩٠ درصد تالاب قره گل بوکان
  • آب تالاب‌های پلدشت ۴۰ درصد افزایش یافت