Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@13:28:08 GMT

مسجد گوهرشاد؛ قرارگاه مبارزات انقلابی

تاریخ انتشار: ۱۴ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۹۴۰۳۲

مسجد گوهرشاد؛ قرارگاه مبارزات انقلابی

مسجد گوهرشاد همیشه مکان گردهمایی‌های مهم مردم مشهد اعم از اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بوده‌ است. نمونه‌هایش را هم به راحتی می‌شود در تاریخ یافت

مثلاً واقعه مسجد گوهرشاد که در تیرماه ۱۳۱۴ اتفاق افتاد و در آن با حمله مأموران رضاشاه، صدها نفر از مردم حاضر در مسجد به شهادت رسیدند و یا ماجرای خردادماه سال ۱۳۴۲ یعنی حدود پنج روز پیش از آغاز قیام ۱۵ خرداد که پاره کردن اعلامیه نصب شده امام خمینی(ره) روی دیوار مسجد گوهرشاد موجب بروز اعتراض‌ها و درگیری‌های شدیدی شد و حتی پاسبانی به نام غلامعلی شباهنگ که مرتکب این عمل شده‌ بود، از مهلکه جان سالم به در نبرد اما موضوعی که امروز می‌خواهم درباره‌اش صحبت کنیم مربوط به ماه‌های آخر انقلاب اسلامی در مشهد است، یعنی دی ‌ماه سال ۱۳۵۷.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تصمیم تاریخی فرهنگیان مشهد

روز دوم دی ‌ماه بود که جمعیت زیادی از مردم شهر مقابل بیت آیت‌الله العظمی سیدعبدالله شیرازی اجتماع کردند و خواستار ساقط شدن رژیم پهلوی و آزادی زندانیان سیاسی شدند. این اتفاق در شرایطی رخ داد که هنوز تحصن بیمارستان امام رضا(ع) برقرار بود و رژیم از شکل گرفتن دو کانون مستقل انقلابی در مشهد که هر آن می‌توانست با حرکت خود کنترل شهر را در دست بگیرد، سخت واهمه داشت. به همین دلیل مأموران رژیم با شلیک گلوله مستقیم، مردم را هدف قرار دادند. در این درگیری ۱۲ نفر به شهادت رسیدند و ۷۰ نفر نیز مجروح شدند که برخی از آن‌ها هم پس از انتقال به مراکز درمانی نتوانستند دوام بیاورند. انعکاس این اقدام موجب بروز خشم عمومی در مشهد شد و در این بین فرهنگیان مشهدی تصمیم گرفتند در برابر این اقدام‌های خشونت‌بار، دست به یک حرکت اعتراضی گسترده بزنند. آن‌ها در آبان همان سال، سابقه برگزاری اجتماع بزرگ ورزشگاه سعدآباد مشهد را داشتند، اجتماعی که با سخنرانی آیت‌الله خامنه‌ای برگزار شد و در پی آن نام ورزشگاه مشهد با خواست مردم، به ورزشگاه تختی تغییر کرد. فرهنگیان مشهد با استفاده از همین تجربه، تصمیم به انتخاب مکانی ویژه گرفتند که از نظر تبلیغاتی و تأثیرگذاری، ضریب نفوذ لازم را دارا باشد. مسجد گوهرشاد با چنین نگاه و رویکردی به عنوان محل تجمعات انتخاب شد.

واکنش سریع انقلابیون

فرهنگیان درست در بعدازظهر روز دوم دی ‌ماه و پس از انتشار خبر شهادت جمعی از مردم مقابل بیت آیت‌الله شیرازی، همه توان خود را جمع کردند تا بتوانند هم‌صنفی‌ها و اقشار مختلف مردم را به مسجد گوهرشاد بیاورند. توجه داشته ‌باشید که برگزاری همزمان تحصن در بیمارستان امام رضا(ع) و میدان مقابل آن و تبدیل شدن این محل به مرکز فعالیت‌های انقلابی مشهد، کار را برای فرهنگیان مشهد دشوار می‌کرد و گرد هم آوردن مردم در مسجد گوهرشاد، کار ساده‌ای نبود. با این حال، بیش از ۲هزار نفر به دعوت فرهنگیان مشهدی جواب مثبت دادند و در ایوان مقصوره و حیاط مسجد جمع شدند. در این مراسم شهید هاشمی‌نژاد به سخنرانی پرداخت و ضمن محکوم کردن جنایت‌های رژیم شاه، از کار فرهنگیان و تلاش‌های آن‌ها در مسیر تحقق آرمان‌های انقلاب قدردانی کرد.

تداوم اعتراض

برگزاری موفق این گردهمایی موجب شد فرهنگیان طرح برگزاری مجدد آن را برای روز بعد بریزند. روز سوم دی‌ ماه، بیش از ۵هزار نفر از مردم مشهد به دعوت فرهنگیان جواب مثبت دادند و در مسجد گوهرشاد حاضر شدند. سخنران این اجتماع شهید سیدرضا کامیاب بود. برگزاری اجتماع دوروزه در مسجد گوهرشاد و حضور هزاران ‌نفری مردم در آن سبب شد توجه انقلابیون به اهمیت این مکان معنوی و سیاسی بیشتر جلب شود. با آغاز اجرای برنامه تکبیر در مشهد، از شب چهارم دی‌ماه، به مدت پنج شب و البته برپایی این مراسم در اطراف مسجد گوهرشاد، بزرگان انقلاب در مشهد تصمیم گرفتند پس از پایان تحصن دوهفته‌ای در بیمارستان امام رضا(ع) – که روز پنجم دی‌ ماه تمام می‌شد -  مراسم بزرگداشت باشکوهی برای شهدای روز دوم دی ‌ماه مشهد در مسجد گوهرشاد برگزار کنند. با دعوت علما و مراجع شهر مانند آیت‌الله العظمی سیدعبدالله شیرازی، صبح روز هشتم دی‌ماه مراسم گرامیداشت یاد شهدا در مسجد گوهرشاد برگزار شد و این ‌بار جمعیت آن ‌قدر زیاد بود که فضای مسجد گنجایش آن را نداشت. برخی از شاهدان عینی از حضور ده‌ها هزار نفری مردم در این مراسم خبر داده‌اند. سخنران این مراسم بزرگ آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای بود. تردیدی نیست که برگزاری این تجمعات و تلاش فرهنگیان مشهد برای رونق دادن به آن، نقش مهمی در آغاز آخرین موج بزرگ انقلاب اسلامی در مشهد داشت؛ موجی که با حوادث روزهای ۹ و ۱۰ دی در این شهر آغاز شد و تا پیروزی کامل انقلاب اسلامی و سقوط رژیم پهلوی ادامه پیدا کرد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مسجد گوهرشاد مبارزات انقلابی مسجد گوهرشاد فرهنگیان مشهد آیت الله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۹۴۰۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انجام امور فرهنگی باید برعهده مردم باشد

تولیت مسجد مقدس جمکران با تاکید بر اینکه فرهنگ باید مردمی باشد، گفت: دولت تنها وظیفه زمینه‌سازی و راهبری را برعهده دارد و انجام امور فرهنگی باید بر عهده مردم باشد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازقم، حجت‌الاسلام‌ والمسلمین سیدعلی‌اکبر اجاق‌نژاد در نشست دهه کرامت که در سالن جلسات مسجد مقدس جمکران برگزار شد، اظهار داشت: در مراسم نیمه شعبان تمام آستان‌های مقدس، نهادهای فرهنگی و امنیتی همکاری لازم را داشتند.

وی با اشاره به اینکه در ایام دهه کرامت آماده ایفای نقش در یک حرکت عظیم فرهنگی هستیم، مطرح کرد: تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت تا میزبانی شایسته‌ای از زائران کریمه اهل بیت(ع) و مسجد مقدس جمکران داشته باشیم.

تولیت مسجد مقدس جمکران افزود: باید بررسی شود که در پایان برنامه‌های دهه کرامت با تمام هزینه‌های انجام شده چه دستاوردی را خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه در هزینه‌کردها باید بسیار مراقب باشیم، عنوان کرد: باید تمام تمرکز خود را به کار بگیریم که برای یک کار ثواب، فعل حرام را مرتکب نشویم.

اجاق‌نژاد با اشاره به اینکه آورده دهه کرامت مخصوصا باید برای نسل جدید باشد، خاطرنشان کرد: تنها با برگزاری جلسات و نشست‌ها نمی‌توانیم فرهنگ را درست کنیم چرا که فرهنگ یک موضوع بسیار عمیق است.

وی با بیان اینکه امور فرهنگی را باید به دست افرادی بدهیم که ذاتا فرهنگی هستند، تصریح کرد: باید نظرات این افراد فرهنگی را تجمیع کرده و در دهه کرامت به دنبال تحقق آن باشیم.

تولیت مسجد مقدس جمکران با تاکید بر اینکه فرهنگ باید مردمی باشد، یادآور شد: دولت تنها وظیفه زمینه‌سازی و راهبری را بر عهده دارد و انجام امور فرهنگی باید بر عهده مردم باشد.

وی با اشاره به اینکه جشن‌های مردمی باید مردمی اداره شود، گفت: هر فرهنگی که دولتی شود، مردم آن منطقه در پذیرش آن فرهنگ مقاومت خواهند کرد.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • مراسم سوگواری امام صادق در باغ موزه دفاع مقدس برگزارمی شود
  • اخذ موافقت ایجاد دو دانشگاه فرهنگیان در خراسان جنوبی
  • سفر سردار رادان به خراسان رضوی به دعوت مردم متدین مشهد
  • گرامیداشت روز معلم در دانشگاه فرهنگیان کرمان
  • انجام امور فرهنگی باید برعهده مردم باشد
  • معلم انقلابی باید در کشور تربیت شود
  • دانشگاه مشهد صحنه محکومیت خشونت آمریکا علیه حامیان فلسطین
  • قرارگاه تولید مسکن ارزان‌قیمت در برنامه صندوق ذخیره فرهنگیان است
  • سرکوب، نشانه رسوایی لیبرال دموکراسی غربی
  • برپایی جشن «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام رضا (ع) مشهد