Web Analytics Made Easy - Statcounter

باشگاه خبرنگاران جوان - امام هادی (ع) دهمین امام شیعیان در سال٢١٢ هجری قمری در مدینه به دنیا آمد. ایشان در هشت سالگی به امامت منصوب شدند و ٣۴ سال امامت کردند. امام هادی (ع) در سوم ماه رجب سال ٢۵۴ هجری قمری درحالی‌که چهل ویک سال و چند ماه بیشتر از عمرشان نگذشته بود، در سامرا به شهادت رسیدند.

به مناسبت شهادت امام هادی (ع) گفت و گوی ما را با حجت الاسلام علی محمد باقی بخوانید؛

آقای باقی؛ لطفا درباره ویژگی‌های اخلاقی و جایگاه امام هادی (ع) بفرمایید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حضرات اهل‌بیت علیهم‌السلام و انبیا و اولیا واسطه‌های فیض الهی هستند؛ به برکت و به فیض آن‌ها عالم هستی پابرجاست و خداوند متعال به همه عالم فیض می‌دهد.

در مبادی و مباحث کلامی ما نیز به این قضیه تأکید شده برای این‌که خداوند متعال بخواهد به عالم فیض دهد، باید این فیض را از طریق واسطه‌ای انجام دهد و ما معتقدیم این واسطه باید انسان کامل یعنی پیغمبر یا امام در هر زمان باشد. البته برخی ادیان هم مانند مسیحی‌ها واسطه‌های فیض را حضرت عیسی، ملائکه یا روح‌القدس می‌دانند که در این بحث ما با آن‌ها مشترک هستیم. اما نکته بعدی که وجود دارد در مورد ویژگی‌های امام هادی علیه السلام این است که ایشان همین‌که امام بودند بزرگ‌ترین ویژگی و بزرگ‌ترین خصلت است. به تعبیر بهتر این‌که کسی بتواند به مقام  خلیفةالله و حجت خدا برسد، یعنی جانشین خدا شده که خداوند متعال به عمل، سیره و گفتار او بر همه خلایق احتجاج می کند و دیگران طبق گفته او عمل می کنند؛ همین بزرگ‌ترین ویژگی امام است.

در کرامات امام هادی علیه‌السلام روایات زیادی آمده از جمله اینکه حیوانات نسبت به امام کرنش می‌کردند. بار‌ها در زندگی امام هادی علیه السلام نقل‌شده که وقتی حیوان درنده مثل شیر به امام می‌رسید، چنان در مقابل ایشان صورت به خاک می‌گذاشت و کرنش می‌کرد که همه متعجب می‌شدند.

*از لحاظ علمی امام در چه مرحله‌ای بود؟

امام معصوم هر گاه بخواهد مطلبی را بفهمد آن چیز برای او پوشیده نیست، در حقیقت علم امام علم الهی است. یعنی همان علمی که خدا به عالم هستی داده، چنانچه روایاتی به این نکته اشاره کرده اند، امامان به تمام امور غیب، امور هستی و آشکار آگاه بودند. در زمان زندگی امام هادی سیاست خلفای عباسی بر این بود که توجه مردم را به فقهای درباری جلب کنند و در حقیقت آرا و نظرات آن‌ها را به رسمیت بشناسند و نگذارند که آن مقام اهل بیت شناخته شود.

اما در مدتی که امام هادی علیه‌السلام در سامرا بودند چندین‌بار در میان فقهایی که درباری بودند اختلاف به وجود آمد و ناگزیر شدند به امام هادی مراجعه کردند. امام هادی علیه‌السلام با دلایل روشن و دقیق آن مشکل را حل کردند و نشان دادند که اشرافشان به علوم بسیار کامل است.

همچنین روایتی است که یکی از معلمان زمان امام هادی علیه السلام در مدینه که برای تغییر افکار ایشان مامور شده بود به ایشان درس بدهد، نقل کرده: وقتی امام هادی علیه السلام شش ساله بود برای تعلیمش به نزدشان رفتم. آنچنان تحت تاثیر بزرگی امام قرار گرفتم که از نظرم ایشان فرد پیری است که سرتاسر حکمت و فضائل اخلاقی است. این استاد بزرگ که آوازه علم و آگاهی اش در مدینه نظیر نداشت، درباره امام می‌گوید که از امام هادی علیه السلام درس گرفت و زانوی ادب زد و شاگرد امام هادی شد. در صورتی که مردم فکر می‌کردند من کرسی تدریس را برای ایشان گرفته‌ام.

*امام هادی علیه السلام یاران و شاگردان ایرانی هم داشتند؟

امام هادی علیه‌السلام یاران زیادی داشتند؛ حدود صد و هشتاد نفر از اصحاب خاص ایشان محسوب می‌شدند. از میان آن‌ها بزرگانی اهل ایران بودند و سعادت شاگردی امام هادی علیه السلام را داشتند؛ از جمله فضل بن شاذان نیشابوری، حضرت عبدالعظیم حسنی، علی بن مهزیار اهوازی، حسین بن سعید اهوازی که دو مرتبه شاگرد امام هادی علیه السلام بود، ابراهبم بن عبدی نیشابوری، ابراهیم بن محمد همدانی نیز بودند.

ایشان چه شیوه‌ای در برخورد با دشمنانش داشتند؟

دشمنان امام هادی علیه السلام به چند گروه تقسیم می‌شدند؛ گاهی اوقات دشمنانی داشتند که جاهل بودند و نمی‌دانستد که امام به حق است و سخنان ایشان را گوش نداده بودند. با توجه به اینکه در آن زمان تبلیغات زیادی بر ضد امام هادی علیه السلام و اهل بیت صورت گرفته بود برخی به دلیل نادانی با اهل بیت دشمنی می‌کردند. امام با آن‌ها همیشه مدارا می‌کردند و در تاریخ نقل‌شده است که امام به شکلی برخورد می‌کرد که آنها گرایششان به امام بسیار قوی می‌شد.

گروه دوم از دشمنان امام کسانی بودند که می‌دانستند امام جایگاهش چگونه بود و با حق بود، ولی با امام دشمنی و بدی می‌کردند؛ ولی امام نسبت‌به این افراد هم در وهله اول برای هدایت آن‌ها تلاش می‌کردند و با بزرگواری با آن‌ها برخورد می‌کردند.

گروهی از دشمنان امام بودند که شأن ایشان را می‌دانستند، ولی نمی‌خواستند که هدایت در وجودشان تاثیرگذار باشد و دشمنی می‌کردند. امام در مقابل این افراد رفتار جدی و برخورد محکمی داشت. ایشان به‌هیچ‌عنوان در مقابل دشمنانش کوتاه نیامدند و در راه خود ایستادند تا به شهادت‌شان منجر شد.

دستگاه خلافت عباسی برای دشمنی با امام چه کار‌هایی می‌کرد؟

دستگاه خلافت هدف اولش این بود که عقیده و افکار امام هادی (ع) را از کودکی تغییر بدهد که موفق نشد. تبعید امام به سامرا نیز هدف دوم خلیفه عباسی بود برای منکوب کردن امام؛ ایشان را در منطقه نظامی و در حصر خانگی قرار دادند و اجازه ارتباط شیعیان با ایشان را ندادند، ولی امام با طریقه‌های مختلف با شیعیان ارتباط برقرار می‌کردند و باز هم دشمنان موفق نشدند. دستگاه خلافت وقتی دید نمی‌تواند جلوی تلاش‌های امام را بگیرد امام را زندانی کرد و در نهایت ایشان را مسموم و به شهادت رساند.

زیارت جامعه کبیره امام هادی چگونه در آن فضای خفقان شکل گرفت؟

تمام تلاش خلفای عباسی این بود که می‌خواستند از لحاظ فرهنگی در مسائل شیعیان و اهل بیت تحریف ایجاد کنند. حتی کتب زیادی را علیه اهل بیت منتشر می‌کردند. در آن زمان شبهات زیادی درباره خدا ایجاد شده بود که آیا خداوند جسم است یا روح و فلسفه وجود امام چیست و افکاری این‌چنین در ذهن‌ها ایجاد شد.

امام هادی به تمام شبهات و آن افکار‌ها پاسخ گفتند. در آن زمان بود که امام هادی علیه‌السلام بحث زیارت جامعه کبیره را مطرح کردند، چون مردم دیگر به رشد کلامی و علمی رسیده بودند و اعتقادات را از مبنا می‌توانستند تحلیل کنند. امام هادی (ع) در زیارت جامعه کبیره به‌خوبی بحث واسطه‌ی فیض را مطرح می‌کند اگر بخواهیم کل جامعه کبیره را در یک کلمه خلاصه کنیم، زیارت جامعه کبیره یعنی شرح واسطه فیض بودن امام در نزول و صعود. یعنی هم اگر از طرف خدا بخواهد فیضی به بندگان برسد باید از طرف امام باشد و هم اگر که قرار باشد انسان به سمت خدا حرکت کند، باید از طریق امام باشد.

چون آخر دوران امامت امام هادی علیه‌السلام بود و بعد از ایشان امام حسن عسکری بودند و بعد دوران طولانی غیبت امام زمان (ع) اتفاق می‌افتاد، معارف امامت باید بیان می‌شد که در کتاب جامعه کبیره به‌خوبی بیان شده است. در حقیقت شناسنامه اهل‌بیت زیارت جامعه کبیره است؛ یعنی منظومه فضائل اهل‌بیت جامعه کبیره است.

انتهای پیام /

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: امام هادی شهادت امام هادی امام هادی علیه السلام زیارت جامعه کبیره امام هادی ع اهل بیت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۰۴۸۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزیده خطبه های نماز جمعه شهرهای کهگیلویه و بویراحمد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، مهمترین محورهای سخنان ائمه جمعه امروز مناطق مختلف استان به صورت خلاصه آمده است:
گزیده خطبه های نماز جمعه دهدشت؛
خطیب جمعه دهدشت به مسئله حجاب اشاره کرد و گفت: از نیروی انتظامی و طرح نور حمایت خواهیم کرد، اجازه نمی‌دهیم که هیمنه نیروی انتظامی شکسته شود، هم‌وطنان مسلمان به حکم شرع و غیرمسلمان به حکم قانون موظف به رعایت حجاب هستند؛ حجاب از اصول اساسی انقلاب شکوهمند اسلامی است که همه باید نسبت آن توجه ویژه‌ای داشته باشیم‌. حجت‌الاسلام وحدانی‌فر با اشاره به فرا رسیدن روز معلم، از معلمان به‌عنوان پایه‌گذار تمدن نوین نام برد و خاطرنشان کرد: به تعبیر امام راحل جایگاه معلم جایگاه انبیا است و دین و دنیای فرزندانمان در گرو کار و تلاش‌های آن‌ها است. خطیب جمعه دهدشت با بیان اینکه معلمان واجبات الهی، معارف و بذر دین را در قلب دانش‌آموزان خود بکارند، افزود: اگر معلم این کار را انجام دهد مانند حکاکی بر سنگ در قلب دانش‌آموز می‌ماند. گزیده خطبه های نماز جمعه پاتاوه  امام جمعه پاتاوه با اشاره به مناسبت‌های هفته و تبریک هفته معلم گفت: شهید مطهری میدان‌دار جریان مبارزه با غرب و پهلوان میدان جهاد تبیین، ژرف‌اندیش و معلمی بزرگ برای دیروز و امروز کشور است بنابراین بهترین الگو است. حجت الاسلام سیادت با اشاره به روز جهانی کار و کارگر، افزود: رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارگران فرمودند: اگر مردم وارد میدان اقتصاد شوند، تولید جهش پیدا می‌کند و اگر این شعار بخواهد محقق شود در این شعار به حضور مردم تأکید شده است. وی ادامه داد: برای این منظور توجه به ظرفیت‌های بومی و تلاش مردم نقش اثرگذاری در جهش تولید دارد و با تلاش مردم و رونق تولید باعث ثروت کشور و آحاد مردم خواهد شد و در این شرایط، بیکاری و فقیری در جامعه مشاهده نخواهد شد. گزیده خطبه‌های نماز جمعه لنده. حجت الاسلام سید هدایت محمودی اصل در خطبه‌های نماز جمعه این هفته شهر لنده با اشاره به نقش خانواده به‌عنوان یک اصل مهم گفت: ازدواج یکی از مهمترین مسائلی است که مورد تاکید نبی مکرم اسلام حضرت محمد (ص) است لذا هر جوانی در وقت مناسب خود باید ازدواج کند.   امام جمعه لنده به نقش سازمان ملل برای حمایت از مردم فلسطین افزود: بیش از ١٩۴کشور جهان در سازمان ملل به حمایت از مردم غزه دست به یک حرکت ارزشمندی زدند که باید مورد حمایت قرار بگیرد که باید این مهم استمرار داشته باشد.   محمودی اصل گفت: مردم در امریکا چندین روزه است که در حمایت از مردم غزه راهپیمایی دارند و شاهد برخورد خشن پلیس امریکا در برخورد با دانشجویان و اساتید خوی وحشیگری آنان را به نمایش گذاشت.   وی به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با نیرو‌های مسلح اشاره کرد وگفت:مسئله حمله موشکی ایران به اسرائیل و اصابت موشک‌ها مهم نیست بلکه شکست هیمنه پوشالی اسرائیل بود که صورت گرفت و ذهن‌های خیلی از اندیشمندان جهان را روشن نمود.   امام جمعه لنده به ١٢اردبیهشت سالروز گرامیداشت مقام معلم پرداخت و گفت: هفته معلم باید با بهترین ویژه برنامه‌های در شأن معلم برگزار شود و یاد و خاطره بزرگ‌معلم انقلاب اسلامی شهید مرتضی مطهری گرامی داشته شود.   وی به نقش شورا‌های شهر و روستا اشاره کرد و افزود: شورا‌ها نقش بی بدیلی در تصمیم گیری شهر‌ها و روستا‌ها دارد و سهم مهمی در تعامل و همکاری با شهردار و دستگاه‌های اجرایی دارند.   امام جمعه لنده گفت: در خصوص مطالبه مردم برای آب شرب در شهرک‌های لنده بحث گل آلود شدن آب در فصول زمستان است که باید این مهم صورت گیرد.   وی گفت: یکی از مشکلات اصلی امروز روستا‌های شهرستان فاقد آب شرب بحث آبرسانی به روستا‌ها است که متاسفانه این مهم از سوی آب و فاضلاب شهرستان و استان جفا شده است و باید پاسخگو باشند گزیده خطبه‌های نماز جمعه سرفاریاب. امام جمعه سرفاریاب با گرامی داشت نهم اردیبهشت، روز شوراها، مشورت را یکی از ارکان مهم صحت و سلامت تصمیم گیری‌ها عنوان کرد و با بیان اینکه جامعه‌ای که سنت مشورت در آن حاکم نیست در تب و تاب خود محوری می‌سوزد، افزود: در قرآن با ذکر تمثیل‌ها و نامگذاری یک سوره به نام شوری و همچنین در احادیث معصومین (ع) سفارشات زیادی به مشورت در امور به عنوان بهترین راه رشد و موفقیت تأکیدشده است. حجت الاسلام زارعی پور با تبریک روز کارگر و قدردانی از زحمات این قشر نجیب در جامعه بهترین روش حمایت از کارگران و رونق اقتصاد جامعه را خرید و استفاده از کالا‌های تولید داخل عنوان کرد. وی به طرح نور نیروی انتظامی در خصوص برخورد با بی حجابی در جامعه و حمایت قاطع مردم از این طرح اشاره کرد و ضمن قدر دانی از نیروی انتظامی در این خصوص، ادامه داد: قطعا بی توجهی به مقوله حجاب توسط برخی افراد در جامعه، مثل بسیاری دیگر از مسائل، با حمایت و پشتیبانی دشمنان نظام و با ابزار رسانه و تبلیغات انجام می‌شود. امام جمعه سرفاریاب اضافه کرد: همه ما باید با هوشیاری و همراهی درست، کمک کنیم موضوع حجاب که یک قانون و وظیفه شرعی است در جامعه به درستی اجرا شود. گزیده خطبه‌های نماز جمعه چرام. حجت الاسلام افشار امام جمعه‌ی شهر چرام در خطبه‌ی دوم نماز گفت: امنیت اخلاقی با عفاف وحجاب محقق می‌شود که این امری بین اللمللی است وتن‌ها به ایران محدود نمی‌شود. خطیب جمعه چرام افزود: نه فقط جوامع اسلامی که غربی‌ها برای ایجاد امنیت اجتماعی راهکاری ارائه کرده اند که اگر کسی اعتقاد دینی نداشته باشد با بی بند باری به خانواده و جامعه‌ی سالم دست نخواهد یافت. وی ادامه داد:حجاب احترام به حرمت‌های الهی و بر همه‌ی مسلمین به ویژه خواهران شیعه واجب است که عفاف و حجاب اسلامی را رعایت کنند. گزیده خطبه‌های نماز جمعه لیکک. امام جمعه لیکک در جمع نمازگزاران این شهر به مسئولان استان کهگیلویه و بویراحمد هشدار داد که چرا باید کارفرمایان فرزندان ما را به دلایل گوناگون مورد بی‌حرمتی قرار دهند. حجت الاسلام اسماعیل صلواتی دربخش دیگری از سخنانش با گرامیداشت هفته مقام معلم افزود: امروز بالاترین خدمت به بشریت نشر معارف دین است بالاترین خیانت محروم کردن انسان‌ها از حقایق دینی است. وی ادامه داد: شهید مطهری این خدمت را به جامعه و انسانیت کرد و مقابل انحراف‌ها و کج فکری‌ها ایستاد. امام جمعه بهمئی با انتقاد از عملکرد برحی مسئولان و پیمانکاران گفت: بعضی از کارفرمایان شرکت‌ها و پیمانکاران و مدیران شرکت‌ها و کارخانه‌ها و طرح‌های ملی هم در خارج از استان و حتی بعضی اوقات در داخل استان فرزندان این استان را مورد بی‌حرمتی قرار می‌دهند و در اوج مظلومیت آنان را از کار برکنار می‌کنند. حجت الاسلم صلواتی از مسئولان خواست در این خصوص چاره اندیشه کنند. گزیده خطبه‌های نماز جمعه دیشموک. امام جمعه موقت دیشموک هم در جمع نمازگزاران حمله ایران به اسرائیل توسط نیرو‌های مسلح به خصوص سپاه پاسداران را سیلی محکم اسلام و جبهه مقاومت به دشمنان خواند و افزود: این روز‌ها سرخط مسائل روز در فضای رسانه‌ای در سراسر جهان حماسه غرورآفرین حمله حماسی سپاه پاسداران به رژیم غاصب صهیونیستی است. حجت الاسلام امیر داوودی در بخش دیگری از سخنانش دسیسه‌ها و پروتکل‌های یهود به منظور ترویج بی‌حجابی در جامعه را یادآور شد و تاکید کرد: حجاب در دین و مذهب و ملیت ایرانی ما قدمت تاریخی دارد که سند‌های تاریخی آن موجود است. وی ۱۲ اردیبهشت روز معلم را نمایانگر تجلیل از کسانی دانست که حتی در کلام پیامبر اکرم نیز بیان شده است و خاطرنشان کرد: گل سرسبد معلمان تاریخ شهید استاد مرتضی مطهری است. حجت الاسلام داوودی روز کارگر را نیز روز تجلیل از کارگران زحمتکش با کمترین خدمات و امکانات رفاهی عنوان کرد و افزود: همانگونه که معلم احیاگر جامعه است کارگر نیز بنا کننده جامعه است و باید مورد تقدیر و حمایت قرار گیرد. خطیب جمعه موقت دیشموک با بیان اینکه کارگران در سخت‌ترین شرایط مثل کوره‌های آهن و در گرمای شدید و سرمای استخوان سوز در حال ساخت خانه و پل و نیروگاه و ساختمان برای ما هستند گفت: انتظار داریم مسئولان به منظور تامین رفاهیات این قشر زحمتکش فکری کنند تا معیشت و زندگی آنها بهبود یابد. حجت الاسلام داوودی مشکل راه‌های روستایی بخش دیشموک را یادآور شد و گفت: از اداره راه استان و شهرستان انتظار داریم راه‌های روستایی را که پیمانکار آن مشخص شده است وضعیت آنها مشخص است را هرچه زودتر به تسریع روند کار کمک کنند تا در فصل بهار و تابستان که شرایط آب و هوایی مساعد است کار انجام شود و به فصل سرمای آینده نرسد که باعث بی‌کیفیتی کار شود. وی از مسئولان نظارتی خواست شرایط پیمانکاران راه‌های ارتباطی دیشموک را با جدیت بیشتر بررسی کنند.
گزیده خطبه های نماز جمعه مارگون
حجت الاسلام خواجه پور اجرای طرح نور، یعنی عفاف و حجاب توسط نیروهای جان بر کف انتظامی را یادآور شد: مجدانه از این عزیزان باید تشکر کنم که مثل همه صحنه‌های امنیتی وارد میدان شدند و امنیت دینی و اسلامی را برای مردم رقم می‌زنند. امام جمعه شهر مارگون گفت: اگرچه شاهد یک سری بی‌همتی‌ها از سوی بی‌حجاب‌ها هستیم، اما راه برون رفت از بی‌حجابی و بی‌حیایی در جامعه، اجرای طرح نور و تحقق دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر است. وی به ثمرات واقعه مبارک عملیات وعده صادق اشاره کرد و افزود: عملیات وعده صادق اگرچه اسرائیل و آمریکا را بر جای خود نشاند، ضعف و استیصال آنها را به رخ جهان کشاند و از طرفی اقتدار ایران اسلامی را به دنیا اثبات کرد، اما مردم باید بدانند ثمرات این عملیات و واقعه مبارک چه بود.       

دیگر خبرها

  • جشن بزرگ «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام رضا علیه السلام برگزار می‌شود
  • نخستین گروه عمره‌گزاران ایرانی وارد مکه شدند
  • (ویدئو) وقتی آوازه «نون خ» در حیاط هیئت دولت می‌پیچید!
  • گزیده خطبه های نماز جمعه شهرهای کهگیلویه و بویراحمد
  • سلامتی و طولانی عمر در حکومت امام زمان(عج)
  • وقتی آوازه نون خ در حیاط هیئت دولت می‌پیچید! + فیلم
  • فضیلت زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)
  • حضرت نجمه خاتون علیهاالسلام، مصداقی برای آیه شریفه تطهیر است
  • اجتماع بزرگ صادقیون با میزبانی از شهید گمنام برگزار می‌شود
  • چرا زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی برابر با زیارت امام حسین (ع) است؟