Web Analytics Made Easy - Statcounter

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان - مصرف آب در صنایع یکی از بحث‌های داغ این روز‌های اصفهان است. وقتی از خشکی زاینده‌رود و خشکسالی سخن گفته می‌شود عده‌ای انگشت اتهام را به سمت صنایع اصفهان نشان می‌دهند و آن‌ها را دلیل کمبود آب می‌دانند.

صنایع، اما برای کاستن نیاز آبی خود از زاینده رود، استفاده از پساب تصفیه شده را در اولویت خود قرار داده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زاینده‌رود از سال ۷۹ رو به خشکی رفته است و سیزدهمین مصوبه شورای عالی آب صنایع را موظف کرده تا آب مصرفی‌شان را از پساب جایگزین کنند.

نیروگاه اصفهان به عنوان نخستین نیروگاه فلات مرکزی کشور با قدمت نیم قرن و تامین کننده دو سوم برق کلانشهر اصفهان یکی از نیروگاه‌های حیاتی و مهم بشمار می‌آید و جزو پیشتازان استفاده از پساب است.

رفع محدودیت تولید برق با استفاده از پساب در نیروگاه اصفهان

سعید محسنی مدیر عامل شرکت تولید نیروی برق استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: یکی از گرفتاری‌های نیروگاه اصفهان محدودیت تولید برق به دلیل کمبود آب بود. از اواخر سال ۱۳۹۷ در نیروگاه اصفهان طرحی تعریف شد تا بتوان یک سوم آب مصرفی نیروگاه را از طریق تصفیه فاضلاب خام شهری تامین کرد.

او گفت: بر این مبنا تصفیه خانه‌ای با تکیه بر علم و دانش کارشناسان داخلی و با هزار میلیارد ریال احداث شد تا نیاز آبی نیروگاه را برطرف کند.

به گفته مدیر عامل شرکت تولید نیروی برق استان اصفهان این تصفیه خانه می‌تواند سالیانه حدود ۵ میلیون مترمکعب آب را در اختیار نیروگاه قرار دهد که این میزان آب معادل آب آشامیدنی مصرفی یک شهرک ۱۰۰ هزار نفری است.

محسنی معتقد است: تفاوت اصلی تصفیه خانه نیروگاه اصفهان با سایر تصفیه خانه‌ها این است که فاضلاب خام ورودی را به آب صنعتی تبدیل می‌کند آبی که کیفیت آن نزدیک به آب آشامیدنی است و در عین حال سامانه کنترل و حذف بو هم برای آن تعبیه شده است.

گذر از کم آبی با استفاده از پساب در صنایع

پرنیان کارشناس فنی شرکت تولید نیروی برق اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما گفت: نیروگاه اصفهان با ظرفیت ۸۳۵ مگاوات یکی از قدیمی‌ترین نیروگاه‌های استان است که برج‌های آن به صورت تَر کار می‌کند و نیاز آبی ۵۳۰ لیتر بر ثانیه دارند.

او گفت: به دلیل خشکسالی‌هایی که اصفهان در سال‌های اخیر با آن مواجه بوده است، تامین آب برای نیروگاه اصفهان با موانعی همراه بود و نمی‌توانستیم حداکثر تولید را داشته باشیم؛ برای رفع مشکل چاه‌هایی را در زمین حفر کردیم تا آب مورد نیاز نیروگاه تامین شود، اما با شدت گرفتن خشکسالی مشکلات ما دو چندان شد.

به گفته کارشناس فنی شرکت تولید نیروی برق اصفهان پساب مناطق شهری و مسکونی اطراف نیروگاه جمع آوری و با خط لوله به تصفیه خانه نیروگاه منتقل می‌شود.

پرنیان گفت: نیروگاه اصفهان نخستین نیروگاه در کشور است که فاضلاب خام را دریافت و پس از تصفیه آن را برای خنک کردن توربین‌های نیروگاه استفاده می‌کند.

او می‌گوید: به صورت پیوسته ۱۵۰ لیتر بر ثانیه فاضلاب خام وارد تصفیه‌خانه نیروگاه اصفهان می‌شود که پس از ۲۰ مرحله به همین میزان آب صنعتی با کیفیت نزدیک به آب آشامیدنی به نیروگاه تحویل می‌شود.

کارشناس فنی شرکت تولید نیروی برق اصفهان می‌گوید: به واسطه ایجاد این تصفیه‌خانه از نیاز آبی نیروگاه به آب آشامیدنی و کشاورزی کاسته شده و توانسته ایم میزان برداشت از آب‌های سطحی را کمتر کنیم.

 تصفیه آب در نیروگاه اصفهان طی ۲۰ مرحله

نظری مدیر بهره برداری تصفیه خانه فاضلاب نیروگاه اصفهان در خصوص مراحل تصفیه فاضلاب به خبرنگار ما گفت: روند تصفیه فاضلاب در نیروگاه اصفهان به صورت تصفیه هوازی با لجن فعال است که به تصفیه بیولوژیکی مشهور است.

او گفت: در ابتدا پساب شهری به میزان ۱۵۰ لیتر بر ثانیه یا به عبارتی ۵۴۰ متر مکعب بر ساعت وارد تصفیه خانه نیروگاه و از طریق ایستگاه پمپاژ وارد قسمت آشغالگیر و دانه گیر می‌شود.

مدیر بهره برداری تصفیه خانه فاضلاب نیروگاه اصفهان می‌گوید: در ادامه، پساب وارد قسمت اصلی تصفیه بیولوژیکی و با راکتور‌های csbr با عملیات هوادهی کلیه ترکیبات عالی موجود در آب و باکتری‌ها از آب حذف می‌شود.

به گفته نظری پس از تصفیه مقدماتی پساب وارد مرحله تصفیه تکمیلی می‌شود، چون در نهایت این آب باید به استاندارد آب آشامیدنی برسد. در قسمت تصفیه تکمیلی با عملیات کلرزنی تصفیه شیمیایی و ازن زنی و پس از گذشتن از فیلتر‌های شنی آب وارد نیروگاه می‌شود.

اما و اگر‌های کارشناسان در خصوص استفاده از پساب در صنایع

با وجود اینکه بازچرخانی پساب در صنایع به منظور کاهش نیاز آن‌ها به منابع آبی طرحی مصوب و مورد تاکید بسیاری از مسئولان است، اما کارشناسان زیست محیطی به این طرح نظر چندان مثبتی ندارند.

یکی از این افراد رضا اسلامی مدیرکل زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی استان است که می‌گوید: فرض کنید ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب برای آشامیدن استفاده می‌کنیم؛ از این ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب، ۲۰۰ میلیون مترمکعب پساب می‌شود، یعنی ۶۰ تا ۷۰ درصد آب به شبکه برمی‌گردد. حالا این پساب را صنعت می‌خرد؛ پس این پساب جذب محیط نمی‌شود؛ یعنی آنچه حق خودِ زمین است، دوباره به زمین برنمی‌گردد.

او می‌گوید: از قدیم یکسری چاه‌های جذبی در همه خانه‌ها وجود داشت و با اینکه آب‌های زیرزمینی را آلوده می‌کرد، اما به‌نوعی حق آبه زمین داده می‌شد، آب در زمین نفوذ می‌کرد و در لایه‌ها تصفیه می‌شد. هزاران سال وضع چنین بود و اتفاقی هم نمی‌افتاد؛ اما حالا از پساب چیزی به طبیعت برنمی‌گردد؛ یا مصرف کشاورزی می‌شود یا به صنعت داده می‌شود.

مدیرکل زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی استان اصفهان معتقد است روی پساب سرمایه‌گذاری عجیبی شده است.

طبق مصوبات شورای عالی آب سالیانه باید ۲۰۰ میلیون مترمکعب از پساب شهر‌های استان اصفهان به صنایع برای بازچرخانی و قطع برداشت آن‌ها از منابع آبی اختصاص یابد البته مشروط بر اینکه صنایع، از این پساب برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای استفاده نکنند و فقط منابع مصرفی خود را با پساب جایگزین کنند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

گزارش از سپیده صالحی
انتهای پیام/ص

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: پساب در صنایع نیروگاه اصفهان شرکت تولید نیروی برق تصفیه خانه نیروگاه نیروگاه اصفهان استفاده از پساب میلیون مترمکعب استان اصفهان آب آشامیدنی فاضلاب خام نیاز آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۱۲۲۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی

وزیر نیرو با اشاره به اینکه با اصلاح قوانین مالی صنعت برق، سرمایه گذاری در حوزه تولید برق برای بخش خصوصی اقتصادی شده است، افزود: نیروگاه‌های سراسر کشور می‌توانند برق تولیدی خود را با نرخ‌های جذاب در بورس انرژی به مشترکان به فروش برسانند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم، علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در همایش سراسری مدیران نیروگاه‌های کشور اظهار داشت: بار اصلی وظایف صنعت برق کشور بر عهده بخش نیروگاهی است و بر همین اساس لازم بود در قالب همایشی سراسری آخرین اقدامات و برنامه‌های تولید برق نیروگاهی مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد.

وی در ادامه به توسعه سریع کشور در طول دهه‌های گذشته اشاره کرد و افزود: در دهه‌های گذشته با توجه به رشد خوب کشور در بخش‌های مختلف به ویژه بخش صنعت، تقاضا برای مصرف برق به شدت افزایش یافت و همین روند توسعه‌ای باعث شد میان تولید و مصرف برق کشور فاصله معناداری ایجاد شود.

محرابیان اضافه کرد: اقتصاد کشور به صورت کلی بر پایه انرژی طرح‌ریزی شده است و در دهه‌های گذشته صنایع انرژی‌بر فراوانی مانند سیمان، آلومینیوم، فولاد، مس و در کنار آن بخش خانگی و تجاری رشد قابل توجهی داشتند که نتیجه همه این اتفاقات افزایش بسیار زیاد نیاز مصرف برق در کشور بود.

وزیر نیرو با اشاره به روند‌های متفاوت افزایش ظرفیت تولید نیروگاهی برق کشور در دولت‌های گذشته بیان کرد: در دولت‌های هفتم و هشتم 60 درصد، در دولت‌های نهم و دهم 68 درصد و در دولت‌های یازدهم و دوازدهم تنها 23 درصد به ظرفیت تولید برق کشور نسبت به ابتدای هر دولت افزوده شد.

وی با بیان اینکه عملکرد ضعیف دولت گذشته در توسعه ظرفیت نیروگاهی سبب شد تا دولت سیزدهم در ابتدای شروع به کار خود با ناترازی زیادی در صنعت برق رو به رو باشد، اظهار داشت: در ابتدای فعالیت باید دو اقدام اساسی یعنی جبران ناترازی پیش آمده و مدیریت بار مصرف برق را در دستور کار قرار می‌گرفت.

وزیر نیرو در ادامه سخنان خود با اشاره به برنامه تقدیمی به مجلس شورای اسلامی گفت: با اتکا به توان داخلی و ظرفیت نیروگاهی کشور از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون بیش از 8500 مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شده است که برای تحقق این مهم از اقدامات متفاوتی مانند ارتقای بازدهی نیروگاه ها، احداث نیروگاه جدید در بخش‌های تجدیدپذیر، حرارتی و برقابی استفاده شد.

وی با بیان اینکه اینکه در کنار اقدام برای افزایش ظرفیت تولید برق، در بخش مصرف نیز اقدامات گسترده‌ای در دستور کار قرار گرفت، توضیح داد: سیاست وزارت نیرو تامین برق برای همه بخش‌ها مبتنی بر نظام مصرف است و در همین راستا در دولت سیزدهم تلاش بر این است تا صنعت برق به صورت اقتصادی اداره شود.

محرابیان با تاکید بر اینکه در دو سال گذشته برق مورد نیاز بخش خانگی به صورت 100 درصد تامین شد، افزود: در بخش صنعت نیز در 4 ماهه گرم سال 1402 نسبت به مدت مشابه سال 1400، بیست و پنج درصد انرژی برق بیشتری برای این بخش تامین شد و در همین بازه زمانی برای اولین بار میزان تامین برق صنایع از بخش خانگی پیشی گرفت.

وزیر نیرو رابطه اضافه کرد: تامین برق کافی برای بخش‌های مختلف در تابستان سال 1402 نسبت به سال 1400 در حالی رقم خورد که در تابستان 1400 خاموشی‌های گسترده در کشور اتفاق افتاد و نیز تابستان سال گذشته بر اساس منابع معتبر جهانی گرم‌ترین سال کره زمین در طول تاریخ معرفی شد.

محرابیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه مهم‌ترین دلیل ناترازی انرژی برق در کشور بی توجهی به اقتصاد انرژی است، بیان کرد: در طول دهه‌های گذشته حلقه‌های مصرفی انرژی با سرمایه‌گذاری‌های ویژه رشد زیادی پیدا کرده‌اند، اما در این بین در بخش نیروگاهی کشور که در واقع محرک بخش‌های مختلف صنعت است، سرمایه‌گذاری کافی صورت نگرفته است.

وی با تاکید بر لزوم اصلاح اقتصاد صنعت برق با هدف رفع ناترازی‌ها گفت: سرمایه‌گذاری در بخش نیروگاهی باید به شیوه‌ای دنبال شود که فعالیت در این عرصه برای بخش خصوصی از جذابیت کافی برخوردار باشد.

محرابیان توضیح داد: نیروگاه‌های بخش خصوصی که در دو سال گذشته مجوز گرفته‌اند بر اساس قوانین جدید فعالیت خود را پیگیری می‌کنند و با توجه به نرخ‌های جذابی که مبتنی بر قانون برای مصرف بیش از الگوی بخش‌های مختلف در نظر گرفته شده است، نیروگاه‌ها می‌توانند بر‌خلاف گذشته در این صنعت کسب سود داشته باشند.

وی همچنین به آغاز معاملات بورس انرژی با حضور شرکت‌های توزیع برق اشاره کرد و افزود: در حال حاضر نیروگاه‌ها می‌توانند با عرضه برق تولیدی خود در بورس به شرکت‌های توزیع و مشترکان بالای یک مگاوات، پول حاصل از فروش را به صورت نقدی دریافت کنند.

وزیر نیرو با اعلام این خبر که به زودی در بورس انرژی ساز و کار جدیدی برای عرضه مستقیم برق نیروگاه‌ها به مصرف کنندگان از طریق بورس انرژی نیز ایجاد خواهد شد، گفت: تمام تلاش ما این است که با جذاب کردن اقتصاد صنعت برق، ساز و کاری ایجاد کنیم تا نیروگاه‌ها به صورت نقدی انرژی برق تولید شده خود را به مشترکان بفروشند و درآمد حاصل از آن را صرف توسعه فعالیت‌های خود کنند.

محرابیان با اشاره به تجربه موفق عرضه برق تجدیدپذیر در تابلوی سبز بورس گفت: اجرای موفق تابلوی سبز بورس که سبب شد فعالیت نیروگاهی در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر برای بخش خصوصی جذاب و اقتصادی شود، اثبات می‌کند که عرضه برق نیروگاه‌های حرارتی نیز در بورس انرژی می‌تواند به افزایش جذابیت فعالیت بخش خصوصی در این بخش و حل مشکل نقدینگی این صنعت کمک کند.

وی در ارتباط با برنامه‌های جامع وزارت نیرو برای افزایش مشارکت مشترکان بخش خانگی در مدیریت بار مصرف برق نیز گفت: با یک روش هوشمندانه و با اختصاص پاداش صرفه‌جویی به مشترکان میزان مصرف برق بخش خانگی به شکل معناداری نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافت و در واقع انرژی برق به جای استفاده نادرست در بخش غیرمولد در بخش مولد مورد استفاده قرار گرفت.

وزیر نیرو با تاکید بر مدیریت مصرف بخش خانگی با روش‌های هوشمند و خلاقانه اضافه کرد: با اینکه در بسیاری از کشور‌های اروپایی با هدف کاهش مصرف برق، تعرفه‌ها تا 70 سنت افزایش یافت، سیاست دولت سیزدهم در این حوزه افزایش حداکثری مشارکت مشترکاندر صرفه‌جویی  با اجرای طرح‌های متنوع مدیریت مصرف بود.

محرابیان با اشاره به اینکه در سال 1401 برای عبور موفق از اوج بار مصرف برق 100 اقدام، برای عبور موفق از اوج بار مصرف برق، سال گذشته 140 اقدام و برای سال جاری نیز 180 اقدام در نظر گرفته شده است، اضافه کرد: در سال جاری علاوه بر تکرار پاداش صرفه‌جویی سال گذشته برای مشترکان کم مصرف، همچنین در قالب یک کمپین جامع و با هدف مشارکت حداکثری مردم در طرح‌های مدیریت مصرف برق، تعداد 80 میلیون جایزه ویژه برای مشترکان در نظر گرفته شده است که شامل مواردی مانند 600 دستگاه خودرو، ده‌ها هزار لوازم خانگی کم مصرف، ده‌ها هزار دستگاه‌های هوشمند و... است.

وی با تاکید بر اینکه منظور از مشارکت مردم در طرح‌های مدیریت مصرف برق به هیچ وجه به معنای کاهش سطح رفاه مردم نیست، گفت: مشترکان می‌توانند با خاموش کردن لوازم پرمصرف و مازاد خود مانند کولر‌های گازی اضافی در مناطق گرمسیری در لیست مشترکان کم مصرف قرار بگیرند و مشمول جوایز ارزنده کمپین سال جاری شوند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • افزایش جذابیت صنعت نیروگاهی کشور برای بخش خصوصی
  • واگذاری کارخانه سامان کاشی بروجرد به هیات حمایت از صنایع
  • کاهش ۶۰ درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب
  • فروش برق با نرخ‌های جذاب در بورس انرژی
  • تعریف ۷۵ پروژه در قالب ۵۲ تصفیه‌خانه برای ۹.۳ میلیون نفر
  • آزادسازی آب شرب از صنایع آذربایجان شرقی
  • آماده سازی شبکه های آبرسانی البرز برای ورود به تابستان ۱۴۰۳
  • بهره مندی هشت روستای مجتمع امام علی (ع) شهرستان کرمانشاه از آب آشامیدنی
  • ظرفیت نیروگاه‌ها پاسخگوی نیاز کشور در فصل تابستان نیست
  • روایت ۲۰۰۰ نفری که بعد از چند دهه صاحب «آب» شدند