Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-04@00:17:21 GMT

نشست معرفی و بررسی «تاریخ ملک آرا» برگزار می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۷ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۳۱۴۵۷۴

نشست معرفی و بررسی «تاریخ ملک آرا» برگزار می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، دومین نشست از مجموعه نشست‌های معرفی و بررسی کتاب در موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، به معرفی و بررسی کتاب «تاریخ ملک‌آرا» (چگونگی به قدرت رسیدن قاجارها) اختصاص دارد. این نشست با همکاری انتشارات ندای تاریخ، روز دوشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ خورشیدی از ساعت ۱۴ برگزار می‌شود.

گودرز رشتیانی (عضو هیات علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران)، علیرضا دولتشاهی (پژوهشگر و کارشناس کتابخانه ملی ملک) و رقیه آقابالازاده پژوهشگر تاریخ و عضو گروه مصححان کتاب، در این نشست درباره این کتاب، نویسنده و دوره تاریخی یادشده در کتاب و دیگر جنبه‌های تاریخ دوره قاجار سخنرانی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتاب «تاریخ ملک‌آرا» روایت دگرگونی‌هایی مهم در تاریخ ایران در دوره زمانی سقوط صفویان تا روزگار پادشاهی فتحعلی شاه قاجار است. میرزا علی‌قلی متخلص به «اقبال» (درگذشته به سال ۱۲۴۸ قمری) کتاب «تاریخ ملک‌آرا» را به دستور محمدقلی میرزا ملک‌آرا حاکم مازندران در روزگار فتحعلی شاه قاجار با ادبیاتی کاملا منشیانه و متکلف نوشته است. بسیاری از رخدادهای آن دوره منحصرا در این کتاب اشاره رفته، از این‌رو کتاب «تاریخ ملک‌آرا» با دیگر منابع همانند در آن دوره همچون تاریخ محمدی (احسن التواریخ) تفاوت‌هایی دارد.

«تاریخ ملک آرا» در دوره‌ای از تاریخ ایران نگاشته شده که نبود منابع مستند تاریخی به چشم می‌آید. کتاب با آن که سفارشی نوشته شده است و نگاهی جانب‌دارانه به حکومتگران قاجار دارد اما باز می‌تواند نماهایی از رخدادهای سیاسی و نظامی آن دوران پرآشوب و ناپایدار را به تصویر بکشد و واقعیت‌هایی پیش روی پژوهشگران تاریخ بگذارد.

میرزا علی‌قلی (اقبال) نویسنده‌ای اندیشمند و ادیب بوده و قلم او در کتاب، گواهی بر این گفته است. او افزون بر تاریخ، در مباحث و اصول فلسفه، منطق و هیات نیز دستی داشته است. این مباحث در لابه‌لای شرح رخدادها به چشم می‌آید.

این تاریخ‌نگار و ادیب با وجود قلم توانا تقریبا گم‌نام مانده و مرگ ناگهانی او در این زمینه بی‌تاثیر نبوده است.

نشست معرفی و بررسی کتاب «تاریخ ملک‌آرا» (چگونگی به قدرت رسیدن قاجارها) در روز دوشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ خورشیدی از ساعت ۱۴ در ساختمان موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک به نشانی «تهران، میدان امام خمینی، سردر باغ ملی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)» با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و فاصله‌گذاری اجتماعی برگزار می‌شود.

کد خبر 5418123 محمد آسیابانی

منبع: مهر

کلیدواژه: قاجاریه رونمایی کتاب نقد کتاب کتابخانه و موزه ملی ملک انقلاب اسلامی ایران معرفی کتاب ترجمه ادبیات جهان مهر انقلاب چهاردهمین جایزه جلال آل احمد دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران گام دوم انقلاب دفاع مقدس جنگ تحمیلی کتاب و کتابخوانی مرکز فرهنگی شهر کتاب جایزه کتاب سال تجدید چاپ معرفی و بررسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۱۴۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختلاف‌نظر درباره تصادف‌های پرماجرای تهران | نخستین قربانی؛ موسیقیدان مشهور یا روزنامه‌نگار معروف؟

همشهری آنلاین- حمیدرضا رسولی:آمار قربانیان تصادفات درون‌شهری گاهی اوقات اهالی تهران را شگفت‌زده می‌کند، اما بد نیست بدانید که خطر تصادف با وسایل نقلیه عمومی از همان نخستین روزهایی که اتومبیل به خیابان‌های پایتخت راه پیدا کرد وجود داشته و افراد مشهور هم گاهی قربانی بی‌مبالاتی برخی راننده‌ها شده‌اند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

گزارش‌های ضدونقیضی درباره نخستین سانحه رانندگی تهران منتشر شده که مربوط به ۲ دوره تاریخی است. علیرضا زمانی، تهران‌پژوه، درباره ماجرای نخستین سانحه رانندگی در تهران می گوید: «برخی منابع تاریخی مکتوب از غلامحسین درویش، معروف به درویش‌خان، موسیقیدان سرشناس دوره قاجار، به‌عنوان نخستین قربانی سانحه رانندگی در دارالخلافه نام می‌برند. طبق گزارشی که روزنامه وقایع اتفاقیه در سال ۱۳۰۵ منتشر کرده، درویش‌خان که عواید کنسرت‌هایش در گراند هتل را وقف نیازمندان کرده بود، بعد از پایان یکی از کنسرت‌ها و در مسیر برگشت به خانه‌اش درشکه‌ای کرایه می‌کند، اما هرگز به مقصد نمی‌رسد.»

درشکه حامل درویش‌خان در خیابان امیریه با اتومبیل فورد که از سمت مخالف می‌آمد تصادف می‌کند و درویش‌خان که از داخل درشکه به بیرون پرتاب شده بود به نظمیه تهران منتقل می‌شود، اما از این حادثه جان سالم به در نمی‌برد. درویش‌خان به دلیل ضربه مغزی ۵ روز در نظمیه بستری بود، تلاش پزشکان افاقه نکرد و مشهورترین موسیقیدان ایران در دوره قاجار نخستین قربانی تصادف در تهران لقب گرفت.

همچنین، معدود جراید دوره پهلوی اول از برخورد خودرو حامل وزیر پست و تلگراف وقت با تیر چراغ‌برق به‌عنوان یکی دیگر از نخستین تصادف‌هایی که در سال ۱۳۰۵ به وقوع پیوسته نام برده‌اند. این تصادف در خیابان سرچشمه رخ داده و به دلیل محکم بودن بدنه اتومبیل‌های آن دوره آسیبی به سرنشین‌ها وارد نشده است.

زمانی معتقد است معمای نخستین سانحه رانندگی در تهران کمی پیچیده شده است: «کشف بریده یکی از جراید تهران قدیم معمای نخستین تصادف تهران را پیچیده‌تر کرد. جریده‌ای که در اسفندماه ۱۳۰۶ گزارشی درباره نخستین تصادف تهران منتشر کرده و مدعی شده نخستین تصادف در ۱۲ آبان ۱۳۰۳ و آخرین ماه‌های حکومت قاجار در تهران رخ داده و به درگذشت فردی به نام عباسقلی‌خان باقرزاده که از روزنامه‌نگارهای معروف آن دوره بوده منجر شده است.»

ناصرالسلطنه دیبا، یکی از درباری‌های دوره قاجار و نویسنده کتاب معروف سفرنامه ناصری، که بارها با نصرالدین شاه به فرنگ رفته بود در این ماجرا نقش اول را ایفا کرده و این تصادف در خیابن علاء‌الدوله سابق (فردوسی فعلی) مقابل سفارت انگلیس به وقوع پیوسته است.

کد خبر 848272 برچسب‌ها تهران قدیم همشهری محله تهران

دیگر خبرها

  • عکسی نایاب از شیوه حمل و نقل جنازه مردم در دوره قاجار
  • تصویری نایاب از شیوه حمل جنازه در دوره قاجار + عکس
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • نشست پیگیری اجرای مهمترین طرح‌های ریلی کشور برگزار شد
  • نشست خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران برگزار می‌شود
  • نشست پیگیری اجرای مهمترین طرح‌ های ریلی کشور برگزار شد
  • نشست خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود
  • بیست و دومین دوره سیر مطالعاتی بنیاد شهید مطهری برگزار می شود
  • اختلاف‌نظر درباره تصادف‌های پرماجرای تهران | نخستین قربانی؛ موسیقیدان مشهور یا روزنامه‌نگار معروف؟
  • اجرای ۶۴ برنامه در هفته عقیدتی و سیاسی شهرستان زهک