Web Analytics Made Easy - Statcounter

همشهری آنلاین - پرونده ویژه ؛حق شهروندی :این روزها آمار تکان‌دهنده‌ای از سوی سازمان‌ها و نهادها و مسئولان مختلف در خصوص افزایش دامنه آسیب‌های اجتماعی اعلام می‌شود؛ از افزایش چندبرابری مصرف الکل گرفته تا آمار سالانه ۱۰۰ هزار اقدام به خودکشی و رشد چشمگیر اَشکال مختلف خشونت اجتماعی از جمله خشونت‌های خانگی علیه کودکان و زنان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کاهش کیفیت زندگی و نارضایتی از آن در میان افراد و گروه‌های مختلف جامعه به ویژه در چند سال اخیر مسئله‌ دیگری است که باید در کنار رشد آسیب‌های اجتماعی مدنظر قرار داد.

کارشناسان بر این باورند که روان رنجور مردم و فقدان سلامت روان، یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش کیفیت زندگی و رشد آسیب‌های اجتماعی است. تاثیر این عامل را به وضوح می‌توان در مصادیق متعدد خشونت و اختلالات رفتارهای فردی و اجتماعی دید. به عنوان مثال، جوان تحصیل‌کرده‌ای که در فقدان افقی از آرزومندی، همه اهداف و برنامه‌های خود را بر باد رفته می‌بیند و سال‌ها با احساس یأس و درماندگی زندگی می‌کند، در شرایطی که قادر نیست از خدمات روان‌درمانی برای حل تعارضات روانی و فشارهای روحی‌اش بهره گیرد، یا اساسا ضرورت کمک گرفتن حرفه‌ای از یک روان‌درمانگر یا مشاور روانشناس را درک نمی‌کند، در اقدامی هیجان‌زده و فاقد عقلانیت ممکن است دست به خودکشی بزند.

یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش کیفیت زندگی و رشد آسیب‌های اجتماعی است

در خصوص رشد چشمگیر آمار نزاع‌های خیابانی یا جمعی و جرائم حاصل از آن نیز همین مسئله صادق است. روانشناسانی که در زندان‌ها کار می‌کنند در این خصوص می‌گویند: اغلب کسانی که به دلیل نزاع در زندان هستند، نه بزهکار اند، نه بیمار روانی و نه لزوما خشونت‌طلب، آنها انسان‌های بسیار معمولی و متعلق به همین جامعه هستند که انباشتی از درد و رنج و گرفتاری‌های حل‌نشده را مدام با خود حمل می‌کنند و با کوچک‌ترین جرقه‌ای دست به خشونت زده و ذهن و فکر درگیر از روزمره دشوار خود را بر سر دیگری خالی می‌کنند. این عدم مهارت در کنترل خشم و احساس ناکامی، گاهی حتی به قتل منجر می‌شود. اغلب این افراد از طبقات پایین جامعه، بیکار و فقیرند که مشکلات معیشتی و بیکاری آنها را به ستوه آورده، روان این افراد به شدت بیمار است و امکانی برای درمان آن ندارند.

رشد 12 درصدی اختلالات روانی

طبق گفته «احمد حاجبی»، مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، حدود ۳۰ درصد ایرانیان بالای ۱۵ سال یک اختلال روانی دارند. «علیرضا زالی»، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، هم اعلام کرد که پیش‌بینی می‌شود از هر ۳ ایرانی یک نفر از اختلالات روانی رنج می‌برد و شیوع این اختلالات بیش از ۱۲ درصد رشد داشته است.

باید دانست کسی که نیازمند خدمات روان‌درمانی است، لزوما کسی نیست که دیوانه باشد، شیشه‌ای را بشکند یا کسی را کتک بزند. سلامت روان حوزه‌هایی از جمله سلامت فکر، اندیشه، رفتار، هیجان، عاطفه و همچنین توجه به کیفیت زندگی، موفقیت و البته شادکامی را دربرمی‌گیرد. تجربه زیسته افراد در هر گروه و طبقه اجتماعی‌ای که باشند نشان می‌دهد که روان ایرانیان تقریبا در تمام ساحت‌های گفته‌شده رنجور و نیازمند درمان است. یعنی درمان روان به اندازه درمان جسم دارای اهمیت و ضرورت است، این ضرورت اما در فرهنگ اجتماعی ما از طرفی و در رویکردها و سیاستگذاری‌های دولت در حوزه نظام سلامت از طرف دیگر نهادینه نشده است. دولت و بسیاری از افراد خدمات روان‌درمانی را امری غیرضروری و تشریفاتی می‌دانند که متعلق به گروه خاصی از افراد، خاصه طبقه بالای جامعه است. در حالی که خدمات مشاوره‌ای و روان‌درمانی به دلیل هزینه بالایی‌ که دارد و به همین اعتبار از دسترس بسیاری از مردم خارج است باید تحت پوشش بیمه‌ای قرار گیرد.

شرایط فعلی به گونه‌ای است که گویی هر فرد ایرانی با انباشتی از مشکلات زندگی و اختلالات روانی به حال خود رها شده است. مردمی که از سلامت روان برخوردار نیستند و کیفیت زندگی‌شان پایین است، مردمی مستعد افسردگی، پرخاشگری، خشونت‌ورزی، خودکشی و نزاع اند. باید دولت در کنار نهادهای مدنی فکری عاجل به حال روان رنجور ایرانیان بکنند تا از دامنه تبعات سونامی اختلالات روانی کاسته شود.

کد خبر 656976 برچسب‌ها سلامت بهداشت روانی جامعه

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سلامت بهداشت روانی جامعه آسیب های اجتماعی اختلالات روانی کیفیت زندگی روان درمانی سلامت روان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۶۳۹۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خواب کافی و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان

ایسنا/مازندران روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه در خصوص ارتباط بین خواب و خلق‌وخو در نوجوانان گفت: در بسیاری از افراد، خواب ناکافی در بلندمدت منجر به عوارض جسمانی متعددی از جمله سردرد، خستگی، تغییرات هورمونی و به طور کلی افزایش احتمال بیماری‌ها می‌شود. همچنین عوارض روان‌شناختی شامل گیجی و سردرگمی، تحریک‌پذیری روانی، پرخاشگری، عدم تمرکز، اضطراب، افسردگی و ضعف حافظه نیز گزارش شده است.

مجید غفاری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در نهایت، مجموع عوارض ذکر شده تاثیر منفی بر بلوغ جسمی و روانی فرد می‌گذارد و عملکرد او در زندگی را از جنبه‌های مختلف تحصیلی، شغلی و اجتماعی مختل شده و تحت تاثیر قرار می‌دهد.

غفاری با اشاره به اینکه عوامل مختلفی منجر به خواب ناکافی می‌شود، خاطرنشان کرد: گاهی برخی بیماری‌های پزشکی و نیز برخی مشکلات و اختلالات روانشناختی، باعث مختل شدن فرایند خواب می‌شوند. در کنار این موارد، یکی از مهم‌ترین دلایل خوابِ ناکافی، عدم رعایت بهداشت خواب است. به این معنی که فرد برای خواب خود، ارزش و نظم خاصی قائل نیست چرا که در بسیاری از موارد، فرد شناختی در مورد اهمیت کیفیت خواب در ابعاد مختلف زندگی خود ندارد و در نتیجه، به آن اهمیتی نمی‌دهد.

این روانشناس بالینی و مدرس دانشگاه ادامه داد: مساله اینجاست که عدم کفایت خواب، در بسیاری از مواقع به مرور عوارض خود را نشان می‌دهد، یعنی فرد در این مورد دچار «سندروم قورباغه آب‌پز» می‌شود؛ به گونه‌ای که اوایل متوجه عوارض نمی‌شود اما به مرور زمان، کارکرد و عملکرد جسمی و روانی او مختل می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر، استفاده از گوشی‌های هوشمند و بازی‌های رایانه‌ای آفلاین و آنلاین، بسیاری از نوجوانان را دچار مشکل ساخته است، یادآور شد: چرا که این وسایلِ سرگرم‌کننده، به خاطر سطح بالای «لذت‌دهی و محرّک‌بودن برای مغز» به تدریج فرد را دچار اعتیاد می‌کنند. چنانکه بسیاری از تحقیقات امروزه به انواع اعتیاد نظیر اعتیاد به اینترنت (وب گردی)، گوشی همراه و بازی‌های رایانه‌ای آفلاین و آنلاین و عوارض متعدد آن‌ها اشاره کرده‌اند.

غفاری افزود: افرادی که دچار چنین اعتیادهایی می‌شوند، از نظر جسمی و روانی ضعیف شده و به تدریج کارکرد و عملکرد مناسب خود در زمینه‌های مختلف فردی و اجتماعی را از دست می‌دهند.

این روانشناس بالینی تاکید کرد: بر این اساس، به والدین و نوجوانان پیشنهاد می‌شود در مورد اهمیت نقش خواب کافی و با کیفیت در سلامت جسم و روان، کارکرد و عملکرد فردی و اجتماعی افراد مطالعه و دستورات لازم برای رعایت بهداشت خواب را متناسب با ویژگی‌های فردی خود، رعایت کنند.

وی به طور ویژه هشدار داد تا قبل از ابتلا به انواع اعتیادهای جدید که در بالا به آن‌ها اشاره شد، حتما برای استفاده از گوشی‌های هوشمند و سرگرمی‌های رایانه‌ای آفلاین و آنلاین، نظم و قاعده‌ی مشخصی متناسب با سن افراد، رعایت شود و در این راه بهتر است از کمک تخصصی روانشناسان و مشاوران خانواده که پروانه اشتغال از سازمان نظام مشاوره و روان‌شناسی کشور دارند، بهره گرفته شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • خدمات رایگان مشاوره ای به آحاد جامعه
  • ضرورت توجه به سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی در کنار سلامت جسم
  • سلامت از ارکان اصلی خوشبختی و بهروزی/ خانواده سلامت محور «زندگی زیسته» سالمی دارد
  • سلامت روانی، اخلاقی و اجتماعی از وجوه مهم سلامت
  • بهره مندی بیش از ۱۷۷ هزار نفر از خدمات روانشناسی
  • شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌های سلامت اجتماعی است
  • شهرداری در مسیر پرکردن خلا‌ءهای سلامت اجتماعی است
  • خواب کافی و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان
  • راه مبارزه با روانشناس‌نماها ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه است
  • ارتقاء سواد سلامت روانی جامعه، راهی برای مبارزه با روانشناس‌نماها