Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدرضا اخضریان کاشانی در وبینار علمی که توسط انجمن علمی جامعه شناسی سیاسی ایران با همکاری مرکزمطالعات فرهنگ سیاسی و روابط بین الملل ماه، موسسه پژواک معاصر واتحادیه انجمن های دانشجویی علوم سیاسی برگزار شد به چرایی، دستاورد و آسیب شناسی انقلاب اسلامی ایران از منظر هرم سه گانه قدرت به منظور توسعه سیاسی ومطلوب در جهت ایفای رشد بیشترجمهوری اسلامی پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اخضریان کاشانی عضو هیات علمی دانشگاه تهران و عضو انجمن علمی جامعه شناسی سیاسی ایران در مورد چرایی به وجود آمدن انقلاب اسلامی به نقش هرم سه گانه خدا، شاه، مردم درطول دوران های تاریخی ایران اشاره کرد وگفت: هرم سه گانه خدا (ایدئولوژی های موجود در جامعه)، شاه (به معنی حکومت) و مردم (توده) در طول تاریخ هر گاه از توازن فاصله گرفته وتعادل آن به هم خورده است سلسله ها تغییر کرده است.در چرایی انقلاب اسلامی ایران درکنار عامل زمینه ای و ساختاری برهم خوردن توازن هرم خدا شاه، مردم چند عامل دیگر موثر بود. نارضایتی مردم، وجود روحیه انقلابی، بروزایدئولوژی جدید (ولایت فقیه و حکومت اسلامی)، احزاب و گروه های نقش آفرین، فرایند مدیریت جریان انقلاب این عناصر را می توان مهمترین مولفه های چرایی انقلاب ایران دانست البته در کنار این مولفه ها باید از نقش عواملی چون دولت استبدادی، مسائل اجتماعی و سیاسی، عوامل خارجی نیز یاد کرد که نقش مکمل یا سرعت بخش به روند انقلاب ایفا کردند.

وی افزود: در انقلاب اسلامی ایران با این مسئله مواجه بودیم که شاه کارکرد خود را از دست داد و تلاش نمود خود را در جایگاه خدایی تعریف کند که با ایدئولوژی و مذهب جامعه در تعارض بود و خشم نهاد مذهب و توده های جامعه را به همراه داشت. از سوی دیگر با اینکه مردم از دوره مشروطه مستمرا خواهان نقش آفرینی در سرنوشت خود بودند، شاه با نادیده گرفتن جایگاه مردم زمینه نارضایتی توده ها را فراهم تر ساخت. نتیجه این وضع، برهم خوردن توازن هرم قدرت و فروپاشی نظام سلطنت بود.

این استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه یکی از دستاوردهای انقلاب اسلامی حذف نظام سلطنت و در راس قرار گرفتن مردم وتوجه به استقلال و آزادی است بیان کرد: در انقلاب اسلامی ایران برخی به نادرست دستاوردهای آن را محصولات و خدمات فناورانه مثل جاده و کارخانه یا بهبود سطح اقتصادی مردم معرفی می کنند در حالیکه بهبود معیشت و پیشرفت تکنولوژی و امثال آن جزو وظایف اساسی هر حکومتی است و نمی توان به عنوان دستاورد انقلاب اسلامی مطرح نمود. آنچه به عنوان دستاورد در انقلاب اسلامی ایران مورد توجه و تاکید مردم، رهبرکبیر انقلاب ومقام معظم رهبری بوده بحث مردم و در راس هرم قدرت قرارداشتن آنان است. قبل از انقلاب مردم در قاعده هرم قدرت بودند اما با وقوع انقلاب مردم به میانه این هرم وارد و تا سطوح بالاتر نیز ارتقا یافتند.

وی ادامه داد: حذف نظام سلطنت چند هزار ساله که نتیجه تلاش هفتاد ساله مردم ایران از مشروطه به بعد بود از دستاوردهایی است که در سال ۵۷ به تحقق پیوست.از بین بردن قداست ظل اللهی سلطان وپادشاه و مبنا قرار دادن مردم بی تردید مهمترین دستاورد انقلاب اسلامی تلقی می شود. چنانکه شعارهای بنیادین انقلاب همچون استقلال و آزادی را می توان ازدیگر دستاوردهای نسبی انقلاب دانست که در برخی موارد تا حدودی محقق شده وبرخی دیگر نیاز به تلاش بیشتر و صرف وقت طولانی تردارد.

اخضریان کاشانی در پایان اضافه کرد: رمز توفیق و عدم توفیق در کشور به ساخت، پیوند و رابطه میان سه عنصر دین و عقاید، مردم، نظام رهبری (حکومت) بر می گردد. آسیب شناسی انقلاب هم از همین زاویه است: هرجا یکی از این سه عنصر کمتر مورد توجه بوده توفیق نیز کمتر بوده است. هریک از این سه عنصر به تنهایی توان پیشبرد انقلاب را ندارد. تنها جریان اصیل انقلاب، باورمندان به هرسه عنصر بوده اند که انقلاب را حفظ کرده اند. چالش دیگر جمهوری اسلامی عدم آمادگی نهادهای پیشران برای گام دوم است؛ نهاد علم (حوزه و دانشگاه)، نهاد عدالت، نهاد فرهنگ، نهاد اقتصاد، نهاد سیاست و مشارکت و… هنوز ظرفیت و توان پیشرانی انقلاب در گام دوم را ندارند و در پایان اینکه چالش دیگر نظام، عدم اجماع نخبگان بر مفاهیم بنیادین در طول چهل سال گذشته است که باید در یک نقطه متوقف شده و اجماع عملیاتی ایجاد شود.

کد خبر 5424349

منبع: مهر

کلیدواژه: انقلاب اسلامی ایران جامعه شناسی توسعه سیاسی انقلاب اسلامی ایران معرفی کتاب کتاب و کتابخوانی سعید تشکری تازه های نشر سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی پیام تسلیت مهر انقلاب دفاع مقدس جنگ تحمیلی سوریه تجدید چاپ ترجمه برنامه زاویه انقلاب اسلامی ایران سه عنصر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۶۸۸۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های جدی «وعده صادق» برای سامانه تدبیر آمریکا در منطقه

به گفته معاون وزیر خارجه، «وعده صادق» سامانه تدبیر آمریکا در منطقه را با چالش‌های جدی مواجه نمود و تجدیدنظر در راهبردهای امنیت ملی را بر آمریکا تحمیل کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،

باقری: "وعده صادق" سامانه تدبیر آمریکا در منطقه را با چالش‌های جدی مواجه نمود

علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه در نشست رونمایی از فصلنامه تاریخی- سیاسی "ماجرا" که به نحوه گذر موفق جمهوری اسلامی ایران از تهدیدهای امنیتی و نظامی سال‌های 1369 (تجاوز صدام به کویت) و 1377 (حاکم شدن طالبان در افغانستان و به شهادت رساندن دیپلمات‌های ایرانی در مزارشریف) و 1380 (رخداد یازده سپتامبر و حمله آمریکا به افغانستان) و 1381 (تجاوز آمریکا به عراق و سرنگونی صدام) پرداخته است، اظهار داشت: رمز عبور موفق و پیروزمند جمهوری اسلامی از چهار گذرگاه تهدید و خطر جدی، حکمت رهبر انقلاب اسلامی است.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه با اشاره به مدیریت و راهبری هوشمندانه رهبر انقلاب اسلامی در گذر موفق از چهار رویدادی که طی دهه نخست ولایت ایشان می‌توانست ایران را به جنگ‌های با نتیجه نامعلوم بکشاند و در تشریح ماهیت حکمت رهبری در این خصوص گفت: تعامل فعال و هوشمندانه ایران با دو گزاره راهبردی و به ظاهر متناقض "پرهیز از جنگ" و "نهراسیدن از جنگ"، رمز عبور موفق جمهوری اسلامی ایران از این تهدیدها بود و در عمل توانست با ایجاد بازدارندگی فعال، "پیروزی بدون جنگ" را محقق کند.

علی باقری با اشاره به لزوم الگوسازی از تدابیر رهبری و سیاست‌های نظام در طول دهه‌های گذشته با هدف بهره‌گیری از تجربه‌های موفق و عبرت از تجربه‌های ناموفق به لزوم تاریخ‌نگاری عالمانه، بی‌طرفانه و جامع رویدادها و تحولات اشاره کرد و گفت: تاریخ‌نگاری درست و صادقانه انقلاب اسلامی کاری جهادی و مصداق بارز جهاد تبیین است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه با اشاره به نقش و جایگاه حکمت در سامانه حکمرانی ولایت امر، گفت: حکمت فراتر از علم و دانش و تجربه و اطلاعات است و زمانی که نور تقوا بر علم و دانش تابیده شود، حکمت هویدا می‌شود و این ویژگی  مختص نظام دینی است، چرا که منبع این نور آراستگی به زیور تقوای فردی و سیاسی است.

علی باقری با اشاره به فرآیند تربیت نیروی انسانی در مسیر حکمرانی دینی طی چهار و نیم دهه گذشته، گفت: شخصیتی برجسته و بی‌نظیر مانند سردار سلیمانی، محصول مکتب امامین انقلاب اسلامی و ثمره تربیت در سایه حکمت خمینی و خامنه‌ای است.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه با اشاره به اختلاف میان جریان‌های سیاسی داخلی در سال 1369 در موضوع ورود یا عدم ورود به جنگ علیه آمریکا در قضیه تجاوز صدام به کویت، گفت: سیر تکاملی انقلاب اسلامی و‌ حکمت رهبری انقلاب توانست افکار عمومی را چنان ارتقا دهد که در سال 1403 درباره پاسخ قاطع به تجاوزگری رژیم صهیونیستی، مواجه با یک اجماع ملی قاطع بودیم و ابتکار تادیب رژیم صهیونیستی، نه‌تنها موجب تشویش افکار عمومی نشد، بلکه در عمل موجب تحکیم وحدت ملی و ارتقای همدلی ملی گردید.

علی باقری با اشاره به این که گذر موفق ایران از نشیب و فرازهای نظامی و امنیتی چند دهه گذشته مرهون حکمت آیت‌الله خامنه‌ای بوده است، تصریح کرد: دستاورد مهم و راهبردی صیانت از امنیت ملی، تامین منافع ملی، حراست از تمامیت ارضی و حفاظت از حاکمیت ملی، مرهون سازوکارهای سخت و نرمی است که در طول سال‌های گذشته بر اساس تدابیر رهبری انقلاب در کشور نهادینه شده و این مهم نیز جلوه‌ای از حکمت رهبری انقلاب است. وی در ادامه افزود: این که در اوایل دهه 1370 ایران مبادرت به طراحی و ساخت موشک‌هایی می‌کند که سامانه‌های پدافندی پرهزینه و پیشرفته آمریکا و صهیونیست‌ها و همپیمانان آنها در دهه 1400 از رهگیری و مقابله با آن ناتوانند، حاکی از درایت رهبری، هوشمندی نظامیان، تخصص دانشگاهیان، توانمندی فناوران، مهارت صنعتگران و دوراندیشی دیپلمات‌های ایرانی است. 

معاون سیاسی وزارت امور خارجه با اشاره به پیروزی بزرگ ناشی از عملیات وعده صادق که بازدارندگی فعال را به نفع جمهوری اسلامی ایران رقم زد، گفت: همانگونه که "طوفان الاقصی" سامانه‌های نظامی، اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی را در معرض خسارات غیرقابل ترمیم قرار داد، "وعده صادق" نیز سامانه تدبیر آمریکا در منطقه را با چالش‌های جدی مواجه نمود و تجدیدنظر در راهبردهای امنیت ملی را بر  آمریکا تحمیل کرد.

علی باقری با اشاره به اینکه حفظ بازدارندگی فعال در گرو هم افزایی بیشتر و موثرتر همه ارکان نظامی، امنیتی، اطلاعاتی و سیاسی و دیپلماسی عمومی کشور است، تصریح کرد: حکمت رهبری اجازه نمی‌دهد حتی در پرتو پیروزی بزرگ وعده صادق، دستگاه‌های مسئول حتی لحظه‌ای از ارتقای بازدارندگی فعال در عرصه‌های مختلف غفلت کنند و به همین جهت، دستورکار دستگاه سیاست خارجی نسبت به قبل از عملیات وعده صادق گسترده‌تر، هوشمندانه تر، مبتکرتر، دوراندیشیانه تر و عملیاتی تر شده است.

الدفاعی: وعده صادق، پایان‌بخش توهم ارتش شکست‌ناپذیر اسرائیلتاثیر عملیات وعده صادق بر اقتصادکارشناس یمنی: وعده صادق، شکستن مستحکم‌ترین قلعه جهان بودعملیات وعده صادق معادلات صهیونیست را به هم ریخت

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عملیات وعده صادق ظهور قدرت اراده ملت ایران بود
  • شهادت‌طلبی از شاخصه‌های نیروهای نظامی ایران است
  • معلمِ متفکر
  • آیت‌الله مرتضوی: «حفظ نظام» به معنای نظام عام اجتماعی است؛ نه نظام سیاسی
  • ۲۰ سال از درگذشت گل آقای ایران گذشت
  • انتخابات به نظام مشروعیت می‌بخشد
  • فرمانده کل سپاه، پیام صادر کرد +جزئیات
  • جهان ایران را به عنوان قدرت برتر پذیرفت
  • سیاسی‌بازی در شوراها مانع خدمت‌رسانی می‌شود
  • چالش‌های جدی «وعده صادق» برای سامانه تدبیر آمریکا در منطقه