Web Analytics Made Easy - Statcounter

مصرف قلیان که روزگاری در حد سن و سال بزرگترها محسوب می‌شد، دیگر قبح خود را از دست داده و اعتیاد جوانان و نوجوانان به آن به یک معضل اجتماعی تبدیل شده است؛ به گفته کارشناسان ناپختگی شخصیتی و الگوبرداری از چهره های سینمایی از مهمترین عوامل رواج این پدیده نامبارک است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، قهوه خانه ها در گذشته محل تجمع افراد سن و سال دار و معروف و سرشناسی همچون پهلوانان، بزرگان محل و ریش سفیدان، شاعران، ادیبان و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. بود. و جایی برای جوانان در قهوه خانه ها نبود و حتی جوانان هم اجازه ورود به قهوه خانه را نداشتند.

متأسفانه از بین رفتن کراهت و زشتی مصرف سیگار و قلیان در جامعه باعث شده که سن مصرف کاهش پیدا کند که یکی از علت اصلی این زشتی‌زدایی‌ها در فیلم‌ها و سریال‌ها است باورها و جهان بینی ها به سمتی رفته که مصرف سیگار توسط شخصیت های اصلی و خاکستری فیلم ها از آنها تیپ های شخصیتی محبوب و الگو ساخته تا جایی که نوجوانان حتی در نحوه مصرف سیگار هم از این شخصیت ها الگو برداری می کنند.

 گرایش به مصرف مواد دخانی خصوصاً قلیان در جوانان و نوجوانان نوعی رفتار اعتراضی، سرخوردگی اجتماعی و انحطاط فرهنگی است. در این خصوص دلایل زیادی وجود دارد و در حوزه های مختلفی از جمله جامعه شناسی و روانشناسی قابل بررسی است.

هیجان خواهی، تقلید و الگوپذیری از سلبریتی ها از دلایل گرایش نوجوانان به مواد دخانی است

فرشته ایزدی در گفتگو با مرصادنیوز، اظهار داشت: نوجوانی یکی از مراحل رشد انسان است و فرد در مسیر رشد و بلوغ و یادگیری می بایست در گروه‌های مختلف قرار گرفته و اجتماعی شدن را یاد بگیرد.

وی خاطر نشان کرد: نتایج تحقیقات جامعه شناسی نشان می دهد مهارت اجتماعی با مصرف سیگار و قلیان در طول عمر رابطه معناداری دارد؛ به عبارت دیگر، نوجوانان فاقد مهارت-های اجتماعی به سمت مصرف سیگار و قلیان تمایل دارند.

این کارشناس ارشد جامعه شناسی افزود:  از منظر جامعه‌شناسی یکی از دلایل اجتماعی گرایش نوجوانان به دخانیات را می توان هیجان خواهی بالای این قشر دانست خصوصا زمانی که در گروه همسالان قرار می گیرند و مصرف یک نفر از آنها باعث سرایت مصرف به سایرین خواهد شد.

وی دلیل دیگر گرایش نوجوانان در این سن را میل به تجربه سطحی، احساس کسالت از فعالیتها و برنامه های یکنواخت زندگی و همچنین تقلید و الگوپذیری از سلبریتی ها عنوان کرد و افزود: طوری نوجوانان حتی به مضرات و خطرات آن از لحاظ جسمی هم توجه نمی کنند!

ایزدی به دسترسی آسان مواد دخانی اشاره کرد و افزود: فروش نخی سیگار در دکه‌ها و مغازه‌ها بستری برای رواج مصرف سیگار در بین نوجوانان شده و نوجوانان به محض جمع شدن در کنار هم برای تفریح و لذت بجای خرید تنقلات و ... اقدام به خرید سیگار و یا رفتن به سفره خانه ها به منظور مصرف قلیان می کنند و هیچ سازمان و نهادی خود را مسئول مقابله با این وضعیت نمی‌داند.

وی به قبح شکنی مصرف این مواد دخانی اشاره کرد و گفت: تقریبا یک دهه قبل مصرف سیگار و قلیان تا حدی جنسیتی بود، افراد سن بالا مواد دخانی مصرف می کردند و بیشترین درصد مصرف را آقایان به خود اختصاص داده بودند اما در حال حاضر دختران جوان در انظار عمومی سیگار مصرف می‌کنند که اگر با این وضعیت مقابله نشود جمعیت دختران سیگاری با پسران برابری خواهد کرد.

این مددکار اجتماعی بیان کرد: از منظر درمانگران اعتیاد علت‌های مختلفی برای گرایش به مصرف سیگار و قلیان وجود دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به رویدادهای استرس زای زندگی، رفتارهای پرخطر همسالان، عزت نفس پایین، عاطفه منفی بالا، پیوند ضعیف بین والدین و فرزندان و سابقه مصرف الکل در خانواده، اشاره کرد.

وی گفت: از راهکارهای پیشگیری از این آسیب و مساله اجتماعی می توان به کسب مهارت های اجتماعی، فراهم‌سازی زمینه برای پر کردن اوقات فراغت و ایجاد زمینه‌های اشتغال اشاره کرد.

ابتدایی ترین هدف نوجوانان برای استفاده از سیگار و قلیان اعلام به بزرگ شدن، استقلال و جلب توجه است

رویا فرامرزی در گفتگو با مرصادنیوز اظهار داشت: نوجوانی، دوره ای است که با تغییرات شناختی، زیستی و روانشناختی همراه است و بسیاری از افراد در این دوره از رشد، درگیر رفتارهای پرخطر از قبیل مصرف سیگار، قلیان و سایر مواد میشوند، احساس لذت از کشیدن سیگار و کاهش اضطراب به‌واسطه‌ی آن، یکی از مهم‌ترین علتهای مصرف مواد دخانی است.

این کارشناس ارشدروانشناسی افزود: در مقایسه با سیگار درباره قلیان تحقیقات اندکی وجود دارد؛ مطالعات انجام شده نشان می دهد که عوامل متعددی مانند نگرشها و باورهای مختلف در مورد مضرات کمتر قلیان نسبت به سیگار، دسترسی آسان و هزینه ی پایین در شیوع مصرف قلیان نقش دارند.

وی افزود: همچنین تصور غلط درباره ی بی خطر بودن آن، پذیرش اجتماعی، تفریح و سرگرمی و در دسترس بودن طعم های مختلف در شیوع قلیان بی‌تأثیر نبوده است.

فرامرزی خاطرنشان کرد: ابتدایی ترین هدف نوجوانان برای استفاده از سیگار و قلیان اعلام به بزرگ شدن، استقلال، جلب توجه و جا نماندن از هم سن و سالها و دوستانشان است. با کمال تأسف برخی از نوجوانان و جوانان مصرف سیگار و قلیان را نشانه امروزی بودن می‌دانند و این ناپختگی شخصیتی فرد را نشان می دهد.

وی گفت: بی ارزش شدن و نادیده گرفته شدن توسط پدر و مادر، بی اعتمادی، مقایسه شدن با دیگران، رابطه های ناامنی که از دوران کودکی بین فرزندان و پدر و مادرها ایجاد می شود، تنهایی، عدم توانایی در نه گفتن، از سایر علل گرایش نوجوانان به مواد دخانی است.

این کارشناسی ارشد روانشناسی اولین و مهم ترین قدم برای پیشگیری از سیگار و اعتیاد به قلیان رابطه سالم و با کیفیت بین نوجوان با والدین است، شروع شکل گیری این رابطه از دوران کودکی می باشد که چنانچه این اتفاق رخ نداده لازم است با مراجعه به متخصص این حوزه در صدد ترمیم رابطه اقدام کنیم.

وی با اشاره به اینکه تاثیر خانواده در جلوگیری از اعتیاد به قلیان در بین نوجوانان انکار ناپذیر است، افزود: به تبع خانواده ایی که آرامش و صمیمیت را پایه و اساس رفتار خود قرار دهند بهتر و بیشتر می توانند بر مبنای ارزش های فردی و جمعی رفتار و تعامل کنند.

با دوستان برای گذران وقت و تفریح می آییم/ با قلیان کشیدن مخالفت می شود ولی مراکز عرضه قلیان در حال رشد است

خبرنگار مرصادنیوز با حضور در یکی از سفره خانه های سنتی کرمانشاه پای صحبت برخی دختران نوجوانی که در حال کشیدن قلیان بودند، نشست و آنها گفتند: هر از گاهی با دوستان برای گذران وقت و تفریح به قهوه خانه و سفره خانه سنتی می یاییم و قلیان می کشیم.

می دانیم تا حدودی ضرر دارد، اما مد شده! زنان شاهان قاجار هم قلیان می کشیدند، بعدش شخصی که قلیان بکشد که معتاد نیست! با قلیان کشیدن مخالفت می شود ولی مراکز عرضه قلیان با مجوز در حال رشد است! شما از این همه تناقض تعجب نمی کنی؟


بنابراین گزارش؛ اگر چه ضرر‌های استعمال قلیان محدود به جنس زن و مرد نیست و این ماده دخانی سلامت هر دو را تهدید می‌کند، اما رواج مصرف قلیان میان زنان به دلایل فرهنگی و فیزیولوژیک و همچنین نقش زنان و دختران به عنوان مادر قابل تامل است.

به گزارش مرصاد، در جامعه ما با کمال تأسف برخی از نوجوانان و جوانان مصرف سیگار را نشانه امروزی بودن می‌دانند! در حالیکه قلیان و گرایش جوانان به استفاده از آن نه یک مساله اجتماعی بلکه رفتار انحرافی به شمار می رود.

 استعمال قلیان باوجود آگاهی از ضررهای متعدد آن؛ همچنان در زنان به عنوان یک رفتار مدگرایانه مطرح بوده که مصرف کنندگان این ماده دخانی براین باورند کشیدن آن حس خود بزرگ بینی به آنان دست می دهد!

جامعه‌ای که در آن استعمال دخانیات رواج پیدا کند، جامعه‌ای بیمار خواهد بود لذا علاوه بر مسئولین بایستی خانواده ها نیز پای کار بیایند و بیشتر مراقب فرزندانشان باشند.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: مصرف سیگار و قلیان گرایش نوجوانان جامعه شناسی مواد دخانی مصرف قلیان قهوه خانه خانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۷۱۲۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زخم کاری سیگارهای الکترونیک

  سیگارهای الکترونیکی که با ترفندهای تبلیغاتی خود، باور عوارض‌نداشتن و راهی برای ترک سیگارهای سنتی را در جامعه رواج دادند و از این راه طرفداران زیادی نیز پیدا کردند، حالا با درگیرکردن عده زیادی از افراد جامعه، به یک معضل تبدیل شده‌اند! به‌خصوص این‌که طبق تاکید مسئولان بهداشتی، این سیگارها نه‌فقط بی‌خطر نیستند، بلکه سرطان‌زا نیز هستند و به همین خاطر با وجود تحرکات مشکوک، وزارت بهداشت زیر بار صدور مجوز این سیگارها نمی‌رود. بر اساس آمار، هیچ سطح ایمن و مطمئنی برای دخانیات وجود ندارد و تنباکوی سبک، محصولات دخانیات بدون دود، سیگار برگ غیرمضر و تبلیغات دیگر، افسانه‌ای بیش نیست و بارها وزارت بهداشت و نهادهای مربوط، این موضوع را به افراد جامعه گوشزد کرده‌اند. گرچه همچنان عده‌ای تلاش می‌کنند مصرف سیگارهای الکترونیکی را در جامعه مشروعیت ببخشند و آن را متفاوت از سیگارهای سنتی بدانند اما نگاه وزارت بهداشت به این موضوع متفاوت است. به‌طوری که اخیرا بهزاد ولی‌زاده،رئیس دبیرخانه ستادکشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت اعلام کرده است:تقاضاهایی برای اجازه فعالیت درزمینه عرضه ورسمیت‌بخشیدن به این سیگارها صورت‌گرفته اما وزارت بهداشت زیربارصدورمجوز برای تولید،فروش‌وعرضه این سیگارها نمی‌رود؛چراکه مضرات این سیگارها شناخته‌شده است.
   
زیاده‌روی در مصرف سیگارهای الکترونیکی به بهانه عوارض نداشتن آن
دکتر آقازاده، پژوهشگر اعتیاد در گفت‌وگو با جام‌جم در خصوص عوارض این سیگارها می‌گوید: این سیگارها در ابتدا با این ادعا آمدند تا جایگزین سیگارهای سنتی و عوارض آن شوند و برای افراد سیگاری با تأمین نیاز نیکوتین، حس سیگار را تداعی کنند. برای این روش نیکوتین را در محلول‌های سیگارهای الکترونیکی اضافه کردند و بعدها طعم‌دهنده‌های مختلفی به آنها افزوده شد که سرطان‌زاست و فرد سیگاری با این تصور که این‌گونه سیگارها عوارضی ندارند، محدودیت مصرفی برای خود قائل نمی‌شود و در استفاده از آن زیاده‌روی می‌کند و در نهایت به عوارض بیشتری نسبت به قبل مبتلا می‌شود.سال‌هاست که سازمان‌های جهانی مرتبط با حوزه سلامت و بهداشت درخصوص تاثیر این سیگارها بر سلامت افراد وانواع تهدیدهای جانبی آن، اطلاع‌رسانی می‌کنند اما با این همه، چرا مصرف این نوع از سیگارها همچنان سیر صعودی دارد؟ 
   
سیگارهای الکترونیکی قبح سیگارهای سنتی را در جامعه ندارد
پیمان حسنی ابهریان، عضو هیأت علمی و مدیرگروه توانبخشی موسسه آموزش عالی علوم شناختی در گفت‌وگو با جام‌جم در این‌باره می‌گوید: با توجه به این‌که فرهنگ اجتماعی و مقابله با مصرف دخانیات به نسبت نسل‌های قبل بیشتر شد و این تغییرات دیگر پاسخگوی افراد سیگاری نبود،مافیای دخانیات سعی دررفع این موضوع کردند و سیگارهای الکترونیکی را تولید و تبلیغ کردند. درحال حاضر درصد زیادی از افراد،به‌ویژه جوانان،سیگارمصرف می‌کنندوبه همین دلیل گرایش به سیگارهای الکترونیکی نیز افزایش یافته است. افزایش تمایل بسیاری از افراد به این نوع از سیگارها به این دلیل است که مصرف سیگارهای الکترونیکی به‌نسبت سیگارهای سنتی، محدودیت‌های قبل را ندارد. درواقع با توجه به این‌که این نوع ازسیگارها، دودهای آزاردهنده سیگارهای سنتی را ندارند، افراد درهرجایی از آنها استفاده می‌کنند. ازطرفی دیگر، مصرف این نوع از سیگارها، قبح استفاده ازسیگارهای سنتی را در جامعه توسط جوانان و نوجوانان ندارد؛ بنابراین مصرف این نوع از سیگارها اکنون افزایش یافته است.
   
جایگزینی لذت‌های سالم در جامعه راهکار مقابله با مصرف دخانیات
با توجه به سمی‌بودن وسرطان‌زا بودن مواد سیگارهای الکترونیکی وعوارض ناشی از آن برای فرد و جامعه، راهکار مقابله با این مسأله چیست؟ابهریان دراین خصوص معتقد است: برای پیشگیری ومقابله با افزایش مصرف دخانیات، به‌ویژه انواع مختلف سیگار در جامعه، بیش از هرچیز، فعالیت‌های فرهنگی لازم است و در این مورد جریمه نقدی و امثال آن کافی نیست. متأسفانه چند سالی است که مصرف سیگار در بین زنان نیز بسیار افزایش یافته و این موضوع از دید آنها به برابری زنان و مردان تعبیر می‌شود، در حالی که افزایش گرایش به چنین مسائلی با توجیه برابری بسیار خطرناک است. بر همین اساس برای کاهش این معضل در جامعه ابتدا باید علت گرایش افراد به سیگار را بررسی کرد. سیگار یا هر دخانیات دیگری در ابتدای مصرف برای فرد ایجاد لذت می‌کند و پس از آن به عادت تبدیل می‌شود؛ بنابراین برای کاهش گرایش جوانان به دخانیات لازم است تا در جامعه با ایجاد مراکز تفریحی، ورزشی و... لذت‌های سالم را جایگزین لذت‌های ناسالم کنیم؛ چراکه جایگزینی لذت‌های سالم و آشکارکردن عوارض مصرف دخانیات قطعا سیر استفاده و گرایش افراد جامعه را به سیگار و سایر دخانیات کاهش خواهد داد. البته ناگفته نماند که این نوع از پیشگیری برای جوانان در معرض مصرف جواب نمی‌دهد، بلکه این فرهنگ‌سازی باید از دوران کودکی افراد آغاز شود تا در بزرگسالی اثرات آن مشخص شود.باتوجه به آنچه دراین گزارش مطرح شد،امیداست باتمهیدات وزارت بهداشت در اطلاع‌رسانی و عدم رسمیت‌بخشیدن به مصرف دخانیات جدید نظیر سیگارهای الکترونیکی،مصرف آنها در جامعه کاهش پیدا کند و دیگر در سطح شهر شاهد مصرف سیگار توسط دختران و پسران در هر سن و سالی نباشیم.

دیگر خبرها

  • دشمنان برای رواج بی حیایی و بی عفتی در جامعه تلاش می کنند
  • تولید سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور
  • ویپ های ۲ میلیون تومانی در کشور/ چرا سیگارهای الکترونیک در ایران ممنوع نمی شود؟!
  • «اسنوس» مواد مخدر جدید فوتبالیست‌های لیگ برتر
  • زخم کاری سیگارهای الکترونیک
  • حمله عجیب روزنامه جوان به مدافعان تعطیلی شنبه: پیـام پنهان دارد | از بعد نمادین روزها غفلت نکنید!
  • سلبریتی عراقی تیک‌تاک به ضرب گلوله کشته شد | عکس
  • پدیده جدید و مشکوک « پاکدم » در مراکز تفریحی شهر
  • پدیده جدید و مشکوک «پاکدم» در مراکز تفریحی شهر
  • پدیده جدید و مشکوک در مراکز تفریحی شهر