Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران گفت: اینکه ما در شورای شهر و شهرداری بخواهیم در موضوعات مربوط به صنایع دخالت کنیم از این لحاظ ما ورودی نداریم. سیدمحمد آقامیری عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران درخصوص برنامه مدیریت شهری ششم برای مقابله با چالش سوخت‌های فسیلی و خودرو‌های فرسوده در پایتخت به میزان گفت: مساله خودرو‌های فرسوده موضوعی است که به وزارت صنایع و معادن مربوط می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یعنی مدیریت شهری برای دخل و تصرف در این قصه ورودی ندارد که مثلا بخواهد قانونی برای این کار بگذارد؛ بنابراین مدیریت شهری مسئولیتی در این زمینه ندارد. وقتی هم که ما مسئولیتی نداشته باشیم طبعا برنامه‌ای هم برای این حوزه نداریم.
وی در پاسخ به اینکه در زمینه توسعه پایدار برنامه مدیریت شهری برای حوزه حمل و نقل به قصد اثرگذاری مثبت بر محیط زیست و نیز درآمدزایی از این حوزه چیست گفت: در این قضیه ما برای آن بخشی که به مدیریت شهری مربوط می‌شود مثلا در زمینه موضوعات ترافیکی برنامه داریم. ولی اینکه ما در شورای شهر و شهرداری بخواهیم در موضوعات مربوط به صنایع دخالت کنیم از این لحاظ ما ورودی نداریم.   بیشتر بخوانید: ٣٨ درصد بودجه شهرداری سهم حمل‌ونقل عمومی شد
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران در واکنش به اینکه آیا در مدیریت شهری برای فراگیر شدن استفاده از سوخت‌های پاک راهکار یا پیشنهادی وجود ندارد اظهار کرد: ما می‌توانیم در این زمینه توصیه‌هایی داشته باشیم. البته مدیریت شهری بخشی از آن قرارگاه و مجموعه‌ای که در زمینه هوای پاک فعالیت می‌کند است اما خود شهرداری ماموریت مستقیمی در این زمینه مثلا برای تولید سوخت پاک ندارد.
آقامیری درمورد هدفگذاری مدیریت شهری ششم برای پیش بردن اجرای طرح تی او دی به منظور کنترل آلودگی هوا و مهار معضل ترافیک گفت: ما طبق راهکار‌هایی که در دست داریم می‌توانیم این نوع برنامه‌ها را انجام دهیم. مثلا می‌توانیم جایگاه‌های مربوط به سوخت سی ان جی را افزایش دهیم. در برنامه مربوط به سال ۱۴۰۱ هم این موضوع را گنجانده ایم و بودجه هم برای این موضوع پیش بینی کرده ایم. حتی ما در نظر داریم جایگاه‌های کوچک مقیاس مربوط به سوخت سی ان جی را هم پیش بینی کنیم که به صورت دستگاه‌های تک در مکان‌های خاصی از سطح شهر قرار بگیرد و برای مردم هم قابل دسترس باشد. ما این سوخت سی ان جی را حداقل در مقایسه با سوخت‌های بنزینی به عنوان یک سوخت پاک می‌بینیم. ولی اینکه توقع از ما در مدیریت شهری این باشد که در زمینه نوع سوخت دخالت یا تصرفی داشته باشیم ما در این زمینه ورودی نداریم. این نوع اقدامات فقط باید از طرف متولیان پتروشیمی انجام شود.   انتهای پیام/ برچسب ها: سیدمحمد آقامیری شورای شهر تهران سوخت پاک

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: شورای شهر تهران سوخت پاک مدیریت شهری شهر تهران شورای شهر حمل و نقل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۷۳۸۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ممکن است فاجعه بم تکرار شود !

به گزارش همشهری آنلاین،‌ محمد آئینی ظهر امروز در همایش بزرگداشت روز ملی شوراهای اسلامی که در سالن شیخ صدوق آستان حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) برگزار شد، با تاکید بر اینکه مردم در بافت فرسوده و سکونت‌گاه‌های غیررسمی حق حیات دارند و جان آن‌ها در خطر است، گفت: در ایران ۱۷۰ هزار هکتار بافت فرسوده، حاشیه‌ای و تاریخی و بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار سقف لرزان وجود دارد.

وی با بیان اینکه شوراها باید زبان گویای مردم باشند، افزود: در صورتی‌که جریان نوسازی مسکن در بافت‌های ناکارآمد و فرسوده کشور شتاب نگیرد، شاهد تکرار فاجعه‌ای مانند بم خواهیم بود.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به برخی از حقوق مردم ساکن در بافت‌های فرسوده، خاطرنشان کرد: این شهروندان در وهله اول حق حیات دارند، باید حقوق آنان به رسمیت شناخته شده و به منظور نوسازی واحدهای مسکونی در سکونتگاه‌های غیررسمی، موانع صدور اسناد مالکیت به منظور فراهم شدن امکان دریافت تسهیلات برطرف شود.


آئینی با اشاره به نهضت سنددار کردن اراضی در سکونتگاه‌های غیررسمی، تصریح کرد: بهره‌مندی از امکانات شهری در حد متوسط محلات برخوردار شهری و فراهم کردن زیرساخت‌های خدمات آموزشی، فرهنگی، ورزشی، درمانی، بهداشتی اهمیت دارد.

وی با اشاره به بیش از ۶۰ درصد معابر در بافت‌های فرسوده شهری، خاکی هستند، ابراز امیدواری کرد: با همکاری وزارت راه و شهرسازی و تخصیص قیر، طی مدت باقیمانده از دولت، هیچ معبر خاکی در سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های فرسوده نداشته باشد.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در ادامه تأکید کرد: دستگاه‌های اجرایی وظیفه دارند متناسب با پراکنش جمعیت در این مناطق، خدمات و زیرساخت‌های لازم را تأمین کنند.

وی حق اشتغال را از دیگر حقوق ساکنان مناطق بافت فرسوده شهری برشمرد و گفت: باید با ارائه آموزش‌های شغلی، زمینه اشتغال‌زایی برای ساکنان این مناطق فراهم شود.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در پایان با تأکید بر ارائه تخفیف ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی صدور پروانه ساخت‌وساز در مناطق فرسوده و ناکارآمد شهری خاطرنشان کرد: ارائه تسهیلات و امکانات و حمایت‌های نهضت ملی مسکن، حق تغییر کاربری طبقات همکف و صدور پروانه ساخت‌وساز برای واحدهای مسکونی با هر متراژ زمین، از اهرم‌های تشویقی دولت در بافت فرسوده است.

کد خبر 847896 منبع: تسنیم برچسب‌ها بافت‌ فرسوده خبر مهم

دیگر خبرها

  • دانشگاهیان برای رفع نیازهای پژوهشی شهرداری اصفهان مشارکت کنند
  • «شهرگاه» تنها مکانیزم مدیریت شهری برای ارتباط با دانشگاه نیست
  • مسدود شدن ۲۹۰ کارت سوخت در کردستان
  • چرا مافیای خودرو جلوی واردات خودوی برقی را گرفته است؟+فیلم
  • سکونت ۱۰ میلیون ایرانی در بنا‌های ناپایدار
  • ۲۶۵۰۰۰ واحد فرسوده در استان تهران درحال نوسازی است
  • مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری : ممکن است فاجعه بم تکرار شود !
  • ممکن است فاجعه بم تکرار شود !
  • شناسایی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار سقف لرزان در بافت‌های فرسوده
  • پای ربات‌ها به پمپ بنزین رسید