Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز؛ محمدرضا دشتی بر لزوم عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا تاکید کرد و گفت: اگر همه محصولات و مواد اولیه پتروشیمی در بورس کالا عرضه شود و از آنجا در اختیار تولیدکننده داخلی قرار داده شود، شفاف‌سازی حداقل کاری است که اتفاق می‌افتد یعنی روشن می‌شود که محصولات په مقدار تولید و په مقدار عرضه می‌شود و پول آنها کجا می‌رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: اما اگر پتروشیمی‌ها محصولات خود را با قیمت جهانی و با عرضه کم در بورس کالا عرضه کنند، قیمت‌ها بشدت بالا می‌رود، چراکه تولیدکننده ناگزیر است، قیمت محصول تولیدی خود را بالا ببرد و زنجیروار این افزایش اتفاق میفتد تا نهایتاً که کالا با قیمت بالا به دست مصرف‌کننده می‌رسد و برای مردم این سئوال مطرح می‌شود که چرا قیمت بالا رفته و این افزایش را از چشم تولیدکننده می‌بینند در حالی که این خود عرضه‌کننده مواد اولیه است که قیمت‌ها را بالا می‌برد.

این تولیدکننده بر لزوم اصلاح قیمت برای مواد اولیه پتروشیمی‌ها تاکید کرد و گفت: شیوه کنونی قیمت گذاری محصولات پتروشیمی، قیمت جهانی کالا و قیمت دلار نیما است و دولت اگر شیوه قیمت گذاری را اصلاح کند شاهد کاهش قیمت ها خواهیم بود.

وی با بیان اینکه موج اصلی شیوه قیمت‌گذاری مواد اولیه پتروشیمی‌ها در دولت قبل شروع شد، افزود: حوزه تولیدی ما مرتبط است با حوزه پتروشیمی کشور و اتفاقاتی که افتاد شیوه قیمت‌گذاری محصولات یا مواد اولیه پتروشیمی بود، ما جزو سه تولید تولیدکننده اول محصول سیلیکات سدیم در کشور هستیم و محصول تولیدی ما وابسته به مواد اولیه پتروشیمی است. یعنی باید محصولی را از پتروشیمی خریداری کنیم به نام «سود کاستیک» که این محصول در انحصار شرکت پتروشیمی ایران است و اگر پتروشیمی این محصول را کم تولید و عرضه آن کاهش پیدا کند، شماری از تولیدکننده‌های کشور با مشکل مواجه شده و حتی به تعطیلی کشیده می‌شوند.

دشتی تاکید کرد: حالا مسئله مهم بحث قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی است، یعنی در سال ۱۳۹۷، دولت قبل در حمایت از پتروشیمی حرکتی انجام داد و قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمی را بر مبنای قیمت جهانی به اضافه دلار نیمایی محاسبه کرد، بعد در بورس کالا عرضه میکنند. تولیدکننده‌های داخلی هم باید از طریق بورس کالا خریداری کند اما وقتی عرضه کم باشد فضا اصطلاحاً رقابتی می شود اما در چنین فضایی، قیمت حتی از قیمت جهانی هم بالاتر میرود. تولیدکننده داخلی هم که ناگزیر به خرید محصول است، باید قیمت تولیدات خودش را بالا ببرد درنتیجه محصول نهایی نظیر مواد شوینده و غیره دچار افزایش قیمت میشود .

وی افزود: اما اتفاقی که در دولت جدید افتاد، این بود که گفته شد دلار از عرضه محصولات پتروشیمی حذف می شود، و این اتفاق خوبی بود که گویا معاون وزیر صمت عنوان کرد اما با این گفته، صدای کارفرمایان پتروشیمی‌ها درآمد و گفتند ما نمی‌توانیم اینگونه تولیدات را عرضه کنیم و باید با قیمت بیشتری به تولیدکننده‌های داخلی بفروشیم. ما هم گفتیم مشکلی نیست، شما عرضه صادراتی خود را با قیمت بالا داشته باشید اما برای تولیدکننده داخلی یک فکری بکنید تا قیمت محصولات داخلی افزایش پیدا نکند اما این اتفاق نیفتاد و پتروشیمی‌ها نمی‌خواهند این کار را انجام دهند.

این تولیدکننده یادآور شد: در تابستان امسال محصول سود کاستیک ۳ هزار تومان عرضه می‌شد، اما اکنون در بورس کالا در روزهای شنبه (روزهای معاملاتی) ۱۱ هزار تومان معامله می‌شود که این توان و انرژی تولیدکننده را می‌گیرد؛ ضمن اینکه عرضه‌کننده مواد پتروشیمی محصولش را نقد عرضه می‌کند اما تولیدکننده تولیدات خود را اعتباری عرضه می‌کند بنابراین چه سرمایه در گردشی برای تولیدکننده باقی می‌ماند؟

به گفته دشتی، در دولت نهم بورس کالا برای این شکل گرفت تا بازار سیاه محصولات پتروشیمی ساماندهی شود و بازار این محصولات از ناصرخسرو جمع شود و اگر فردی پروانه بهره‌برداری در سامانه داشت می‌توانست خرید داشته باشد. اما الآن اتفاقی که عملاً رخ داده، این است که هر کسی کدبورسی دارد، می‌تواند در بورس کالا خرید کند که اصلاً درست نیست یعنی اگر فردی شرکت تولیدی نداشته باشد و صرفاً یک شرکت بازرگانی داشته باشد، می‌تواند کد سهامداری بگیرد و از بورس کالا خرید کرده و آن را در بازار سیاه عرضه کند.

وی افزود: همین که الآن پتروشیمی عرضه را کم کرده، تولیدکننده باید برود مواد اولیه مورد نیاز خود را از بازار سیاه و آزاد تهیه کند و همان مواد اولیه را با قیمت خیلی بالاتر تهیه کند و این امکان برای تولیدکننده داخلی اصلاً وجود ندارد، چون سرمایه در گردشی وجود ندارد.

وی ادامه داد: موضوع دیگر میزان عرضه است، یعنی وزارت صمت می‌داند که تولیدکننده‌های داخلی چه تعدادی هستند و چه مقدار مصرف دارد و بر مبنای آن برای صنایع سهمیه در نظر گرفته است، یعنی سقف تعیین می‌کند بنابراین می‌داند که من تولیدکننده چقدر مصرف دارم اما با همه این تفاسیر می‌بینیم که پتروشیمی‌ها در بورس کالا عرضه را کم می‌کنند تا فضای بورس کالا را رقابتی کنند - یعنی ما یک دفعه می‌بینیم که بیش از ۲۵ هزار تن تقاضا پشت بورس می‌ماند، اما عرضه ۶ هزار تن است و نهایتاً به ۱۳ هزار تن می‌رسد.

 دشتی ادامه داد: خواسته تولیدکننده این است که وزارت صمت و وزارت نفت نرخ دلار در محصولات پتروشیمی را اصلاح کنند، این درست نیست که پتروشیمی‌ها از یک طرف به دولت فشار بیاورند تا قیمت خوراک آنها را کاهش دهد مانند موضوعی که چندی پیش در رابطه با قیمت گاز اتفاق افتاد و دولت قیمت گاز پتروشیمی‌ها را اصلاح کرد و بعد که دولت قیمت خدمات را اصلاح می‌کند، باز پتروشیمی‌ها با استفاده از ظرفیت‌های داخلی، محصولات خود را به قیمت جهانی محاسبه کنند و اینگونه است که صدای مصرف کنندگان محصولات پتروشیمی و پالایشی هم درمی‌آید که چرا پتروشیمی قیمت گاز را ارزان طلب می‌کند اما قیمت محصولات را جهانی با تولیدکننده داخلی محاسبه می‌کند.

دشتی این حرکت را ظلم به تولیدکننده داخلی دانست و گفت: وقتی پتروشیمی‌ها قیمت محصولات را بالا می‌برند و از طرفی عرضه به بورس را کاهش می‌دهند، تولیدکننده ناگزیر است قیمت محصول خود را بالا ببرد تا قدرت خرید مواد اولیه را داشته باشد چراکه تولیدکننده صنعتی است و باید کالای خود را به یک صنعتگر دیگر عرضه کند و اگر نتواند سرمایه در گردش درستی داشته باشد، زمین می‌خورد. بنابراین دغدغه تولیدکننده شیوه قیمت‌گذاری همه محصولات پتروشیمی با دلار است و چنانچه کل محصولات پتروشیمی در بورس کالا عرضه شود و کالا از طریق بورس به سمت صادرات برود، عرضه در بورس زیاد می‌شود و قیمت هم به تعادل می‌رسد.

منبع: ایرنا

کد خبر: 1130126 برچسب‌ها پتروشیمی

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: پتروشیمی مواد اولیه پتروشیمی قیمت گذاری محصولات بورس کالا عرضه تولیدکننده داخلی محصولات پتروشیمی شیوه قیمت گذاری پتروشیمی ها قیمت جهانی قیمت محصول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۸۵۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تورم پیش‌نگر در سراشیبی

 امتداد - تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فروردین‌ماه به ۲۳.۸درصد رسیده است که حاکی از کاهش ۰.۷واحد درصدی این متغیر در مقایسه با ماه گذشته است. وضعیت تورم تولیدکننده که به‌عنوان تورم پیش‌نگر شناخته می‌شود، نشان از روند کاهشی ولی کند انتظارات تورمی دارد.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ،  تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فروردین‌ماه به ۲۳.۸درصد رسیده است که حاکی از کاهش ۰.۷واحد درصدی این متغیر در مقایسه با ماه گذشته است. وضعیت تورم تولیدکننده که به‌عنوان تورم پیش‌نگر شناخته می‌شود، نشان از روند کاهشی ولی کند انتظارات تورمی دارد.

علیرضا کتانی:  بانک مرکزی به تازگی آمارهای تورم تولیدکننده را به‌روزرسانی کرده است. طبق این آمارها، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فروردین‌ماه به ۲۳٫۸درصد رسیده است که حاکی از کاهش ۰٫۷واحد درصدی این متغیر در مقایسه با ماه گذشته دارد.  تورم ماهانه تولیدکننده نیز در فروردین‌ماه طبق آمارهای اعلامی برابر با ۱٫۳درصد است. روند کاهشی تورم تولیدکننده پس از عبور از قله ۱۰۳٫۱درصدی این متغیر در اردیبهشت‌ماه۱۴۰۰ آغاز شد و تا فروردین‌ماه امسال ادامه داشته است. وضعیت تورم تولیدکننده که به‌عنوان تورم پیش‌نگر شناخته می‌شود، نشان از روند کاهشی ولی کند انتظارات تورمی دارد.

تورم فروردین‌ماه

طبق اعلام بانک مرکزی، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در فروردین‌ماه۱۴۰۳ برابر با ۲۳٫۸درصد شده است. همچنین تورم سالانه تولیدکننده نسبت به ۱۲ماه مشابه سال پیش از آن برابر با ۳۱٫۲درصد بوده است. بررسی این آمارها نشان می‌دهد که تورم ماهانه تولیدکننده برابر با ۱٫۳درصد بوده است. مقایسه تورم نقطه به نقطه تولیدکننده فروردین‌ماه۱۴۰۳ با ماه پیشین نشانگر کاهش ۰٫۷واحد درصدی این متغیر در این ماه نسبت به ماه قبل دارد. مدتی پیش بود که مرکز آمار ایران شاخص قیمت مصرف‌کننده فروردین‌ماه۱۴۰۳ را نیز اعلام کرد. طبق آمارهای مرکز آمار ایران تورم نقطه به نقطه فروردین ماه برابر با ۳۰٫۹درصد بوده است که حاکی از کاهش ۱٫۳ واحددرصدی این متغیر در مقایسه با ماه قبل دارد. بررسی این دو آمار نشانگر این است که تورم مصرف‌کننده نیز همگام با تورم تولیدکننده در حال کاهش است.

بررسی روند بلندمدت تورم

از زمان آغاز اجرای طرح کنترل ترازنامه‌ای در سال۱۴۰۰، نرخ رشد نقطه به نقطه سطح عمومی قیمت‌های تولیدکننده به تدریج از قله ۱۰۳٫۱درصدی عبور کرد و روندی کاهشی به خود گرفت. این کاهش تا رسیدن تورم نقطه به نقطه تولید به ۲۳٫۸درصد در فروردین۱۴۰۳ ادامه یافت. به نظر می‌رسد نقطه اوج این روند که در اردیبهشت۱۴۰۰ رخ داده بود به سبب اثرپذیری شدید تورم تولید از نرخ ارز اتفاق افتاده است. با این حال پس از اجرای طرح کنترل ترازنامه‌ای و بروز روند کاهشی رشد نقدینگی نرخ تورم تولید نیز روندی کاهشی را به خود گرفت. در کنار این امر، ثبات نسبی نرخ رشد ارز را نیز باید یکی از عوامل موثر بر کنترل تورم تولید دانست. تورم مصرف‌کننده نیز روندی مشابه را از زمان اجرای کنترل ترازنامه‌ای طی کرد.  با این حال از خردادماه۱۴۰۱ و با اعلام حذف ارز ۴۲۰۰تومانی از بسیاری از کالاها تورم نقطه به نقطه مصرف‌کننده با جهش مواجه شد و در سطح بالاتر از ۴۰درصد ایستاد.

روند افزایشی نرخ رشد نقطه به نقطه سطح عمومی قیمت‌های مصرف‌کننده تا اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ ادامه یافت و در این ماه با رسیدن نرخ تورم نقطه به نقطه به ۵۵٫۵درصد این متغیر در قله دست‌کم ۱۲ساله خود ایستاد. پس از عبور از قله اردیبهشت‌ماه، با توجه به ثبات نسبی نرخ رشد ارز و کاهش نرخ رشد نقدینگی، روند نزولی تورم مصرف‌کننده نیز بار دیگر آغاز شد. روند نزولی نرخ تورم مصرف‌کننده تا فروردین‌ماه امسال نیز ادامه یافت و در این ماه به ۳۰٫۹درصد رسید. این رقم پایین‌ترین نرخ تورم مصرف‌کننده از مردادماه۱۳۹۹ محسوب می‌شود. در نتیجه می‌توان گفت تورم نقطه به نقطه مصرف‌کننده در کف ۴۵ماهه خود قرار گرفته است. نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده نیز در فروردین ماه امسال به ۲۳٫۸درصد رسیده است که پایین‌ترین نرخ رشد نقطه به نقطه سطح عمومی قیمت‌ها از خردادماه۱۳۹۹ محسوب می‌شود. به این ترتیب تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در کف ۴۷ماهه خود قرار گرفته است.

  اهمیت تورم تولیدکننده

شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) شاخص قیمتی است که میانگین تغییرات قیمت‌های دریافتی تولیدکنندگان داخلی را برای تولیدشان اندازه‌گیری می‌کند. این شاخص گاهی به نام شاخص قیمت عمده‌فروشی نیز شناخته می‌شود. این شاخص از اهمیت خاصی در نشان دادن هزینه‌های اثرگذار بر بخش عرضه بازار دارد. با این حال اهمیت آن با کاهش مداوم کالاهای تولیدی به‌عنوان سهمی از هزینه‌ها در اقتصاد کاهش می‌یابد. این شاخص همچنین به‌عنوان نمایانگر انتظارات تورمی شناخته می‌شود. فرضیه‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه روند طی‌شده در این تورم با مدتی تاخیر در تورم مصرف‌کننده نیز طی می‌شود و به همین خاطر این تورم به تورم پیش‌نگر معروف است.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • قیمت محصولات سایپا +جدول
  • خبری مهم برای عرضه اولیه های بورسی
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • طلای جهانی سقوط کرد
  • قیمت جدید طلا امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / طلا سقوط کرد
  • نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جزئیات پذیرش‌های جدید در بورس کالا اعلام شد
  • تورم پیش‌نگر در سراشیبی