Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها - معاون محیط زیست استان فارس گفت: شورای راهبردی در حال پیشبرد امور مربوط به آب استان است و مدیریت متمرکز و جامع آب را در دست گرفته اگر این امر در عمل نیز محقق شود می‌توان به احیای تالاب‌ها امید داشت. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز،  یکی از ظرفیت‌های بی‌نظیر استان فارس که متاسفانه در طول سال‌های گذشته به خشکی رسیده، تالاب‌ها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تالاب‌هایی که یک زمانی عامل زندگی و پویایی و زیبایی یک منطقه بودند امروز تبدیل به یک بستر خشک شدند که هر از گاهی نیز دچار خودسوزی می‌شوند. 

13 تالاب در سطح استان فارس وجود دارد که 5 تالاب رامسر سایت هستند یعنی مشمول کنفوانسیون رامسرند که شامل مجموعه طشت، کمجان و بختگان و پریشان و ارژن می‌شود. خشکسالی‌های اخیر در کنار حفر چاه‌های مجاز و غیرمجاز و برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی سبب شده که هر 5 تالاب امروز خشک و برهوت شوند. 

براساس نظر کارشناسان خشکسالی تنها سهم 10 تا 20درصدی در خشک شدن تالاب‌ها دارند و سهم عمده در این ماجرا حفر چاه در حریم تالاب و برداشت زیاد از منابع آب زیرزمینی است به‌گونه‌ای که این موضوع  در مجموعه بختگان و پریشان بیش از 30 تا 40 درصد سهم دارد.

ایجاد فروچاله و فرونشست در زمین و روستاهای اطراف تالاب، تبدیل بستر تالاب‌ها به کانون گردوغبار و ایجاد طوفان نمک از جمله تبعات خشک‌شدن تالاب‌ها است که سلامت و زیست مردم را نیز به خطر می‌اندازد. 

آبگیری به معنای احیاء نیست

نبی‌اله مرادی، معاون محیط زیست استان فارس در گفت‌وگو با تسنیم به تشریح آخرین وضعیت تالاب‌ها پرداخت و اظهار داشت: امسال بعد از بارندگی‌های ابتدای زمستان تالاب‌های استان مقداری آبگیری شدند البته این آبگیری به معنای احیای تالاب نیست چون به دلایل مختلف این آب موقت خواهد بود. 

وی با اشاره به جزئیات این آبگیری در تالاب‌های مختلف استان گفت: تالاب بختگان در حال حاضر 10 درصد آبگیری شده که تاکید می‌کنم این به معنای احیای 10 درصد تالاب نیست چون این آبگیری موقت است و با تابش آفتاب تبخیر می‌شود همچنین به دلیل بستر تالاب آب به سرعت فرو می‌رود. 

معاون محیط زیست استان فارس با تاکید بر اینکه آبگیری تالاب‌ها به معنای احیای آنها نیست، افزود: تالاب طشک حدود 24 درصد، مهارلو حدود 60 درصد، هفت برم 60 تا 70 درصد آبگیری شدند و کافتر و پریشان نیز به صورت کامل خشک هستند و هیچ آبگیری در آنها صورت نگرفته است. 

مرادی با بیان اینکه مهارلو را هنوز تالاب است چون سطح ایستابی آب بالا است، بیان کرد: تالاب هیرم در جنوب استان فارس نیز حدود 40 درصد آبگیری شده و تالاب ارژن هم 4 تا 5 درصد آب دارد که البته همه این آمارها مربوط به آخرین بارندگی است که در دی ماه رخ داد. 

وی با بیان اینکه ارژن وضعیت متفاوتی با دیگر تالاب‌ها دارد، عنوان کرد: وضعیت ارژن به این صورت است که آب از کف آن خارج می‌شود یعنی در بستر آن سوراخ یا ممری قرار دارد که آب از آن خارج می‌شود به همین دلیل این تالاب همیشه فصلی و موقتی بوده است. 

معاون محیط زیست استان فارس با بیان شرایط این تالاب گفت: پس از زلزله کره بس که در سال‌های گذشته رخ  داد خروجی آب ارژن نیز بیشتر شده و آب آن به سمت چشمه دم اسب در کوهمره سرخی می‌رود. 

مرادی درباره تالاب کمجان نیز چنین بیان کرد: در حال حاضر کمجان 10 درصد آبگیری شده اما از آنجا که مساحت این تالاب در سالیان مختلف دچار تغییراتی شده نمی‌توان به صورت  دقیق درباره آن و آبگیری انجام شده درصد تعیین کرد. 

وی در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان به احیای تالاب‌ها امیدوار بود یا خیر گفت: باید تغییری در برنامه‌ها و مدیریت صورت گیرد تا به احیای تالاب امیدوار شویم در صورتی که اکنون با اطمینان تغییر اقلیم در استان صورت گرفته و بارندگی‌ها کم شده است. 

سفره‌های زیرزمینی ضامن بقاء تالاب‌ها
معاون محیط زیست استان فارس با بیان اینکه رویه برداشت از منابع آبی استان نیز تغییری نکرده است، افزود: کشاورزی و برداشت از سفره‌ها نیز ادامه دارد پس تا زمانی که چنین است امیدی به احیای تالاب‌ها نمی‌توان داشت. 

مرادی همچنین با اشاره به تشکیل شورای راهبردی آب در استان فارس بیان کرد: شورای راهبردی در حال پیشبرد امور مربوط به آب استان است و مدیریت متمرکز و جامع آب را در دست گرفته اگر این امر در عمل نیز محقق شود می‌توان به احیای تالاب‌ها امید داشت. 

وی با بیان اینکه مجبور به مدیریت جامع منابع آب در استان هستیم، اظهار داشت: فرونشست‌ها خیلی جدی در استان در حال وقوع است و برای جبران این اتفاقات باید حوزه آبریز با هم دیده و رصد شود چون تنها در این صورت می‌توان تالاب‌ها را نجات داد. 

ابلاغ آیین‌نامه جدید جلوگیری از تخریب تالاب‌ها از سوی دولتبرنامه جامع حق‌آبه تالاب‌ها رسانه‌ای می‌شودنخستین جلسه شورای راهبری "پناهگاه حیات‌وحش و تالاب میانکاله" برگزار شد60 درصد حق‌آبه تالاب جازموریان را چاه‌های غیرمجاز برداشت می‌کنند!

معاون محیط زیست استان فارس درباره راهکارهای موجود نیز گفت: ابتدا باید سرعت استفاده از منابع و به عبارت بهتر سرعت از دست رفتن منابع را کم کرد و پس از اینکه سرعت به صفر رسید به تدریج به احیای تالاب امیدوار شد. 

مرادی با بیان اینکه عمده دلیل نابودی تالاب‌ها برداشت بی‌رویه از سفره‌های زیرزمینی است، افزود: تا زمانی که اضافه برداشت از سفره‌ها ادامه داشته باشد روند احیای تالاب‌ها نتیجه‌ای نخواهد داشت. 

انتهای پیام/424/ی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: معاون محیط زیست استان فارس احیای تالاب ها درصد آبگیری سفره ها درصد آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۲۴۳۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سکونت ۱۰ میلیون ایرانی در بنا‌های ناپایدار

محمد آئینی ظهر امروز در همایش گرامیداشت روز شورا‌های اسلامی با محوریت مشارکت در بازآفرینی شهری در شهر گلستان، با بیان اینکه طرح بازآفرینی شهری مسئله‌ای فانتزی نیست، اظهار داشت: ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور وجود دارد که جزو بنا‌های ناپایدار و بافت فرسوده است و هیچ سازه‌ای ندارند.

به گزارش تسنیم، وی با بیان اینکه ۲۲۴ هزار بنای ناپایدار در استان تهران وجود دارد، افزود: در استان تهران با توجه به اهمیت رسیدگی به بافت فرسوده و رعایت ایمنی مسئولین باید نگران فرسودگی بنا‌ها و خانه‌های نا ایمن باشند.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه در حین وقوع زلزله خانه‌های نا ایمن تخریب و فاجعه به وجود می‌آید تصریح کرد: بر این اساس در حال حاضر ۱۰ میلیون نفر از جمعیت شهری در کشور در معرض خطر قرار دارند.

آئینی با انتقاد از عدم احیای بافت‌های فرسوده و معابر تنگ در برخی شهر‌های کشور گفت: نوسازی بافت‌های فرسوده توسط دولت انجام نمی‌شود و باید سرمایه‌گذاران و مردم در این مهم مشارکت داشته باشند.

وی با بیان اینکه بهترین خدمت مسئولین حفظ جان مردم است گفت: مدیران و مسئولین مردم را برای ساخت واحد‌های مسکونی ایمن تشویق کنند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه رئیس‌جمهور دستور تشویق مردم به احیای بافت فرسوده را داده است، عنوان کرد: ایجاد بسته‌های تشویقی توسط شهرداری‌ها می‌تواند خانه‌های نا ایمن و فرسوده را احیا کند و هر بنای فرسوده که در کشور تخریب می‌شود به تعداد واحد‌های مسکونی ایمن افزوده می‌شود.

وی با اشاره به عدم آگاهی ۷۰ درصد مردم در احیای بافت‌های فرسوده، تصریح کرد: مردم در احیا و نوسازی بافت فرسوده حق دارند حداقل از ۵۰ درصد تخفیف‌ها بهره‌مند شوند و تخفیف‌ها باید تا ۱۰۰ درصد نیز عملیاتی شود.

مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه ۹۲ درصد پروانه‌های ساخت احیای بافت فرسوده در شهر تهران و فقط ۸ درصد در شهرستان‌های استان تهران صادر شده است، گفت: پروانه‌های ساخت باید ظرف حداکثر ۳ ماه برای مردم صادر شود.

شهرداری‌ها به دنبال درآمدزایی در بافت فرسوده نباشند

در ادامه میرمحمد غراوی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار تهران با تأکید بر نقش مؤثر شورا‌ها در توسعه شهر‌ها اظهار داشت: بخشودگی و تخفیف عوارض یکی از مسائلی است که شورا می‌تواند مردم را با تخفیف مناسب در توسعه شهر و احیای بافت فرسوده به میدان آورد.

وی با تأکید بر اقتصادی بودن احیای بافت فرسوده برای مردم توسط شهرداری‌ها افزود: شهرداری‌ها نباید به دنبال درآمدزایی از بافت‌های فرسوده باشند.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار تهران تصریح کرد: شورا‌های اسلامی شهر‌ها در اجرای طرح بازآفرینی شهری تلاش مضاعفی داشته باشند.

غراوی در پایان با تأکید بر ایجاد زیرساخت‌ها در بافت‌های فرسوده استان تهران خاطرنشان کرد: توسعه سرانه‌های عمومی در کنار اجرای طرح بازآفرینی شهری بسیار حائز اهمیت است.

دیگر خبرها

  • حقابه هورالعظیم چگونه تامین می‌شود؟
  • راهنمای جامع انتخاب و خرید دزدگیر منزل
  • سکونت ۱۰ میلیون ایرانی در بنا‌های ناپایدار
  • تالاب‌های نقده از وضعیت مطلوب برخودار هستند
  • دلشوره دریاچه ارومیه ادامه دارد/ وعده‌ها محقق می‌شود؟
  • تالاب کجی نمکزار نهبندان ۸۰ درصد آبگیری شد
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • ۸۰ درصد تالاب کجی نمکزار نهبندان آبگیری شد
  • شهروندان از شنا در آب‌های جمع شده ناشی از رواناب‌ها و سدهای خاکی خودداری کنند
  • آبگیری بخشی از تالاب هامون و خوشحالی ‌مردم سیستان