Web Analytics Made Easy - Statcounter

دولت‌ها می‌توانند دسترسی به اینترنت را با دستور به شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنت ISP محدود کنند. این روش در حال حاضر به صورت مستمر برای بسیاری از وبسایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی در حال اجراست و به آن فیلترینگ می‌گویند. در بدترین سناریو هم دولت‌ها می‌توانند دستور قطع کامل دسترسی به اینترنت را به ISP‌ها بدهند؛ اتفاقی که یک بار در آبان ماه سال ۹۸ در زمان اعتراضات سراسری رخ داد و برای مدت ۱۱ روز دسترسی کل کشور به اینترنت جهانی قطع شده بود، اما در همان دوره زمانی هم همچنان امکان دسترسی به برخی وبسایت‌ها و شبکه‌ها وجود داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تجربه به آن معنا بود که تعریف مردم و حاکمیت از قطعی اینترنت می‌تواند متفاوت باشد و دقیقا همان نقطه‌ای است که نگرانی ناظران را از کاهش سرعت اینترنت در ماه‌های اخیر تشدید کرده است.

بسیاری از ناظران از احتمال اجرای خاموش طرح موسوم به صیانت از حقوق کاربران خبر داده‌اند. به همین منظور کمپینی با چند هزار امضا هم به راه افتاده که خواستار توقف اجرای طرح کاهش سرعت اینترنت شده است.

دولت معتقد است هیچ اقدامی در راستای کاهش سرعت اینترنت انجام نشده و اساسا سیاستی هم در این راستا وجود ندارد. اما آنچه رخ داده، اما در دو حوزه کاملا مشهود است. یکی دستکاری ساعات دسترسی به برخی شبکه‌های اجتماعی و دیگری عدم توسعه پهنای باند خارجی و تمرکز بر توسعه پهنای باند داخلی.

درباره اقدام نخست مثال قابل لمس اتفاقی است که برای تلگرام در سال ۹۶ افتاد. این شبکه اجتماعی ابتدا فیلتر و سپس دچار افت سرعت شد. این اتفاق بدون فیلتر قطعی در حال رخ دادن برای اینستاگرام و واتس اپ است. به این معنا که پهنای باند مصرفی برای این شبکه‌های اجتماعی بنا به دستوری که به شرکت‌های تامین کننده خدمات اینترنتی داده می‌شود، کاهش می‌یابد و از این رو در ساعات پر مصرف روز عملا سرعت دسترسی به این وبسایت‌ها کاهش می‌یابد.

دولت ابراهیم رئیسی از زمان روی کار آمدن از ارائه آمار درست مربوط به توسعه پهنای باند خارجی اجتناب کرده است. همزمان برنامه‌های دولت در راستای افزایش پهنای باند داخلی اعلام شده. اما سوال اینجاست که این اقدام چه معنایی دارد؟

پهنای باند داخلی و خارجی چیست؟

تمام وب‌سایت‌ها یا اپلیکیشن‌ها دارای یک «سرور» یا «هاست» هستند. هاست‌ها انواع مختلفی دارند. این هاست می‌تواند یک سیستم کامپیوتری یا یک فضای مجازی باشد و روی آن تمام اطلاعات وب‌سایت یا اپلیکیشن مانند محتوای آن، اطلاعات کاربرانی که در آن سایت عضو هستند و اطلاعاتی همانند آن، ذخیره می‌شود. سازنده وبسایت یا اپلیکیشن، مکان قرار گرفتن این هاست را مشخص می‌کند.

شرکت‌هایی در ایران وجود دارد که خدمات میزبانی «سرور» و «هاست» را ارائه می‌دهند. اگر از این شرکت‌ها برای وب‌سایت خود هاست تهیه کنید، که سرور آن داخل ایران باشد، در نتیجه هاست ایران دارید. اگر برای تهیه هاست از شرکت‌های خارجی، یا شرکت‌هایی در ایران که سرور خارجی در اختیار شما قرار می‌دهند، هاست خریداری کنید، سرور شما خارجی است.

بیشتر بخوانید:

عضو کمیسیون طرح صیانت: به احتمال بالای 90 درصد طرح صیانت رد خواهد شد/ امیدواریم آنچه برخی برای خود حلال می‌دانند برای دیگران حرام نکنند در نامه ای به وزیر ارتباطات انجام شد : انتقاد توانگر از کاهش سرعت اینترنت

زمانی که یک سیستم به اینترنت متصل می‌شود یک آدرس یا آی‌پی دریافت می‌کند. حال وقتی آدرس سایت را به عنوان مثال google.com را وارد می‌کنید، کامپیوتر شما درخواستتان را به نزدیکترین روتر ارسال می‌کند. این روتر مقصد آدرس مورد نظر شما را شناسایی و درخواستتان را به آن سمت ارسال می‌کند.

زمانی که سرور یک وبسایت در خارج از ایران قرار داشته باشد، درخواست شما از داخل ایران به سمت روترها و سرور آن به مقصدی خارج از کشور ارسال می‌شود. جواب ارسالی از آن سایت نیز روی همان بستر به سمت کامپیوتر شما ارسال می‌شود. حال اگر سرور یک وبسایت در داخل ایران قرار داشته باشد، درخواستی که به روتر برای باز شدن صفحه سایت رسیده به سمت سرور آن در داخل کشور فرستاده می‌شود. به دریافت و ارسال اطلاعات روی بستر شبکه داخلی کشور، اینترنت داخلی می‌گویند.

دامنه‌های اینترنتی با میزبانی داخلی قابل شناسایی هستند. این دامنه‌ها در زمان کاهش پهنای باند خارجی یا دستور حاکمیت برای قطع دسترسی به دامنه‌هایی با هاست خارجی، یا به اصطلاح قطع اینترنت بین المللی، از دسترس خارج نمی‌شوند.

کاهش تدریجی سرعت اینترنت

برخی کارشناسان اتفاقی که در حال رخ دادن است را به آزمایش «قورباغه آب‌پز» تشبیه کرده‌اند. آزمایش قورباغه آب‌پز، به این معناست که قورباغه را وقتی درون آب جوش می گذارید، به سرعت از آن بیرون می‌پرد ولی وقتی درون آب سرد است، خود را به آرامی گرم می کند و بیرون نمی‌آید. در اینجا، قورباغه ابتدا در درون آب سرد قرار می‌گیرد و گرم می‌شود و جای خود را امن می‌پندارد. سپس آب به آرامی شروع به داغ شدن می‌کند ولی قورباغه که خود را گرم نگه داشته، متوجه داغی و خطر آن نمی‌شود تا جایی که آب به نقطه جوش برسد و آنگاه قورباغه بدون آنکه از جایی خبر داشته باشد آب‌پز می‌شود و می‌میرد.

کاهش تدریجی سرعت اینترنت، مانند مثل قورباغه آب‌پز، به تدریج افراد را با سیاست قطع دسترسی به سایت‌هایی که هاست آنها خارجی است مواجه می‌کند و در نتیجه تبعات سیاست دفعی را ندارد. مهدی طاهری نماینده عضو کمیته ارتباطات و فناوری اطلاعات مجلس این فرضیه را تایید کرده است.

توسعه پهنای باند داخلی تکلیف شورای عالی امنیت ملی به دولت است

طاهری در گفتگو با رویداد۲۴ درباره اینکه آیا مجلس تاکنون اعتراض مردم در حصوص کاهش سرعت اینترنت را به وزارت ارتباطات منتقل کرده یا خیر؟ گفت: یکی از مطالبی که هم در دولت قبل هم این دولت هم در رای اعتماد هم در گزارشی که وزیر در کمیته فناوری ارتباطات مجلس مطرح شده، بحث افزایش پهنای باند کشور است.

او گفته یکی از دلایل کاهش سرعت اینترنت عدم توسعه مخابرات ثابت و فیبر نوری است. عمده توسعه ما در بخش موبایل بوده که ظرفیت آن محدود است. قولی که در رای اعتماد از وزیر گرفته بودیم، این بود که طرح توسعه اینترنت ثابت و فیبر نوری را با جدیت دنبال کند. دولت هم برنامه نوشته و قول‌هایی برای توسعه این بخش داده است.

این نماینده عضو کمیته فناوری اطلاعات در پاسخ به این سوال که آیا این برنامه توسعه شامل توسعه پهنای باند خارجی هم می‌شود یا نه؟ گفت ما فقط پیگیر توسعه پهنای باند داخلی هستیم. تکلیف این است که ما باید استفاده از اینترنت بین المللی را متوارن کنیم. الان ۸۰ درصد اینترنت بین المللی و ۲۰ درصد اینترنت داخلی استفاده می‌شود که این درست نیست. تکلیف شورای عالی امنیت ملی به دولت هم این بوده که زیرساخت‌های پهنای باند داخلی را توسعه دهد.

217

کد خبر 1605625

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: کاربران اینترنت سرعت اینترنت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توسعه پهنای باند داخلی کاهش سرعت اینترنت پهنای باند خارجی سایت ها شرکت ها شبکه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۴۲۹۵۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۳ کیلومتر شبکه فیبر نوری منازل در پلدختر اجرا شد

 مجتبی صارمی گفت: در این راستا سرویس اینترنت پرسرعت به حدود هفت هزار و ۵۰۰ مشترک این شهر بر این بستر ارائه می‌شود.

وی امکان توسعه شبکه همراه به نسل‌های بالاتر و ایجاد زیر ساخت لازم جهت اجرای پروژه‌های شهر هوشمند را از مزایای این طرح عنوان کرد و گفت: حداکثر سرعت اینترنت پرسرعت ADSL ۱۶ مگابیت بر ثانیه بود که با این سرویس هم اکنون امکان ارائه اینترنت پرسرعت تا حداکثر یک هزار مگابیت بر ثانیه در شهر پلدختر وجود خواهد داشت.

مدیرکل فناوری ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان اظهار داشت: ۹۵ درصد پروژه شامل عملیات داکت گذاری و شوتینگ فیبر تاکنون به اتمام رسیده است و به زودی امکان واگذاری وجود خواهد داشت.

صارمی ادامه داد: دسترسی حدود ۳۰۰ هزار خانوار شهری استان تا پایان سال ۱۴۰۳ به این بستر ارتباطی پر سرعت باید فراهم شود که عملیات اجرایی طرح در ۶ شهر شامل خرم آباد، دورود، ازنا، الیگودرز، الشتر و پلدختر آغاز شده و عملیات حفاری در دورود و پلدختر به اتمام رسیده است.

به گزارش ایرنا یکی از مهمترین برنامه‌های اولویت دار وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم توسعه ارتباطات ثابت مبتنی بر فیبرنوری است که در این راستا پروژه فیبرنوری منازل و کسب‌وکار‌ها از سال گذشته برای ایجاد ۲۰ میلیون پوشش آغاز شد.

پروژه فیبر نوری منازل و کسب و کار‌ها به منظور توسعه زیر ساخت‌ها و توازن در شبکه ثابت و همراه، با هدف پوشش ۸۰ درصدی مشترکان خانگی شهری با حداقل سرعت ۲۵ مگابیت بر ثانیه در حال انجام است.

 

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • اینترنت فورجی به قمر زمین می‌رود
  • اینترنت کوانتومی و توسعه فناوری دسترسی رادیویی باز؛ پروژه‌های پرچمدار ستاد اتصال‌پذیری
  • اینترنت ۴G نوکیا به ماه می‌رود
  • اینترنت کوانتومی و فناوری دسترسی رادیویی باز در کشور توسعه می‌یابد
  • اینترنت کوانتومی و فناوری دسترسی رادیویی باز در کشور توسعه خواهد یافت
  • اینترنت کوانتومی و دسترسی رادیویی در دستور کار معاونت علمی
  • اینترنت 4G نوکیا به ماه می‌رود
  • اینترنت ۴G نوکیا به ماه می رود
  • ۲۳ کیلومتر شبکه فیبر نوری منازل در پلدختر اجرا شد
  • وزیر کار: تعیین دستمزد توسط مجلس گلایه‌ها را کاهش می‌دهد